registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Běžecké závody 2024

Autor Zpráva

Horydoly Open

avatar
5.4.2024 04:42

Pražský půlmaraton krátkodobě omezí dopravu v širším centru města

Na trať vedoucí historickým jádrem hlavního města vyběhne v sobotu 6. dubna 2024 v rámci 24. ročníku 1/2Maratonu Praha zhruba 15 tisíc běžců. Tradiční sportovní akce si však zároveň vyžádá dílčí dopravní omezení, která se dotknou především centrální části hlavního města. Opatření se bude týkat zákazu parkování i uzavírek ulic na trase závodu, případně v jeho nejbližším okolí. Závod také ovlivní provoz městské hromadné dopravy. 

Důležitou novinkou letošního ročníku závodu je umístění startu a cíle na Bubenské nábřeží vedle areálu Holešovické tržnice, kde bude také umístěno zázemí závodu. Začátek je naplánován na 10:00 hodin, ukončení se předpokládá kolem 13:00 hodin. Samotná trasa protne městské části Praha 1, 2, 5, 7 a 8, a to zejména v oblastech kolem Vltavy. 

V dotčené oblasti bude už v předstihu platit zákaz parkování. Trasa závodu totiž musí být s ohledem na bezpečnost běžců zcela uvolněna, proto v případě, že vozidla na místě zůstanou, budou odtažena. 

Komunikace, kudy závodníci poběží, budou v době závodu také uzavřeny pro veškerý provoz. Dopravu bude řídit Policie ČR ve spolupráci s Městskou policií Praha. Od 9:00 do 13:30 hodin budou postupně po trase závodu uzavírány ulice a křižovatky. Uvolněny budou v co nejkratším čase. 

Výjimku tvoří pouze oblast startu a cíle, tedy Bubenského nábřeží (od ulice Komunardů k Argentinské) a ulice Komunardů (mezi Bubenským nábřežím a Jateční), kde bude uzavírka platit už od pátku 5. dubna od 6:00, a to až do soboty 6. dubna do 18:00 hodin. 

V Praze 1 se uzavírky týkají komunikací Čechův most, náměstí Curieových, ulice 17. listopadu, náměstí Jana Palacha, Křižovnická, Smetanovo nábřeží, most Legií, Masarykovo nábřeží, Národní, 28. října, Na Příkopě, Celetná, Staroměstské náměstí, Pařížská, Dvořákovo nábřeží, nábřeží Ludvíka Svobody a Těšnovský tunel. 

Uzavírky v lokalitě Prahy 2 zahrnují Jiráskův most a Rašínovo nábřeží, v Praze 5 se jedná o Janáčkovo nábřeží, Dienzenhoferovy sady a ulice Zborovská, Svornosti a Strakonická a na území Prahy 7 se závod uskuteční na komunikacích Jateční (uzavřena bude už od 6:00 hodin), Bubenské nábřeží, nábřeží Edvarda Beneše, nábřeží Kapitána Jaroše, Jankovcova a Libeňský most. V Praze 8 budou uzavřeny ulice Štorchova, Voctářova a Rohanské nábřeží. 

V souvislosti se závodem bude omezen také provoz některých linek tramvají a autobusů městské hromadné dopravy. Provoz v centru města zajistí především linky metra, které budou případně kapacitně posíleny. Informace o změnách jsou dostupné na webu Dopravního podniku hl. m. Prahy a ve vyhledávačích spojení, případně na infolince dopravního podniku: 296 191 817. 

Do pátku 5. dubna vždy od 9:00 do 18:00 hodin je k dispozici bezplatná dopravně-informační linka: 800 165 102. V den závodu mezi 8:00 a 14:00 hodin pak bude možné navíc využít i linku 800 100 991. 

Podrobnosti k závodu 1/2Maraton Praha 2024, včetně dopravních informací, jsou k dispozici na webu pořadatele akce.

