registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Krásy turistiky

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
16.7.2024 02:25

Příroda jako lék

Proč je důležité trávit čas venku 

V dnešní uspěchané době plné technologií a městského shonu se stresové stavy stávají stále častějšími problémy moderní společnosti. Statistiky ukazují, že i problémy s duševním zdravím jsou na vzestupu. Podle Světové zdravotnické organizace se počet lidí trpících depresí a úzkostnými poruchami mezi lety 1990 a 2013 zvýšil o téměř 50 %. V Česku pak podle Národního ústavu duševního zdraví trpí nějakou formou duševní poruchy až 30 % dospělé populace. 

Zatímco se mentální onemocnění typu úzkosti, deprese a další nemoci, ke kterým je zapotřebí lékařské diagnostiky, léčí předepsanými léky a terapiemi, krátkodobé stavy jako pokles nálady či vyčerpání je leckdy možné uzdravit svépomocí. Odborníci se shodují na jednom účinném řešení – trávit více času v přírodě. Tento jednoduchý lék je dostupný téměř každému a nabízí širokou škálu benefitů pro naše duševní zdraví. Studie publikovaná v časopise Scientific Reports v roce 2019 uvedla, že lidé, kteří tráví alespoň 120 minut týdně v přírodě, uvádí lepší zdravotní stav a psychickou pohodu než ti, kteří v přírodě tráví času méně nebo vůbec žádný.

Podle průzkumu provedeném během června 2024 na tuto situaci lidé v Česku reagují. Devět z deseti Čechů plánuje podniknout nějakou outdoorovou aktivitu. Nejoblíbenější volbou je pěší výlet, který na letošní léto plánují tři ze čtyř Čechů a vede jako volnočasový program u věkové kategorie 45 až 53 let. Na druhém místě je cyklistika, kterou se letos chystá podniknout 27 % Čechů. Kempování letos plánuje 23 %, s tím, že v nejmladší kategorii 18 až 26 let ho letos v létě plánuje skoro každý třetí.

„Většina lidí má v hlavě obraz mladých hlavně asi před obrazovkami digitálních zařízení. Dlouhodobě ale u nich naopak sledujeme trend potřeby vyrazit do přírody. Ať už je to z důvodu načerpání síly, získání klidu nebo potřeba zažít něco opravdového mimo virtuální prostředí. To, že se to nadměrně projevuje i na touze kempovat, je velmi pozitivní zpráva pro národ kempařů, kterým Češi bezesporu jsou,” komentuje výsledky průzkumu ředitel marketingu 4camping Zbyšek Pochylý.

Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na reprezentativním vzorku 1000 Čechů ve věku 18 až 65 let.

Krátkodobý pobyt v přírodě 

I krátké výlety do přírody mohou mít překvapivě významný pozitivní vliv na naši psychiku. Studie publikovaná v časopise Frontiers in Psychology zjistila, že pouhých 20-30 minut chůze v přírodním prostředí výrazně snižuje hladiny stresového hormonu kortizolu v našem těle. 

Jednodenní výlety nabízejí širokou paletu možností, mezi jinými například:

procházku v městském parku nebo lese, piknik na louce, objevování a prozkoumávání nových míst, pozorování ptáků či zvěře, fotografování přírody, hledání geokešek. Tyto a mnohé další aktivity v přírodě pomáhají snížit stres, zlepšit náladu a zvýšit celkovou spokojenost. 

Dlouhodobý pobyt v přírodě 

Delší pobyty mohou mít ještě výraznější a dlouhodobější účinky na naše duševní zdraví. Na výběr je více možností:  

Přespání v chatě, karavanu či penzionu

Jde o ideální kompromis mezi komfortem a blízkostí přírody a je vhodný i pro rodiny s dětmi nebo seniory. Studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně tráví víkendy v přírodě, vykazují nižší míru nepříznivých krátkodobých psychických stavů, jako jsou náhlé úzkosti nebo stres 

Přespání ve stanu 

Poskytuje intenzivnější zážitek z přírody a podporuje digitální detox. Navíc posiluje sociální vazby při společném kempování. Dle výzkumu může víkendové kempování výrazně snížit úroveň stresu a zlepšit celkovou náladu 

Přespání pod širákem 

Poskytuje maximální propojení člověka a přírody s možností poznat probouzející se přírodu s bonusem v podobě oblíbeného sledování hvězd. Svým způsobem je to i výzva pro městské typy, detox pro dobrodruhy. Studie naznačují, že intenzivní zážitky v přírodě mohou vést k významným pozitivním změnám v sebehodnocení a životní spokojenosti. 

