Slovensko AKTUÁLNĚ 2012

Slovensko AKTUÁLNĚ 2012
Hotel Kempinski Štrbské pleso, Vysoké Tatry. Výhled do Mlynické doliny.
Autor snímku Kempinski
SDÍLEJ:

Zajímá vás, kde se dá projet na lyžích, kde se leze po skalách, jaké podmínky vládnou na hřebenech, jak jsou nateklé ledy, nebo jaká chata je otevřená? Přinášíme aktuální zprávy ze slovenských hor.

7. prosince
Donovaly už lyžují
Od soboty budú k dispozícii zjazdovky pri Lomenej pome a pri vleku P2 v celkovej dĺžke 1,2 km. Na svah vás vyvezie 4-sedačková lanovka Buly Expres Záhradište a späť na centrálne parkovisko sa vytiahnete vlekom P2. Otváracie hodiny: 8:30 - 15:30, zatiaľ bez večerného lyžovania.

22. listopadu
Ze Slovenska do vesmíru
Let do vesmíru si u slovenské cestovní kanceláře Barbette předběžně rezervovalo deset Čechů. Cestovka zastupuje americkou kosmonautickou firmu Space Expedition, která ohlásila první lety do výšky 103 kilometrů, tedy za hranici vesmíru, už na rok 2014. Hodinová výprava mimo Zemi vyjde na téměř sto tisíc dolarů, což je v přepoštu asi dva miliony korun.

11. listopadu
Lov vlků
Na Slovenských horách začala sezona lovu vlků. Odstřel je povolen do 15. ledna. Každý rok je určena kvóta okolo 130 ulovených vlků. Letos zatím nebyla stanovena.

31. října
Skalka pri Trenčíne
Jaro Dutko osadil na Skalke pri Trenčíne takmer 60 nových borhákov a prasiatok. Okrem doplnenia a povymieňania istení v cestách pribudo niekoľko školských štandov pri nástupoch ľahších ciest. Tu môžete seba alebo svojho menej skúseného zverenca naučiť ako správne zostrojiť štand, ako sa k nemu pripnúť a ako z takéhoto štandu istiť. Na hornom chodníku nad skalou nájdete 5 zlaňovacích štandov. Tieto sú určené jednak na nácvik zlaňovania, ale aj na bezpečné zavesenie si lana z hora ak ešte nie ste dosť skúsení a netrúfate si liezť odspodu.

4. září
Spišský hrad
Správa Spišského hradu oznámila, že památka zůstane otevřená i v zimní sezoně.

20. srpna
Cyklosprievodca Košický kraj
Dva malé cykloturistické průvodce vydal Košický kraj. Brožurky do kapsy popisují jednoduché trasy o délkách od deseti do čtyřiceti kilometrů. Jeden díl je zaměřený na vinice a druhý na stavební památky. Většina tras vede po silnicích. Průvodce by měly být zdarma k dostání v informačních turistických centrech v regionu.

Horydoly.czČtěte také Karpatská cyklistická cesta 

22. července
Funitel v Jasné se stále staví
Lanovkové spojení ze severu na jih Chopku začíná nabírat konkrétní rysy. Podívejte se na fotogalerii ze stavby funitelu.

4. července
Autovlak do Tater a do Košic
Pokud se nechcete autem trmácet z Čech na slovenské hory přes Beskydy, nebo je objíždět z Moravy přes Bratislavu, můžete nalodit vašeho plechového miláčka na vlak. Autovlak bere auta do výšky 1,55 m a do délky 5,3 m. Přepravují se i motocykly. Zpáteční noční autovlak Praha-Poprad stojí 2885 Kč za auto a řidiče, každý další cestující navíc zaplatí 1350 Kč. V ceně je lůžko. Zpáteční denní autovlak Praha-Košice přijde na 2413 Kč za řidiče a auto, další cestujicí platí 750 Kč.

1. července
Volný výstup na Vihorlat
Nový zákon umožňuje ode dneška volný vstup turistů do vojenských prostorů (obvodů) Valaškovce a Zahorie. Znamená to, že se konečně můžeme podívat na vrchol Vihorlat bez propustky. Vstup pro turisty je omezený: platí pouze na 24 hodin, mimo termíny vojenských cvičení a nadále je zakázáno vstupovat na střelnice a dopadové plochy.

