registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Restaurace a hospody

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
3.10.2024 21:19

Chateau Ctěnice

Podzimní dýňové a zvěřinové delikatesy v zámecké restauraci Chateau Ctěnice

Romantická zámecká restaurace Chateau Ctěnice situovaná v Zámeckém areálu Ctěnice na severovýchodní hranici Prahy nabídne svým hostům po celý říjen sezónní dýňové a zvěřinové menu plné chutí podzimu. Dýňové a zvěřinové menu, sestavené zkušeným šéfkuchařem Denisem Wágnerem, bude v restauraci Chateau Ctěnice, která jsou součástí skupiny PYTLOUN RESTAURANTS, k dispozici každý den od 12:00 do 21:00 hodin. 

„Říjen je měsícem plným barev a chutí podzimu, a my v restauraci Chateau Ctěnice jsme pro vás s naším týmem připravili jedinečné gastronomické zážitky, které dokonale vystihují atmosféru tohoto období. Naše říjnová nabídka se nese ve znamení dýní a zvěřiny, surovin typických pro podzimní sklizeň a lesní hony. Přijďte si k nám vychutnat podzim v jeho nejkrásnější podobě,“ říká šéfkuchař Denis Wágner.

Restaurace Chateau Ctěnice (Bohdanečská 259, Praha-Vinoř) nabízí 40 míst k sezení v příjemném prostředí moderní zámecké restaurace. Cihlové klenuté stropy, hrubý štuk a těžká dlažba dodávají interiéru autentický vzhled. Restaurace se zaměřuje na klasiku s důrazem na čerstvé suroviny od lokálních dodavatelů. Nová venkovní terasa, která je od června v provozu, umožňuje vychutnat si gastronomické speciality, kávu, pivo či osvěžující drinky s výhledem na zámecké nádvoří, což je ideální pro odpočinek a prožití klidné atmosféry ctěnického panství.

Dýně a zvěřina v české kuchyni

Dýně a zvěřina jsou v české kuchyni oblíbené suroviny, které se často objevují na podzimních stolech. Dýně, se svou jemnou a sladkou chutí, je ideální pro přípravu polévek, pyré nebo pečených pokrmů. Zvěřina, jako je srnčí, jelení nebo divočák, přináší do jídelníčku bohatou a výraznou chuť, která se skvěle doplňuje s kořením a bylinkami. Kombinace dýně a zvěřiny může vytvořit harmonické a chutné pokrmy. Například pečená dýně s rozmarýnem a česnekem může být skvělou přílohou k srnčímu steaku. Nebo je možné připravit dýňové pyré jako základ pro omáčku k jelenímu ragú. Tyto suroviny nejen obohatí jídelníček, ale také přinesou do kuchyně kousek podzimní atmosféry.

Dýňové a zvěřinové menu restaurace Chateau Ctěnice

Předkrm: 

Ciabatta se zvěřinovým ragú, dýní, hrubozrnnou hořčicí s medem, okurkou a koriandrem - 250 Kč

Polévka: 

Dýňový krém s chilli, kokosovým mlékem a ořechovými krutony - 105 Kč 

Hlavní chod: 

Srnčí řízek v panko strouhance s vůní tymiánu, vídeňský bramborový salát, pečený citron - 390 Kč

Hamburger s trhaným srnčím masem, zelný salát s dýňovým kompotem, bramborové hranolky a chilli majonéza s estragonem – 425 Kč

Tortellini s dýní Hokkaido, cherry rajčaty a sýrem pecorino – 295 Kč

Kančí kýta pečená na jalovci s dýňovým zelím a bramborovým závinem - 395 Kč

Dezert: 

Dýňové crème brûlée s borůvkami - 155 Kč

Vybraní dodavatelé restaurace Chateau Ctěnice:

Zvěřina Petron od českých myslivců

Zvěřina Petron pochází od mysliveckého sdružení pouze z České republiky, které se o zvěř celoročně stará a díky jejich péči je maso vysoce kvalitní. Zvěřina se vrací do tuzemských restaurací a domácností. Vysoce kvalitní maso srstnaté i pernaté zvěře pod značkou Petron se upravuje v moderních zařízeních v České republice. Na trh se zvěřina dodává ve stabilní kvalitě z prověřených zvířat ulovených v našich lesích. Tuto hodnotnou tradiční potravinu chceme v naší restauraci vrátit do našeho jídelníčku.

