registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Outdoor po koronaviru

Autor Zpráva

Horydoly Open

avatar
1.5.2022 15:26

Praha odstraňuje bariéry v kulturních institucích i turistických objektech

Do divadla nebo galerie bez ohledu na zdravotní omezení 

Hlavní město během pandemie covidu-19 zrevidovalo bezbariérovost svých kulturních příspěvkových organizacích a objektů ve správě Prague City Tourism. Díky odborné analýze může nyní Praha lépe zpřístupňovat své objekty a myslet na lidi se zdravotním znevýhodněním při pořádání festivalů nebo dalších akcí. 

„Od nástupu na magistrát otevíráme a zpřístupňujeme kulturu skutečně všem. Zavedli jsme zvýhodněné vstupné pro seniory a rodiny s dětmi nebo nabízíme zdarma lístky na divadelní představení prostřednictvím klubů pro seniory. Teď odstraňujeme fyzické bariéry a zjednodušujeme weby našich příspěvkovek, aby kdokoli bez ohledu na svůj zdravotní stav nebo finanční situaci snadno našel všechny potřebné informace a bez zbytečných komplikací se dostal do našich divadel, galerie nebo na rozhlednu,” říká Hana Třeštíková, radní pro kulturu a cestovní ruch. 

V Česku žije asi 13 % lidí se zdravotním postižením, kteří jsou kvůli zdravotním problémům vážně omezeni v běžném životě. Jen v hlavním městě a Středočeském kraji to je asi 350 tisíc lidí, kteří si nemohou jen tak zajít do divadla nebo vzít děti na výstavu. Praha si proto v průběhu loňského roku nechala zpracovat analýzu, jejímž cílem bylo zmapovat současný stav a navrhnout doporučení pro zlepšení přístupnosti objektů. 

Místní šetření proběhlo ve vybraných organizacích, jejichž zřizovatelem je hlavní město. Jednalo se o například o divadla, Národní kulturní památku Vyšehrad, Hvězdárnu a planetárium hl. m. Prahy, Městskou knihovnu v Praze nebo věže, které má ve správě Prague City Tourism. 

„Plně mobilní člověk ve veřejném prostoru překážky a bariéry mnohdy vůbec nevnímá nebo je logicky prostě nedokáže vidět. Setkáváme se tak s dobrými záměry na bezbariérovost, které mají ale nějakou nedomyšlenost nebo závadu, která činí opatření nefunkčním. Typicky například rampy pro vozíčkáře, které mají příliš vysoký sklon, takže je elektrický vozík nevyjede nebo bezbariérové toalety, které fungují spíš jako skladiště. Nebo častým problémem pro lidi s poruchou zraku jsou prosklené dveře, které nejsou vybaveny kontrastními prvky. Je dobře, že Praha tuto situaci aktivně řeší a posouvá tím metropoli do 21. století,” uvádí Michal Prager, odborník na bezbariérové cestování. 

Součástí analýzy jsou konkrétní doporučení pro každý objekt zvlášť, jak tyto bariéry odstranit nebo co zlepšit. V mnoha případech postačí například doplnit na web informace o přístupnosti, upřesnit informace o slevách pro držitele ZTP/P a jejich doprovod nebo zlepšit navigaci v místě. Další kapitolou jsou pak větší zásahy vyžadující stavební úpravy. 

Výsledky analýzy představila radní Hana Třeštíková spolu s Jiřím Sulženkem, ředitelem odboru kultury a cestovního ruchu Magistrátu hl. m. Prahy, vedení městských příspěvkových organizací, které na základě tipů a doporučení začaly rovnou na odstraňování nedokonalostí a bariér pracovat. 

Z městských organizací jsou v bezbariérovosti příkladem dobré praxe Městská divadla pražská (MDP). Divadlo ABC a Rokoko jsou dobře přístupné lidem na vozíku. Informace pro lidi se zdravotním znevýhodněním jsou na webu jak textově, tak formou video průvodce a divadlo ABC je vybaveno indukční smyčkou pro diváky se sluchovým omezením. 

„V Městských divadlech pražských jsme využili nucené koronavirové pauzy a zaměřili jsme se mimo jiné na zlepšení přístupnosti na naše scény pro osoby s různými zdravotními omezeními. Vozíčkáři a návštěvníci s omezením pohybu naleznou na stránkách MDP návodná videa, jak se pohodlně dostat do divadla, lidé se zrakovým omezením mohou využít popisy tras do jednotlivých divadel. Webové stránky divadla byly optimalizovány pro čtečky, které nevidomí používají. A v dalším zpřístupňování všech tří scén divákům s omezením zraku, sluchu nebo pohybu budeme nadále pokračovat,” připojuje se Daniel Přibyl, ředitel Městských divadel pražských. 

Na odstraňování překážek, které znemožňují návštěvu turistických objektů lidem se zdravotním omezením, se zaměřuje také Prague City Tourism. „Dostupnost se netýká pouze handicapovaných. Stárne nám populace a část klientů má sníženou schopnost pohybu, kromě toho tu máme maminky s kočárky, a to jsou všechno skupiny, pro které chceme mít Prahu ve všech směrech přístupnou. Kromě nutných stavebních úprav je tu celá škála oblastí, na které se zaměřujeme, a která vyžaduje proškolení pracovníků v turistickém ruchu, jako jsou kustodi, průvodci a další,” doplňuje členka představenstva Prague City Tourism Jana Adamcová. Společnost například nově spustila webovou stránku Prahou bez bariér, na které zájemci naleznou praktické informace, které usnadní pohyb po městě. Také vydala publikaci s tipy na bezbariérové procházky po metropoli. 

Město s výsledky analýzy bezbariérovosti dál pracuje nad rámec svých příspěvkových organizací. Kreativní Praha právě dokončuje manuál, který bude srozumitelným průvodcem po tom, jak dokázat reálně naplnit základní požadavky na přístupnost v institucích nebo při pořádání kulturních a společenských akcí. 

