registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Nemoci

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
18.9.2024 11:40

Nemoci

Nervozita, podrážděnost, deprese, mravenčení, křeče. To vše může být příčinou onemocnění zvaného tetanie 

Trpíte nervozitou, změnami nálad, poruchami soustředění či depresemi?  Trápí vás mravenčení, brnění jazyka či konečků prstů, noční křeče lýtek, křečové záchvaty, neúmyslné trhavé pohyby (tiky) nebo jste podráždění? Možná je příčinou tetanie, což je stav zvýšené nervosvalové dráždivosti, za jehož rozvojem většinou stojí deficit hořčíku (magnésia) a velká stresová zátěž. 

„Tetanie je stav zvýšené dráždivosti nervosvalového ústrojí. Je způsobena buď nedostatkem vápníku, výrazně častěji pak nedostatkem hořčíku. Tato choroba se projevuje buď sklonem ke křečím (různými křečovými stavy, křečovými záchvaty) nebo stavy hluboké deprese, rozšířené agresivity či nervozity, či různými kolapsovými stavy,“ říká MUDr. Michal Sýkora a dodává: „Záchvat může trvat minuty, ale i hodiny, což si mohou lidé splést s epileptickým záchvatem. Rozsah křečí ovšem bývá rozmanitý. Příznaky se mohou projevovat velmi dramaticky, sama o sobě ale tetanie není život ohrožující.“ 

Může však dojít k případům, kdy pacient kvůli křečím přestává dýchat či začíná dýchat příliš rychle, v důsledku čehož vznikají poruchy acidobazické rovnováhy (dynamická rovnováha mezi kyselými a zásaditými látkami uvnitř organismu). Silné křeče můžou způsobit natržení nebo jinou deformaci svalu, a tak pak může vést k trvalému poškození. 

„Mezi další nepříjemné komplikace při tetanii patří poruchy spánku či stresové vypětí. Ženy zaznamenávají i různé gynekologické obtíže, jako je například premenstruační syndrom či bolestivá menstruace. Kromě toho může rozvoj tetanie souviset i se zvýšeným počtem spontánních potratů,“ říká psycholožka Mgr. Simona Hřebíčková. 

„Pokud narazíte na někoho, koho trápí akutní tetanický záchvat, je důležité jej především přivést ke klidnějšímu dýchání. Vysvětlit mu, co se s ním děje, pokusit se ho co nejvíce uklidnit a případně zajistit nitrožilní podání hořčíku či vápníku,“ říká MUDr. Michal Sýkora. 

Ještě významnější roli však hraje dlouhodobá a preventivní pomoc, která pacientům uleví od potíží. Nejčastěji je to právě dostatečný příjem hořčíku. Ideálním řešením je pravidelný přísun tekutou formou, například mineralizovanou vodou. „Vývoj a technologie jdou rychle dopředu. Nově jsou lehce dostupné speciální filtry na kohoutkovou vodu, které nejen odstraní nežádoucí látky či chlor, ale dodají do vody z klasického vodovodního řádu magnesium. Lze je instalovat přímo pod domácí dřez či formou různých výdejníků vody,“ říká Jaroslav Žák ze společnosti BWT. 

Některé formy magnesia, jako například různé hořčíkové tablety, mají nízkou vstřebatelnost. To znamená, že tělo nedokáže efektivně využít hořčík z těchto tablet a efekt je tedy nedostatečný. 

Klára Procházková

Počet příspěvků: 1109

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se