Ať už si vyberete krátkou procházku v městském parku, víkendový pobyt v horské chatě, nebo dobrodružné spaní pod širákem, čas strávený v přírodě může výrazně přispět ke zlepšení duševního zdraví. Pravidelné výlety do přírody pomáhají snížit stres, zlepšit náladu, posílit imunitní systém a celkově zvýšit kvalitu života. 

Důležité je najít formu pobytu v přírodě, která vám osobně vyhovuje, a postupně ji začleňovat do svého životního stylu. Začněte třeba krátkými procházkami v parku a postupně se propracujte k delším výletům nebo víkendovým pobytům.   

Doporučené vybavení 

Ať už vyrazíte na jeden den, víkend, nebo plánujete i delší pobyt v přírodě, přinášíme vám seznam základních doporučených věcí, které by neměly chybět ve vaší výbavě.

Seznam je pro inspiraci. Od každého druhu vybavení dnes najdete desítky a stovky různých modelů a variant. V závorce je uvedena orientační cena, za kterou lze zboží pořídit (často v nějaké akci). 

Jednodenní výlet 

Batoh

Batůžek, nebo menší batoh je základ. Na výběr je nespočet variant. Na výlety a do přírody je lépe volit batohy turistické, které mají propracované a dobře odvětrávané zádové systémy. Zkuste například dětský batůžek Husky Junny 15 l (639), pro dospělé pak Zulu Sandstone 20 (899), speciálně pro dámy zas třeba Osprey Sylva 20 (2759). 

Láhev na vodu 

Dodržovat pitný režim je nezbytné. Speciální outdoorové láhve z odolných a nezávadných materiálů jsou ideální volbou. Podívejte se na Pinguin Tritan Slim Bottle 1 l (239), Nalgene Wide Mouth 1500 ml Sustain (389) nebo termosku Tatonka Hot&Cold Stugg 1 l (569), případně i skládací Zulu Wide Flask 1000 (199). Pro děti pak například Camelbak Eddy+ 750 ml (449). 

Nůž

Nůž se vždycky hodí. Na výlet postačí menší skládací nebo multitool, obsahující v jednom více nástrojů. Z nabídky vybíráme napřklad Mikov Crocodile 243-NH-1/C (449), větší Victorinox Picnicker (999,- Kč), pro náročné uživatele a hračičky pak tzv. multitool Leatherman curl (2990), a pro děti oblíbený Opinel VR No.07 My first Opinel (289). 

Šátek

Šátek typu “tunel” využijete multifunkčně. V létě chrání před úžehem, v zimě před prochladnutím. Můžete ho použít jako pokrývku hlavy,na krk, nebo jako čelenku přes uši. Za super cenu, ale zároveň plně funkční je Warg Bandana Neck (99), pokud chcete něco na parné léto, tak zkuste Sensor Tube Coolmax (od 219). 

Pláštěnka

Počasí se může rychle změnit a pak se hodí mít pláštěnku, nebo pončo. Bohatě postačí pončo Ferrino Poncho (439) a pro děti Ferrino Poncho Junior (389) nebo zkuste Boll Bivy Poncho RF (1379), které jde v mžiku přeměnit na přístřeší nebo bivakovací tunel. 

Lékárnička 

Lepší být připraven než nepříjemně překvapen. K základním menším patří Pinguin First aid Kit M (369) nebo Tatonka First Aid Mini (469). 

Čelovka

Nezbytná součást výbavy každého výletníka. Myslete na to, že se můžete někde zdržet a vracet se až za tmy. Na cestu vám posvítí Easy Camp Flare Head-lamp (229) nebo třeba Petzl Tikkina (589). 

Pikniková deka

Co by byl piknik bez piknikové deky. Třeba Yate s Alu fólií (419) nebo Brunner Picnic Plaid (599) mohou být správnou volbou 

Víkendový pobyt

Pro víkendový pobyt potřebujete v podstatě to samé, co na jednodenní pobyt. Jen batoh asi chcete větší, aby se do něj vešly všechny věci (objemově by měl stačit od 40 l víc). Například Osprey Talon 44 III (4269) a Zulu Summit 55 l (1799) poslouží skvěle dospělým, pro děti pak například Boll Ranger 38-52 l (3069). 

