Krkonošské paseky po imisní katastrofě zarůstají, tetřívci ubývají

Krkonošské paseky po imisní katastrofě zarůstají, tetřívci ubývají
Krkonoše. Špindlerův Mlýn. Pláně.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Lyžařská turistika byla v Čechách vždy populární. Před sto lety její průkopníci nerozlišovali běžky a sjezdovky. Pak se to nějak zvrtlo a buď se jenom běhalo ve stopě, nebo jezdilo na upravených sjezdových tratích. Teprve po sametové revoluci se do Krkonoš a ostatních pohoří masivně vrátila opravdová turistika se vším všudy - stoupáním, sjížděním a jízdou volnou krajinou. Toho se krkonošští ochránci přírody zhrozili.

V Krkonoších vedou boje profesionální ochránci přírody s lyžaři už pěkných pár let.

Pod tlakem reality nakonec museli ustoupit od úplného zákazu skialpinismu a letos povolili osm skialpinistických tras.

Podle představ ochránců přírody je to až až. Podle skialpinistů je to jen první krůček k nápravě poměrů. Jaký div, že minulý pěkný víkend vyrazily davy lyžařů-turistů nejen na povolené trasy, ale všude tam, kam se vždycky běžně jezdilo a jezdí.

Tiskový mluvčí Správy Krkonošského národního parku k tomu vydal zoufalé stanovisko, že díky současnému skialpinistickému boomu vymřou všichni tetřívci, sokoli nezahnízdí a stromky nevyrostou.

Zeptali jsme náměstka ředitele Krkonošského národního parku Jakuba Kašpara na podrobnosti ohledně nejvíce chráněného tetřívka obecného.

Jaké jsou hlavní faktory úbytku tetřívka v Krkonoších?

Hlavní faktory jsou v Krkonoších (stejně jako ve zbytku Evropy) dva - úbytek vhodných stanovišť a nadměrné rušení člověkem. Postupné zarůstání imisních holin v Krkonoších sice snižuje plochu vhodných biotopů, ale tetřívkům zde stále zbývá dostatek prostoru především v ledovcových karech a nad horní hranicí lesa, částečně i na výše položených lučních enklávách (například Zadní Rennerovky).

Co je největší negativní vliv?

Zásadním a klíčovým faktorem pro tetřívka v Krkonoších je tudíž rušení člověkem. Přispívají k němu zejména nelegální aktivity typu již drahně let diskutovaného a dosud nedořešeného skialpování a horolezení v ledovcových karech (kde tetřívci tráví spoustu času především v zimním období, protože tu nad sněhovou pokrývku často vyčnívají jehnědy a pupeny vrb a jeřábů, coby důležitá složka jejich potravy), ale samozřejmě i aktivity legální (např. údržba běžeckých tras rolbou v 1. zóně NP mezi Voseckou boudou a Labskou loukou).

Proč je vymření populace tetřívka v Krkonoších pravděpodobné?

Zatím jsme optimisticky přesvědčeni, že vymření tetřívka úplně aktuálně v Krkonoších nehrozí, ale nabere-li vývoj jeho populace nesprávný směr a bude-li narůstat i jeho rušení člověkem především v zimním období, může to pak být otázka nemnoha let. Krkonoše jsou jedinou oblastí v České republice, kde má tetřívek dostatek prostoru v biotopech krkonošské tundry (kary, rašeliniště, subalpínské a alpínské louky) a částečně i v rozvolněných lesních porostech při horní hranici lesa a na horských loukách. Tudíž tu má největší perspektivu na přežití a tudíž je krkonošská populace klíčová pro jeho přežití v celé republice.

Další naše pohoří jsou na tom již hůře. Zhruba dvojnásobná populace tetřívků v Krušných horách (ve srovnání s Krkonošemi) má po obdobném zarůstání rozsáhlých imisních holin prostor už jen na rašeliništích v montánním stupni. Ta by jí mohla teoreticky stačit, ale rozsáhlé plány na budování větrných farem na těchto stanovištích či v jejich blízkosti, v kombinaci se sportovními aktivitami jsou zde mnohem větším rizikem pro přežití než v Krkonoších.

