Sladké pokušení alla turca
Tahin Helvasi – sezamová helva
Přísady pro 4 porce: 1 hrnek sezamových semínek, 2 lžíce medu, 1 lžička vanilkové esence
Příprava: Rozemelte sezamová semínka a zpracujte je do oříškového másla podobně jako marcipánovou hmotu. Zapracujte po kapkách med, dokud nezískáte lepivou vlhkou hmotu. Přidejte dle chuti vanilku. Vyložte formu o rozměrech 100x75 mm voskovým papírem a směs do ní vtlačte. Chlaďte v lednici minimálně 2 hodiny. Aby helva byla znamenitá, je důležité míchat všechny přísady na velmi slabém ohni. Helva bude mnohem chutnější, když mouku anebo krupici opražíte na másle. Přidávejte máslo vždy až po pražení, abyste se vyhnuli těžkému míchání.
Muhallebi – mléčný pudink
Přísady pro 4 porce: 1 lžíce nastrouhaných pistácií, 1 lžíce nastrouhaného kardamonu, 1 lžíce růžové vody, 1/2 litru mléka, 4 lžíce cukru, 5 lžíc kukuřičné mouky
Příprava: Dejte kukuřičnou mouku do hrnce a míchejte ji s mlékem, dokud poslední hrudky nezmizí. Přidejte kardamon, cukr a růžovou vodu. Ohřívejte a míchejte na středním plameni po dobu deseti minut, dokud hmota nezhoustne. Nalejte tento horký pudink ihned do studenou vodou vypláchnuté misky a ozdobte nastrouhanými pistáciemi. Nechte chladit dvě hodiny.
K variantám tureckých sladkostí z těsta patří pečivo, fritované kousky z kynutého těsta a také v pánvi pražená mouka s máslem a cukrem.
Čerstvé ovoce
Zdaleka nejoblíbenějším zákuskem je čerstvé ovoce, jež vděčí za výbornou chuť slunnému klimatu a tradičním metodám pěstování a přepravy.
Na jaře si užíváme jahod, třešní a meruněk. Léto přináší broskve, vodní a medové melouny, vinné hrozny, fíky, blumy, jablka, hrušky a kdoule. Na konci roku jsou na jídelníčku grapefruity, mandarinky a banány.
Mnoho druhů ovoce se suší, anebo jsou zpracovávány na marmeládu a kompot.
Lahodný a lehký pudink
V Turecku je velký výběr pudinkových specialit. Pod souhrnným pojmem muhallebi jsou připravovány ze škrobu, rýže anebo rýžové mouky – většinou bez vajec anebo másla a někdy dokonce bez mléka. Ochucovány jsou kromě jiného citronovou, pomerančovou anebo růžovou vodou.
Zvláštní lahůdkou je pudink s najemno nakrájeným kuřecím masem. Tato kombinace vypadá na první pohled podivuhodně, nicméně kdo tuto zvláštnost ochutnal, chápe oblíbenost tohoto dezertu.
Baklava & spol.
Rozličné druhy baklavy sestávají z listového těsta naplněného nasekanými vlašskými ořechy, mandlemi anebo pistáciemi.
Dokud jsou ještě horké, jsou vloženy do sirupu, jež se skládá z medu, cukru, koření a růžové vody, a poté nakrájeny na kosočtverce.
Lidé také rádi jedí lokmu (sousto), v oleji fritované kousky z kynutého těsta, jež se před podáváním ponoří do cukerného sirupu anebo medu.
Velmi oblíbená je také helva. Tato sladkost sestává z pšeničné mouky nebo pšeničné krupice a piniových jadérek karamelizovaných na másle. Následně se přidá cukr a mléko anebo voda.
Příprava helvy je nazírána jako malá společenská akce. O dlouhých zimních večerech jsou hosté zváni na klábosení u helvy.
Další perlou tureckých zákusků je chléb vařený v sirupu, na nějž se dá šlehačka a bohatě se posype vlašskými ořechy.
Dezerty To Go
V Turecku jsou ještě stále k nalezení malé obchody, v nichž se pordávají četné moučníky a lahůdky k požití na místě anebo k odnesení domů.
Navíc se zde u malých stolečků můžete kdykoliv nasnídat anebo naobědvat, jelikož restaurace po 14. hodině obvykle již žádná jídla nepodávají. Sladké lahůdky jsou zde také cenově výhodnější než například v restauracích.
Diskuse
Diskuze k článku
Staroměstské Vánoce v Praze
Kam chodí smrt na obhlídku? K vánočnímu stolu!
Může se hodit
Nejčtenější články
Kdo nosí dárky? Ježíšek a ti druzí
Tradiční vánoční pokrmy v průběhu let
Kam chodí smrt na obhlídku? K vánočnímu stolu!
Zabíjení, čištění a kuchání kapra
Staroměstské Vánoce v Praze
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Fitur - veletrh | Španělsko, Madrid | 22.-26.1. | 22.1. | |
Vídeňský ledový sen - bruslení | Rakousko, Vídeň | 23.1.-2.3. | 23.1. | |
Adventur - veletrh | Litva, Vilnius | 24.-26.1. | 24.1. | |
Boot - veletrh | Německo, Düsseldorf | 18.-26.1. | 26.1. | |
CMT - veletrh | Německo, Stuttgart | 18.-26.1. | 26.1. | |
FESPO - veletrh | Švýcarsko, Curych | 30.1.-2.2. | 30.1. | |
Slovakiatour - veletrh | Bratislava, Incheba | 30.1.-1.2. | 30.1. | |
Reisemesse - veletrh | Německo, Drážďany | 31.1.-2.2. | 31.1. | |
Batmassan - veletrh | Švédsko, Göteborg | 1.-9.2. Lodě | 1.2. | |
V Betlémě se svítí - výstava | Jilemnice, Muzeum Krkonoš | 30.11.-2.2. | 2.2. |
Diskuse
CBD | DouglasNuh, 21.1.2025 5:51, 0 příspěvků |
Sněžka historická | Horydoly, 20.1.2025 15:49, 5 příspěvků |
INU | Honza, 20.1.2025 14:07, 5 příspěvků |
Ještě stěna v Telči | Jenna Yaine, 20.1.2025 13:36, 118 příspěvků |
INU | Honza, 19.1.2025 13:57, 1 příspěvek |
Dotaz na přechod vrcholu | přechod, 17.1.2025 22:13, 12 příspěvků |
Popradské | Skiák, 16.1.2025 14:25, 2 příspěvky |
Popradské | pikovoda, 14.1.2025 22:11, 2 příspěvky |
trasa na běžkách | Jarda, 13.1.2025 10:24, 5 příspěvků |
trasa na běžkách | Kuba Turek, 13.1.2025 10:09, 5 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Závod rohaček – Memoriál ... | Horydoly , 21.1.2025 2:46 |
DECOLED | Horydoly , 9.1.2025 21:34 |
Češi začínají v lednu hub... | Horydoly Open, 9.1.2025 9:53 |
termíny testovaček lyží B... | Horydoly Open, 9.1.2025 9:50 |
Troja Florbal Cup | Horydoly , 8.1.2025 19:25 |
Re: Střední Čechy turistické | Horydoly , 6.1.2025 14:18 |
Novoroční virtuální běh p... | Horydoly Open, 2.1.2025 17:12 |
Nesmírně zásadní text, uk... | milan šupa, 27.12.2024 19:27 |