Holštýnský skot

Vše začíná ve správném výběru našeho dodavatele kvalitního a zároveň dostupného masa, které bez váhání jíme my sami, a proto z něj vaříme a prodáváme ho i Vám našim zákazníkům. Je pro nás důležité vědět a být přesvědčeni o tom, že prodáváme to, čemu sami věříme a s čím máme tu nejlepší zkušenost. Proto nakupujeme hovězí a telecí maso z Holandska, kde nám náš dodavatel i výrobce deklaruje a zajišťuje splňování nejvyšších standardů. Z nichž těmi nejdůležitějšími jsou dobré životní podmínky zvířat a sledovatelnost v celém výrobním řetězci.

Ekofarma Františka Berky z Tanvaldu

Věnuje se již přes 20 let chovu masného skotu. Prioritou je kvalitní přístup a péče o něj. Postupně vytváří a zdokonaluje příjemné prostředí pro zvířata a má chov na nejvyšší evropské úrovni. To vše zajišťuje nepřekonatelnou chuť masa. Vychutnejte si jejich skvělé maso v biokvalitě.

Kozí farma Pěnčín

je splněným snem jedné rodiny, která se rozhodla změnit svůj způsob života. Získali zpět svoji nezávislost a chopili se příležitosti dělat věci, které mají smysl a jsou pro ostatní přínosné. Všechny kozy dobře prospívají v čistém prostředí, aby veškerý čas trávily na pastvinách ve volné přírodě, která je zde naprosto jedinečná. Veškeré krmení si vyrábí sami a pochází z místních horských luk. Odměnou za toto úsilí je kozí mléko té nejvyšší kvality pro všechny jejich výrobky - od čerstvých, až po dlouho zrající tvrdé sýry. Všechny výrobky se vyznačují jedinečnou chutí a jemností. 

Rybářství Skalní mlýn

se nachází v panenské přírodě Moravského krasu v lokalitě CHKO, kde vzhledem k absenci chemických posypů nedochází k znečištění vod. Jedná se o ojedinělé zařízení tohoto druhu chovu ryb na krasové vodě v rámci Evropy. Ryby jsou chovány ve vodě říčky Punkvy, která vyvěrá v ekologicky čisté lokalitě a nikdy nepřesahuje teplotu 13°C. Od roku 2008 mají registrovánu ochranou známku punkevní pstruh.

Destiláty Roviny

slovo majitele Petra Skopala

V malé vesnici Prosenice, v našich sadech, v rodinné palírně vznikají ovocné destiláty té nejjemnější chuti. Haná je mozaika polí protkaná vesničkami, řekami, chmelnicemi a sady. Až v dáli na horizontu v jemném oparu se zvedají Jeseníky. Jsme součástí tohoto kraje a ten je součástí nás. Máme rádi naše sady a okolní přírodu. Máme rádi horká léta i dlouhé stíny zlatavého podzimu. Máme rádi svou práci – od mozolů na rukou z trhání ovoce po vůni kvasu připraveného k destilování. A tak to měli naši dědové i ti jejich. Ovocné destiláty jsou moravskou tradicí, hrdostí každé rodiny. My jsme posunuli naši rodinnou pýchu o kus dál. Léta zkušeností jsme předestilovali v naši vlastní značku pálenek, které si nesou ty nejjemnější chuťové nuance.

Gin Dlabka

slovo majitelů Ondřej a Kateřina Dlabolovi

Příběh moštárny a řemeslného lihovaru Dlabka. Náš život se zásadně změnil v roce 2017, kdy jsme ve Svijanském Újezdu nalezli místo, jež nám oběma doslova uhranulo. Jakmile jsme spatřili dokonalý výhled na Trosky i Ještěd a ucítili vůni zdejších stromů, rozhodli jsme se, že tady zůstaneme a něco společně vybudujeme. Poctivé řemeslo v souladu s přírodou. Snažíme se v maximální možné míře o návrat ke kořenům sadařského a lihovarnického řemesla. Nepoužíváme chemické postřiky a spíše, než těžkou techniku mezi stromy v našich sadech potkáte prasata, která se starají o přirozené hnojení a dojídají spadlé ovoce; kočky, které loví myši a další hlodavce; nebo naši teriérku Maki na ranní obchůzce. Samozřejmostí jsou pro nás také včely, díky kterým máme vždy perfektně opylený sad, výborný med pro vlastní spotřebu, a hlavně máme možnost jejich prostřednictvím okolní přírodě něco vracet.

