Jak zabalit svačinu na výlet?
Jídlo je nejdůležitější věc, kterou s sebou bereme na výlety, výpravy a túry. Potravin musí být dostatek, neměly by moc vážit a nosí se pořádně zabalené. Používáme proto sáčky, dózy a krabičky.
Svačiny balíme s sebou do batohu podle toho, kam míříme, na jak dlouho výlet plánujeme a co budeme jíst.
Potravinové dózy
Dózy na potraviny jsou skvělé pro uložení suchých potravin, jako jsou ořechy, semínka, cereálie a sušené ovoce, nebo na krátkodobé uložení pečiva, které by se nemělo pomačkat. Nosíme v nich tedy namazané nebo plněné housky, chleby se salámem a sýrem, nebo sladké pečivo.
Dózy jsou vyrobeny z odolného materiálu, jako je hliník nebo nerezová ocel, případně z tvrdého plastu. Jsou určené na mnohonásobné použití, protože po návratu domů je vymyjeme a jsou připravené na další cestu do přírody.
Svačinové boxy
Speciálním druhem plastových dóz jsou svačinové boxy. Hodí se na balení ovoce, zeleniny, jogurtu, cereálních tyčinek a drobných pochoutek. Boxy mají různé přihrádky, což pomáhá udržet svačinu organizovanou. Kromě výletů jsou mezi spotřebiteli velmi oblíbené také jako obal na školní svačinky, případně na delší cesty veřejnou dopravou. Skvěle poslouží například ve vlaku. Když se chceme najíst, jen otevřeme svačinový box a spořádaně jíme, co jsme si doma připravili, uvařili a nakrájeli.
Zvláštní druhy jídelních boxů mají tvary podle toho, jaké potraviny do nich vkládáme. Běžné jsou krabičky akorát veliké a tvarované na dva krajíce chleba s řízkem nebo salámem, na tři obložené rohlíky, anebo na jeden banán.
TURISTICKÁ STRAVA: Lehké, malé a energetické jídlo
Jídelní termosky
Jídelní termosky jsou vlastně obyčejné kovové vakuové termosky. Vtip je v tom, že mají rozšířené hrdlo a tvar je nižší a širší. Tím je zařízeno, že se z termosky dá jíst lžící.
Jídelní termoska slouží ke stejným účelům jako dřívější termohrnce nebo zateplené sady ešusů – především na přenášení teplého jídla. Typicky je to rychlý oběd ve škole, dlouhá procházka v parku, výlet do přírody, rybaření nebo dokonce lyžování. Máte-li rádi polévky, guláše a kaše, je to volba pro vás.
Teď v parném létě můžete jídelní termosku využít i na zmrzlinu. Protože když udrží teplo, tak zvládne i chlad.
Svačinové sáčky
Svačinové sáčky jsou určené pro rychlé zabalení sladkého i slaného pečiva, ovoce, zeleniny a dalších potravin, které by jinak ušpinily vnitřek tašky či batohu. Vyrábějí se z vodoodpudivého a pevného papíru. Pokud je po použití spálíte na ohníčku v přírodě, nebo ve městě je hodíte do kontejneru na recyklovaný papír, uděláte pro životní prostředí to nejlepší.
"Mezi nejpraktičtější gastro obaly patří určitě sáčky, díky kterým zůstane vaše jídlo déle čerstvé," uvádí distributor obalového materiálu Pack & Care. "Většina sáčků je vyrobená z papíru, a tak jsou ekologické a nezatěžují životní prostředí."
Papírové sáčky s okénkem jsou součástí každé pekárny, aby zákazníci viděli, jaký druh pečiva si nesou domů. Velké papírové sáčky s křížovým dnem umožňují po naplnění postavit.
Na potraviny, u kterých chceme dlouho udržet vůni a chuť, se využívají uzavíratelné doypacky ze tří vrstev fólie a opatřené zip systémem chránícím obsah před působením vzduchu a světla.
Termosáčky jsou zevnitř opatřeny alobalem, aby jídlo uvnitř zůstalo delší dobu teplé. Hodí se na balení grilovaných kuřat, klobás nebo ohřátých obložených baget.
Sendvičové sáčky
Sendvičové sáčky slouží k rychlému zabalení čerstvě připravených sendvičů nebo burgerů, které by se v ruce rozdrolily anebo rozpadly. Sendvičové sáčky jsou vyrobeny z odolného materiálu, který je nepropustný pro tekutinu i tuk.
Látkové sáčky
Tradičním obalem na pečivo a případně drobné potravinové doplňky, jako třeba čokoláda, tyčinky, oříšky a energetické tyčinky, jsou látkové sáčky, které se nahoře uzavírají jednoduchým zatažením provázku. Jsou ušité z přírodních materiálů, jako je bavlna nebo len. Dají se prát, čistit a využít mnohokrát po sobě.