Impulsem ke vzniku připravované brožury byl Týden Kreativní Prahy věnovaný tématu přístupnosti. Během této akce diskutovaly dvě desítky zástupců pražské kultury a osob se specifickými potřebami o způsobech, jak udělat pražské kulturní instituce dostupnější pro každého.

Vít Hofman
vedoucí oddělení médií a tiskový mluvčí

Počet příspěvků: 313

Horydoly

avatar
26.4.2022 12:40

Češi si již vybírají svou letní dovolenou

Po dvou letech omezení při cestování a návratu způsobené opatřeními při boji proti COVID-19 vzrůstá zájem o zahraniční dovolené. Češi hledají své oblíbené dovolenkové destinace a rezervují si své pobyty. Řada cestovních kanceláří nabízí výhodné podmínky i pojištění k dané situaci. Klienti by však při koupi své dovolené měli být opatrní.

Zájem je několikanásobně větší, ačkoliv stále nedosahuje úrovně před pandemií. Pozitivně roste prodej zájezdů do Turecka i Egypta, navrací se Tunisko. Oblíbené jsou také klasické dovolenkové destinace po Evropě, kde ke stálicím patří Slovensko, Chorvatsko, ale i Španělsko a Baleárské ostrovy, Itálie, Řecko nebo Bulharsko.

Mezi nové trendy patří i exotické dovolené, na které řada turistů vyráží již nyní. Vybírají zejména Spojené arabské emiráty, Omán, Jordánsko, Keňu, ale i orientální poznávací zájezdy. 

Rovněž v letošním roce lze očekávat dovolenou také v tuzemsku, tedy stále častější trend dělení letní dovolené u moře a v Čechách. 

Je nutné dát pozor, komu své peníze na dovolenou svěřujete. 

Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR, varuje: „Ať vaše dovolená neskončí dřív, než začala. Řada subjektů nabízí a prodává zájezdy bez potřebné koncese cestovní kanceláře a pojištění pro případ úpadku. Na zájezd tak klienti mnohdy ani nenastoupí a jen těžko se pak domáhají vrácení svých financí.“

Následně doplňuje: „Organizovat zájezdy může jenom cestovní kancelář, která je řádně pojištěna pro případ úpadku. Kdo si takový zájezd koupí u cestovní kanceláře, nebo u cestovní agentury, která cestovní kancelář zastupuje, tomu nehrozí žádné riziko i kdyby došlo k úpadku během jeho dovolené, protože vše by hradila pojišťovna. Problém nastává, pokud si koupíte zájezd u nějakého „organizátora,“ který pojištěný není, pak se může stát, že pokud se už na dovolenou s ním vydáte a nezůstanete jen doma s vouchery, v případě jeho úpadku se ze zahraničí budete muset dostat na vlastní náklady.“  

Asociace cestovních kanceláří ČR proto vždy doporučuje klientům, aby si před nákupem dovolené ověřili organizátora zájezdu, tedy zda se jedná pojištěnou cestovní kancelář, případně využili pro její zprostředkování cestovní agenturu, která jim nabídne ověřené pojištění cestovní kanceláře.

Ověřte si proto, komu své peníze svěřujete a jaká práva má zákazník, který si zakoupil zájezd u CK/CA potažmo u spolku.

Jan Papež
místopředseda pro vnější vztahy Asociace cestovních kanceláří

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
19.1.2022 22:07

Nová vláda mlčí, podnikatelům v cestovním ruchu hrozí krach

Vláda bez náhrady zrušila jedinou fungující podporu zaměstnanosti program Antivirus, protože kurzarbeit stále není ani notifikován. Současná situace tak drtí malé a střední podnikatele v cestovním ruchu, zejména ty, kteří pracují v organizovaném příjezdovém cestovním ruchu. 

„Je s podivem, že vláda podle svého prohlášení chce podporovat zejména malé a střední podnikatele, přitom tři dny po prosincovém zpřísnění podmínek příjezdu zahraničních turistů, zrušila podporu Antivirus.“ uvádí Michal Veber, výkonný ředitel Asociace cestovních kanceláří České republiky a doplňuje: „Obor, který je již dva roky v hluboké krizi, přišel i o poslední formu podpory. Podnikatelé tak budou nuceni propustit další kvalifikované zaměstnance a budou čelit existenčním problémům.“ 

Vláda zpřísnila podmínky k využití služeb i ke vstupu zahraničních turistů do České republiky. Směrem k podnikatelům, které tím omezuje, však mlčí. Zastavení podpory Antivirus, která pomáhala zvládat situaci v rámci zaměstnanosti, vyvolá další vlnu propouštění. 

Podnikatelé, kteří k nám organizovaně dováží turisty ze zahraničí, jsou v krizi dva roky. Na vině není nedostatek turistů, kteří by měli zájem přijet, ale právě restrikce vyhlašované vládou. Ty neomezují jenom příjezd turistů, ale také návazné služby jako je ubytovaní, výlety v rámci České republiky, návštěvy muzeí a galerií nebo hradů a zámků či divadelních představení. 

Kritickou situaci potvrzuje i Karel Výrut, předseda sekce incomingu Asociace a majitel agentury, která k nám vozila desítky tisíc turistů ročně: „Začátek krize jsme spolu s kolegy dokázali pokrýt z úspor z předkrizové doby, pak nám částečně pomohly podpůrné programy, ale ty skončily a museli jsme propouštět. Teď už nemáme z čeho zaměstnance zaplatit a budeme nuceni opět propouštět. Drtivá většina cestovních agentur, tak stojí před otázkou, zda za takové situace své podnikání neskončit.“ 

Malí a střední podnikatelé firem, jejichž celkový obrat se v roce 2019 blížil 6 miliardám a dnes je na necelých 300 milionech, byli nuceni propustit více než polovinu svých zaměstnanců a další třetině hrozí propouštění nyní. Výhled na nadcházející čtvrt rok je navíc pesimistický. Pokles poptávky je více než 95 procent a první nezávazné poptávky jsou až na velikonoční svátky. Nejedná se však o závazné rezervace. 

