Pojďte se proto spolu s námi blíže podívat na aktuální trendy v uchovávání stálé teploty nápojů a potravin a pokuste se zjistit, jestli byste si třeba místo ohřívání jídla v mikrovlnné troubě nemohli vychutnat stále teplou, čerstvě uvařenou polévku, ať už jste kdekoliv.
Termosky dnes výrazně lépe izolují
Dříve sloužilo jako hlavní izolátor v termoskách sklo a tepelně izolační materiál mezi stěnami nádoby. Tato technologie nejen zvyšovala hmotnost celé termosky, ale zároveň nedostatečně izolovala a byla velmi náchylná k mechanickému poškození např. po pádu na zem. Dnes již výrobci tepelně-izolačních nádob využívají technologii vakuového prostředí, tedy dvou od sebe oddělených vrstev, mezi kterými je atmosferické vakuum. Tato technologie nejen výrazně snižuje hmotnost a odolnost celé termosky, ale zejména zásadně zlepšuje její tepelně-izolační vlastnosti, jelikož prakticky nedochází k výměně mezi dvěma tepelně rozdílnými prostředními. Krom této konstrukce se také používá ve vnitřní nádobě tenká vrstva stříbra, které pomáhá odrážet tepelné záření zpět do místa jeho původu, v tomto případě do prostoru vnitřní nádoby.
Důraz na ergonomii a bezpečnost
Proměnou prošla i konstrukce pláště, která je u moderních termosek na pití tvořena zpravidla odolným nerozbitným kovovým materiálem, jako je nerezová ocel s protiskluzovou úpravou, aby tak bylo možné manipulovat s termoskou např. i v rukavicích, což oceníte zejména při náročnějších zimních výpravách. Krom této úpravy povrchu se nové termosky vyznačují také i mnoha různými typy bezpečnostních uzávěrů, jako jsou regulátory tlaku, které oceníte zejména v termoskách na jídlo, kdy tím pádem nehrozí riziko opaření po otevření. Dnešní termosky jsou zkrátka praktičtější a připravené posloužit vám i na náročnější výpravě.
Jak vybrat správnou termosku?
Nejsnadnějším a zpravidla prvním kritériem, jak si vybrat termosku bývá většinou její objem, který je vhodné zbytečně nepřehánět. Uvědomte si, že termoska není zásobník všech vašich tekutin či pokrmů, ale zejména těch, které potřebujete udržet buď teplé, anebo studené. Proto vám ve většině případů postačí objem cca 1 l na nápoje a 0,75 l na jídlo. U těchto posledních termosek se na chvíli zastavme.
Termosky na jídlo představují relativní novinku na našem trhu, nicméně se s nimi v posledních několika letech můžete setkat čím dál častěji. Výhodou těchto termosek je zejména jejich tvar, který je uzpůsoben na přímé jedení z termosky či pohodlné nalévání např. horké polévky aniž byste se opařili. Kvalitní termosky na pití a jídlo mají v sobě většinou zabudované různé komfortní doplňky, jako je skládací rukojeť nebo dvojité víčko, které poslouží jako druhý šálek nebo jídelní miska, díky čemuž s sebou nemusíte vláčet další nádobí.
Je to zejména z toho důvodu, že outdooroví profesionálové, ať už z řad horských průvodců, záchranářů, pracovníků ve výškách nebo arboristů, vyžadují pouze kvalitní odolné výrobky, které jsou vhodné do náročnějších aplikací a je to právě tento druh zboží, které se obvykle zákazníkům ve většině obchodů nenabízí.
Při výběru termosek tak není vůbec marné občas zabrousit i na podobné eshopy, jako např. worksafety.cz a zkusit srovnat běžnou nabídku termosek s těmi, které byly navržené pro profesionální využití. Sami uvidíte, že se cenou příliš neodlišují, zato nabízejí mnohem kvalitnější zpracování a výrazně delší životnost.
Čtěte také test: Jídelní termoska Primus Trail Break