Plastové sáčky
Plast je velmi praktický materiál na balení jakékoliv svačiny. Sáček použijeme raději ze silnějšího igelitu než slaboučkého mikrotenu, aby se nenadále neroztrhl. Ekologicky orientovaní lidé opakovaně využívají sáčky a pytlíky z potravin, které před tím koupili v obchodě a spotřebovali.
Lze je uzavřít postaru gumičkou, nověji pomocí svorek, v nouzi postačí kancelářské sponky, nebo zatavit pomocí kuchyňské svařovačky.
Některé plastové sáčky se prodávají k využití vakua. Odsátý vzduch je výborným pomocníkem, který prodlužuje trvanlivost potravin. Vakuové sáčky jsou vyrobené z pevné fólie, která obsah ochrání před negativním působením kyslíku a vlhkosti. Jsou ideální na převoz masa, ryb, zeleniny a měkkého ovoce.
Diskuse
Diskuze k článku
INU
Olasty, plaszy, plasty. Jaksi zapomenuto na hliníkové boxy a wšusy. I ty mohou sloužit pro úschovu a následně k vaření....
- Autor Honza
- Datum a čas 31.7.2023 20:15
8 TIPŮ Kouzelná místa na svatbu ve středních Čechách
TEST Columbia Arctic Crest Sherpa Hooded
Může se hodit
Nejčtenější články
Perušič se Schweinerem budou příští rok obhajovat titul mistrů světa
Průmyslové mixéry: k čemu se používají?
Jak se dokonale připravit na běžecké lyžování
Personalizace řízená AI: Klíč k moderní zábavě
Chyba metodiky Českého horolezeckého svazu: jištění dvěma lany v jedné karabině je smrtelná past
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Touristik a Caravaning - veletrh | Německo, Lipsko | 20.-24.11. | 20.11. | |
Betlémy - výstava | Karlovy Vary, muzeum | 20.11.-19.1. | 20.11. | |
Międzynarodowe Targi Turystyczne - veletrh | Polsko, Varšava | 21.-23.11. | 21.11. | |
Czechbus - veletrh | Praha, Letňany | 19.-21.11. | 21.11. | |
Laviny v Česku - křest knihy | Vrchlabí, Krtek | Skialpinistická expedice | 21.11. | 18:00 |
CIBTM - veletrh | Barcelona | 19.-21.11. | 21.11. | |
Mezinárodní festival outdoorových filmů | Chvalkovice na Hané | 21.-23.11. | 21.11. | |
Irák a Írán - diashow | Pardubice, Východočeské muzeum | Přednáší Jindra a Daniel Dubských | 21.11. | 18:00 |
Mezinárodní festival outdoorových filmů | Frenštát pod Radhoštěm, kino | 21.-24.11. | 21.11. | |
Life - veletrh | Brno, Výstaviště | 22.-24.11. | 22.11. |
Diskuse
Вайнкоин последние новости | Davidxsa, 21.11.2024 16:26, 2 příspěvky |
když hoří pod plechem | Lukas B., 21.11.2024 14:39, 5 příspěvků |
nasrat@hovno.ch | pikovoda, 21.11.2024 11:28, 5 příspěvků |
Ta informace o zedníkovi ... | Honza, 20.11.2024 23:57, 8 příspěvků |
plechovka pohoda | Honza, 20.11.2024 23:44, 5 příspěvků |
plechovka pohoda | Huze, 20.11.2024 16:28, 5 příspěvků |
Ta informace o zedníkovi ... | Kuba Turek, 19.11.2024 13:14, 8 příspěvků |
Ta informace o zedníkovi ... | Andy, 19.11.2024 12:55, 8 příspěvků |
Ta informace o zedníkovi ... | Michael Beranek, 19.11.2024 9:10, 8 příspěvků |
nasrat@hovno.ch | Lukas B., 19.11.2024 9:07, 5 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Podzimní školení Akademie... | Horydoly , 21.11.2024 16:23 |
Cestování v digitální éře | Horydoly , 21.11.2024 16:10 |
Regionální muzeum Mělník | Horydoly , 19.11.2024 18:24 |
Svatba | Horydoly , 18.11.2024 14:12 |
Litr balené vody obsahuje... | Horydoly Open, 6.11.2024 23:42 |
Podzim ve Velkých Karlovi... | Horydoly , 6.11.2024 2:28 |
Metropolitní trail Motols... | Horydoly , 1.11.2024 0:17 |
Das war der Cybathlon 2024 | Horydoly , 30.10.2024 23:53 |