Fondue není švýcarské, ale francouzské národní jídlo

Fondue není švýcarské, ale francouzské národní jídlo
Švýcarské sýrové fondue v ženevské restauraci des Antiquaires.
Autor snímku Brücke-Osteuropa - Wikimedia
SDÍLEJ:

Názor, že fondue je těžká kejda do žaludku a že je to švýcarské národní jídlo, je dost častý. Fondue se sice ve Švýcarsku konzumuje ze všech evropských zemí nejčastěji, ale původem je to pokrm francouzský, ze Savojských Alp.

Jak na to

Jsou lidé, kteří fondue nemají rádi, ať už z toho důvodu, že je pro ně příprava obtížnou záhadou, nebo jim více chutnají ledvinky v dijonské omáčce, anebo jednoduše nejsou schopni tento nápor taveného sýra na svůj žaludek ustát. Chápu je, a tak připojím na závěr tato slova:

Proti gustu žádný dišputát.
De gustibus non est disputandum.
Über Geschmack lässt sich nicht streiten.
Des goûts et des couleurs il faut pas disputer.

Savojské Alpy, oblast hornatá, pro lyžaře a pro horolezce známá jmény jako Val d' Isère, Tignes, Les Arcs, Courchevel, Val Thorens a v neposlední řadě jménem Chamonix Mont Blanc, se vyznačuje tím, že je tam spousta horských luk, po nichž se probíhají krávy a z jejich mléka se dá udělat sýr. A sýr je základním stavebním kamenem fondue.

V Savojsku, (francouzský departement Haute Savoi a departement Savoi), žijí Francouzi hovořící francouzštinou promíchanou spoustou italských slov. Svérázní obyvatelé dnešního Savojska se hrdě nazývají Savoyardy a vyznačují se nejenom tím, že jsou hodně velcí, ale hlavně svými úspornými gesty, typicky horalskou mlčenlivostí a klidnou řečí.

Kdysi dávno savojští horalé přišli na to jak zužitkovat odpady při výrobě sýrů. Suché zbytky a úlomky dali do hrnce, rozpustili a snědli s kousky chleba. A to byl vlastní počátek fondue. Ze Savojska se tento úsporný "recept" dostal přes hranice do švýcarského kantonu Valais / Wallis na jihozápadě Švýcarska. Zde byla situace podobná - hory, louky, krávy a výroba sýra. Horalé byli chudí a tak byli rádi, když mohli jíst levně "ze svého".

Za ta století se ovšem toto jídlo trochu změnilo. Proč se tomuto jídlu říká fondue? Jméno je odvozeno z francouzského fondre = tavit, rozpouštět.

Jinak se fondue "vaří" ve švýcarském kantonu Neuenburg / Neuchâtel, jinak v kantonech Tessin, Appenzell anebo Glarus. Jinak fondue chutná v městě St. Gallen a jinak v Bernu. Ze Švýcarska se pokrm fondue dostal do celé střední Evropy. Fondue dnes dělají v Holandsku, v Itálii nebo i v Německu.

Fondue existuje v mnoha obměnách, někdy bez sýra, jenom s kousky zeleniny, která se pomocí malých sítek ponořují do rozpáleného oleje. Nebo se kousky masa hovězího (t.zv.fondue bourguignon), vepřového, telecího nebo jehněčího potápějí do rozpáleného fritovacího oleje. Jindy se kousky masa (většinou je kuřecí) máčejí do vroucího kuřecího bouillonu a potom konzumují s různými omáčkami (t.zv.fondue chinoise). Existuje dokonce i fondue pivní nebo fondue au champagne!

Zkuste ale nejprve švýcarské tradiční fondue classic.

Za hlavní sezónu fondue se pokládá zima, ačkoliv existují nadšenci, kteří fondue jedí skoro každý měsíc bez ohledu na to jestli je horko nebo zima. Při fondue se můžete totiž velice lehce zapotit, na stole před vámi je zdroj tepla - hořák, na kterém bublá horký rozpuštěný sýr. V letních měsících dává spousta nadšených Švýcarů z francouzské části Švýcarska (Romandie) přednost fondue před grilováním masa na zahradě. Má to tu výhodu, že vůně rozpuštěného sýra zmizí na zahradě někde v korunách stromů aniž by zůstala na dlouho přilepená na záclonách v pokoji a ještě je to levnější legrace než grilovat tlustý steak.

Fondue je společenská záležitost, která podporuje sociální kontakty, protože se sedí kolem stolu na němž je střed zájmu všech zúčastněných. Fondue se nedá rychle zhltat, je to akce pomalá, při které se debatuje o nejrůznějších věcech. Těžko budete moci jíst fondue při televizi. Má v sobě romantiku táborových ohňů, které nám připomínají plamínky pod nádobou s roztaveným sýrem a při fondue se často stanou z dobrých přátel přátelé ještě lepší.

Co je k přípravě fondue potřeba

Caquelon - nádoba, ve které budete sýr rozpouštět. Obvykle je to kameninová nádoba, může být ale také nerezová, skleněná a nebo použijte normální hrnec na vaření.