O společnosti PYTLOUN RESTAURANTS

Restaurace patřící do skupiny PYTLOUN RESTAURANTS jsou umístěny na skvělých lokalitách v Praze, Liberci, Krkonoších a Krušných horách. Skupina zahrnuje restauraci Talíř a Pytloun Sky Bar & Restaurant Prague a restauraci Chateau Ctěnice v Praze, restauraci Zlatý kohout a Imperial Pizza Liberec v Liberci, restauraci Rendlík v Krušných horách, a restauraci Končina a Imperial Pizza Harrachov v Harrachově. Restaurace nabízejí vynikající českou a italskou kuchyni. V PYTLOUN RESTAURANTS kladou velký důraz na čerstvé suroviny od místních farmářů. Spolupráce s místními dodavateli zajišťuje kvalitní, čerstvé a sezónní suroviny pro připravované pokrmy. Skupina také podporuje udržitelné zemědělství a ekologické postupy, které přispívají k ochraně životního prostředí a podpoře lokálních komunit. Všechny restaurace se snaží využívat sezónní ingredience podle dostupnosti a nabídky od místních partnerů, což jim umožňuje připravovat pokrmy plné chuti a kvality.

O společnosti PYTLOUN HOTELS

PYTLOUN HOTELS patří k ceněným českým hotelovým značkám, která v současné době provozuje celkem čtrnáct designových i tradičních hotelů a šest restaurací, z toho osm hotelů v Liberci, kde je její vlajkovou lodí designový Pytloun Grand Hotel Imperial, dva horské hotely v Harrachově v Krkonoších a v Krušných horách,a čtyři hotely v Praze, jeden v srdci hlavního města na Václavském náměstí, dva hotely na pražské Kampě (Pytloun Kampa Garden Hotel Prague a Pytloun Old Armoury Hotel Prague)a čtvrtý v zámeckém areálu Ctěnice v místní části Vinoř na severovýchodním okraji Prahy.  Díky důsledné diverzifikaci portfolia nabízí ubytování pro všechny typy hostů. Každý hotel sítě PYTLOUN HOTELS má svou vlastní osobitost a styl. Všechny ale sdílejí stejný závazek poskytovat hostům vynikající služby, moderní vybavení a výjimečný zážitek z pobytu.

www.pytloun-hotels.cz
Ondřej Hampl

Počet příspěvků: 1138

Horydoly Open

avatar
20.10.2023 11:25

Praha schválila 223 nových smluv pro restaurační zahrádky

Praha schválila 223 nových smluv pro restaurační zahrádky v historickém centru a provedla druhé kolo kontrol smluvních podmínek 

Pražská rada schválila celkem 223 nových nájemních smluv za účelem provozu restauračních zahrádek na pozemcích v Pražské památkové rezervace. Jejich provozovatelé se podpisem smlouvy zavážou dodržovat Manuál pro restaurační zahrádky. Zároveň magistrát provedl druhé kolo kontrol dodržování smluvních podmínek u již dříve uzavřených 142 smluv. 

Sada schválených smluv se týká katastrů Staré Město, Nové Město, Malá Strana, Hradčany, Josefov a Vyšehrad. Důvodem pro uzavření nových smluv je dlouhodobá snaha města kultivovat své historické centrum, očistit jej od nánosů vizuálního smogu a lépe zprůchodnit některé turisticky vytížené trasy. Manuál například zakazuje v některých místech markýzy, které nejsou součástí architektonického řešení parteru budovy, zbytné podesty, masivní ohrazení, tahání kabelů z vnitřních provozoven či prvky typu výčepní a chladící pulty, grily, pokladny, reproduktory, televizní obrazovky a koberce. 

