Aktuální turistická literatura

Aktuální turistická literatura
SDÍLEJ:
Sezóna je pro našince z řad turistů, cykloturistů, vodáků a vůbec milovníků přírody a alergiků v plném proudu. Nestojím mimo a zařazuji se i se svou nabídkou nové turistické literatury.
Jak na to

Všechny publikace koupíte v Kiwi. Některé jsou k dostání přímo u vydavatelů.

Aktuální tipy z Kiwi

Mapy Balkánu (16.7.2005)

Turistické mapy a průvodce (28.5.2005)

Turistické a cestovatelské mapy (16.4.2005)

Turistická literatura (11.9.2004)

Turistické průvodce, atlasy a příručky (12.5.2004)

Horolezecké průvodce (12.3.2004)

Z nabídky turistické literatury vybírá šéf největšího obchodu s mapami a průvodci Kiwi v Praze Tomáš Lejsek.

Pálava, Lednicko-valtický areál

Velká cykloturistická mapa č.168, která nahrazuje starší předchůdkyni. V čem jsou hlavní rozdíly? Cyklomapy jsou vydávány nyní v měřítku 1:60 000, interval vrstevnic je 10 m (původně 1:75 000 a interval 20m). Mapový list je zvětšen, ale složená mapa je menší a pohodlně se vejde do kapsy u dresu nebo do mapníku. Mapa je jednostranná, zadní strana nahrazuje dřívější vloženou brožuru s místopisem, výškovými profily, vysvětlivkami klasifikace povrchu a dalšími informacemi. Nabídnuty jsou navíc i vhodné cesty mimo značené cyklostezky.

V novém hávu dále vyšly cyklomapy č.101 Českosaské Švýcarsko, č.104 Krkonoše, č.111 Okolí Prahy, Nymbursko.

Zlín, Shocart 2006. Orientační cena 99 Kč.

Autoatlas Česká republika s cyklotrasami

Klasický autoatlas České republiky v měřítku 1:240 000 s cykloturistickou nadstavbou. Vyznačeny jsou mezinárodní, dálkové a část regionálních cyklotras 1.-3. třídy, liniové značení je oranžové, tečkované. Záměrně (díky měřítku a přehlednosti) jsou vynechány místní trasy 4. třídy, autoři předpokládají, že informace o nich naleznete v příslušných informačních střediscích, které jsou v mapě také zaznamenány. Formát A5, spirálová vazba, 18 000 obcí v rejstříku.

Praha, Žaket 2006. Orientační cena 159 Kč.

Praha - letecký pohled na centrum

Nově zpracovaná ortofotomapa v měřítku 1:3 000. Podrobné měřítko dovoluje nahlédnout na detaily střech, ulic, parků a zakoutí Pražského hradu, Starého Města a části Nového Města z ptačí perspektivy. Názvy ulic, náměstí a dalších celků jsou vyvedeny ve výrazné žluté barvě. Zadní strana mapy je věnována klasickému plánu centra, síti MHD, rejstříku ulic a krátkému tříjazyčnému popisu nejvýznamnějších památek.

Praha, Kartografie, Institut městské informatiky hlavního města Prahy, Geodis Brno 2006. Orientační cena 69 Kč.

Šindelář Vladimír: Po bitevních polích jižních Čech

V edici Tajemné stezky vycházejí již tři roky zajímavé tituly, vybírám poslední z nich. Jižní Čechy nebyly vždy jen kouzelnou krajinou rybníků, které se války vyhýbaly. Sice zde nedošlo v historii k žádné bitvě, která by změnila běh dějin, ale přesto se zde válčilo. Husitské války, tažení proti Buquoyovi, nebo srážky francouzských a rakouských jednotek. Autor vybírá nejzajímavější momenty, dokládá historickými texty a souvislostmi. Kniha je bohatě doprovázena černobílými nákresy bojišť, zbraněmi a výzbrojí, dobovými kresbami a dřevoryty.

Praha, Regia 2006. Orientační cena 199 Kč.

Vojkovský Rostislav: Kvinburk

Jubilejní 50. svazek vlastivědných průvodců Putujeme po hradech a zámcích. Černobílý miniprůvodce po zbytcích hradu ležícího severně od Vrbna pod Pradědem. Na devatenácti stránkách se čtenář seznámí s hradem a jeho domnělou minulostí, na 21 fotografiích si prohlédne současné ruiny a porovná s třemi kresbami s podobou v dávných dobách. V posledním půlroce dále vyšly knížečky Edelštejn, Koberštejn a Leuchtenštejn.