„Ačkoliv mnoho malých a středních podnikatelů vkládalo do nové vlády velké naděje, situace je zatím jiná. Na začátku ledna jsme oslovili ministra Mariana Jurečku, který zrušení programu Antivirus navrhl, ministra Ivana Bartoše, pod kterého cestovní ruch patří a premiéra Petra Fialu s žádostí o rychlou pomoc, ale dosud nám nikdo z nich nereagoval a nevysvětlil, jak bude stát kompenzovat ztráty, které vlivem svých opatření způsobuje. Je na vládě, zda si můžeme dovolit další ztrátu v příjmu rozpočtu ve výši 177 miliard, které příjezdový cestovní ruch generuje.“ uzavírá Michal Veber.

Michal Veber, výkonný ředitel
Karel Výrut, člen představenstva
www.ackcr.cz

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
2.8.2021 15:16

Upload@Home pro kontrolu covid-19 dokumentů

KLM spouští službu Upload@Home pro snazší kontrolu covid-19 dokumentů

Zákazníci společnosti KLM, kteří cestují do vybraných destinací, si nyní mohou nechat předem zkontrolovat potřebné cestovní doklady COVID-19. Nová služba KLM Upload@Home umožňuje zákazníkům cestovat bez zbytečných komplikací, stresu a s časovou úsporou.  

Společnost KLM si je vědoma, že cestování se všemi požadavky souvisejícími s COVID-19, může být v současné době náročné. A to zejména proto, že se pravidla rychle mění, a navíc se mohou v jednotlivých zemích lišit. Předběžná validace požadovaných dokumentů v dané destinaci pomocí Upload@Home znamená, že zákazníci si mohou být předem jisti, že jejich doklady jsou v pořádku. Tato kontrola dokladů COVID-19 může také urychlit proces odbavení na letišti. 

Účast v systému Upload@Home je bezplatná a dobrovolná. Inovativní digitální samoobsluhou chce společnost KLM svým zákazníkům co nejlépe pomoci se složitými vstupními předpisy cílové země týkajícími se cestovních dokladů COVID-19. 

Jak funguje kontrola COVID-19 u společnosti KLM | Upload@Home

Online kontrola dokladů COVID-19 od společnosti KLM je nyní k dispozici pro všechny lety společnosti KLM do Amsterdamu a pro lety společnosti KLM z Amsterdamu nebo přes Amsterdam na Curaçao, do Dubaje, Limy, Svatého Martina, Istanbulu, Německa a Španělska. Očekává se, že počet destinací, pro které je služba Upload@Home k dispozici, se v blízké budoucnosti zvýší. Zákazníci, kteří si rezervovali let do některé z těchto destinací a mají nárok na tuto službu, obdrží informaci dodatečně. Následně si vyzvednou požadované dokumenty a nahrají je do pěti hodin před odletem. Výsledek jim bude zaslán e-mailem, obvykle do jedné hodiny. Pracovníci společnosti KLM provádějící kontrolu jsou k dispozici od 6.00 do 22.00 hodin středoevropského času. 

Na letišti

Všichni zákazníci, kteří ke své cestě potřebují cestovní doklady související s COVID-19, si mohou vyzvednout palubní vstupenku a odbavit zavazadla u odbavovací přepážky na letišti. Pokud si předtím nechali zkontrolovat své doklady online prostřednictvím služby Upload@Home, stačí jim pouze předložit cestovní pas nebo občanský průkaz a případné vízum. Společnost KLM však doporučuje, aby si zákazníci vždy s sebou na letiště vzali tištěné kopie požadovaných dokladů souvisejících
s COVID-19, protože je možná budou muset předložit po příletu do destinace. 

Martina Vokrouhlíková

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
25.5.2021 12:20

Re: Do Rakouska po koronaviru

Od 19.5. se uvolnily podmínky pro cestování do Rakouska a od 22.5. jsou zrušeny kontroly na hranicích. Cestující z Česka a mnoha dalších evropských zemí nemusí po příjezdu do Rakouska do karantény. Stačí mít doklad o imunitě proti covidu. Stejné podmínky platí i pro ubytování v hotelu.  

Na vyžádání je nutné předložit jednu z těchto variant:

* potvrzení o očkování, 22 dnů po 1. dávce, ne déle než 3 měsíce nebo max. 9měsíců po 2. dávce

* negativní PCR test /ne starší 72 hodin/

* negativní antigenní test /ne starší než 48hodin/

* pozitivní PCR test nebo lékařské potvrzení /ne starší 180 dní/ - doklad o zjištění neutralizačních protilátek v posledních 3 měsících

Je zachován požadavek elektronické registrace nejdříve 72 hodin před cestou. https://entry.ptc.gv.at/   Formulář je již akceptovatelný i pro ubytování v jakémkoliv hotelu či penzionu v Rakousku, který je vyžadován od každého hosta.              Děti do 10let test ani jiné potvrzení nepotřebují.       

Lenka Picková
Hausalpin

Počet příspěvků: 1075

Horydoly Open

avatar
20.5.2021 10:18

Do Francie po koronaviru

Zahraniční turisté s negativním výsledkem PCR testu mohou do Francie cestovat již od 3. 5. 2021. Turisté se mohou ubytovat již nyní, památky a muzea nebo také zahrádky restaurací otevírají 19. května. Detaily o uvolňování opatřeních najdete níže v článku Aktuální opatření ve Francii, který pravidelně aktualizujeme. 

