V Plakánku byla zničena cesta

V Plakánku byla zničena cesta
Český ráj, údolí Plakánek po těžbě dřeva.
Autor snímku Jaroslav Jirčák
SDÍLEJ:

V údolí Plakánek uprostřed nejcennější části Českého ráje proběhla těžba dřeva. Cestu i vedlejší potok zničila těžká lesnická mechanizace. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, kdyby správa chráněné krajinné oblasti Český ráj pod vedením právě odstupující Lenky Šoltýsové nezakazovala vjezd na tuto cestu cyklistům s poukazem na ochranu přírody.

V Plakánku byla zničena cesta
Český ráj, údolí Plakánek po těžbě dřeva.
Autor snímku Jaroslav Jirčák

Cesta skrze Plakánek od hradu Kost k Dobšínu po červené turistické značce byla rozrytá lesními traktory, které svážely vytěžené dřevo.

Booking.com

Podívejte se na aktuální fotodokumentaci, kterou pořídil cyklista Jaroslav Jirčák.

Ve srovnání s mnoha jinými firmami v Česku byla lesnická společnost Kinský dal Borgo očividně k přírodě šetrnější. Přesto její stroje zničily údolí více než průjezdy tisíců cyklistů v minulých letech.

 

Proč zakazují vjezd cyklistům?

Argumentace pracovníků Správy chráněné krajinné oblasti Český les, kterou podpírá zákaz vjezdu cyklistů do Plakánku, se tak stala zcela neudržitelnou.

Vjezd na kole po udržované cestě do hospodářského lesa, byť se nachází v rezervaci, je k přírodě daleko ohleduplnější, než sebešetrnější kácení a odvoz dřeva.


