Zabíjačka v číslech
Více než 700 návštěvníků v časovém rozmezí 11 -17 hodin spořádalo na místě nebo si odneslo 107 porcí zabíjačkové polévky, 148 porcí ovaru, 152 porcí jitrnic a 77 kg k pozdější konzumaci. Pak ještě 84 porcí jelítek a 40 kg k pozdější konzumaci, 47 porcí jitrnicového prejtu a 2 kg k pozdější konzumaci a 80 porcí kroupového prejtu a 13 porcí světlé tlačenky a 43 kg k pozdější konzumaci a 12 porcí tmavé tlačenky a 25 kg k pozdější konzumaci a 27 porcí zabijačkového guláše, 67 ks horkých preclíků, 153 ks škvarkových placek a 232 ks plněných českých buchet s náplní mák, povidla a tvaroh.
V samém centru Prahy nedaleko od Právnické fakulty u neméně známého hotelu InterContinental Praha probíhala druhou únorovou sobotu česká zabíjačka.
Velký zájem o vepřové pochoutky
V dosahu nákupního bulváru Pařížská na náměstí Curieových se vařilo v kotlích jako na venkově na selském dvoře. Prostě paráda.
Pokus oživit atmosféru masopustů a podívat se přímo na umění českých řezníků, a pak se nechat unést vůní prejtu, jelítek, jitrnic a tlačenky a vše nebo jen něco z toho ochutnat, se povedl.
Letos provázela zabíjačku pořádná fronta. Staročeskou veselici jsme navštívili a sledovali, jak typické zabijačkové speciality v prostředí uvolněné atmosféry s veselou muzikou, mizí z pultů.
Ve frontě se potkávali zdejší lidé, ale zastavili se tu i cizinci, kteří do Prahy přijeli jen na pár dní na návštěvu.
Z Petry se stala selka
"Málo se ví, že právě vepřové speciality, včetně výroby jelit a jitrnic, mají zrod při masopustu. Dokonce některé z těchto kulinářských vynálezů se staly tak populární, že je můžete najít téměř po celý rok na jídelních lístcích v mnoha místních restauracích. Pro InterContinental Praha je poctou, že jsme oživili tradici masopustu letos již potřetí, a oslavili svátek zabíjačkou, která každým rokem získává na stále větší popularitě," svěřila se v kostýmu selky Petra Kazdová, která měla v hotelu zabíjačku organizačně na starosti.
Kdo se na výrobě pochoutek podílel?
Veselou náladu řezníků z davelského řeznictví U Dolejších, se stoletou rodinnou tradicí, kteří na místě připravovali jitrnice a jelítka, umocňovalo krásné zimní počasí. Na samotnou přípravu dohlížel nejen legendární řezník pan Dolejší, ale i Miroslav Kubec, šéfkuchař hotelu InterContinental Praha, President Asociace kuchařů a cukrářů a nedávno zvolený WACS Continenatal Director pro Střední Evropu, to vše v jedné osobě.