České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024
Lyžování na Dolní Moravě.
Autor snímku Horský resort Dolní Morava
SDÍLEJ:

KRKONOŠE Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.

Jak na to

Průběžně přijímáme informace v diskusi pod tímto článkem nebo emailem redakce@horydoly.cz

9. dubna

Krkonoše

Fréza odklidila sníh z cesty mezi Výrovkou a Luční boudou.

27. března

Krkonoše a Jeseníky

O Velikonocích se bude lyžovat již jen ve čtyřech skiareálech. V provozu je Špindlerův Mlýn, Černá hora a Pec pod Sněžkou v Krknoších. Lyžuje se také na Pradědu v Jeseníkách.

Winter Survival Jeseníky 2024.

26. března

Krušné hory

Poslední skiareál Potůčky v Krušných horách dnes večer ukončuje provoz. Večerní lyžování je při té příležitosti zdarma.

25. března

Krkonoše

Přes noc napadlo v Krkonoších na hřebenech 20 cm prašanu. Leží na pevné vrstvě. Horská služba vyhlásila mírné lavinové riziko 2. stupně. Přesto mohou lokálně sjíždět menší, ale nebezpečné laviny. Lze je očekávat tam, kde sníh napadl na zledovatělý podklad, na extrémně strmých svazích a v místech s nafoukanými sněhovými polštáři. Až sníh nataje, což by se mělo stát o víkendu, hrozí propadnutí do zasněžených potoků.     

9. března

Krušné hory

Skiareál Plešivec v Krušných horách spustil letní provoz. Lanovka vozí cyklisty místo lyžařů.

8. března

Špindlerův Mlýn

Lanovky ve Špindlerově Mlýně pojedou až do Velikonoc a skipasy budou k pobytu zdarma. "S ohledem na všeobecnou jarní náladu a počasí i na sílící mediální kampaň, zobrazující lyžařskou sezónu na horách jako ukončenou, bych rád upozornil, že u nás je zima stále v plném proudu a zůstane to tak minimálně do Velikonoc. Na sjezdovkách máme průměrně 50 cm sněhu, v provozu je většina lanovek a přes 20 kilometrů tratí. Předpověď počasí navíc nyní slibuje dokonalé podmínky pro lyžování, očekáváme ochlazení i slunečné dny," uvádí ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš s tím, že v provozu jsou i snowpark s překážkami a skoky na Horních Mísečkách, Big Air ve Svatém Petru i desítky kilometrů běžkařských tratí.

Kvalitní sněhové podmínky se daří udržet díky technickému zasněžování i systému Snowsat – digitálnímu měření sněhové pokrývky na sjezdovkách. Rolbování je tak mnohem efektivnější, rychlejší a díky úspoře vody, nafty i elektřiny také ekologičtější.

28. února

Mariánské Lázně

Na sjezdovce stále leží dost sněhu.

26. února

Sníh taje před očima

Nejteplejší únor za 100 let odplavil technický i přírodní sníh z mnoha sjezdovek. Mimo provoz je polovina všech skiareálů v Česku. Z velkých jsou uzavřeny Špičák na Šumavě, Plešivec a Klíny v Krušných horách, Bedřichov v Jizerských horách a Kohútka v Javorníkách.

20. února

Jeseníky

Díky dostatečné vrstvě technického sněhu na sjezdovkách nabízí lyžařský areál Dolní Morava příjemné lyžování i zážitky mimo sjezdovku. Lyžovat tu aktuálně můžete na více než 10 kilometrech sjezdovek v plné šíři a bez omezení.

PANORAMA Horský resort Dolní Morava
Kliknutím na snímek otevřete velké panorama.

18. února

Krkonoše

Na sjezdovce Zahrádky v Peci pod Sněžkou bude zbourána stejnojmenná horská chata a místo ní postaveno 33 apartmánů pod názvem Zahrádky 1000. Projekt má již vydané stavební povolení, bourací práce chce developer Crescon zahájit v první polovině tohoto roku. První apartmány plánuje společnost předávat na začátku roku 2027.

Pec pod Sněžkou, Zahrádky.

Pec pod Sněžkou, Zahrádky.

6. února

Krkonoše

Na Stohu ve Špindlerově Mlýně se stále drží dost sněhu na kvalitní úpravu sjezdovky, ale slušné lyžování je jen brzy po ránu.

 

Dostatek sněhu pro běžkaře má také Krkonošská magistrála v okolí bufetu Na Rozcestí.

Bufet chata Na Rozcestí, Krkonoše.

