Kolo z hypermarketu? Žádná ostuda

Kolo z hypermarketu? Žádná ostuda
Cestovní kolo na Hlučíně.
Autor snímku Pavel Fojtík
SDÍLEJ:

Letošní sezona byla pro české cykloobchody zlomová. Do nejprodávanější střední třídy promluvily hypermarketové řetězce. Za solidní ceny začaly prodávat solidní kola.

Jak na to

Plusy a minusy podle HORYDOLY

Hypermarket

+ velký výběr kol nižší a nižší střední třídy

+ kola lze doslova osahat

- prodavači nemají o sortimentu velké znalosti

- chcete něco zvláštního? Na to zapomeňte!

Menší specializovaný obchod

+ osobní přístup prodavačů

+ je možné objednat nestandardní kola nebo doplňky

- malý výběr z několika základních typů

Internet

+ okamžité porovnání cen a parametrů ve více obchodech a více značek

- při nákupu je nutno spoléhat jen na obrázky od výrobců nebo reference od přátel

- obtížná reklamace (pokud se jí obchodník chce vyhnout)

Tento průlom vystrašil mnohé zavedené cykloprodejny, ale zákazníkům přinesl širší volbu pro jejich nákupy.

Proč nakupovat v hypermarketu

V hypermarketových halách se vytvořila zvláštní oddělení, kde se prodává cyklistické vybavení. Pokud vůbec nevíte, jakou značku si vybrat, nebo v jaké cenové relaci nakupovat, vůbec sem nechoďte. Výběr je tu takový, že budete dlouho přebírat a nakonec si možná ani nevyberete.

Pokud víte, co chcete, a navíc se pohybujete ve střední a vyšší střední cenové hladině, jste v hypermarketu na správném místě. Nečekejte od prodavačů žádné velké rady, ale základní informace vám poskytnou.

Hypermarkety postupují velmi vstřícně vůči případným reklamacím. Bez zbytečných řečí vymění porouchaný kus za nový bicykl. Vědí, že mají takovou obchodní sílu, aby to samé udělaly ony u výrobce a na reklamaci nic netratily.

Speciálka mívá osobní přístup

Pokud potřebujete nákup kola prodiskutovat, jděte do speciální prodejny. Nemůžete si ovšem pod pojmem speciální představit každé šicí stroje – kola na rohu. Většinou by se mělo jednat o větší prestižní obchod ve středu města.

Ceny tu bývají oproti nákupním halám mírně nadsazené, prodávají se kola od nižší střední třídy po tu nejvyšší. Prodavači bývají vstřícní od okamžiku, kdy ve vzduchu ucítí vaše peníze. Velmi dobře totiž poznají zákazníky, kteří se k nim jdou poradit, ale poté nakoupí v hypermarketu nebo na internetu.

S reklamacemi bývá někdy potíž, protože prodavač bývá zároveň majitelem, a s reklamovaným kolem přichází o část svého výdělku.

Potíže s internetem

Internetové obchody mají svá rizika. Ne snad v tom, že by vám někdo vykradl účet v bance, když dáte elektronický příkaz k zaplacení, ale v obyčejných obchodních záležitostech.

Jestliže není obchod seriozní, může se stát, že dostanete zboží pozdě, obdržíte trochu jiný model, než jste chtěli, nebo se vám nepodaří uplatnit reklamaci.

"Pokud nakupujete v kamenném obchodě, dají se všechny omyly nebo podvody většinou vyřešit na místě z očí do očí," říká inspektor České obchodní inspekce, který má mimo jiné na starosti i cyklistiku. Odmítá sdělit své jméno, protože nevychází z úředních protokolů, ale ze své mnohaleté zkušenosti. "V případě elektronické komunikace je všechno na dlouhé lokte."

Podle inspektora často probíhá reklamace v internetovém obchodě jako opsaná z jednoho scénáře. "Obchodník nejdříve neodpovídá na maily, poté se vykrucuje a nakonec s klientem přestane komunikovat úplně." Zákazník totiž vůbec nemusí vědět, kde obchod sídlí a jak z něho vymoci své požadavky.

