Rozhodnutí vlády, které schválilo návrh na trvalé přeřazení některých služeb s vysokým podílem lidské práce do nižší sazby DPH vítá Asociace hotelů a restaurací.
Líbí se nám to, jak by ne...
Toto rozhodnutí vítá Asociace hotelů a restaurací.
"Jedná se o krok, který podpoří snahu Asociace hotelů a restaurací jako člena evropské konfederace asociací hotelů a restaurací HOTREC o spravedlivé a rovné podmínky pro všechny státy Evropské unie. Přijetím tohoto návrhu našimi zákonodárci by mělo navíc pozitivní dopad do udržitelnosti oboru hotelnictví a gastronomie, který se pod tlakem světové ekonomické recese zmítá v existenčních problémech. Podle studie, kterou vytvořil IES – Univerzita Karlova a Asociace hotelů a restaurací České republiky by tento krok mohl zachránit 9.100 pracovních míst, přičemž by jeho dopad do státního rozpočtu představoval pouze 0,6 mld. Kč," řekl na tiskové konferenci sekretář Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.
Jak jsou na tom hotely a restaurace
* 75 % provozoven veřejného stravování zaznamenalo meziroční pokles tržeb v důsledku finanční krize a to v průměru o 23 %.
* 62 % provozoven veřejného stravování se kvůli tomuto snížení propadne v roce 2009 do ztráty.
* 73 % provozoven bude propouštět zaměstnance. V průměru propustí provozovny 25 % zaměstnanců.
Jsme v tíživé situaci
"Restaurace se dostávají do tíživé situace, kdy každý krok, vedoucí k možnosti zlepšení jejich ekonomiky může řešit jejich existenční problémy. Asociace proto apeluje na naše zákonodárce, aby podpořili tento návrh jako jedno z opatření na podporu zaměstnanosti a sektoru cestovního ruchu," naléhal na závěr besedy s novináři prezident Asociace Pavel Hlinka.
Zástupce malých provozovatelů restaurací Jaroslav Sapík, který ještě celé dopoledne před tiskovou besedou byl ve své Restauraci U koně v Klokočné, podotkl: "Zapomíná se, že i náš podnik, který zaměstnává sice jen 15 pracovníků, odhadem zaměstnává minimálně ještě dalších 50 lidí v oblasti služeb například v prádelně nebo u dodavatelů potravin a nápojů. V posledních dvou desetiletích majitelé většiny restaurací v Česku vybudovali pohostinství na určité úrovni, které krize může zase pokazit. Ti, kteří to pociťují už nyní, budou šetřit právě na vybavení a službách.
Autor je vydavatelem serveru Vímevíte.