Pavla Elsterová

Počet příspěvků: 313

Horydoly Open

avatar
20.5.2021 10:16

Do Rakouska po koronaviru

Od středy 19. května 2021 je z ČR do Rakouska poprvé po  pěti měsících nezávisle na účelu pobytu možný vstup pouze  s negativním testem - anebo alternativně s dokladem o očkování či prodělané nemoci Covid-19 či o zjištění neutralizačních protilátek.  Odpadá povinnost karantény. Nadále trvá povinnost elektronické registrace před cestou.
Ve stejný den a za stejných podmínek, t.j.  předložení platného negativního testu, který za účelem ubytování musí být vždy po 48 hodinách (u antigenního testu) a po 72 hodinách (u PCR testu) obnoven, nebo dokladu o očkování, o prodělané nemoci či  o zjištění neutralizačních protilátek se v Rakousku zároveň otevírají restaurace a hotely. Do Rakouska lze tudíž z ČR cestovat i za turistickým účelem.

Počet příspěvků: 313

Horydoly

avatar
14.5.2021 20:40

Slovenské lázně po koronaviru

Slovenské lázně je možné předepisovat po prodělání covid-19. Čtěte podrobnosti.

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
11.5.2021 15:22

Omezení sociálních kontaktů přineslo zajímavé změny ve výskytu běžných onemocnění

Na jednu stranu se snížil výskyt řady infekčních onemocnění, na druhou ale stoupl počet případů encefalitidy

Poslední rok ve znamení koronavirové pandemie snížil počty infekčních onemocnění žloutenkou, spalničkami, planými neštovicemi nebo meningokokem, tedy onemocněními, na jejichž šíření mělo vliv omezení sociálních kontaktů. Zcela minimální byl i výskyt sezonní chřipky. Naopak zvýšená obliba návštěv přírody přinesla navýšení počtu nemocných klíšťovou encefalitidou a lymskou boreliózou. Právě na delší pobyt v přírodě nejsou někteří lidé správně připraveni a vystavují se zbytečně nebezpečí napadení klíštětem.

Klesly počty nakažených planými neštovicemi, žloutenkou nebo meningokokem

Vládní kroky, které měly za úkol snížit počty onemocnění nákazou covid-19, přinesly snížení i počtu dalších infekčních onemocnění. V důsledku omezení sociálního kontaktu meziročně klesly počty infekčních nemocí jako jsou plané neštovice, a to téměř na třetinu, spalničky z počtu hlášených v roce 2019, kterých bylo 590, klesly na loňské 4 případy, a v letošním roce k posledními březnu nebyl zatím evidován žádný případ. Počet nemocných v loňském roce klesl i v případě onemocnění žloutenkou typů A, B i C, stejně tak se snížil počet invazivních meningokokových onemocnění, spály, mononukleózy ale například i virových střevních infekcí. Sezonní chřipka, na kterou jsme byli v minulých letech zvyklí, se letos vyskytovala minimálně. Vyplývá to ze statistických dat SZÚ (Státního zdravotního ústav, porovnání dat 2018, 2019 a 2020).

  Zvedly se počty onemocnění klíšťovou encefalitidou

Počty onemocnění, které naopak stouply, jsou hlášeny u nemocí přenášených klíšťaty, zejména klíšťové encefalitidy. Nemocných meziročně přibylo přibližně o 10 %. Vzhledem k oblíbenosti návštěv přírody, která se za poslední rok výrazně zvedla, se zvyšuje také riziko onemocněním lymskou boreliózou přenášenou klíšťaty, kterou v loňském roce onemocnělo téměř 4000 lidí, což je meziročně sice o něco méně, ale následky nemoci mohou být velmi nebezpečné až život ohrožující, stejně jako je tomu u klíšťové encefalitidy, kdy nemocní často končí v nemocnici s komplikacemi. Klíšťovou encefalitidou je možné onemocnět již po dvou hodinách od přisátí infikovaného klíštěte na kůži. Tato infekce pak způsobuje zánět mozku, jedná se o infekční virové onemocnění napadající nervový systém.

Závažné je i onemocnění zmíněnou lymskou boreliózou, a to zejména kvůli často nenápadné první fázi, která se snadno podcení a nemoc se dostane do závažnější fáze druhé, kdy dochází k bolestivosti kloubů, svalů, k otokům a někdy dokonce i k periferní obrně nervů. Poslední fázi pak doprovází zánětlivá onemocnění mozku a míchy, srdce nebo oka.

Účinně se lze před onemocněními přenášenými klíšťaty chránit především preventivními opatřeními. V období nejvyšší aktivity klíšťat je vhodné zvážit, zda je návštěva rizikových oblastí nutná. Velmi účinnou ochranou je pak používání repelentních prostředků, které je nutné použít zejména na oblast nohou – od kolen dolů. „Pokud máte potíže s používáním repelentních přípravků z důvodu podráždění kůže, lze zvolit i šetrnější varianty, například Arpalit Bio, který lze použít jak na oděv, tak přímo na pokožku. Doporučuji u přípravků sledovat jejich složení a volit repelenty bez obsahu pesticidní látky DEET, a naopak s koncentrací netoxické látky IR3535, takový repelent lze aplikovat přímo na kůži, jak dětí a dospělých, tak zvířat,“ radí Dušan Sedláček ze společnosti Aveflor.

Na vycházky do přírody se dále doporučují dlouhé rukávy, nohavice, ale také světlé oblečení, na kterém lze případného parazita včas odhalit. Po návratu z přírody je pak nutné dobře prohlédnout celé tělo a v případě nalezení klíštěte ho ihned odstranit.

Šárka Lachoutová

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
31.7.2020 09:49

Objevte smaragdový klenot Středomoří: Sardinii

Všechny odstíny modré a zelené naleznete v italské Sardinii. Na ostrově, který je právem s ohledem na bílé písčité pláže označován jako Karibik Středomoří. Aktuálně ideální lokalita pro vaši bezpečnou dovolenou!

Ostrov s rozmanitou krajinou disponuje s 1 894 kilometrů dlouhým pobřežím a je skvělým místem pro koupání, ale i další vodní aktivity. V uplynulém roce navštívilo Sardinii na 28 000 Čechů.