Dodejme, že zavedené internetové obchodní domy takové potíže nemají, a je možné u nich nakoupit stejně dobře, jako v obyčejném cyklokrámě.

Co je ve všech typech obchodů běžné

* bezplatná doprava kola domů

* placení pomocí bankovních karet

* nákup na splátky

Před prvním nákupem po internetu

* hledejte název obchodu, firmu, adresu a telefon

* ověřte si telefonní spojení a firmu podle obchodního rejstříku

* pečlivě pročtěte dodací podmínky

* spočítejte si veškeré náklady (cena, poštovné, dovozné, balné…)

* počkejte si na slevu

* poohlédněte se jinde na internetu i v kamenných obchodech

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Re: Re: Re: usmev
Já taky kupuji na internetu. Záruční opravy (a moc jich nění) mi vždy vyřídí autorizovaný servis, a nezáruční opravy (třeba jako tebou zmíněné rozcentrované kolo) mi opraví naprosto kdokoliv... . Je to prostě názor, jako názor člověka s pc. Takže se nechovej jako prase a nech si ty "debily".
  • Autor pavel
  • Datum a čas 28.1.2008 12:26
Reaguj
Re: koupil jsem
no a zkušenost?...taky se rozmejšlím nad koupí red-foxe...napište doporučení ...
Reaguj
Re: Re: Re: Re: usmev
Hele ty debile,neco ti reknu!!! At uz si rozebiras svojeho bajka 3x denne, nebo 3x rocne, pravda je jen jedna.Objednas si kolo v Ostrave,kdyz jsi z Prahy, a dokud ho nerozsekas,je vsechno oukej (krome toho,ze se do posledni chvile treses,aby v ty bedne fakt bylo kolo!!) Chci te videt,az vymetes diru a tvoje zlaty ruce nebudou nahodou schopny tvy kolecko vycentrovat,jak se budes tvari kysele! A vis co takovejm chytrakum rikame na nasem cykloshopu? Jdi si vycentrovat kolo na INTERNET - tedy tam,kde jsi ho koupil! Uz to chapes ty magore? Marze totiz slouzi k tomu,aby ses dal rozvijel,abys nakupoval zbozi a mel opravdu vyber,aby se tvuj zakaznik cejtil dobre tam,kam vlezl a rad se tam vracel. Zpusobem,kterej popisujes,zabijes predevsim sam sebe.Jakoby ti totiz z huby vypadlo "vyzkousejte u mne, kupte jinde"...a ja budu spokojenej. A mimochodem,veci, ktery tady popisujes jako "zlaty znalosti ve svym oboru" zvladame u nas na shopu vsichni. Vtip je ale v tom,ze i tak nechavame vydelavat lidi,ktery na to maj firmy...specialisty. To je svatej princip a jestli ho nechapes,preju tobe a tvoji firme hodne uspechu!!! ..a lituju uz ted tvoje zakazniky.
Reaguj
Re: socka Husky
Jednání o ceně není žádná vyčuranost. Takové názory spíše svědčí o naprosto nehorázném chování mnohých obchodníků. Ti v mnoha případech neumí nakupovat, neumí prodávat, neumí se chovat k zákazníkům, zákazníků si neváží a mají představu, že obchod je tiskárna na peníze. Pak se hrozně diví a fňukají, že je velké řetězce válcují. Vždycky jsem o ceně v malých obchodech smlouval, i ve vyspělém světě - tam je to celkem normální. Obchodník má jednoduchou obranu - když se mu to nerentuje, tak neprodá. Naštěstí i u nás jsou dobré specializované cykloobchody.
  • Autor Navvy
  • Datum a čas 5.7.2006 09:36
Reaguj
koupil jsem
kolo v Globusu RED FOX- dural. rám, shimano deore (24), vidla zoom 80mm, představec a řidítka tioga, sedlovka zoom, sedlo assano, náby shimano, ráfky tioga, pláště tioga, brzdy tektro v, hmotnost 12,8kg. 3999,- Nemůžu pochopit, ale je to fakt.
  • Autor fly
  • Datum a čas 30.5.2006 21:13
Reaguj
Re: Fakt dobrý