Vít Hofman

Počet příspěvků: 313

Horydoly Open

avatar
27.3.2024 00:42

Česko běží modře

Jeden den v roce se Česko zahalí do modré barvy. V Praze tento den podpoří běžci na charitativním běhu „Česko Běží
Modře“

Málokdo ví, že Světový den povědomí o autismu připadá na 2. duben. Tento den je ve znamení modré barvy, symbolu
podpory porozumění a respektu k lidem na spektru autismu. Ve jménu modré také 2. dubna začíná série charitativních
běhů „Česko Běží Modře“. První běh startuje v Praze na Letné a poslední 28. dubna ve Zlíně. Výtěžek z osvětové akce bude
do poslední koruny věnován neziskové organizaci Za sklem o. s., která pomáhá dětem i dospělým s poruchou autistického
spektra a jejich rodinám od roku 2011.

Charitativní běhy „Česko Běží Modře“ jsou zážitkové běhy na 2 a 5 kilometrů, v nabídce nechybí ani dětské běhy a virtuální
běh. U zrodu projektu stojí neúnavná organizátorka a nadšená běžkyně Halina Trsková. „Práce s lidmi s poruchou
autistického spektra je velmi náročná a vyžaduje individuální přístup. Když jsem poznala zaměstnance Za sklem o. s.,
rozhodla jsem se, že zkusím to, co umím dobře, organizovat a běhat. Běhání je naprosto skvělé. Člověk pomůže svému
tělu i duši. Na modrý běh se velmi těším, jsem ráda za lidi, kteří nás podpoří a jdou do toho s námi. Děkuji partnerům za
jejich obrovskou podporu. Těší mě, že se o problematice autismu bude mluvit a lidé, kteří potřebují pomoc, ji najdou.
Chtěla bych běžet obě tratě, ale protože mě na Letné čeká hodně povinností, budu ráda, když dám alespoň jednu. Když
chci po ostatních, aby běželi, musím zamakat také,“ usmívala se Halina Trsková.

Na pražské Letné nebudou 2. dubna chybět ani zpěváci David Uličník, Anna Julie Slováčková a Josef Vágner. „Sice běhu
neholduji, ale tentokrát poběžím. Táta mě vždycky vedl k tomu, že v rámci toho, co dělám, nesu sebou zodpovědnost. A
když vidím, že se kolem mne děje něco, co má smysl a mohu to podpořit, byť jen svojí přítomností, tak to považuji za
super věc. Už jsem se zaregistroval, zaplatil příslušný poplatek, a doufám, že moje starší dcerka poběží se mnou. Budeme
oba svítit modře,“ uvedl zpěvák Josef Vágner.

Běhu neholduje ani zpěvák David Uličník, který však akci „Česko Běží Modře“ podpoří z jeviště a se svou kapelou
Orchestrion nabudí běžce svým zpěvem. „U nás běhá manželka. Momentálně je ale v sedmém měsíci těhotenství, tak se
šetří a bude si muset počkat. Já “modrý běh“ podpořím zpěvem, to mi jde lépe než běh,“ usmíval se budoucí dvojnásobný
otec David Uličník.

Ambasadorem projektu Česko Běží Modře je bronzový olympionik a mistr světa v běhu na lyžích Martin Koukal.
O doprovodný program charitativních běhů se postarala organizace Za sklem o. s. Veřejnost si může vyzkoušet jinakost
vnímání reality lidí na spektru autismu pomocí Simulátoru autismu - 3D brýlí, seznámit se s ukázkami edukačních pomůcek,
literatury i práce s lidmi na spektru autismu a nabídkou služeb.