„I v letošní sezoně se jedná o velmi oblíbenou destinaci, jelikož aktuální epidemiologická situace na Sardinii je velice příznivá. Přes stálé testování jsou denní přírůstky již několik dní téměř nulové a Sardinie se ukazuje jako bezpečná destinace.“ uvádí Martin Zeman, obchodní ředitel cestovní kanceláře Delfín travel. „Díky těmto zprávám, se zájem o Sardinii mezi klienty opět zvyšuje. Denní přehled o vývoji situace můžete sledovat online na webovém portále.“ doplňuje Zeman. (https://coronavirus-oggi.it/regione/sardegna)

Sardinie

Zvyšujícím se prodejům nahrává také vstřícnost místních hotelů, které se různými podpůrnými akcemi snaží o to, aby se zahraniční klientela na ostrov co nejdříve vrátila. Klient si tak užije svoji dovolenou za výhodnějších podmínek. Dle vyhlášky mají hotely omezenou ubytovací kapacitu a tak ty nejoblíbenější mohou být brzo obsazeny. S nižší obsazeností ale není problém dodržovat veškerá hygienická opatření a užít si klidnou dovolenou bez davů turistů.

„Na Sardinii se zachovávají rozestupy ve vzdálenosti 1 metr, pokud ji není možné dodržet, nosí se roušky ve veřejných prostorách, na recepcích a v uzavřených místnostech, dále je kontrolována teplota. Musí se dbát na udržování větší vzdálenosti mezi lehátky na plážích i u bazénů a stolů v restauraci, tato opatření i častější úklid jsou pro turisty spíše přínosné.“ zmiňuje Martina Costantino, obchodní ředitelka cestovní kanceláře SARDEGNA TRAVEL. Pro své klienty připravili k vyplnění povinného on-line formuláře přehledný manuál s překladem do českého jazyka.

Přímý let z Prahy nezabere více než dvě hodiny. Let do Cagliari je operován společností Smartwings dvakrát týdně počínaje červencem až do 4. října. Do Olbie je plánován charterový let z Prahy od 2. září do 2. října.

„Máte tak možnost zažít jedinečnou dovolenou na druhém největším ostrově ve Středomoří,“ konstatuje Michal Veber, výkonný ředitel Asociace cestovních kanceláří České republiky a doporučuje: “Jen se před cestou nezapomeňte zaregistrovat online do formuláře na stránkách Sardinie a mějte s sebou toto potvrzení o registraci.“ http://www.regione.sardegna.it/j/v/2568?&s=405469&v=2&c=94255&t=1 

Martina Košlíková

Čtěte více o Sardinii na Horydoly:

TURISTIKA https://www.horydoly.cz/turiste/letem-svetem-po-sardinii.html
CYKLOTURISTIKA https://www.horydoly.cz/cykliste/cyklisticka-dovolena-na-sardinii.html

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
30.7.2020 10:46

Velká Británie

S cestami z České republiky do Velké Británie spojena povinnost absolvovat po vstupu do země čtrnáctidenní karanténu. Anglie, Wales, Skotsko i Severní Irsko uvolnily cestovní omezení.

INFO: https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-travel-corridors

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
21.7.2020 10:31

Francie po koronaviru

Milí přátelé Francie,
po jaře, které nám všem přineslo velké výzvy, pravděpodobně stejně jako my doufáte v lepší budoucnost a pěkné léto.   Po mnoha týdnech, z nichž jsme většinu strávili doma, všichni toužíme cestovat, toužíme po nových zážitcích, koupání v moři, poznávání cizí kultury a měst, nádherné krajiny, rozmanitých kulinářských specialit...
Do Francie je od 15. června možné cestovat bez jakýchkoliv omezení, ať už při cestě tam nebo při návratu.    Caroline Leboucher, ředitelka Francouzské turistické centrály srdečně zve do Francie: „V posledních týdnech francouzská vláda společně s odborníky z francouzského cestovního ruchu vypracovala podrobná hygienická pravidla k zajištění bezpečnosti našich hostů během jejich pobytu i zaměstnanců. Jsme připraveni znovu nabídnout českým i slovenským cestovatelům jedinečné zážitky a opět se na ně ve Francii těšíme."
    Přejeme vám hezké léto a "bon voy@ge" Za tým Atout France
Pavla Elsterová
Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
20.6.2020 01:03

Park Mirakulum: Startujeme!

Od poloviny března jsme všichni zažívali situace, které jsme si ještě v únoru ani v nejmenším nedokázali představit. Nyní je, doufejme, to nejhorší za námi, a i my můžeme otevřít. Samozřejmě za dodržení hygienických pravidel.

Naším dnem D je 15. květen

Neplánovanou prodlouženou zimní přestávku jsme využili k celé řadě vylepšení. Jejich společným jmenovatelem je zvyšování komfortu pro rodiny s malými dětmi. „Herní zóny pro nejmenší jsme pomocí plůtků uzavřeli tak, že je z nich jediný východ, který navíc vždy směřuje k lavičkám či přilehlým gastroprovozům, kde mohou rodiče chvíli odpočívat. V gastrozóně U Hotovek přibude během sezony hrací dům pro nejmenší, v němž si děti mohou vyzkoušet nejrůznější profese od policisty přes zdravotní sestřičku až po učitele,“ popisuje novinky Jiří Antoš, majitel parku.

V budově dílniček dokončují práce naši malíři a dali tak tomuto prostoru úplně novou tvář. Jak se jim to povedlo, posuďte sami. 

V naší minizooo jsme jako každoročně přivítali několik přírůstků a pro všechny „zbloudilce“ jsme uprostřed parku zbudovali obří kompas, který může být ideálním místem srazů těch, co se náhodou nebudou moci najít. 