Skialpinisté musejí počítat s tím, že v lesích leží na zmrzlém i rozbředlém sněhu velké množství opadaného jehličí, šišek a větviček.

Malé Labe a Klínový potok.  

5. února

Krkonoše

Sníh v Krkonoších taje a zároveň ho v lese pokrývá ledovatá krusta. Podívejte se na krátký lyžařský šot z dolní části údolí Klínového potoka mezi Hnědými skálami a vodopádem Klínového potoka.

22. ledna

Šumava

Na šumavské Kvildě můžete zažít lyžování trochu jinak. V sobotu 27. ledna se můžete obléci do retro sportovního oblečení a vydat se bílou stopou na dřevěných jasankách na 34. ročník Veteránski Župy Josefa Šimona Alše – Lyžce. A nebo se na tuto událost přijít podívat a navštívit doprovodný program v Obecním sále na Kvildě.

Kvilda, historické lyžování.

8. ledna

Krkonoše

Skiareál Rokytnice nad Jizerou tvrdě zasáhl proti skialpinistům. Zakazuje výstup skialpinistů na všech svých sjezdovkách a zakazuje sjezd všech sjezdovek mimo provozní dobu areálu.

Krkonoše, výstup na Lysou horu po sjezdovce.

5. ledna

Slavkovský les

Skiareál Mariánské Lázně je v provozu do 5. ledna 9-16 hod. Od soboty 6. ledna do pátku 12. ledna je skiareál a lanová dráha mimo provoz z důvodu zasněžování sjezdových tratí.

2. ledna

Krkonoše

Zatímco v některých městech a níže položených oblastech panují jarní teploty, skiareál Špindlerův Mlýn nabízí umrzlé sjezdovky s dostatkem sněhu. Je v provozu téměř celé středisko, zalyžujete si na více než 20 kilometrech sjezdových tratí ve Svatém Petru a Hromovce, na Medvědíně, Horních Mísečkách i Labské. 

Špindlerův Mlýn.

27. prosince

Ještěd

V denním provozu je Skiareál Ještěd. Připravena je 1,5 kilometru dlouhá a 45 metrů široká sjezdovka Efecta Nová Skalka, vhodná pro začínající lyžaře, rodiny s dětmi i sportovní vyznavače carvingu. Oblíbená sjezdovka navíc nabízí i večerní lyžování, které je rovněž v provozu každý den od 18 do 21 hodin. Lze využít lyžařské školy, vybavené půjčovny a dalších doprovodných služeb.

Ještěd.

22. prosince

Krkonoše a Jeseníky

Horská služba vyhlásila v Krkonoších 3. stupeň lavinového nebezpečí. V Jeseníkách to nejspíše udělá zítra.

Špindlerův Mlýn.

10. prosince

Krkonoše

Každou druhu sobotu jede speciální lyžařský vlak s přípojem na skibus po trati Praha - Kolín - Pardubice - Hradec Králové - Svoboda nad Úpou - Skiresort Černá hora Pec. Zpáteční jízdenka z Prahy stojí 700 Kč.

Špindlerův Mlýn.

9. prosince

Šumava

Nad Černým jezerem na Šumavě uřízl lyžař malou lavinu. Zůstal na jejím povrchu, ale přišel o lyže. Kvůli tomu musela do akce Horská služba, která ho dostala z ohroženého terénu.  

8. prosince

Krkonoše

Krkonošská lyžařská střediska postupně spouští vleky a lanovky. 

SkiResort ČERNÁ HORA - PEC v provozu denně
SkiMU Malá Úpa v provozu denně
Ve Skiareálu Špindlerův Mlýn jezdí denně Medvědín
Benecko chystá areál na víkend
Ve Vysokém se o víkendech lyžuje na Větrově
Skiareál Harrachov zahajuje sezonu v pátek 8. prosince.
Skiareál Paseky otevírá v sobotu 9. prosince
Aldrov spustí Prezidentský express v sobotu 9. prosince
Generálka v Rokytnici 9.-10. prosince, provoz od 15. prosince

6. prosince

Velké Karlovice

8. prosince bude zahájen provoz na sjezdovce Horal v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Současně otevře Lyžařská škola Razulák. Vlek na sjezdovce Razula bude i v této sezoně mimo provoz, a to především s ohledem na ceny energií. Svah bude neupravený a hosté jej mohou vyzkoušet na vlastní odpovědnost. 