Marta Pečeňová, předsedkyně spolku Za sklem o.s., uvedla: „Vidíme dnes a denně, že osvěta stále není dostatečná, jsou
lidé, kteří o autismu či jeho formách neví vůbec nic. Je to běh na dlouhou trať, a před námi je hodně úkolů. Práce je to
vysilující, ale když vidíte za sebou výsledky, když se vám například podaří člověka na spektru autismu zapojit do
pracovního procesu nebo vlastní dítě zvládne to, co nikdo nikdy nepředpokládal, je to radost. Musíte těm lidem dát
důvěru a péči a dokážou mnoho. Léky na tuto nemoc nejsou, ale pokud s těmi dětmi začnete pracovat co nejdříve,
výsledky se dostaví. Ne každý rodič má sílu to ustát. Nesuďme je! Do činnosti organizace Za sklem, o.s. vkládám vlastní
zkušenosti. Byla jsem na zahraničních stážích, jsou tam o mnoho dál, než my, ale některé školy už přebírají modely ze
zahraničí, funguje to a jsem za to ráda.“

Charitativní běh „Česko Běží Modře Praha 2024“ se uskuteční 2. dubna 2024 od 16 hodin na pražské Letné a 28. Dubna na
náměstí Míru ve Zlíně. Pro děti i dospělé jsou připraveny tratě 2km a 5km. Kdo nechce běžet může akci podpořit virtuálně.
Registrace je možná na www.ceskobezimodre.cz  

Hana Trsková

Počet příspěvků: 313

Horydoly Open

avatar
27.3.2024 00:40

Běžecké závody 2024

Virtuální běh podruhé pomůže stromům

Spojení sportu a péči o přírodu nabízí organizátoři z Nadace Partnerství v rámci již druhého virtuálního Běhu pro stromy. Běžci a běžkyně díky benefičnímu startovnému tak mohu během nebo chůzí podpořit výsadbu stromů po celé České republice. Stačí, když 5.–7. dubna absolvují vybranou vzdálenost na kterékoliv oblíbené trase nebo okruhu a za pomocí chytrých hodinek nebo aplikace v telefonu nahrají své výsledky na www.nadacepartnerstvi.cz/Beh-pro-stromy.

„Minimální výše benefičního startovního je 250 Kč. Darovat můžete i více. Výtěžek putuje na sbírku Sázíme budoucnost. Díky ní může Nadace Partnerství poskytovat granty obcím, školám, spolkům ale třeba i skautům nebo dobrovolným hasičům na výsadby stromů. Vysazují se aleje, sady, remízky ale i stromy v ulicích,“ vysvětluje principy benefičního běhu Petr Kazda, ředitel Nadace Partnerství. Hlavní výhrou v každé kategorii jsou běžecké boty Saucony, pro další běžce jsou připraveny slevy na sportovní vybavení nebo knihy o přírodě z nakladatelství Kazda.

Vloni se do běhu zapojilo 268 lidí, díky kterým se podařilo vybrat 154 tisíc korun. Jednou z těchto běžkyň je Hana Urbánková Alfery, známá ze svého Instagramu @hanyrunlife. Registrovaní účastníci běhu se mohou těšit na společný výběh 4. dubna v Brně právě s touto ambasadorkou. „Běh pro stromy se mi moc líbí, protože celých 100 % startovného jde na sbírku Sázíme budoucnost. U řady jiných benefičních běhů se stává, že na konkrétní dobro, pro které běháme, zůstane jen zlomek původního příspěvku,“ pochvaluje si Urbánková Alfery.

Běhat mohou jednotlivci i firemní týmy, a to nejen v dubnu. „Běhat pro stromy můžete celý rok.  Přidejte se pro aktuální dění do našeho klubu Běžím pro stromy na sociální sítí Strava, sledujte nás na dalších sítích Facebook nebo Instagram a používejte #BEZIMPROSTROMY. Pomáhat můžete i díky běhům Leskros nebo závodům RunCzech,“ dodává Kazda. Více na www.bezimprostromy.cz

Lidé zapojení do celorepublikové iniciativy Sázíme budoucnost už vysadili 4,3 milionů stromů mimo les. Nadace Partnerství, která za touto iniciativou stojí, vloni díky darům od drobných přispěvatelů i firem podpořila vybrané výsadby částkou 12,5 milionu korun.

David Kopecký

Počet příspěvků: 313

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se