Během uplynulých měsíců se nám po dlouhých jednáních konečně podařilo získat pozemky sousedící s parkem. Mirakulum se tak dočká výrazného rozšíření a zdvojnásobení své plochy. Díky tomu přibude celá řada atrakcí.

Nezbytná omezení dle nařízení vlády v současné době

Každý návštěvník parku musí mít roušku, respirátor či jinou ochranu nosu a úst, která brání šíření kapének, výjimku mají jen děti do dvou let. V případě, že nebude toto preventivní opatření dodrženo, nebude návštěvník do parku vpuštěn a při porušení opatření bude vykázán, a to bez náhrady vstupného. Lidé, u kterých by se projevily symptomy covid-19, může pracovník zdravotní služby parku umístit do izolace.

Návštěvníci musí mezi sebou dodržovat dvoumetrové rozestupy – samozřejmě to neplatí pro členy jedné rodiny. Rozestupy je potřeba dodržovat i ve všech gastroprovozech, stejně jako na samotných atrakcích nebo pobytových loukách.

Aby se u nás naši návštěvníci cítili bezpečně, zavedli jsme i celou řadu opatření. „Denně probíhá čištění všech prostor, které slouží návštěvníkům, se zvláštním důrazem na sociální zařízení. K tomuto účelu používáme dezinfekční prostředky s virucidním účinkem. Sociální zařízení navíc každou noc dezinfikujeme ozónem. Všechna občerstvení jsme vybavily ochrannými plexiskly. Návštěvníkům je všude k dispozici dezinfekce, ochranu úst a nosu, dezinfekci rukou a ochranné rukavice lze zakoupit v naší prodejně suvenýrů,“ vypočítává některá z opatření Jiří Antoš a dodává: „Doplněk Návštěvního řádu parku, který vznikl pod odborným dohledem středočeských hygieniků a jsou v něm uvedena všechna další opatření, je k dispozici na našem webu. Věříme, že dodržováním těchto nařízení tuto situaci společně zvládneme.“

Až do odvolání jsou uzavřené všechny podzemní chodby, vodní svět a amfiteátr. Vstupenky do parku lze koupit výhradně on-line. Počet návštěvníků může být omezen.

Těšíme se na vás každý den od 10-18 hodin.

Pár dat a čísel z parku

* Park byl otevřen v září 2012, měl rozlohu zhruba sedm hektarů a první stavbou v něm byl hrad. Ten se stal jeho symbolem. Postupně se rozrostl na dnešních 10 hektarů a dvě stě atrakcí.

* Za dobu existence parku prošlo jeho branami více než milion návštěvníků.

* Přes zimu je park zavřený, navštívit ho můžete vždy od dubna do října.

* Zábavně-naučný park není určen pouze dětem, jeho předností je, že nabízí zábavu celé rodině – najdete zde lesní hřiště a kontaktní zoo, obří trampolíny a houpačky, lanová centra, podzemní chodby, prolézačky a v neposlední řadě i úzkokolejnou železnici, která park propojuje se sousedním Tankodromem. Od léta 2015 také Vodní svět a oázy s vodními hříčkami.

* V parku je 870 metrů podzemních chodeb – podzemní chodby najdete pod Hradem, v Lesním městě, kde je jich nejvíce (310 metrů), či v areálu Gaudí.

* 2539 metrů čtverečních parku zabírají gastrozóny.

*Autorem všech atrakcí je kolektiv parku Mirakulum, za vizuální podobou stojí výtvarnice Lucie Kozelská. Jejich nápady realizují mimo jiné i odsouzení z nedaleké věznice Jiřice.

* V parku celoročně pracuje do 30 lidí, v sezoně pak přibývá několik desítek brigádníků. 

Více na www.mirakulum.cz , na www.facebook.com/ParkMirakulum nebo na https://www.instagram.com/park_mirakulum/

Rodinný Park Mirakulum
Topolová 629
289 24 Milovice

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
10.6.2020 21:04

Cestování do Švýcarska od 15.6.2020

Na zasedání švýcarské vlády dne 5. 6. 2020 bylo rozhodnuto o otevření švýcarských hranic pro volné cestování ze všech států EU a EFTA od 15. 6. 2020 – tedy i pro turisty z České a Slovenské republiky. Turistická infrastruktura bude postupně obnovována od 6. 6. 2020. Česká vláda po svém jednání 1. 6. představila "semafor" pro cestovatele a Švýcarsko patří k „zeleným“ zemím, kam je možné od 15. 6. 2020 cestovat bez omezení, totéž platí i pro cesty turistů ze Švýcarska do ČR.

 



Švýcarsko od 15. 6. 2020 spadá mezi země s tzv. „zelenou“ na cestovatelském semaforu Ministerstva zahraničních věcí ČR. To v překladu znamená, že pokud si pro svou dovolenou vyberete Švýcarsko, nebudou vás čekat žádná cestovní omezení a váš návrat bude pohodlný a bez omezení – při návratu zpět do ČR nebudete muset předkládat žádné testy na covid-19.

Po vstupu do Švýcarska není návštěvníkům nařízena karanténa ani žádná další izolace, pokud přijíždějící nevykazují příznaky nákazy nebo jiné nemoci. V případě příznaků nemoci je nutné navštívit stránku věnovanou izolaci a karanténě a postupovat podle uvedených pokynů. I nadále platí nutnost dodržování platných hygienických nařízení.

Vzhledem ke stanoviskům Švýcarska a České republiky jsou tedy turistické cesty do Švýcarska z ČR možné od 15. 6. 2020. 