Dobrá, Beatris 2005. Orientační cena 21 Kč.

Lidové památky Českého Švýcarsko

Obsah knihy se zaměřuje na charakteristické oblasti lesních lánových vsí - lidovou architekturu, technické a výrobní objekty spojené s průmyslovou a rukodělnou činností a na drobné sakrální památky na území národního parku České Švýcarsko a chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Texty doplňují současné barevné fotografie, nákresy a půdorysy dochovaných celků i detailů staveb.

Ústí nad Labem, České Švýcarsko 2006. Orientační cena 699 Kč.

Pilous Vlastimi, Grund Jiří: Východočeské hory od Jizery po Tichou Orlici

Dílo ve kterém se snoubí fotografická publikace, turistický průvodce a encyklopedie netradičním způsobem seznamuje s jednou horopisně a krajinářsky nejrozmanitější oblastí Čech. O vybraných horách, těch nejvyšších, nejnavštěvovanějších, ale i o neznámých či nepřístupných, publikace referuje encyklopedickým způsobem. Neomezuje se ovšem pouze na vrcholy, ale popisuje i okolní krajinu - ekosystém, zemědělskou krajinu, technické stavby, kulturní památky. Barevné fotografie nejsou pouze dokumentační, ale často krásně náladové.

Praha, Baset 2006. Orientační cena 495 Kč.

Puldová Ludmila, Šupich Petr: Nepál

Cestovní a turistický průvodce z edice Průvodce na cesty. Je obdivuhodné, kolik Čechů každoročně navštíví toto jediné hinduistické království na světě. Na své cestě mohou požít bohatou cizojazyčnou literaturu nebo překlady z angličtiny. Prvním originálem psaným českýma očima je právě tato kniha, kterou vřele doporučuji. Příroda, historie, místní kultura a zvyky. Hlavním lákadlem je samozřejmě trekking pod himálajskými vrcholy, včetně popisů tras, informací o turistickém zázemí a mapek.

Cesta do Nepálu je často spojena s návštěvou severní Indie. Upozorňuji proto, že ve stejný den vyšla kniha Indický Himálaj od Ivo Paulíka.

Praha, Freytag&Berndt 2006. Orientační cena 249 Kč.

Kazakhstan

Oboustranná mapa v měřítku 1:2,3 mil. ze syntetického voděodolného materiálu. Vyznačeny jsou velice podrobně pozemní komunikace - dálnice, silnice až 4. třídy s kilometráží, ale i místní ne vždy sjízdné cesty, nechybí železnice a vodní trasy. Grafické informační ikonky symbolizující objekty důležité pro turisty jsou řešeny velice moderně a názorně. V podrobnějším výřezu je zmapován střed Almaty a Astany. Rejstřík sídel je netradičně na obou stranách mapy, výběr obcí vždy zahrnuje pouze danou část území.

Vancouver, ITM 2006. Orientační cena 269 Kč.

Bulgária autóatlasz

Nejpodrobnější a nejpovedenější atlas Bulharska za posledních deset let. Paradoxně nejlepší kartografická díla z rumunského a bulharského území pochází z dílen maďarských vydavatelství. Tím vás připravuji na to, že vlastivědný popis na 16 stranách je pouze "magyarul." Kupodivu legenda k mapě je i v češtině a to je postačující. Značení komunikací a turisticky zajímavých míst je podobné, jako je známe z českých autoatlasů. Měřítko 1:400 000 zajišťuje dostatek informací a přehlednost, reliéf je stínovaný, mapové listy mají dvoucentimetrový překryv, vazba je spirálová bez překryvu. V zadní části atlasu najdete plánky měst a rejstřík sídel.

Budapest, Cartographia 2005. Orientační cena 429 Kč.

Klostermann Karel: V srdci šumavských hvozdů

A na závěr trochu prózy. První Klostermannova knížka povídek vyšla roku 1896. Toto vydání bylo připraveno podle textů 8. vydání z roku 1941. "Zalehla zima na široširé hvozdy, přioděla černé smrky i zelené palouky bílým svým hávem. Někdy bývá krásná velkolepá, takže nic nádheře té kněžny se nerovná. Odráží se slunce v jehlancích ledových, vzduchem nekonečnou řadou táhnou drobné křišťály v lehoučkém letu."