Ve Velkých Karlovicích leží 25 cm přírodního sněhu a na sjezdovce je navíc dalších 50 cm technického sněhu. Běžkařské stopy jsou strojově upravené z centra obce až k hotelu Pod Javorem. Tam nově vznikl už třetí běžkařský okruh ve Velkých Karlovicích, tentokrát o délce téměř 400 metrů a navazuje tak na další větší okruhy na dostihové dráze a na louce pod Lanternou.  

Běžky Beskydy.

1. prosince

Krkonoše

Nová rolba PistenBully 100 začala upravovat běžkařskou stopu východní část Krkonošské magistrály z Malé Úpy přes Rýchorskou boudu do Žacléře.

27. listopadu

Štěpánka 

Běžkařské okruhy okolo Štěpánky na pomezí Krkonoš a Jizerských hor jsou upraveny.

26. listopadu

Běžkařské okruhy

Běžkařské stopy v Jizerských horách, Krkonoších a Lužických hrách jsou upraveny do základní podoby. Probíhá jejich rozšiřování a vylepšování. 

Běžky Maršovice.  

20. listopadu

Reklamní kampaň na české hory

Vládní agentura na podporu cestovního ruchu CzechTourism spustila on-line reklamní kampaň, aby přilákala zahraniční lyžaře na české hory. Za 6,5 milionu korun se zobrazují vizuály na webu především Dánům, Švédům, Britům, Polákům, Němcům a Slovákům. Koncept je založený na claimu "nečekané Česko". Nový ředitel CzechTourism František Reismüller k tomu poznamenává: "Navazujeme na kampaň  "zimní tradice" za 12 milionů korun, která byla zaměřena na 14 zemí." Do českých tradic se počítají běžky i sjezdovky. "Bohužel jsme kvůli bezpečnostní situaci na Blízkém východě museli pozastavit část kampaně zaměřenou na izraelské turisty." 

Špindlerův Mlýn.  

19. listopadu

Monínec

Středočeský skiareál Monínec startuje lyžařskou sezonu.

15. listopadu

Akumulační nádrže

"V Česku je ve skiareálech vybudovaných 35 až 40 akumulačních nádrží," uvádí Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek. Nádrže slouží pro zadržení dostatku vody na umělé zasněžování sjezdovek. 

3. listopadu

Krkonoše

Luční bouda je pod sněhem.

31. října

Šumava

Zadov letos vybudoval nový dětský zastřešený pás. V provozu bude hned od začátku zimní sezony.  

30. října

Krkonoše

Herlíkovice spouštějí předprodej celosezonních skiapasů.

27. října

Krkonoše

Skiareál Špindlerův Mlýn odstartuje předprodej skipasů 30. října. Oficiální zahájení lyžařské sezóny s doprovodným programem plánuje na 9. prosince. Ceny budou opět flexibilní a budou startovat na částce 640 korun. Čím dříve nakoupíte, tím levněji lyžujete. "Při nákupu jedné jízdy lanovkou bude nově možné projít turniketem pouze pomocí QR kódu, který zákazníkovi při nákupu přes Gopass přijde přímo do telefonu," uvádí ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš.

Špindlerův Mlýn.

18. října

Ještěd

Ve skiareálu Ještěd se začal vyrábět umělý sníh do zásoby, aby mohl být rozhrnutý na sjezdovky, až přijdou mrazy.

Ještěd.

Horydoly.cz České hory na Horydoly:

20232022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 
2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004


Zobrazit místo Skiareály - Skiarea na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

ZAHRÁDKY 1000

Všichni říkají že apartmány jsou blbost a že obce na tom ztrácejí a že pro přírodu je to blbé a heleme obec Pec to povolí a ochranáři Krnap schválí

  • Autor Skiák
  • Datum a čas 21.2.2024 14:07
Reaguj
skialpinisti na sjezdovce

rokytnická pravidla jsou docela rozumná.

1. rolba je obrovský pekelný stroj a zvlášť za hnusného počasí je z ní jen velmi omezený výhled. obecně nejmodernější rolby jsou nabité elektronikou a při prvním válcování v sezoně si udělají nějaký 3d model terénu a pak se řídí podle něj (podobně jako autonomní zemědělská technika, kde traktorista/kombajnér dojede se strojem na pole a pak jej přepne na autopilota), tím zajistí, že se sjezdovka dá perfektně upravit s menší vrstvou sněhu a že se při následujících úpravách nevyorávají kameny. rolbaři se orientují zrakem čím dál méně a spíš než šoféry se stávají operátory chytrého cnc stroje (netuším tedy, jak to mají ausgerechnet v rokytnici a jak moc je jejich technika "in"). 