Dopravní spojení se Švýcarskem

Autobusové spojení: V současné době se obnovují pravidelná autobusová spojení České republiky se Švýcarskem, v provozu je například od 17. 5. 2020 znovu spoj společnosti ČSAD Tišnov z Brna, Prahy a Plzně do St.Gallenu, Curychu a Bernu. Společnost Nobless Line provozuje 2x týdně svá spojení z Prahy a Plzně do St. Gallenu, Curychu a Bernu, od 15. 6. se provoz navýší na 3 spoje týdně a od 22. 6. budou v provozu 4 spoje týdně. RegioJet plánuje obnovu svých spojení Prahy s Curychem od 1. 7. 2020, s Bernem, Lausanne a Ženevou od 2. 7. 2020 a spoj s Lucernem a Luganem od 3. 7. 2020. Dopravce Flixbus nabídne spojení Prahy s Curychem, St. Gallenem, Bernem, Lausanne a Ženevou od 24. 6. 2020.

Letecké spojení: Od 5. 6. obnovuje postupně SWISS svá spojení Prahy se Švýcarskem, a to následovně: Praha – Curych:

  • od 5.6. – 4x týdně (pondělí, čtvrtek, sobota, neděle)
  • od 1.7. – 3x denně

Praha – Ženeva:

  • od 21.6. – 1x týdně (neděle)
  • od 1.7. – 6x týdne (mimo soboty)

Nízkonákladová letecká společnost easyJet nabízí od 24. 6. 2020 svá spojení Prahy se Ženevou (5x týdně – pondělí, středa, čtvrtek, pátek a neděle) a Basilejí (4x – 5x týdně).

Průběžně aktualizované informace ohledně poskytování veřejné dopravy na území Švýcarska naleznete na speciální stránce SBB a také na Swiss Travel System.

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
5.6.2020 16:37

Aktuální informace pro cesty do Švýcarska

V prostředcích Švýcarského dopravního systému jsou roušky doporučené ale ne povinné. 

Při cestě autobusem cestovní kanceláře z České republiky je rozhodnutí o roušce na pořadateli akce (tzv. společná skupina hostů). V případě veřejné dopravy tj. spoje Nobless Line, Flixbus, Regiojet, ČSAD Tišnov, vlak ČD je rouška zatím povinná.  

Plný provoz na linkách leteckých, železničních i autobusových směrem na Švýcarsko je aktuálně plánován na červenec, data zahájení se ale liší podle jednotlivých společností a aktuálního otevírání hranic. Sledujte tedy web vybrané společnosti. 

Alena Koukalová

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
5.6.2020 16:35

Bezpečná dovolená ve Švýcarsku

Clean & Safe od 15.6.2020 

Od 15.6. mohou čeští turisté cestovat do a ze Švýcarska bez omezení. Tedy bez testu a karantény. Navíc Švýcarsko nabízí turistům bezpečnost a dobrý zdravotní systém. 

Program s označením “Clean & Safe” Vám garantuje přehled mezi poskytovateli turistických služeb, kteří zajišťují svým hostům maximální ochranu a bezpečí. Každý hotel, každá restaurace a každý turistický cíl, označený známkou umístěnou na viditelném místě splňuje a dodržuje speciální koncepty hygieny.  Aktuálně je v systému registrováno 900 organizací. Představit si to můžeme podobně jak tomu je u oceněných a kvalitních restaurací, kde na dveří u vstupu je vylepena známka s ohodnocením. Níže uvedené známky /loga/ jsou přehledně rozděleny a přiřazeny k místům či aktivitám které budou turisty navštěvovány. Bližší informace a podrobnosti se dočtete na našich stránkách MojeSvycarsko.com nebo www.clean-and-safe.ch.

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
1.6.2020 00:02

Pojištění storno tuzemských pobytů

Nabídka ubytování se tenčí

Vládní restrikce a omezení cestování do zahraničí zapříčinily, že téměř dvě třetiny Čechů (63 %) stráví letošní letní dovolenou doma, vyplývá z průzkumu pro Czech Tourism. Se zvýšenou poptávkou po tuzemské dovolené souvisí i tenčící se nabídka ubytování a jeho rostoucí cena. Penziony a kempy jsou již téměř vyprodané. Letní dovolené se tak nakupují s větším předstihem a s pojištěním storna.

Kempy a penziony již nyní hlásí 50-70% obsazenost. Češi si totiž uvědomují, že nabídky ubytování mizí opravdu velmi rychle. Část kapacit pak skoupily cestovní kanceláře, zejména u vodních nádrží a na horách, kam Češi plánují vyrazit nejčastěji. Ceny ubytování jsou prozatím stejné jako loni, ale díky velkému zájmu porostou. Podle hoteliérů se ceny zvýší o 10 až 20 procent. Ceny tuzemských dovolených se tak přiblíží k cenám za zájezdy do zahraničí. V některých případech je i převýší. Podle agentury Invia bude letos největší zájem o Šumavu, Krkonoše a jižní Moravu.

Vzhledem k rostoucím cenám a brzkému nákupu tuzemských dovolených se zvyšuje i poptávka po pojištění storna. ERV Evropská pojišťovna, která ho nabízí přímo přes vybraná ubytovací zařízení produkt HotelStorno, eviduje meziroční růst poptávky o 15-20 %. „Cena týdenního ubytování v penzionu s polopenzí na Lipně vychází pro čtyřčlennou rodinu na více než 20 tisíc korun. Nejedná se tedy o malé peníze, a to si lidé uvědomují. Proto si nyní více pojišťují i dovolenou v rámci ČR,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Pojištění se nabízí ve třech variantách – Basic, Standard a Optimal. Základní varianta kryje zrušení cesty, ta prostřední navíc obsahuje pojištění odpovědnosti za škody způsobené v ubytovacím zařízení a nejvyšší Optimal ještě navíc nabízí kompenzaci nevyužité dovolené. Klienti mohou pojištění storna využít nejen ze zdravotních důvodů, ale také kvůli ztrátě zaměstnání, rozvodu, konání opravné zkoušky nebo poškození bydliště. Cena je vypočítávána z ceny zájezdu či ubytovací služby v rozmezí 4-6 %. Pojistná událost se řeší jednoduše on-line přes aplikaci pro hlášení škod.