„Od příští sezony by měly tyto restaurační zahrádky v lokalitách Pražské památkové rezervace splňovat náležitosti radou dříve schváleného manuálu a koncepce. Místní ani turisté o svá oblíbená místa k posezení nepřijdou, ta ale budou lépe zapadat do svého okolí, nikoli jej narušovat. Věřím, že provozovatelé nové smlouvy podepíšou a od příštího roku uvidíme v centru Prahy významnou změnu k lepšímu. Dodržování manuálu budeme důsledně vymáhat skrze kontroly, protože pravidla musejí platit po všechny. Letos proběhla již dvě kola kontrol a provozovatelům, kteří pravidla i přes předchozí výtky nedodržují, brzy město vyčíslí smluvní pokuty,“ říká k novým nájemním smlouvám radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský.  

Praha letos již podruhé plošně zkontrolovala dodržování smluvních podmínek u nově uzavřených smluv. Ze 142 kontrolovaných provozoven nebyla nalezena žádná pochybení u 80 provozovatelů – to je zlepšení od prvního kola kontrol, kdy ze 125 zahrádek pouze 46 neporušovalo žádnou smluvní podmínku. U zbývajících bylo nalezeno celkem 123 pochybení, což je však pokles o více jak 38 % oproti předchozí kontrole (téměř 200 pochybení). Mezi nejčastější problémy patří zakázané prvky mobiliáře (např. skříňky, chladící boxy, pokladny – v 18 případech), porušení zákazů kabelů (v 15 případech), přesáhnutí povolené výměry zahrádky (v 10 případech) či nedodržená šířka průchodu na ulici (v 10 případech). 

„Velmi děkuji všem provozovatelům, kteří mají od začátku všechno v pořádku, případně pozitivně zareagovali na výtky z první kontroly a nalezené nedostatky ve velmi krátké době dokázali odstranit. Trváme na tom, že pravidla mají platit pro všechny – po prvním kole kontrol jsme ze vstřícnosti provozovatelům zasílali výtky bez uplatnění nároků na smluvní pokuty, nyní již ale jejich uhrazení budeme požadovat, protože jde o přetrvávající pochybení a někteří provozovatelé očividně bez hrozby pokuty nápravu nezjednají. Jedno z nejzávažnějších pochybení je překročení zasmluvněné výměry předzahrádky, protože kvůli tomu unikají peníze nejen Praze za nájem, ale i městské části za místní poplatky, a provozovatel tak zneužívá neoprávněnou výhodu oproti své konkurenci,“ dodává radní Adam Zábranský. 

Nové nájemní smlouvy jsou uzavírány na tři roky s možností prolongace na dobu neurčitou v případě, že ani jedna ze smluvních stran nebude chtít od smlouvy odstoupit. Výše nájemného pevně stanovená na m²/den v závislosti na dané lokalitě se může snižovat či zvyšovat v případě dalších předem známých okolností, jako je bezplatné zpřístupnění toalety veřejnosti či naopak užívání zahrádky po 22. hodině. Na zařízení zahrádek je rovněž zakázáno provozovat reklamu. 

Vít Hofman
vedoucí oddělení médií a tiskový mluvčí
MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
www.praha.eu

Praha

Počet příspěvků: 322

Horydoly

avatar
12.7.2021 20:36

TRC Index

Za obědy platíme rekordní částky, do restaurací ale chodíme mnohem méně než dříve

Za obědy v restauracích platí Češi výrazně více, než na kolik byli zvyklí před koronavirovou krizí. V červnu se průměrná útrata vyšplhala na rekordních 137 korun. Oproti začátku letošního roku je to o pět korun více, ve srovnání s počátkem roku 2019, tedy obdobím před vypuknutím pandemie, to znamená nárůst o rovných 9 korun. A pokud útraty porovnáme s loňským červnem, kdy nastalo uvolnění po první vlně covidu, pak jsou nyní výše o 3 procenta. Vyplývá to z Ticket Restaurant Card Indexu. Ten je sestaven z plateb více než 250 tisíc zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant Card od společnosti Edenred.  

