Sladké pokušení alla turca

Sladké pokušení alla turca
SDÍLEJ:
V Česku je baklava nejznámějším tureckým zákuskem. Nicméně není typickým dezertem, ale obvykle se jí ke kávě, jako občerstvení anebo eventuálně po kebabu. Turecko ale nabízí kromě tohoto vývěsního štítu ještě velké množství dezertů, které po předkrmu a hlavním chodu tvoří pomyslnou třešničku na dortu. Výběr sahá od čerstvého ovoce přes lehké pudinky až k delikátním zákuskům z těsta nejrozmanitějších druhů.
Jak na to

Tahin Helvasi – sezamová helva

Přísady pro 4 porce: 1 hrnek sezamových semínek, 2 lžíce medu, 1 lžička vanilkové esence

Příprava: Rozemelte sezamová semínka a zpracujte je do oříškového másla podobně jako marcipánovou hmotu. Zapracujte po kapkách med, dokud nezískáte lepivou vlhkou hmotu. Přidejte dle chuti vanilku. Vyložte formu o rozměrech 100x75 mm voskovým papírem a směs do ní vtlačte. Chlaďte v lednici minimálně 2 hodiny. Aby helva byla znamenitá, je důležité míchat všechny přísady na velmi slabém ohni. Helva bude mnohem chutnější, když mouku anebo krupici opražíte na másle. Přidávejte máslo vždy až po pražení, abyste se vyhnuli těžkému míchání.

Muhallebi – mléčný pudink

Přísady pro 4 porce: 1 lžíce nastrouhaných pistácií, 1 lžíce nastrouhaného kardamonu, 1 lžíce růžové vody, 1/2 litru mléka, 4 lžíce cukru, 5 lžíc kukuřičné mouky

Příprava: Dejte kukuřičnou mouku do hrnce a míchejte ji s mlékem, dokud poslední hrudky nezmizí. Přidejte kardamon, cukr a růžovou vodu. Ohřívejte a míchejte na středním plameni po dobu deseti minut, dokud hmota nezhoustne. Nalejte tento horký pudink ihned do studenou vodou vypláchnuté misky a ozdobte nastrouhanými pistáciemi. Nechte chladit dvě hodiny.

K variantám tureckých sladkostí z těsta patří pečivo, fritované kousky z kynutého těsta a také v pánvi pražená mouka s máslem a cukrem.

Čerstvé ovoce

Zdaleka nejoblíbenějším zákuskem je čerstvé ovoce, jež vděčí za výbornou chuť slunnému klimatu a tradičním metodám pěstování a přepravy.

Na jaře si užíváme jahod, třešní a meruněk. Léto přináší broskve, vodní a medové melouny, vinné hrozny, fíky, blumy, jablka, hrušky a kdoule. Na konci roku jsou na jídelníčku grapefruity, mandarinky a banány.

Mnoho druhů ovoce se suší, anebo jsou zpracovávány na marmeládu a kompot.

Lahodný a lehký pudink

V Turecku je velký výběr pudinkových specialit. Pod souhrnným pojmem muhallebi jsou připravovány ze škrobu, rýže anebo rýžové mouky – většinou bez vajec anebo másla a někdy dokonce bez mléka. Ochucovány jsou kromě jiného citronovou, pomerančovou anebo růžovou vodou.

Zvláštní lahůdkou je pudink s najemno nakrájeným kuřecím masem. Tato kombinace vypadá na první pohled podivuhodně, nicméně kdo tuto zvláštnost ochutnal, chápe oblíbenost tohoto dezertu.

Baklava & spol.

Rozličné druhy baklavy sestávají z listového těsta naplněného nasekanými vlašskými ořechy, mandlemi anebo pistáciemi.

Dokud jsou ještě horké, jsou vloženy do sirupu, jež se skládá z medu, cukru, koření a růžové vody, a poté nakrájeny na kosočtverce.

Lidé také rádi jedí lokmu (sousto), v oleji fritované kousky z kynutého těsta, jež se před podáváním ponoří do cukerného sirupu anebo medu.

Velmi oblíbená je také helva. Tato sladkost sestává z pšeničné mouky nebo pšeničné krupice a piniových jadérek karamelizovaných na másle. Následně se přidá cukr a mléko anebo voda.

Příprava helvy je nazírána jako malá společenská akce. O dlouhých zimních večerech jsou hosté zváni na klábosení u helvy.

Další perlou tureckých zákusků je chléb vařený v sirupu, na nějž se dá šlehačka a bohatě se posype vlašskými ořechy.

Dezerty To Go

V Turecku jsou ještě stále k nalezení malé obchody, v nichž se pordávají četné moučníky a lahůdky k požití na místě anebo k odnesení domů.