Limity pojištění

Limity pojištění v Kč

Basic

Standard

Optimal

Zrušení cesty (limit ve výši celkové ceny ubytovacích služeb)

ano

ano

ano

Odpovědnost za škody
v ubytovacím zařízen

-

50 000

100 000

Nevyužitá dovolená

-

-

10 000

Vlastimil Divoký
Manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
12.5.2020 16:29

Bardejovské kúpele sú otvorené zatiaľ len pre poistencov

V Bardejovských kúpeľoch začala v utorok 12. mája obmedzená prevádzka, zatiaľ iba pre klientov zdravotných poisťovní. Stalo sa tak po šesťtýždňovej nútenej odstávke spôsobenej opatreniami súvisiacimi s pandémiou koronavírusu. Kúpele budú fungovať za prísnych protiepidemiologických opatrení odporúčaných hygienikmi. V priebehu týždňa očakávajú nástup 250 až 300 klientov zdravotných poisťovní, s ich následným zvýšením na 400 až 500 klientov. Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

,,Od dvanásteho mája 2020 sme prístupní jedine pre klientov zo zdravotných poisťovní, ktorým schválil návrh na liečbu lekár a absolvujú liečebný pobyt v dĺžke minimálne tri až štyri týždne. Každý nastupujúci klient prejde špeciálnym koridorom k hotelu Ozón. Tam ho vyšetria naši lekári, spíšu jeho cestovateľskú anamnézu a odmerajú mu telesnú teplotu. Nasleduje presun na recepciu, kde sa ubytuje a potom absolvuje prvotnú zdravotnú prehliadku u určeného lekára. Testy na COVID-19 robiť nebudeme. Každý klient dostane ochranné rúško a je jeho povinnosťou nosiť ho počas celého pobytu v kúpeľoch. Platí zákaz opustiť areál kúpeľov počas prebiehajúcej kúpeľnej liečby a prijímania akýchkoľvek návštev,“ vymenovala postup Tamara Šatanková.

Dodala, že klienti sa budú mať možnosť ubytovať na izbe sami bez príplatku, ak prídu na pobyt dvojice, budú ubytované spoločne. Počas pobytu bude podľa možností klient usadený v jedálni sám pri stole, maximálne budú 2 stravníci pri stole formou tzv. „krížového sedenia.“ Wellness a sauny budú zatiaľ mimo prevádzky.

„Dúfame, že protiepidemiologické opatrenia sa v prvej polovici júna uvoľnia tak, aby sme mohli prijímať aj samoplatcov. Klienti cez zdravotné poisťovne nám zabezpečujú iba cca tridsať percent tržieb, aj to pri počte okolo 500. Aby sme mohli fungovať plnohodnotne potrebujeme aj samoplatcov,“ vysvetlila Tamara Šatanková.

Bardejovské kúpele tradične organizujú počas sezóny kultúrne  a spoločenské podujatia. K vrcholným z nich patria Otvorenie kúpeľnej sezóny, Medzinárodné hudobné leto, Bardejovské kúpeľné dni, Alžbetínsky deň na počesť cisárovnej Sisi, Pivný festival, Vínny festival. Okrem toho sa tu konajú aj výstavy kvetov, obrazov, plastík, fotografií a ďalšie aktivity.

V tomto roku museli kúpele spoločenské udalosti vrátane otvorenia kúpeľnej sezóny či kúpeľných dní zrušiť. V pláne však majú aspoň jednoduché koncerty priamo v areáli kúpeľov, aby bol dodržaný minimálny odstup medzi jednotlivými klientmi. Ak to situácia dovolí, v jeseni kúpele zorganizujú niektorý z festivalov. 

KOUPÁNÍ.cz: Bardejovské kúpele Bardejov

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
11.5.2020 16:16

Re: Outdoor po koronaviru

NOVINKA! NOČNÍ PLAVBA SE SAMBOU! 27.5.2020 

Chcete si oddychnout v přírodě uprostřed pracovního týdne? Přidejte se k nám na noční plavbu z YMCY do Českého Šternberka (7 km, 2 jezy).

Do Šternberka dorazíte autem (z Prahy 30 minut po D1), zaparkujete. Vlakem 18:10 nebo 20:23 dojedete do YMCY. (Pokud pojedete dřívějším vlakem, budete mít v YMCE čas dát si třeba klobásu a limo a popovídat si s vodáckými kamarády). 20:45 se nalodíme, ještě za světla sjedeme 2 jezy, poté nás již čeká noční plavba k hradu Český Šternberk. Předpokládaný konec akce 23:00, takže o půlnoci jste v posteli a vyspíte se na další pracovní den. Kdo do práce nemusí, může přespat v kempu ve Šternberku do dalšího dne. 

Pokud bude mít akce úspěch, zopakujeme si ji spolu zase v červnu.

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
11.5.2020 15:48

Regionální muzeum v Jílovém

Vážení muzejní přátelé, předpokládané otevření muzea se blíží a je stanoveno již na 12. května 2020!

Výstavy o Pocázavském Pacifiku a Vorařství budou prodlouženy do konce října.

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
11.5.2020 13:47

Outdoor po koronaviru

Ode dneška (11. května 2020) je opět přístupná výstava grafických děl akademického malíře Jiřího Boudy (1934–2015) s názvem ŽELEZNICE A CESTY. K vidění je téměř stovka obrazů nádherných parních lokomotiv, nádražních budov i železničních zákoutí. Celá jedna místnost je věnována jeho obrazům z cest, které uskutečnil převážně na kole. Výstavu doplňují drobné předměty z jeho známkové tvorby, knižní ilustrace i dobové fotografie.

Vše je k vidění ve Visio Art Gallery v Plzni (Na Roudné 18). Výstava je prodejní, k dostání jsou i kalendáře na příští rok s železniční a cestovatelskou tematikou: https://www.rihaknihy.cz/nabidka

Počet příspěvků: 1075

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se