Diskriminace je levárna. Bezpochyby!

Diskriminace je levárna. Bezpochyby!
SDÍLEJ:
Z našich veřejných peněz běží mnoho nesmyslných akcí. Jedna z nich se tváří, že bojuje proti diskriminaci. Pod názvem Diskriminace je levárna! se realizovala kampaň zřejmě za rovné příležitosti nebo něco takového.
Jak na to

Tohle je diskriminace

Jestli v Česku někde diskriminace existuje, tak to není v ekonomické oblasti. Tam to funguje tak, že kdo si co vyjedná, to má. Týká se to zaměstnavatelů i zaměstnanců.

Diskriminovaní jsou především lidé ve vzdělávacím procesu. Cikáni se špatně dostávají na střední školy, protože je na první stupni omezuje špatná znalost jazyka a jiné kulturní návyky, než má většinová populace.

Asiaté sice už masivně prorazili do středních škol, protože jsou schopni memorovat. Odsunuli tak české chlapce, protože tuzemské školství vyžaduje především učení pouček a faktů. Souvislosti jsou až na druhém místě. To vyhovuje spíše evropským děvčatům a teď Asiatům.

Děti z ekonomicky a sociálně slabších rodin se špatně dostávají na střední a vysoké školy. Rodiče nejsou schopni jim poradit v učení ani ve výběru školy. O motivaci nemůže být ani řeči. Že by jim v tom školy nebo veřejné instituce pomohly, také ne. Je tedy jasné, že zůstanou na dně, ačkoliv nejsou o nic horší, než jejich vrstevníci. 

Kampaň platila Evropská unie a nadace Partners Czech.

Ke článku se rozvinula zajímavá diskuse, a proto ho umísťujeme mezi hlavní texty dnešního dne. Původně vyšel na Silvestra 2007.

FOTO: Diskriminace? Opravdu?

Každý rozumně uvažující člověk ovšem vidí, že veřejné peníze mohl raději vyhodit do záchodu, protože by aspoň neposloužily na cestu do pekel. Ta je, jak známo, dlážděná dobrými úmysly.

Komentujeme čtyři reklamní motivy, které byly v kampani nalepené na zápalkové krabičky. Žádný z nich totiž nemá s diskriminací nic společného.

Na diskotéku? Vstup zdarma prý jen pro holky. No co to je!

Někomu vadí, že dostane slevu? Každý pořadatel přece může nabídnout účast na své dupárně komukoliv za jakýchkoliv podmínek. Nechceš? Neber!

Náš mistr tu ženskou vyhodil. Prý jezdit s dodávkou je práce jen pro chlapy!

Obvykle to tak je. Řidiči dodávek nemívají závozníky a vyložit sám několik palet materiálu, nářadí, papíru, nebo čehokoliv jiného, není žádná sranda. Zkuste to párkrát denně několik týdnů v kuse a uvidíte sami.

Ja robiť stejno dobre ako Vašek tak pačemu u minja o 5 tisjac meněj?

Protože jsi se tak dohodl se zaměstnavatelem, troubo! Ty jsi prodal svoji práci, firma si ji od tebe koupila. Zafungoval normální zákon poptávky a nabídky. Kdybys ty prachy nechtěl, tak jsi se nenechal zaměstnat. Kdyby tě firma nepotřebovala, nenajala by si tě.

Nesnáším inzeráty typu: Hledáme posilu do mladého a dynamického týmu!

Každá firma si hledá lidi pro svoje potřeby. Jestli potřebuje mladé zaměstnance do dvaceti let, to ví nejlépe ona sama. Pokud chce za manažery třicátníky, tak je to její věc. Je otázka, jestli je najde, ale jedná se o nabídku a poptávku, do které nemá co mluvit nikdo jiný než zájemce o práci a zaměstnavatel. Že jasné požadavky balí do podivných slov, je vinou přihlouplých zákonů. Vznikají na objednávku právě takových kampaní, jako Diskriminace je levárna!

Každý umí něco

Asi si nerozumíme. Jediný životaschopný koncept ekonomické svobody se ukázal jako svoboda příležitostí. Jednoduše řečeno, jde o to, aby si každý mohl dělat, co uzná za vhodné samozřejmě tak, aby neškodil jinému. Všechny ostatní omezení vedou ke snížení efektivnosti, znechucení, ztrátě motivace a povšechně do zmíněných pekel.