Naprostý souhlas! Jsem dlouholetý předplatitel Vela a moje kolo rozhodně nepatří mezi chloubu gramařů a ani kultovkou bych to nenazýval. A o nákupech kol v supermarketech se naprosto odmítám bavit, kdo kolu rozumí, nikdy tam nepůjde a kdo mu nerozumí, měl by se jim vyhnout jak čert kříži, protože brigádník v HP mu nikdy komplexně neporadí. Tenhle web nemá za úkol přesně informovat o bikovém dění, lepší než nepřesné info je žádné info. Horydoly.cz je poměrně dobrý web, jen si možná někdy bere velké sousto..
  • Autor Džuny
  • Datum a čas 21.5.2006 22:35
Reaguj
Re: Re: Re: socka Husky
To je pravda, on je trošku rozdíl živit třeba 150 m2 prodejnu, k tomu 1-2 prodavače a další náklady s tím spojené nebo mít 1 comp v pokojíčku a sklad v prdelákově. Proto musí být kamenné obchody zákonitě dražší, není to vydírání zákazníků. Na druhou stranu, pokud Husky opravdu v tom obchodě koupil kola celý rodině, tak mu ten obchodník slevu rád dá, to je přece normální...
  • Autor Chasnik
  • Datum a čas 11.5.2006 12:55
Reaguj
Kupujte!!!
Lidičky jen kupujte kola v hypersupermarketech - alespoň budu mít ve svém cykloservisu co dělat.Asi tak!
  • Autor Jihra
  • Datum a čas 22.4.2006 12:09
Reaguj
Fakt dobrý
V kamenném krámě jen základní typy? To asi autor nebyl v opravdovém obchodě a plete si počet kol s množstvím typů. V SM jsou desítky kole na place ale jedno jako druhý. Většinou neznačkovej šmejd lišící se jen divokým názvem a barvou. V eznačkovém obchodě by nenamontovali přední vidli obráceně, tedy předkem dozadu apod. Střední třída? Pro mě je to tak 25-30 tis. To jsem v SM neviděl. Pane Turku, mrzí mě, že kolegové z IN MAGAZÍNU HOSPODÁŘSKÝCH NOVIN dávají prostor takovým nesmyslům. "prodavači bývají vstřícní od okamžiku kdy cítí peníze" , nebo "VELO - časopis pro cyklomaiaky kteří váží každý gram, chlubí se kultovní značkou kola..." atd. atd. Prosím, pište raději o horách a dolinách ale na kola zapomeňte rozumíte tomu jako koza petrželi.
  • Autor Petr
  • Datum a čas 30.3.2006 15:02
Reaguj
Re: Re: Re: socka Husky
kazdej obchodník ví za jakou cenu muze co prodat,kdyby nechtel,tak huskyho vyhodí...na nic neexistuje sleva
  • Autor hrot
  • Datum a čas 24.3.2006 22:30
Reaguj
Celkem 66 příspěvků v diskuzi


Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací... celý článek

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

SLEDUJEME SOUDNÍ PROCES Urban a Linhart stojí před okresním soudem v Českých Budějovicích. Viní je ze smrti dvou mladých žen, které se pod jejich vedením zřítily na ferátách v Rakousku. Hlavní líčení skončí nejdříve
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit
Švýcarský alpský klub měl finančně úspěšný rok 2023

Švýcarský alpský klub měl finančně úspěšný rok 2023

Schweizer Alpen-Club (SAC) zaznamenal v roce 2023 velký hospodářský úspěch.
Nové technologie v módě

Nové technologie v módě

Vývoj oděvních technologií je tak rychlý, že jej ani nestačíme sledovat. Co je nového v textilním oboru? Společným jmenovatelem novinek je udržitelnosti a zákaznickýmu zážitek.
Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

Bývalý starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek konečně vrací peníze, které pobíral z lanovky na Sněžku a které měl jako volený zastupitel ze zákona zakázáno inkasovat. Udělala to až na druhou výzvu

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Valná hromada ČHS Praha 13.4.

Diskuse

opggzjlo 100 mg lisinopril, 29.3.2024 1:21, 11 příspěvků
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35