Podobná situace je také v Jizerských horách, kde je tetřívků už méně než v Krkonoších (pod stovku samců). Po zarůstání imisních holin se tetřívci přesouvají na nemnoho otevřených enkláv a je jen otázka několika málo let, kdy tato tokaniště zmizí.

Kolik kusů v současné době v Krkonoších žije?

Při sčítání krkonošských tetřívků v roce 2001 bylo zjištěno 135 tokajících samců, v roce 2005 128 samců a o tři roky později (2008) 112 samců - tj. o 17 % méně.

Je možné prozradit lokality?

Lokality výskytu tetřívka v Krkonoších jsou k dispozici na našem mapovém serveru. Je třeba si navolit filtr Živá příroda/Tetřívek obecný.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Re: ahááá!
Na hřebenech byly samozřejmě části bezlesí vždycky. Kvůli půdním, hydrologickým a povětrnostním podmínkám. Imisní holiny se zalesňovaly v 90. letech plošně (mj. páč se nemohlo tušit, co se chytne a co nikoli). No a samozřejmě horské oblasti jsou opravdu poslední refugia tetřívka, protože z ostatních částí země jsme je vyhnali tím, že jsme se tam usídlili doširoka dodaleka my... Proto třeba na dálném severu (Skandinávie) a východě (Sibérie) nemá tetřívek problém. Krásných míst na tokání tam má dost a lidí, kteří by ho v zimě rušili, nutili vstávat a zmrznout, se mu nedostává.
  • Autor Kuba K.
  • Datum a čas 4.2.2011 15:09
Reaguj
Re: Re: Re: ahááá!
anebo je to nakonec taková tradiční (ve smyslu posledních jánevim 100 let) poslední bašta tetřívků, kam byli vyhnáni zemědělstvím, a dotyčný opeřenec patří do zcela jiných nadmožských výšek, dejmetomustonožka na podmáčené louky ralské pahorkatiny?
  • Autor Lukas B.
  • Datum a čas 4.2.2011 14:27
Reaguj
Re: Re: ahááá!
to byl samozřejmě pokus o vtip. nejsem odborníkem na tetřívky. a v tom co vlastně kde chránit také nemám zcela jasno. (kde tam tokali před imisníma holinama? to se všechno vešlo do karů nebo rašeliniště? sandtnerka uvádí dva recepty...)
  • Autor Lukas B.
  • Datum a čas 4.2.2011 14:13
Reaguj
Re: ahááá!
Lukasi, nepochybně to není důvodem bezzásahovosti, ale šumavským tetřívkům (a nejen jim - taky třeba datlíkům tříprstým) se to nepochybně líbí.
  • Autor Kuba K.
  • Datum a čas 4.2.2011 13:33
Reaguj
ahááá!
takže ta bezzásahovost na šumavě je vlastně vochrana tetřívka! chachá
  • Autor Lukas B.
  • Datum a čas 4.2.2011 13:18
Reaguj
pro info
Ještě pro pořádek dodávám, že odpovědi vznikly nikoli v mé hlavě, ale z informací našich odborníků, především ornitologa Jiřího Flouska.
  • Autor Jakub K.
  • Datum a čas 4.2.2011 10:29
Reaguj
Celkem 6 příspěvků v diskuzi


Dolní Mže: příjemné pádlování od jezu k jezu

Dolní Mže: příjemné pádlování od jezu k jezu

Mže pod přehradou Hracholusky se dá splout až do Plzně téměř kdykoliv. Přehrada vypouští dost vody, koryto není zatarasené balvany a většinu jezů je možné sjet na kanoi nebo kajaku. 20... celý článek

76letá geokačerka zemřela na dehydrataci v pohoří Biokovo

Sirupy do koktejlů snadno připravíte doma

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Pěšky do přírody s rodinou

Pěšky do přírody s rodinou

AKTUALIZACE Konečně přišlo léto. Vyrazíme na rodinnou pěší túru někam do hor nebo aspoň do lesa daleko od lidí. Přinášíme přehled vybavení pro děti i dospělé, které za vás sice kilometry
Na kole v Krkonoších? Rozpaky jsou na místě