Potřebuje výrobce spacáků šikovné a spolehlivé šičky? Asi bude hledat především mezi ženami středního věku. Rozváží outdoorový obchodník katalogy? Těžkou práci nejspíš zvládne mladší řidič náklaďáčku. Potřebuje se firma prezentovat na sportovním veletrhu? Mladé hostesky upoutají pozornost a starší manažeři zapůsobí solidně.

Vyhlásí nakladatelství turistických průvodců konkurz na sekretářku? Nebude chtít muže se základním vzděláním (protože by to nezvládl) ani vysokoškolsky vzdělanou ženu (protože by zřejmě brzy firmu opustila).

Možná nebude chtít ani mladou holku, u které předpokládá brzké těhotenství ani matku s malými dětmi, protože potřebuje celodenní zápřah v práci a co nejméně volných dní. Těžko přijme staršího manažera, u kterého jsou téměř jisté zažité stereotypy z předchozích zaměstnání.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Zase jednou hezké, kontoverzní, ne-outdoorové téma
Diskusní příspěvek smazala redakce HORYDOLY, protože se jednalo o neetickou reklamu na finanční služby.
  • Autor jane
  • Datum a čas 21.6.2016 03:40
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pane Valík, svět je celkem jednoduchý
Pořád si nerozumíme. Nemluvím tady v článku ani diskusi o svých osobních preferencích. Ale i kdybych jako zaměstnavatel nechtěl snědého zaměstnance (nebo jakéhokoliv jiného), mělo by to být zcela na mém rozhodnutí - jsou to mé peníze a mé riziko!
Reaguj
makat a nefilozofovat
Kubo, raději nefilozofuj a piš sem to, o čem tento web má být. Nebo sem přestanu chodit.Zdar a síluParnik
  • Autor Parnik
  • Datum a čas 11.1.2008 08:33
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Pane Valík, svět je celkem jednoduchý
A tvoje kritéria, se kterýma by ses normálně (jak říkáš) asi skrýval, kdybys na nich ovšem nevystavěl tenhle článek, zahrnují i to, že tvůj kandidát o práci nesmí být snědej, i kdyby měl PhD?
  • Autor Tok
  • Datum a čas 10.1.2008 13:47
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Pane Valík, svět je celkem jednoduchý
My si asi pořád nerozumíme: Moje jasně daná kritéria mohou být zcela jiná, než Vaše. Pouze pokud nebudou vyhovovat "antidiskriminačním" paragrafům, budu se s nimi muset skrývat. A to by bylo velmi špatně pro "diskriminované" skupiny i pro celou společnost, protože paradoxně taková situace přináší opravdovou diskriminaci oné "diskriminované" skupiny.
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Pane Valík, svět je celkem jednoduchý
Souhlas.
  • Autor Tok
  • Datum a čas 9.1.2008 23:53
Reaguj
Re: Re: Re: Pane Valík, svět je celkem jednoduchý
Pane Turku,zkusím to polopatě. Když někoho přijímáte za předem jasně stanovených kritérií a on je ten nejlepší je to ok. Pokud předem říkáte, že žena nemůže řídit dodávku (aniž by jste věděl jak je schopná a silná) a že cikána nezaměstnáte (přesto, že splňuje Vámi daná kriteria), tak se chováte pod vlivem předsudků a generalizování. To jsou typické znaky diskriminace.
Reaguj
Re: Re: Pane Valík, svět je celkem jednoduchý
V reklamě je dost konkureční prostředí, že? Jak jste se k Vaší práci dostal? Předpokládám, že si Vás zaměstnavatel vybral mezi jinými uchazeči. Podle Vašeho výkladu pojmu diskriminace zřejmě ostatní uchazeče o práci diskriminoval.
Reaguj
Re: Zlý démon v mé hlavě?
"Ja robiť stejno dobre ako Vašek tak pačemu u minja o 5 tisjac meněj?Protože jsi se tak dohodl se zaměstnavatelem, troubo!"Znovu opakuji: zaměstnavatel je snad nepřijal dobrovolně, on mu je někdo nutil? Zaměstnavatel neznal zákoník práce? Zaměstnavatel se nerozhodl dobrovolně, že bude zaměstnavatelem, věda, jak "špatný" zákoník práce máme? Děkuji za diskusi a loučím se.
  • Autor Kolemjdoucí
  • Datum a čas 8.1.2008 11:59
Reaguj
Re: Re: Sopuvislost?
Hoooooouby! Ja musel fakt pracovat, ale nemusel furt a mohl jsem tedy zajistit lidstvu spasu skrzeva diskusi tuto na tomto socialne-politickem webu! Za prachy jsem pracoval, odcizen a vykoristovany! Lec prace tato nebyla pohrichu zdrojem prekroceni prahu me frustracni tolerance, ba naopak zdrojem kompenzace. Whauuu! :-)
  • Autor Dag
  • Datum a čas 7.1.2008 19:23
Reaguj
Celkem 80 příspěvků v diskuzi