“Tříprocentní meziroční růst odráží vývoj inflace v České republice. Očekáváme, že ceny obědů i výše útrat i nadále porostou. Restaurace totiž čelí rostoucím nákladům. Zdražují jim ceny surovin, budou muset finančně motivovat zaměstnance k návratu do sektoru pohostinství a v neposlední řadě stále nepracují na plný výkon. Češi totiž zatím chodí na jídlo mnohem méně často, než jak byli zvyklí,” říká generální ředitel Edenredu Nicolas Eich. Počet obědových transakcí tak byl v červnu, kdy již byly otevřeny jak zahrádky, tak interiéry restaurací, oproti době před pandemií o 57 procent nižší. Výrazně propad nastal i v porovnání s loňským letním rozvolněním. V červnu 2020 – za stejných podmínek jako letos – byly obědové tržby restaurací v propadu pouze o 22 procent proti předcovidovému období. 

„Ukazuje se, že krize gastronomie s koncem poslední koronavirové vlny neskončila, propady v tržbách za jídlo jsou vyšší, než jsme čekali. Edenred i proto prodloužil svůj cashbackový program v restauracích přes celé léto, aby lidi motivoval k jejich návštěvě,“ komentuje situaci generální ředitel Edenredu Nicolas Eich. Za jeden oběd zaplacený stravenkovou kartou v restauraci vrací lidem částku 5 Kč.

Příčin menšího zájmu o obědy v restauracích je podle NIcolase Eicha více. Jednak část lidí nyní stále zůstává na home officech a jídlo si připravují často doma. Nenastala také taková vlna euforie jako loni při prvním rozvolnění, kdy si lidé mysleli, že covid je již za námi a ve velkém šli restaurace podpořit. „Vliv má také zavedení stravovacího paušálu, který na rozdíl od stravenek nemotivuje lidi k návštěvám restaurací,“ uvádí Nicolas Eich.

Zajímavostí je, že ve výši útrat nyní nedominuje Praha, jako několik posledních let. „V hlavním městě je nejvyšší podíl lidí pracujících v kancelářích a tito zaměstnanci mají zároveň nejvyšší příspěvky na stravování. Protože ale pokračují z velké části v práci z domova, vypadla pražským restauracím významná část bonitních zákazníků,“ doplňuje Eich. Na první místo se tak poprvé dostala průmyslová Plzeň. Pád v žebříčku pak zaznamenalo také Brno. Vůbec nejméně z krajských měst pak za obědy platí lidé v Olomouci. 

Ticket Restaurant Card Index 

Průměrná výše plateb za obědy v restauracích


Uvedené hodnoty jsou v Kč.















Propad počtu transakcí v restauracích – oproti situaci před covidovou pandemií



Marek Pražák

Počet příspěvků: 1138

Horydoly

avatar
18.4.2019 23:10

Restaurace a hospody

Grand Cru připravila velikonoční menu

Restaurace Grand Cru s novými šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem připravila při příležitosti velikonočních svátků speciální menu, které se bude servírovat od 19. do 22. 4. 2019. 

V uznávané restauraci Grand Cru si od 19. do 22. dubna 2019 můžete vychutnat speciální menu připravené při příležitosti Velikonoc. Pokud si rádi dopřejete i kvalitní vína, kterými se Grand Cru může pyšnit, menu si můžete objednat i s připraveným vinným párováním, které sestavil sommeliér restaurace k jednotlivým chodům. 

Velikonoční menu v Grand Cru:

  • Kopřivová polévka, vejce, žloutek, špenát

Mathias Hirtzberger, Grüner Veltliner, Treu, Federspiel, 2016 

  • Houbový tatarák, libeček, lanýž

Dr. Bürklin-Wolf, Riesling, Ruppertsberger, 2017 

  • Králík, brambor, medvědí česnek, slanina

Burlotto, Barbera d’Alba Aves DOC, 2016 

  • Mazanec, rozinky, rum, hnědé máslo

Graham’s, Porto Tawny, 10 years 

Speciální menu připravené s důrazem na tradice a kvalitní lokální suroviny si můžete objednat za cenu 1490 Kč za osobu. Vinné párování vás pak vyjde na 890 Kč. 

Vzhledem k velkému zájmu doporučujeme rezervovat si místo na telefonním čísle +420 775 044 076. Kompletní jarní menu restaurace najdete na stránkách www.grand-cru.cz.

Počet příspěvků: 1138

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se