2. dalším opatřením, aby rolba nevyorávala (a zároveň bezpečnostním opatřením), je zajištění a odlehčení pásů lanem. lano je za šera prakticky neviditelné a lyřaře zvládne řádně pocuchat.

3. co je pro provozovatele sjezdového areálu fakt k posrání je, když v pět odpoledne začne při teplotách nad nulou upravovat rozrytý mokrý firn, aby do rána vymrzl, v devět má hotovo a v deset to někdo rozdupe/projede sáňkama/rozlyžuje a do rána to umrzne rozryté a je z toho tvrdé oraniště (kdyby rolba jezdila od čtyř ráno, tak už se to pořádně nespojí a úprava je mnohem méně trvanlivá). úplně stejné je to s úpravou běžkařských tras, večer projede rolba a hned za ní vyrazí čelovkáři a  rozbruslí manžestr a v každém tempu zajedou do stop až po pytel (ehm, po vázání) a nezbývá než apelovat na čelovkláře, aby jezdili klasiku, kde tolik škody nenapáchají. 

4. sjezdovky v noci jsou takové trochu právní vakuum a rolbaři (a jejich nadřízení) jsou furt jednou nohou v kriminálu. údržba areálu se holt musí chránit a udělat vše, co rozumně udělat může, aby omezila riziko, že rolba někoho přejede či dekapituje lanem.

5. no a jsezdovky ve dne. skialpinista schovaný za terénní vlnou je úplně stejně neviditelný, jako je neviditelná partička válejících se snouborďáků. zásada chodit nahoru jinudy než po sjedovce, a není-li zbytí tak těsně u okraje je více než rozumná a doporučeníhodná.

  • Autor Lukas B.
  • Datum a čas 9.1.2024 09:12
Reaguj
INU

Beskydy nejsou na Moravě?

  • Autor Skiák
  • Datum a čas 10.12.2023 11:27
Reaguj
INU

A co Morava?

  • Autor Honza
  • Datum a čas 10.12.2023 09:37
Reaguj
Celkem 4 příspěvky v diskuzi


registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

MERANO Co je v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.
České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

KRKONOŠE Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.
Obří důl v Krkonoších

Obří důl v Krkonoších

Obří důl je divoké strmé údolí mezi Sněžkou a Studniční horou. Vodopády a nad nimi vysokohorské rašeliniště vytvářejí nejdivočejší kout krkonošské přírody.
Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

ŽITNÝ OSTROV Zajímá vás, kde se dá projet na lyžích, kde se leze po skalách, jaké podmínky vládnou na hřebenech, jak jsou nateklé ledopády, nebo jaká chata je otevřená? Přinášíme
TEST Sportique Century Riding Cream proti otlačeninám a puchýřům

TEST Sportique Century Riding Cream proti otlačeninám a puchýřům

Po letech trápení jsem objevila krém na nohy, který mě zbavil otlačenin, odřenin a puchýřů na nohách. Při skialpinismu, horolezectví a náročnější turistice mažu chodidla, prsty, paty i nárty českým výrobkem s cizokrajným jménem

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
IMEX - veletrh Německo, Frankfurt 14.-16.5. Cestovní ruch 14.5.
Rodina a volný čas - veletrh Louny 17.-19.5. 17.5.
Svět knihy - veletrh Praha, Holešovice 23.-26.5. 23.5.
ITE - veletrh Hong Kong 13.-16.6. Cestovní ruch 13.6.

Diskuse

eoggplef online pharmacy usa, 27.4.2024 10:31, 5 příspěvků
nlaykfbp online med pharmacy, 27.4.2024 10:24, 2 příspěvky
fkplmumy prednisone pill, 27.4.2024 9:01, 5 příspěvků
dinqrrrk synthroid 112 mcg, 27.4.2024 8:59, 124 příspěvků
axxenued prednisone without a script, 27.4.2024 8:55, 13 příspěvků
xjgxlcur promo code for canadian pharmacy meds, 27.4.2024 7:54, 5 přísp...
колко часа е пътя до тайланд Sownlyo, 27.4.2024 6:31, 3 příspěvky
колко часа е пътя до тайланд Sownlyo, 27.4.2024 6:30, 3 příspěvky
lcymsasd happy family store pharmacy viagra, 27.4.2024 5:50, 5 příspěvků
cvlobthb rx pharmacy online 24, 27.4.2024 5:33, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11