20. června
Švýcarští alphornisté hrají Slovákům
Soubor šesti švýcarských alphornistů ze Svatého Mořice hraje na Slovensku. 20.6. 12:00 Bratislava, Hlavní náměstí, 15:30 Bratislava, Hviezdoslavovo náměstí. 21.6. 17:30 Poprad, pěší zóna, 21:00 Nový Smokovec, lázně. 22.6. 11:00 Dolný Smokovec, parku u Šrobárova ústavu, 13:00 Tatranská Lomnica, park, 16:00 Kežmarok. 23.6. 11:00 Hrebienok, 12:00 Malá Studená dolina, 15:00 Liptovská Teplička, 18:00 Velká Lomnica, golf.

19. června
Pajštún, Beckov, Sokolie
Na Pajštúne a Paštinej Závade je lezenie od 15. 6. povolené bez obmedzenia. Na celej oblasti Sokolie je zakázané liezť do 30. 6. Na Beckove je dočasne zakázané lezenie od 1. 5. JAMES jedná o lezeckej výnimke. 

11. června
Podskalka a Jaseňovský hrebeň pre lezcov
Úrady v Prešove povolili výnimku na horolezeckú činnosť v rezervácii Humenský Sokol lokalita Podskalka a v rezerváci Zamutovské skaly lokalita Jaseňovský hrebeň. Výnimka platí pre členov SHS JAMES a zahraničných organizovaných horolezcov, ktorí sa pri kontrole preukážu platným členským preukazom. Lezenie je povolené celoročne.

4. června
Funitel na Chopok
Letos by měla být dostavěna lanovka typu funitel na Chopok od severu. Jedná se o kabiny pro 24 osob zavěšené na dvou lanech. Budou tak zase spojené sever i jih Chopku a lanovka bude moci jezdit ve větru o rychlosti až 120 km/h.

10. května
Skiareál Litmanová je na prodej
Lyžařské středisko Litmanová u Staré Lubovně je na prodej. Realitní kancelář ho nabízí za milion eur. Je to zcela jistě nereálná cena především kvůli faktu, že na Slovensku rychle klesá zájem o lyžování a zároveň stoupají náklady na provoz solidního skiareálu.

10. dubna
Špatná předpověď počasí zkazila hoteliérům zisky
Předpověď špatného počasí na Velikonoce, která se nakonec nevyplnila, vedla ke snížení tržby hoteliérů na slovenských horách. Velké množství klientů odřeklo objednané pobyty. Storno poplatky se na Slovensku obvykle neplatí. 

6. dubna
Lavina na Chopku
Jarní lavina teče pěkně dlouho.

10. března
Gemer
Hrad Krásna Horka u Rožňavy shořel. Příčinou bylo vypalování suché trávy u nedaleké cikánské osady.

3. března
Malá Fatra
Lanovka na Chleb z Vrátné doliny je mimo provoz kvůli technické závadě. Jak dlouho bude trvat její odstávka, není zatím jasné.

1. března
Rozsutec na Malé Fatře

7. února
Lavinová mapa na Hiking.sk
Slovenský server Hiking.sk spustil mapu se zakreslenými lavinovými dráhami ve všech slovenských pohořích. "Všetky uvedené informácie, spolu s predpoveďou počasia a aktuálne vyhláseným stupňom lavínového nebezpečenstva poslúžia turistom, skialpinistom a horolezcom k lepšiemu odhadu nebezpečenstva pri plánovaní túr," uvádí vydavatelka Soňa Mäkká.

3. února
Majitel auta zodpovídá za řidiče
Za nejběžnější dopravní přestupky nově zodpovídá majitel vozidla. Novelu silničního zákona schválil slovenský parlament. Zjednoduší se tím výběr už tak vysokých pokut.

14. ledna
Chopok za pár let?

4. ledna
Přijde orkán na Slovensko
Ve středu večer a ve čtvrtek bude řádit orkán na celém Slovensku. Očekávají se velké škody v obydlených územích. Obrovské nebezpečí hrozí těm, kteří by se vydali na hřebeny hor.