Na kole v Krkonoších? Rozpaky jsou na místě

Krkonoše se k bicyklům nestaví úplně přívětivě. Neexistují trasy, jak přejet z jednoho údolí do druhého přes hřebeny a propojit túru do pěkného okruhu. Cykloturistika proto dává smysl jen v podhůří.
Objevte krásy českých jeskyní

Objevte krásy českých jeskyní

Milujete poznávání přírodních památek, ale občas už je těch hor a lesa prostě trochu moc? Dnes přinášíme tipy na české jeskyně, které vám předvedou přírodní krásy zase z trochu jiného pohledu.
8 tipů, jak řešit zánět močových cest na dovolené

8 tipů, jak řešit zánět močových cest na dovolené

Zánět močových cest bývá nepříjemný kdykoliv. O něco horší však je, když nás zastihne někde na cestách. Vzhledem k tomu, že se může objevit i v létě, kdy se těšíte z plánované dovolené, mrkneme
Via ferrata v létě: Nejlepší cesty pro adrenalinové nadšence v Česku

Via ferrata v létě: Nejlepší cesty pro adrenalinové nadšence v Česku

Via ferrata je stále oblíbenějším způsobem, jak vyrazit na obtížně přístupná horská místa. Spousta takových míst už je dnes i v Česku. Kam vyrazit za adrenalinovým zážitkem?

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary Karlovy Vary 28.6.-6.7. 28.6.
ILTM Asia - veletrh Singapur 1.-4.7. Luxusní cestování 1.7.
Tour Austria Rakousko, Innsbruck 2.-7. Silniční kola 2.7.
Eurobike - veletrh Německo, Frankfurt 3.-7.7. Cyklistika 3.7.
Dračí lodě Račice 4.-7.7. 4.7.
MTB Trilogy - etapový cyklomaraton Teplice nad Metují 4.-6.7. Horská kola 4.7.
Lužnice - Benátská noc Suchdol 6.-7.7. 6.7.
Maratona dles Dolomites - cyklomaraton Itálie, Alta Badia Silniční kola 7.7.
Route 66 - fotovýstava Mělník, Regionální muzem 9.7.-1.9. Fotografoval Ivo Drahorád 9.7.
Hračkobraní Kamenice nad Lipou 10.-14.7. 10.7.

Diskuse

spammy backlink checker Sownbzy, 3.7.2024 16:01, 2 příspěvky
spammy backlink checker Sownbzy, 3.7.2024 16:01, 2 příspěvky
a také.. Honza, 3.7.2024 9:20, 14 příspěvků
Státy, kde na dálnici oso... Honza, 1.7.2024 13:22, 14 příspěvků
Státy, kde na dálnici oso... Michael Beranek, 1.7.2024 12:05, 14 příspěvků
Doping na Tour de France ... Michael Beranek, 1.7.2024 11:36, 1 příspěvek
Chyba Klekí Petra, 1.7.2024 11:25, 1 příspěvek
Lítání, climbing, yachting kladivo, 28.6.2024 11:35, 1 příspěvek
??? Honza, 28.6.2024 9:55, 14 příspěvků
??? Honza, 28.6.2024 9:52, 14 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Sex ve třech zažívá boom Horydoly , 27.6.2024 13:58
Barefoot pro volný čas Horydoly , 26.6.2024 12:38
Mořské kajaky Horydoly Open, 17.6.2024 12:10
Cyklistický závod L´Etape... Horydoly , 15.6.2024 3:43
Pádlojízda po Vltavě Horydoly , 4.6.2024 12:39
Vodácké závody 2024 Horydoly , 4.6.2024 12:30
Středočeský kraj se připo... Horydoly , 4.6.2024 2:30
Nebuďme vesmírným zákonem... milan šupa, 29.5.2024 19:47