Sušice, Radovan Rebstöck 2006. Orientační cena 199 Kč.

Centrální Kavkaz

Horolezecký a turistický bedekr po oblastech Příelbrusí, Dombaj a Bezingy. V publikaci najdete inspiraci pro turisty, vysokohorské turisty, horolezce a vodáky.

Vřesina, Sky 2006. Orientační cena 450 Kč.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Česká státní hymna opěvuje Botič

Česká státní hymna opěvuje Botič

Českou hymnu Kde domov můj dnes posloucháme jako vážnou hudbu s vysokým uměleckým kreditem a dosahem pro celé Čechy, Moravu i Slezsko. Ve skutečnosti je to ovšem pop music z bulvárního divadla rozverně popisující
Krkonoše AKTUÁLNĚ 2024

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2024

ŠPINDLERŮV MLÝN Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.
TEST Barefootové pohorky Xero Scrambler Mid II

TEST Barefootové pohorky Xero Scrambler Mid II

Kotníčkové barefootové boty Xero Scrambler Mid dobře poslouží jako pohorky ve středních horách typu Fagaráš, Vysoké Tatry nebo Severní Vápencové Alpy, a také jako obuv pro volný čas v chladnějším jaru či
Berlínská East Side Gallery: největší open-air galerie na světě

Berlínská East Side Gallery: největší open-air galerie na světě

Jedním z nejvýraznějších symbolů Berlína zůstává - 35 let poté, co byla stržena - obludná Zeď, která město rozdělovala na západní a východní část. Některé její části byly zachovány jako memento budoucím generacím a nejdelší
Brdy AKTUÁLNĚ 2024

Brdy AKTUÁLNĚ 2024

PADRŤ Pražské, plzeňské a středočeské hory Brdy jsou divoké, vysoké, romantické a přitom je mají obyvatelé velkých měst doslova za humny. Čtěte novinky z Brd a Podbrdí.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Za čest krále Sovinec 27.-28.7. Hradní slavnost 27.7.
Parním vlakem Českým rájem Turnov Nostalgický vlak 27.7.
Den Ohře Kadaň, Střelnice 27.7.
High Jump Hřiměždice 2.-3.8. Skoky do vody 2.8.
Zubačka - modelová sobota Tanvald Nostalgický vlak 3.8.
Parním vlakem Českým rájem Turnov Nostalgický vlak 3.8.
Bezdružické parní léto Bezdružice, nádraží 3.-4.8. Nostalgický vlak 3.8.
Hradní slavnost Pirkštejn 3.8.
Jan Švankmajer - výstava Kutná Hora, GASK 3.3.-4.8. 4.8.
Prague Pride Praha 5.-11.8. Festival homosexuálů 5.8.

Diskuse

Gichardpow Stephenjense, 23.7.2024 15:17, 12 příspěvků
Zapomenutá celebrita Michael Beránek, 22.7.2024 22:06, 1 příspěvek
INU Honza, 19.7.2024 14:00, 8 příspěvků
Zajímavé novinky. Honza, 18.7.2024 10:05, 1 příspěvek
Nehody automobilistů s cy... Horydoly, 18.7.2024 9:37, 7 příspěvků
INU Honza, 17.7.2024 21:06, 1 příspěvek
anet anet, 17.7.2024 8:57, 2 příspěvky
INU Honza, 16.7.2024 19:49, 7 příspěvků
INU Honza, 15.7.2024 20:48, 1 příspěvek
Faberlic zkušenosti Denhid, 15.7.2024 0:45, 4 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Dovolená na vodě ve střed... Horydoly Open, 21.7.2024 2:16
Zpravodaj akcí ve střední... Horydoly Open, 21.7.2024 2:07
Opět bude vyprodáno Horydoly , 16.7.2024 12:52
Příroda jako lék Horydoly , 16.7.2024 2:25
Cestování zvyšuje rizikov... Horydoly , 11.7.2024 13:53
Parním vlakem Českým rájem Horydoly , 9.7.2024 23:09
Sex ve třech zažívá boom Horydoly , 27.6.2024 13:58
Barefoot pro volný čas Horydoly , 26.6.2024 12:38