Lihový vařič zvaný Rechaud,ale už jsem viděl dělat fondue na obrácené žehličce nebo pomocí železné plotýnky ohřívané zespodu malými svíčkami

Vidličky, na které se napichují kousky chleba, které jsou označeny různými barvami, aby si je strávníci nepopletli

Ingredience na vaření

kousky chleba - krychličky ve velikosti asi 3x3x3 cm. Výhodný je chléb bílý, bageta - dlouhý tenký bílý chléb, z minulého dne, protože se snáze stráví a hlavně se nechá lehce napíchnout na vidličky. Čerstvý chleba můžete ale opéci v toustovači

sýr - pro klasické fondue použijeme sýr Gruyère, Emmentaler, Appenzeller a sýr Vacherin ze švýcarského Freiburgu, které jsou jemně nastrouhány. Fáma, že je nutné sýry před tavením pouze nakrájet, aby se neudělaly žmolky, neodpovídá skutečnosti.

bílé víno, hodně suché

nenasládlá třešňovka

čerstvě namletý pepř a špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

oloupaný stroužek česneku

na zahuštění fondue lze použít jednu čajovou lžičku solamylu nebo maizeny

Příprava fondue pro 4 osoby

200 g sýr Gruyère
200 g sýr Emmentaler
200 g sýr Appenzeller
200 g sýr Vacherin
800 g bílého chleba - bagety
4 dcl bílého suchého vína
mletý pepř
nastrouhaný muškátový oříšek
(čajová lžička solamylu nebo maizeny a štamprdle nenasládlé třešňovky)

Nádobu, ve které budeme sýr rozpouštět, vymažeme stroužkem česneku, který jsme přeřízli napříč. Nalijeme do ní bílé víno, přidáme nastrouhané sýry a nejlépe na sporáku za stálého míchání sýry rozpustíme. Podle chuti přidáme pepř a muškátový oříšek, rozmícháme a celou nádobu přeneseme na stůl na rechaud. A můžeme se do fondue dát. Každý si položí na talířek nějaké kostičky chleba, jednu napíchne na vidličku a ponoří jí do bublající roztavené sýrové hmoty. Vidličkou se směs intensivně míchá, aby se sýr na dně nepřipekl. Po krátké chvilce nám nezbyde nic jiného, než si navzájem popřát dobré chuti ( ve Švýcarsku si lidé přejí "E guete" ) a začít fondue konsumovat.

Abychom fondue snáze strávili, pijeme k jídlu bílé suché víno nebo černý či bylinkový čaj.

Tipy a triky

Když je roztavená sýrová masa příliš řídká a nedrží na ponořeném chlebu přidejte ještě trochu sýra anebo do směsi zamíchejte za intensivního míchání v třešňovce rozmíchaný solamyl nebo maizenu. Jedí-li fondue s Vámi děti, můžete solamyl či maizenu rozmíchat ve vodě.

Když je roztavená sýrová masa příliš hustá, přidejte trochu vína a nádobu postavte znovu na krátkou chvilku na sporák
Když dojde k jakoby sražení sýrové masy, t.zn. začne oddělovat tuk obsažený v sýrech od ostatní masy, přidejte znovu trochu bílého suchého vína anebo trochu citronové šťávy, které zamícháte za intensivního šlehání masy šlehací metličkou.

"Vůně" fondue v místnosti vydrží dost dlouho, buď použijeme voňavé svíčky nebo dáme na talířek plátek citronu, pomeranče do kterého je zapíchnut hřebíček, usušená poupata myrtovitého stromu Eugenia caryophyllata.

Do roztaveného sýra se dá ponořit i něco jiného než je kousek chleba - nařezejte hrušku, brokolici, květák, kukuřici anebo celer.

...a když někdo ztratí ve fondue svůj chleba, platí rundu...

Ve Švýcarsku, kde prakticky skoro každý několikrát do roka k fondue zasedne, se z vaření fondue stal rituál. Důkaz ? Za jediný měsíc v zimní sezóně se připraví ve švýcarských domácnostech 830 000 fondue, což je asi 2 ½ milionu porcí.

Připojuji ještě jeden speciální recept:

Jarní brambory plněné fondue (pro 4 osoby)
8 jarních brambor
sůl
snítka thymiánu
čajová lžička olivového oleje
60 gr sýru Greyerzer
45 gr sýru Tilsiter
40 gr sýru Vacherin Mont d'Or
0.8 dcl bílého suchého vína
½ stroužku česneku
čerstvě mletý pepř
nastrouhaný muškátový oříšek
3 gr Solamylu

Brambory rozpůlíme a malou lžičkou vytvoříme v každé prohlubeň. Takto připravené brambory dáme do osolené vody v níž je olivový olej a snítka tymiánu a vaříme je 15 minut. Po uvaření je dáme vypařit na talíř.