Roste počet žen, které cestují sólo

Roste počet žen, které cestují sólo

Ženy mají velmi často hlavní slovo při výběru dovolenkové destinace. Pokud cestují s rodinou, zohledňují děti. V případě pobytů bez dětí rozhoduje to, jak lokalita a ubytování vyhovují představám a finančním možnostem. Celosvětově se... celý článek

Vodácké značky

Panenka prodal Lulovi firmu na výrobu pádel

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Tatry mountain resort upisuje další akcie. Budou stačit k zaplacení dluhů?

Tatry mountain resort upisuje další akcie. Budou stačit k zaplacení dluhů?

Tatry mountain resorts vrhá na burzu akcie, aby umořil dluhy za svá lyžařská střediska, aquaparky, hotely, golfová hřiště a další turistické atrakce.
Roste počet žen, které cestují sólo

Roste počet žen, které cestují sólo

Ženy mají velmi často hlavní slovo při výběru dovolenkové destinace. Pokud cestují s rodinou, zohledňují děti. V případě pobytů bez dětí rozhoduje to, jak lokalita a ubytování vyhovují představám a finančním možnostem. Celosvětově se

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Závod Míru Krnov 30.5.-2.6. Silniční cyklistika 30.5.
Výstava stanů Praha, Letňany 31.5.-25.8. 31.5.
Seakajak sympozium Dalešice, Wilsonka 1.-2.6. 1.6.
Motýli - výstava Praha, Botanická zahrada 19.4.-2.6. 2.6.
Kaktusy a sukulenty - výstava Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 7.-23.6. 7.6.
Setkání rotujících setrvačníků Bubovice, Solvayovy lomy 8.6.
ITE - veletrh Hong Kong 13.-16.6. Cestovní ruch 13.6.
Moravia Sport Expo - veletrh Olomouc, Flora 14.-15.6. 14.6.
BITE - veletrh Čína, Peking 14.-16.6. 14.6.
Outdoor Retailer - veletrh USA, Salt Lake City 17.-19.6. 17.6.

Diskuse

usueiwmi prescription, 2.6.2024 19:11, 7 příspěvků
cnzuyply prescription, 2.6.2024 18:41, 168 příspěvků
twdwzuku tablet, 2.6.2024 18:32, 22 příspěvků
evpmmhyl price, 2.6.2024 17:48, 30 příspěvků
mguysoqj zithromax purchase, 2.6.2024 17:36, 22 příspěvků
fvksjmeo medication, 2.6.2024 17:09, 168 příspěvků
neiacfko pills, 2.6.2024 17:04, 168 příspěvků
uqlqmtao price, 2.6.2024 16:37, 168 příspěvků
uholkmtp medication, 2.6.2024 16:20, 30 příspěvků
tmpbcfvy how much is azithromycin in south africa, 2.6.2024 15:56, 168 ...

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Nebuďme vesmírným zákonem... milan šupa, 29.5.2024 19:47
Malý ukrajinský Picasso Horydoly , 21.5.2024 12:59
Re: Bikesraz na Vysočině Horydoly , 17.5.2024 12:22
Přepis hlasu na text Horydoly , 11.5.2024 14:54
How to battle gym anxiety... Horydoly , 2.5.2024 9:51
Čarodějnický běh Horydoly , 1.5.2024 23:09
SALZKAMMERGUT TROPHY Horydoly , 1.5.2024 23:06
Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47