Horydoly.cz Slovensko: 2011 2010 2009 2006-2008

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Tři lomy u Mnichovic tvoří novou lezeckou mini lokalitu

Tři lomy u Mnichovic tvoří novou lezeckou mini lokalitu

Nová lezecká oblast vznikla u Mnichovic ve třech starých lomech pod Budíkovem. Miniaturní lezení poskytne vše, po čem prahne horolezcovo srdce v bezútěšné krajině bez skal.... celý článek

Průzkum digitálního světa her a sportovního sázení ve Frumzi a dalších kasinech

Vinicius je novou legendou Realu a vycházející světovou hvězdou

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Pojištění elektrických vozítek už je povinné

Pojištění elektrických vozítek už je povinné

První duben odstartoval novou éru povinného ručení. Jednak zrušil zelené karty (pouze v Česku a nikoliv v zahraničí), jednak rozšířil okruh vozidel, která musejí mít sjednáno pojištění odpovědnosti. Aby toho nebylo málo, povinnost
Polská žula je v Krkonoších na prvním místě

Polská žula je v Krkonoších na prvním místě

Skalní lezení v Krkonoších, to je především polská žula. Český křemenec je jen doplňkem na horolezeckém menu.
Jak správně uschovat lyžařské vybavení po sezoně

Jak správně uschovat lyžařské vybavení po sezoně

Zážitek z lyžování je jedinečný a nezapomenutelný, ale když zimní sezóna skončí, je čas správně připravit lyžařské vybavení na dlouhodobé uložení.
Chlum v Dolní Lomnici - zámeček zmizel

Chlum v Dolní Lomnici - zámeček zmizel

Malý zámek Chlum s hospodářstvím jako každý druhý, stál Posázaví do roku 2012. Do té doby chátral, pak vyhořel a nakonec byl srovnám se zemí tak, že už nikdo nepozná, kde stál. 
Žalý, jedna z nejstarších turistických rozhleden

Žalý, jedna z nejstarších turistických rozhleden

Prastará kamenná rozhledna Žalý patří mezi nejstarší turistické rozhledny v Čechách. První dřevěná věž zde stála už roku 1836. Poté byla nahrazena železnou věží a od roku 1892 do dnešních časů se

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Etapák - koloběžky Javorník 16.-19.5. 16.5.
Rodina a volný čas - veletrh Louny 17.-19.5. 17.5.
24 hodin na koloběžce Praha, Divoká Šárka 17.-18.5. 17.5. 17:00
Den fascinace rostlinami Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 17.5.
Cidlina - splutí Žehuň 18.5.
Silesia - cyklomaraton Opava Horská kola 18.5.
Berounka - vodácký maraton Dolany   18.5.
Běhej lesy Brdy Skořice 18.5.
Závody ve šplhu Křivoklát 18.5.
Leontýn - den otevřených dveří Křivoklát, Leontýnský zámeček 18.5. 13:00

Diskuse

Proč? Horydoly, 17.5.2024 12:57, 2 příspěvky
INU Michael Beranek, 17.5.2024 11:56, 2 příspěvky
Proč? Raputka, 16.5.2024 16:32, 2 příspěvky
Slované - takhle nějak to... Kuba Turek, 15.5.2024 18:46, 2 příspěvky
Slované JN, 15.5.2024 12:33, 2 příspěvky
nahoru-dolu Skiák, 14.5.2024 17:13, 1 příspěvek
Video - rychlost Kuba Turek, 11.5.2024 15:16, 3 příspěvky
garantované horoškoly Janča, 10.5.2024 16:24, 3 příspěvky
Dvě poznámky k článku i k... Alena, 10.5.2024 14:39, 25 příspěvků
Video Prax, 10.5.2024 10:54, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Bikesraz na Vysočině Horydoly , 17.5.2024 12:22
Přepis hlasu na text Horydoly , 11.5.2024 14:54
How to battle gym anxiety... Horydoly , 2.5.2024 9:51
Čarodějnický běh Horydoly , 1.5.2024 23:09
SALZKAMMERGUT TROPHY Horydoly , 1.5.2024 23:06
Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20