Cukrový sirup
"Simple syrup", klasika, která je součástí řady koktejlů od Daiquiri po Espresso Martini. Tento jednoduchý, neochucený sirup dodá koktejlu sladkost, a zároveň nevnáší další chutě a nepřebíjí ostatní ingredience. Slouží primárně k tomu, abyste koktejl osladili a dodali mu chuťovou vyváženost. Je vhodný k použití zastudena, aniž byste museli řešit krystalky cukru, které se v chladném prostředí hůře rozpouštějí. Když se do jeho výroby pustíte v domácích podmínkách, vyhnete se použití konzervantů a budete jej mít hotový raz dva.
Je to opravdu jednoduché: v hrnci smíchejte cukr s vodou v poměru 1:1. Směs přiveďte k varu a míchejte, aby se sirup nepřipálil. Pomalu vařte 3–5 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs lehce nezhoustne. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a slijte do čisté skleněné lahve. Uchovávejte v chladničce.

Medový sirup
Dáváte přednost slazení medem? I ten můžete využít pro vybalancování svých koktejlů – dodá jim jemný medový nádech, který sladkost v drinku rozvine zase jiným způsobem. Máte-li navíc přístup ke kvalitnímu domácímu medu, je vyhráno! Jedinou nevýhodou je, že za studena se hůře rozmíchává. Proto je lepší koktejly nesladit medem jako takovým, ale připravit si medový sirup. Příprava je v podstatě stejná jako u varianty s cukrem. Stačí rozmíchat med v horké vodě a pomalu svařit do sirupové konzistence. Případně můžete používat medovou vodu, což je více naředěná varianta.
Fantazii se meze nekladou
Přípravu základního sirupu máte v malíčku? Pak se nebojte experimentovat a pusťte se do výroby ochucených variant. Stačí přidat ingredience, které skvěle doplní výsledný drink. Chcete dodat svým koktejlům vanilkový nádech? Pak není nic snazšího než vanilku přimíchat přímo k základnímu sirupu. Milovníci pálivého můžou sáhnout po plátcích papričky jalapeño. Vedle nešlápnete ani se zázvorem, kávou, mátou nebo skořicí. Před slitím do láhve pak nezapomeňte využít kávový filtr nebo plátno, aby byl sirup dokonale čistý a průzračný.

Ochucený led vždy po ruce
Sirup je ideální si připravit rovnou ve větším množství. V lednici vám vydrží zhruba měsíc. Pokud vaše spotřeba není tak velká, část uložte do chladničky a zbytek můžete bez obav zamrazit. To vám taky poskytne příležitost vyrobit si originální led, kterým ohromíte vaše hosty. Základem je kvalitní vstupní surovina – dobře připravený sirup, který můžete dochutit dle svých představ. Skvěle funguje, pokud v ledu propojíte ingredience, jež drink vystihují.
Nepodceňujte ani vizuální stránku – na e-shopu s barmanskými potřebami Barstore najdete řadu tvořítek na led různých tvarů. Tím ledové dobrodružství zdaleka nekončí. Nebojte se přidat bylinky nebo jedlé květy, díky nimž bude váš koktejl působit jako malé umělecké dílo.