Původně byl Radler pivo jednoduše smíchané s citronovou šťávou. Dnes se pije jako premix z plechovky či lahve, nebo vám v restauraci natočí světlé pivo s jakoukoliv ovocnou limonádou. Poměr obou hlavních složek je obvykle 1 : 1. Obsah alkoholu obvykle nepřesahuje 2,5 %,
Pivnímu Čechovi to připadá málem jako svatokrádež, ale "kažení" zlatavého moku má svůj důvod. Po 2. světové válce, kdy se hodně jezdilo na kole za prací, se mnozí lidé večer tak opili, že padali z bicyklů a končili v nemocnicích a márnicích.
Vláda proto začala podporovat méně alkoholickou náhražku klasického piva Radler (tj. cyklista), která se brzy stala velmi oblíbenou.
Nápoj má ovšem daleko starší historii, která se dá spolehlivě vystopovat před rok 1900.
Radler dostal mnoho jmen
Panaché (míchaný) - označení pro radler ve Švýcarsku, Sársku, Itálii a Francii. Ve Švýcarsku si můžete objednat kyselý Panasch (sauer), ve kterém je místo citrónové limonády pouhá minerálka.
Ententeich (kachní rybník) - ve středním Německu se tak označuje směs černého piva a malinové limonády.
Almradler (radler ze salaše) - v rakousku se tak říká pivu smíchanému s populární bylinkovou limonádou Almdudler. Ve Vorarlbersku se navíc rozlišuje sladký radler s limonádou a kyselý radler s minerálkou.
Soda-radler - rakouské označení pro pivo se sodou.
Diesel (nafta) - rakouské označení pro pivo s kolou.
Alsterwasser (též Alster) - v severním Německu se je to radler ze světlého piva pojmenovaný podle barvy vody stejnojmenného hamburského jezera.
Sneeuwwitje (Sněhurka) - nizozemský radler ze světlého piva a ovocné limonády.
Potsdamer (též Pots) - v Berlíně, Braniborsku a Sasku-Anhaltsku se tak říká jakémukoliv točenému pivu s jakoukoliv limonádou. Někdy se ještě dodává přídomek Gespritztes (střik).
Wurstwasser (klobásová voda) - v Münsterlandu (severní Porýní-Vestfálsko) se pivo míchá s pomerančovou limonádou a mix dostal jméno po barvě vody, ve které jsou naložené skopové klobásy.
V anglicky mluvících zemích se pro mix piva s limonádou nebo sodovkou používá termín shandy.