Navíc se zde u malých stolečků můžete kdykoliv nasnídat anebo naobědvat, jelikož restaurace po 14. hodině obvykle již žádná jídla nepodávají. Sladké lahůdky jsou zde také cenově výhodnější než například v restauracích.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu

Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu

Už se stalo tradicí, že na Slovensku gastronomický rok začíná akcí Zimný festival jedla. Kuchaři exkluzivních restaurací po celé zemi se snaží, aby pro své hosty připravili nejlepší a nejoriginálnější jídelníček... celý článek

Vinařské stezky ve středních Čechách - Mělník a Kutná Hora

Jídlo na horké cestování

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Jídlo na horké cestování

Jídlo na horké cestování

Letní měsíce bývají obvykle ve znamení cestování a sportovních aktivit v Evropě. Na zimu se zase cestuje do jižní Asie, Jižní Ameriky nebo do Afriky. Slunečné dny a vedra sebou nesou riziko kazících
Vinařské stezky ve středních Čechách - Mělník a Kutná Hora

Vinařské stezky ve středních Čechách - Mělník a Kutná Hora

Mělnickou vinařskou oblastí se táhnou dvě cyklostezky. Vinařské stezky se těší oblibě. Vyhledávaným cílem jsou díky možnosti propojení turistiky s krajinou posetou vinicemi a možností cestou rozumně ochutnávat.
Kam v Praze a Brně na piknik?

Kam v Praze a Brně na piknik?

Piknik je skvělý způsob, jak strávit volný čas s rodinou nebo přáteli. Zážitek spojuje lidi s dobrým jídlem a pitím, v příprodě a při tom ve víru velkoměsta. Můžeme vyrazit v létě i v zimě, odpoledne i přes
Salát Wakame: kulinářský trend z Japonska

Salát Wakame: kulinářský trend z Japonska

Japonská kuchyně vždy fascinovala svým jedinečným přístupem k přípravě pokrmů. Mezi hlavní ingredience mnoha jídel patří mořské řasy wakame - produkt, který spojuje jemnou chuť s množstvím prospěšných vlastností. Wakame je ideální volbou
World Beer Awards 2024 bez české účasti

World Beer Awards 2024 bez české účasti

O Česku se ve světě ví, že je to země piva. Češi jsou ve spotřebě piva na prvním místě světové tabulky za rok a na osobu. V roce 2023 to bylo 128 litrů.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Ferie - veletrh Dánsko, Kodaň 21.-23.2. Cestovní ruch 21.2.
Matějská pouť Praha, Holešovice 22.2.-13.4. 22.2.
Reise Camping - veletrh Německo, Essen 19.-23.2. 23.2.
Free - veletrh Německo, Mnichov 19.-23.2. 23.2.
For Fishing - veletrh Praha, Letňany 20.-23.2. Rybářství a myslivost 23.2.
Hohe Jagd und Fischerei - veletrh Rakousko, Salzburg 20.-23.2. Lov a rybářství 23.2.
Nautika - veletrh Chorvatsko, Záhřeb 19.-23.2. 23.2.
Utazás - veletrh Maďarsko, Budapešť 20.-23.2. 23.2.
IWA - veletrh Německo, Norimberk 27.2.-2.3. Lovecké potřeby 27.2.
Bike Show - veletrh Dánsko, Kodaň 1.-2.3. 1.3.

Diskuse

Sací bagry Honza, 21.2.2025 8:54, 5 příspěvků
Sací bagry vodák Marek, 20.2.2025 22:36, 5 příspěvků
Inu Honza, 20.2.2025 16:03, 5 příspěvků
a zase leze ze skříně Lukas B., 20.2.2025 15:15, 1 příspěvek
Bruslení na soutoku Vltav... Horydoly, 19.2.2025 13:15, 2 příspěvky
Bruslení na soutoku Vltav... Josef Pavlík, 19.2.2025 12:41, 2 příspěvky
Zazemnění přehrad vodák Marek, 19.2.2025 10:52, 5 příspěvků
Bourání přehrad a splavů Tomáš, 18.2.2025 16:58, 5 příspěvků
Utopení v ledu brutusacek, 18.2.2025 16:23, 1 příspěvek
Láska k USA Honza, 18.2.2025 13:23, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Střední Čechy v březnu Horydoly , 23.2.2025 12:44
Cyklocestování Frýdek Místek Horydoly , 18.2.2025 14:43
Budějovicko láká na valen... Horydoly , 15.2.2025 2:38
Únor v Papilonii Liberec Horydoly , 14.2.2025 22:48
Užijte si valentýnskou ro... Horydoly , 14.2.2025 22:43
Praha a střední Čechy Horydoly , 14.2.2025 22:37
Dolní Morava Horydoly , 14.2.2025 22:33
Virtuální Valentýnský běh Horydoly , 14.2.2025 22:28