Zobrazit místo Turistika na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Plakánek už jen pro pláč...
Plakánek před rokem bývala nejkrásnější oblast v Českém Ráji. Procházka Plakánkem byla pro mě vždy krásná. Cestičku roubilo mnoho stromů. Poskytovaly stín a zpevňovaly cestičku vedoucí nad podmáčenou loukou, kousíčkem lužního lesa a posléze i rybníkem. Mezi stromy bylo dosti krásných velikánů, stáří některých jistě více než 100 let. Poskytovaný stín udržoval i příjemnou vlhkost. Dnes vás tam očekávají pouze holé vyprahlé skály a holá, sluncem vyprahlá cestička. Dle zbylých pařezů lze soudit, že několik stromů bylo vyvráceno větrem. Zhruba asi tak 10 možná 15 vývratů. Vykáceny ale byly všechny stromy, které byly v dosahu techniky z úzké cestičky. Kouzlo Plakánku zmizelo. Zničila je hladovost lidí po rychlém zbohatnutí. K čemu je nám cedule na uvítanou, že se nacházíte v chráněné krajinné oblasti? Takových míst jako byl Plakánek nemáme mnoho. Máme ale stále mnoho lidí mezi námi, kterým jsou peníze víc než krásná příroda ! Čtyři či pět generací si budou lidé muset počkat, než narostou nové stromy do majestátné velikosti. Hanba všem co se podíleli na zničení jedinečně krásného kousku přírody.
  • Autor Milan
  • Datum a čas 19.8.2007 21:32
Reaguj
Cyklistika vs. těžba dřeva apod.neřádstvo
Řekl bych: "Normální stav u nás v Česku". Ochránci přirody "honí" a pokutují cyklisty a následně těžká lesní technika mění krajinu k nepoznání. Osobní zkušenosti z CHKO Broumovsko, NP Šumava, KRNAP. V naších nejvyšších horách se běžně po zpevněných, asfaltových cestách v I.zóně KRNAP "nahánějí" cyklisté. Ovšem těžké a drahé off roady se tam prohánějí v pohodě. No comment
  • Autor Bike
  • Datum a čas 11.7.2007 14:19
Reaguj
katastrofa
Naplánovali jsme si výlet s postiženými dětmi do údolí plakánku hlavně pro jeho krásu a stín-byla hrozná vedra-a my jsme se mylně domnívali,že nám pro děti poskytne stín i plakánek.Naopak plahočili jsme se po vyprahlé a zničené cestě,některé děti museli vynaložit pro ně nadlidské výkony,aby tento výlet zvládly.Celou cestu jsme se modlili,aby nám nějaké nezkolabovalo-dole není jistě signál a cest pro doktora by byla také jistě skvělá.
  • Autor b.janap
  • Datum a čas 5.7.2007 08:34
Reaguj
nechápu
Já to fakt nechápu, proč zrovna tak krásné místo se muselo zničit kv. těm pár stromům?? A jednoznačně podporuju myšlenku, že pěší a cyklisté nikdy nepoškodí cestu tolik, co provedla těžařská technika! Plakánku je mi fakt líto!
  • Autor Pavla Kovářová
  • Datum a čas 3.5.2007 09:59
Reaguj
Re: Jeďte se tam podívat !!!
V tom případě by to trestní oznámení chtělo.
  • Autor Dag
  • Datum a čas 16.4.2007 21:16
Reaguj
Jeďte se tam podívat !!!
Dneska jsem se byl v Plakánku podívat. Jednoduše řečeno je to na trestní oznámení. Celý Plakánek je zdevastovaný hrozným způsobem. Cesta, která byla dříve cca 1 - 1,5 m široká, je rozježděná tou snad nějtěžší technikou do šíře 3 - 4 metrů, v podstatě nejde opravit, leda tam vybudovat lesní silnici. Po té hrůze jsme si chtěli spravit náladu a od Pilského rybníka jsme se vydali po modré značce do Vesce. Kdo toto nádherné údolíčko zná, tak bude vyděšen. Ti blbci tam s traktory vjeli také. Ze spoda asi do třetiny údolíčka a ze zhora od Vesce asi do půlky....
  • Autor PeS
  • Datum a čas 15.4.2007 23:40
Reaguj
Re: Komáři a velbloudi.
No sice v zásadě jo, ale zrovna monokultury a následný malér s nimi je výsledek snažení majitelů a ne státu. Státní lesy ten založený pr.er jen dovedly za bolševika k ještě většímu.
  • Autor Dag
  • Datum a čas 11.4.2007 02:42
Reaguj
Komáři a velbloudi.
Mám zkušenosti z minulosti i současnosti, že ochranáři vidí z kanceláře vždycky víc toho komára, než skutečného škodícího velblouda. Pohybuju se spoustu času v chráněné i nechráněné přírodě, pracuju ve svým lese a sama příroda mi ukazuje, že všechno státem řízené je především pro zisk a v druhý řadě pro kočku. Ochrana, ta je výsadou majitelů, kteří se svou půdou cítí. Kdyby tam dohlížel na těžbu pan baron, určitě by tam nezůstal bordel a kůrovci, jako všude ve státních lesích.
  • Autor Jenda
  • Datum a čas 10.4.2007 23:37
Reaguj
Re: Pro Daga
Inu, první stížnost na tenhle diferencovaný přístup k těm, co něco poškozují, jsem sepsal někdy v roce 1983 (cca).
Stáří je tady, Krásné dívky ani ošklivé traktory už se mnou tolik nemlátí, což je známka senility. Ovšem možná i koncepčnosti. Tohle už téma už je jako mg na písku. Takže co? Petici, přivázat se ke stromům, založit ligu za volné bikaření a vzít to přes Brno a nebo Haag... Ohne sranda, myslím fakt, i když já to nestíhám a navíc na kole nejezdím.
Reakce na článek byla dána koincidencí četby z oblasti přesných definic a četby článku, který si s přesností nemusí dělat zase tolik hlavu.
  • Autor Dag
  • Datum a čas 10.4.2007 13:13
Reaguj
Pro Daga
Víš Dagu, o tohle nejde. Majitel lesa fakt smí vytěžit, odvést a prodat svoje dřevo - je li to v souladu s příslušným plánem těžby. Těžko po něm chtít, aby dřevo vyvážel vrtulníkem - neprodal by ho. Jde o to, že Plakánek chránila Šoltysová proti cyklistům jako svou svatyni proti pohanům, kteří by ji znesvětili (osobně jsem tam cítil ten náboženský zápal). Což, viděno zpětně, nabývá poněkud tragikomických rozměrů. V pohledu do budoucnosti zase logicky nutí ke zvýšené ostražitosti každého, kdo uslyší od Správy CHKO, že tohle a tamhleto nesmí, protože by způsobil poškození přírody. Jinými slovy, chce-li být Správa CHKO respektována, musí se sama chovat racionálně a nezaměňovat ochranu přírody za prosazování určitého specifického a ideologicky podbarveného vidění světa. Což se právě - k mé velké lítosti - v minulosti dělo.
  • Autor patpong
  • Datum a čas 10.4.2007 12:47
Reaguj
Celkem 14 příspěvků v diskuzi


Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

ŠELA MARATON Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.... celý článek

Praha AKTUÁLNĚ 2024

Pojištění elektrických vozítek už je povinné

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Loni byla ukradena kola za 126 milionů, policie vyřešila jen třetinu krádeží

Loni byla ukradena kola za 126 milionů, policie vyřešila jen třetinu krádeží

4156 jízdních kol a elektrokol bylo odcizeno během loňského roku. Celková škoda činila 126,2 milionů korun. Do policejních statistik jsou ale započítané pouze řádně nahlášené případy. Reálná hodnota tak může být
Vencl: Že se věnuji kolu, je splněný sen

Vencl: Že se věnuji kolu, je splněný sen

ROZHOVOR Mountainbiking, neboli závody na horských kolech, jsou disciplína, která vyžaduje odvahu, sílu a precizní technické dovednosti. Svého mistra našla Česká republika v profesionálním bikerovi Jakubu Venclovi. Na největších závodech ve slopestylu
I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

Že tráví cyklisté většinu času venku a na kasina nemají čas? To je omyl. Díky dostupnosti online kasin není problém si otevřít výherní automat i na cestách. Nebo po návratu z vyjížďky, kdy
Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci jízdních kol mají plné sklady. Trh s cyklistikou se propadl o třetinu a některé firmy musely snížit výrobu nových kol. Nepovedlo se doprodat zásoby jízdních kol z roku 2022/23 a to i přes různé slevové
Prague Bike Fest: to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábava pro děti i dospělé

Prague Bike Fest: to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábava pro děti i dospělé

Druhý ročník Prague Bike Fest otevře brány na Výstavišti v Praze Holešovicích o víkendu 27. až 28. dubna. Areál uvítá cyklo nadšence. Během dvou dnů si návštěvníci užijí pořádnou porci adrenalinových show,

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Parníkem do ZOO Praha, Rašínovo nábřeží 30.4.-13.10. 30.4.
Rychlebská 30 - cyklomaraton Javorník Horská kola 4.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
Extrem bike - cyklomaraton Most Horská kola 11.5.
Po Jesenické magistrále - cyklomaraton Rýmařov Horská kola 12.5.

Diskuse

tfrmlbij discount pharmacy mexico, 5.5.2024 16:37, 158 příspěvků
nuvldcja canada pharmacy not requiring prescription, 5.5.2024 15:57, 15...
qkgsffof lisinopril india price, 5.5.2024 15:23, 18 příspěvků
ybwxodeb order synthroid, 5.5.2024 15:05, 13 příspěvků
enhtkrae zithromax 500mg online, 5.5.2024 14:48, 18 příspěvků
sgmpfsrz online pharmacy europe, 5.5.2024 14:37, 18 příspěvků
bociwdblo valtrex price canada, 5.5.2024 14:04, 158 příspěvků
pervkytq where to get prednisone, 5.5.2024 13:42, 21 příspěvků
mwbzzsfmx valtrex otc drug, 5.5.2024 13:21, 18 příspěvků
lmvkkerw tadalafil 60 mg, 5.5.2024 12:48, 158 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

How to battle gym anxiety... Horydoly , 2.5.2024 9:51
Čarodějnický běh Horydoly , 1.5.2024 23:09
SALZKAMMERGUT TROPHY Horydoly , 1.5.2024 23:06
Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00