Sirupy do koktejlů snadno připravíte doma
Ve spoustě koktejlových receptur se objevují sirupy. Nejčastěji ten základní, z cukru a bez další příchuti, ale některé koktejly můžete oživit i ochucenými sirupy. Pokud rádi dotahujete své mixologické umění do posledního detailu a je pro vás důležité, aby co nejvíce surovin bylo domácích, je tento článek přímo pro vás.
Cukrový sirup
"Simple syrup", klasika, která je součástí řady koktejlů od Daiquiri po Espresso Martini. Tento jednoduchý, neochucený sirup dodá koktejlu sladkost, a zároveň nevnáší další chutě a nepřebíjí ostatní ingredience. Slouží primárně k tomu, abyste koktejl osladili a dodali mu chuťovou vyváženost. Je vhodný k použití zastudena, aniž byste museli řešit krystalky cukru, které se v chladném prostředí hůře rozpouštějí. Když se do jeho výroby pustíte v domácích podmínkách, vyhnete se použití konzervantů a budete jej mít hotový raz dva.
Je to opravdu jednoduché: v hrnci smíchejte cukr s vodou v poměru 1:1. Směs přiveďte k varu a míchejte, aby se sirup nepřipálil. Pomalu vařte 3–5 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs lehce nezhoustne. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a slijte do čisté skleněné lahve. Uchovávejte v chladničce.
Medový sirup
Dáváte přednost slazení medem? I ten můžete využít pro vybalancování svých koktejlů – dodá jim jemný medový nádech, který sladkost v drinku rozvine zase jiným způsobem. Máte-li navíc přístup ke kvalitnímu domácímu medu, je vyhráno! Jedinou nevýhodou je, že za studena se hůře rozmíchává. Proto je lepší koktejly nesladit medem jako takovým, ale připravit si medový sirup. Příprava je v podstatě stejná jako u varianty s cukrem. Stačí rozmíchat med v horké vodě a pomalu svařit do sirupové konzistence. Případně můžete používat medovou vodu, což je více naředěná varianta.
Fantazii se meze nekladou
Přípravu základního sirupu máte v malíčku? Pak se nebojte experimentovat a pusťte se do výroby ochucených variant. Stačí přidat ingredience, které skvěle doplní výsledný drink. Chcete dodat svým koktejlům vanilkový nádech? Pak není nic snazšího než vanilku přimíchat přímo k základnímu sirupu. Milovníci pálivého můžou sáhnout po plátcích papričky jalapeño. Vedle nešlápnete ani se zázvorem, kávou, mátou nebo skořicí. Před slitím do láhve pak nezapomeňte využít kávový filtr nebo plátno, aby byl sirup dokonale čistý a průzračný.
Ochucený led vždy po ruce
Sirup je ideální si připravit rovnou ve větším množství. V lednici vám vydrží zhruba měsíc. Pokud vaše spotřeba není tak velká, část uložte do chladničky a zbytek můžete bez obav zamrazit. To vám taky poskytne příležitost vyrobit si originální led, kterým ohromíte vaše hosty. Základem je kvalitní vstupní surovina – dobře připravený sirup, který můžete dochutit dle svých představ. Skvěle funguje, pokud v ledu propojíte ingredience, jež drink vystihují.
Nepodceňujte ani vizuální stránku – na e-shopu s barmanskými potřebami Barstore najdete řadu tvořítek na led různých tvarů. Tím ledové dobrodružství zdaleka nekončí. Nebojte se přidat bylinky nebo jedlé květy, díky nimž bude váš koktejl působit jako malé umělecké dílo.
Diskuse
Diskuze k článku
TEST Columbia Arctic Crest Sherpa Hooded
Jaký je význam proteinů v regeneraci a budování svalů?
Může se hodit
Nejčtenější články
Perušič se Schweinerem budou příští rok obhajovat titul mistrů světa
Průmyslové mixéry: k čemu se používají?
Jak se dokonale připravit na běžecké lyžování
Personalizace řízená AI: Klíč k moderní zábavě
Chyba metodiky Českého horolezeckého svazu: jištění dvěma lany v jedné karabině je smrtelná past
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Touristik a Caravaning - veletrh | Německo, Lipsko | 20.-24.11. | 20.11. | |
Betlémy - výstava | Karlovy Vary, muzeum | 20.11.-19.1. | 20.11. | |
Międzynarodowe Targi Turystyczne - veletrh | Polsko, Varšava | 21.-23.11. | 21.11. | |
Czechbus - veletrh | Praha, Letňany | 19.-21.11. | 21.11. | |
Laviny v Česku - křest knihy | Vrchlabí, Krtek | Skialpinistická expedice | 21.11. | 18:00 |
CIBTM - veletrh | Barcelona | 19.-21.11. | 21.11. | |
Mezinárodní festival outdoorových filmů | Chvalkovice na Hané | 21.-23.11. | 21.11. | |
Irák a Írán - diashow | Pardubice, Východočeské muzeum | Přednáší Jindra a Daniel Dubských | 21.11. | 18:00 |
Mezinárodní festival outdoorových filmů | Frenštát pod Radhoštěm, kino | 21.-24.11. | 21.11. | |
Life - veletrh | Brno, Výstaviště | 22.-24.11. | 22.11. |
Diskuse
Ta informace o zedníkovi ... | Honza, 20.11.2024 23:57, 8 příspěvků |
plechovka pohoda | Honza, 20.11.2024 23:44, 3 příspěvky |
plechovka pohoda | Huze, 20.11.2024 16:28, 3 příspěvky |
Ta informace o zedníkovi ... | Kuba Turek, 19.11.2024 13:14, 8 příspěvků |
Ta informace o zedníkovi ... | Andy, 19.11.2024 12:55, 8 příspěvků |
Ta informace o zedníkovi ... | Michael Beranek, 19.11.2024 9:10, 8 příspěvků |
nasrat@hovno.ch | Lukas B., 19.11.2024 9:07, 3 příspěvky |
Ta informace o zedníkovi ... | Honza, 18.11.2024 18:45, 8 příspěvků |
Ta informace o zedníkovi ... | Michael Beranek, 18.11.2024 12:45, 8 příspěvků |
karl rezik | petr wichnuk, 18.11.2024 11:45, 3 příspěvky |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Regionální muzeum Mělník | Horydoly , 19.11.2024 18:24 |
Svatba | Horydoly , 18.11.2024 14:12 |
Litr balené vody obsahuje... | Horydoly Open, 6.11.2024 23:42 |
Podzim ve Velkých Karlovi... | Horydoly , 6.11.2024 2:28 |
Metropolitní trail Motols... | Horydoly , 1.11.2024 0:17 |
Das war der Cybathlon 2024 | Horydoly , 30.10.2024 23:53 |
Bike sraz na Vysočině 2025 | Horydoly , 29.10.2024 22:57 |
sezona výlovů | Horydoly , 26.10.2024 23:13 |