Sýry jemně nastrouháme. Do bílého vína dáme ½ stroužku česneku a necháme přejít varem. Oheň stáhneme a pomalu přidáváme nastrouhaný sýr až se úplně rozpustí. Pak přidáme Solamyl rozmíchaný v trošce studeného bílého vína. Podle chuti okořeníme pepřem a muškátem. Takto vytvořené sýrové fondue nalijeme do prohlubní v bramborech a půlky brambor pak pečeme v troubě při teplotě 160° Celsia asi 5 minut. Podává se s vychlazeným suchým bílým vínem.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Fondue

Zasadni katalysator je citronovà stava, aby se fondue nesrazilo. 

A zkuste walisské Tomaten-Fondue, ktere se ji na taliri nalité na malé uvarene bramburky. Yummy

Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Rathova olympijská myšlenka po 100 letech: do Paříže po Seině

Rathova olympijská myšlenka po 100 letech: do Paříže po Seině

V roce 1924 byla na olympijských hrách poprvé představena kanoistika. Na počest této události dopádloval do Paříže český sportovec Emerich Rath. Jeho cesta v kajaku po Seině činila 400 km.... celý článek

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2024

Sedláček zemřel při sestupu z Lhotse před 12 lety, letos bylo nalezeno jeho tělo

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Digitální nomádi: 12 tipů, jak pracovat z dodávky

Digitální nomádi: 12 tipů, jak pracovat z dodávky

Digitální nomádství je stále oblíbenější způsob života lidí, kteří chtějí kombinovat práci s cestováním. Pro dobrodruhy může být zpracování zakázky z dodávky skvělým jobem, protože nabízí flexibilitu a svobodu. Je to jejich životní
Jak vybrat správné výživové doplňky

Jak vybrat správné výživové doplňky

V posledních letech se zájem o zdravý životní styl výrazně zvýšil. Lidé se více zaměřují na prevenci a hledají optimální způsoby, jak podpořit své zdraví a vitalitu. V tomto kontextu hrají výživové doplňky klíčovou roli.
Sirupy do koktejlů snadno připravíte doma

Sirupy do koktejlů snadno připravíte doma

Ve spoustě koktejlových receptur se objevují sirupy. Nejčastěji ten základní, z cukru a bez další příchuti, ale některé koktejly můžete oživit i ochucenými sirupy. Pokud rádi dotahujete své mixologické umění do posledního detailu
TEST Barefootové pohorky Xero Scrambler Mid II

TEST Barefootové pohorky Xero Scrambler Mid II

Kotníčkové barefootové boty Xero Scrambler Mid dobře poslouží jako pohorky ve středních horách typu Fagaráš, Vysoké Tatry nebo Severní Vápencové Alpy, a také jako obuv pro volný čas v chladnějším jaru či
Tandemový seskok: Jak probíhá a proč ho zažít

Tandemový seskok: Jak probíhá a proč ho zažít

Představte si, jaký to je pocit, když stojíte na okraji letadla, cítíte adrenalin proudící celým tělem a vítr se vám opírá do tváře. A pak najednou vyrazíte volným pádem vstříc oblakům.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Sudety MTB - cyklomaraton Polsko, Karpacz 22.-26.7. Horská kola 22.7.
Kanufest Roudnice, vodácký kanál 26.-28.7. 26.7.
Šumavský cyklomaraton Zadov Horská kola 27.7.
Za čest krále Sovinec 27.-28.7. Hradní slavnost 27.7.
Pohár povodí Ohře Doubí Vodácký maraton 27.7.
Pojizerský kros Bradlec Běh 27.7.
Parním vlakem Českým rájem Turnov Nostalgický vlak 27.7.
Den Ohře Kadaň, Střelnice 27.7.
Krušnoman Triatlon Most, Matylda   28.7.
High Jump Hřiměždice 2.-3.8. Skoky do vody 2.8.

Diskuse

fvcjhvox tablets, 23.7.2024 0:06, 117 příspěvků
Zapomenutá celebrita Michael Beránek, 22.7.2024 22:06, 1 příspěvek
INU Honza, 19.7.2024 14:00, 8 příspěvků
Zajímavé novinky. Honza, 18.7.2024 10:05, 1 příspěvek
Nehody automobilistů s cy... Horydoly, 18.7.2024 9:37, 7 příspěvků
INU Honza, 17.7.2024 21:06, 1 příspěvek
anet anet, 17.7.2024 8:57, 2 příspěvky
INU Honza, 16.7.2024 19:49, 7 příspěvků
INU Honza, 15.7.2024 20:48, 1 příspěvek
Faberlic zkušenosti Denhid, 15.7.2024 0:45, 4 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Dovolená na vodě ve střed... Horydoly Open, 21.7.2024 2:16
Zpravodaj akcí ve střední... Horydoly Open, 21.7.2024 2:07
Opět bude vyprodáno Horydoly , 16.7.2024 12:52
Příroda jako lék Horydoly , 16.7.2024 2:25
Cestování zvyšuje rizikov... Horydoly , 11.7.2024 13:53
Parním vlakem Českým rájem Horydoly , 9.7.2024 23:09
Sex ve třech zažívá boom Horydoly , 27.6.2024 13:58
Barefoot pro volný čas Horydoly , 26.6.2024 12:38