Oblečení je ideální poskládat z funkčního prodyšného oblečení, ideálně s vrstvami. Nezapomeňte na nepromokavou bundu, nebo pončo a k tomu kvalitní turistickou obuv. 

Ešus na vaření/ohřev jídlase dnes nabízí v mnoha různých variantách. Základní např. ALB forming hliníkový dvoudílný (339), pokročilejší například Bo-Camp Cookware set Explorer 4ks (1719). 

Vařič může být např. Warg Speeder (479) + šroubovací plynová kartuše Pinguin 230g (129). Pokud plánujete mít stravu, která se jen zalije vařící vodou, pak bude ideální některý z Jet Boil vařičů, které poskytnou nejrychlejší ohřev vody (od 1709) a jejich alternativ – např. Warg Flametower (1649). 

Spacák pro spaní v teple. Jestli neplánujete jezdit jen v létě, tak je lepší koupit 3 sezónní. Dámský Loap Nauru L (699), Husky Menhir (1590), dětský Pinguin Savana Junior (1459).  

Karimatka pro pohodlné spaní na zemi (či v hamaku) může být pěnová nebo (samo)nafukovací. Yate karimatka pěnová dvouvrstvá 12 (279), Therm-a-Rest Z-Lite Sol Regular (1579), nafukovací Sea to Summit Ultra-light Insulated R (3699). Podsedák je skvělým pomocníkem za každým dobrodružstvím, postačí i úplný základ – například Yate Bubbles (89). 

Stan nebo tarp pro spaní v suchu. Pokud se preferujete zavřít před hmyzem, tak chcete spíš stan. Například Zulu Dome (1999), Husky Mirel 2 (1999) nebo Vango Soul 200 (2149). Jesti vám stačí jen plachta pro jistotu nezmoknutí, tak zkuste tarp např. Warg Shirak (1749) nebo Easy Camp 4x4 m (2729). 

Nezapomeňte ani na základní hygienu. Kromě kartáčku na zuby a zubní pasty se určitě hodí rychleschnoucí ručník např. Pinguin Terry 40 x 80 cm (169). nebo Regatta Travel Towel Large (289). Z toaletních tašek pak například Boll Ultralight Washbag I (349) nebo Hannah Bathy (329). V přírodě je lepší použít ekologická mýdla a šampony – například LifeVenture All Purpose Soap 200 ml (119) můžete použít na mytí kůže, vlasů, ale i na praní oblečení a čištění nádobí. 

Vodní filtr využijete, pokud chcete doplňovat vodu z přírodních zdrojů, kdy si nejste jisti plně jejich kvalitou. K nejznámějším patří např. Sawyer TAP Filter SP134 (2290). 

V případě chození se nejen seniorům hodí pro ulehčení chůze a zátěže kloubů trekové hole. Navíc se můžou hodit se můžou hodit i pro vypnutí plachty – tarpu. Zkuste třeba Warg Compact Carbon (1599) nebo Fizan Compact Pro (1859). 

Základní navigaci s mapou vám zajistí jednoduchý kompas Regatta Folding Compass (129), případně pokročilý např. Silva Ranger (719). Nezapomeňte na mapu oblasti, kam se chystáte (případně použijte elektronickou navigaci, nebo stažené mapy v mobilu). 

U vícedenního výletu se určitě hodí i nějaký provaz (na tarp, případně sušení věcí) a powerbanka (pokud se bez mobilu neobejdete).

Jakmile jednou s výlety začnete, můžete si postupně vylepšovat svoji výbavu. Pokud vás chytnou i delší pobyty v přírodě spojené s delším chozením, můžete si zkusit dát nějaký delší track. Ať už přechod Česka, cestu do Santiaga nebo Karpatský oblouk, případně delší zahraniční cestu (např. Pacific Trail). U těchto cest už budete možná vyhledávat speciální vybavení, které váží co nejmíň - tzv. ultralight. Vyšší cena je kompenzována nižší vahou, kterou si ponesete.

Počet příspěvků: 1093

Horydoly Open

avatar
4.5.2012 11:06

Příspěvek byl smazán autorem

Počet příspěvků: 314

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se