Čokoládová chuť ze světa

Čokoládová chuť ze světa
Dáte si čokoládu?
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

nEAPOL S čokoládou lze v kuchyni dělat \"psí kusy.\" Jen se to musí umět. Je libo pít ji s černým pepřem? Jihoameričtí Indiáni to mají za běžný nápoj. Rozpouštíte si tabulky v horké vodě? Angličané to dělají už tři staletí.

Ochucujete čokoládou exotická jídla? Nejslavnější mexický recept se bez ní neobejde. Na konci slavnostní večeře nesmí chybět zmrzlina? Italové to vědí už hodně dlouho.

Předkládáme proto několik historických receptů, které jsou upraveny podle dnes dostupných ingrediencí a kuchařských postupů. Většina pochází z knihy Sophie a Michaela Coeových: Čokoláda - historie sladkého tajemství.

NÁPOJE

Guatemalské Batido vyráběné odnepaměti národem Mayů

Kakaový prášek smícháme s vodou a hnětením vytvoříme těsto. Do něho přidáme namletou vanilku, achiot a sapotová jádra. Těsně před podáváním rozpustíme lžíci těsta v poháru horké vody. Chudí Mayové dávají do nápoje málo kakaa a doplňují ho černým pepřem.

Španělská jasmínová čokoláda velkovévody Toskánského z roku 1697 podle Antonia Vallisnieriho

4,5 kg pražených a nahrubo drcených kakaových bobů

čerstvé květy jasmínu

3,6 kg cukru

85 g vanilkových svitků (celých)

115 g skořice (celé)

3 g ambry

Do dózy nasypeme střídavě vrstvy kakaa a jasmínu. Necháme celý den odležet. Potom jasmín a kakao smícháme a postup desetkrát opakujeme. Poté vezmeme zbylé přísady a spolu s jasmínovým kakaem je roztlučeme v mírně zahřátém hmoždíři. Přelijeme horkou vodou a podáváme jako teplý nebo studený nápoj.

Francouzská čokoláda St. Didiera z roku 1692

900 g kakaa

450 g jemného cukru

9 g mleté skořice

7 g mletého hřebíčku

7 g chilli papriček

35 g vanilky

Přísady rozdrtíme na žhavých kamenech a po ztuhnutí máme čokoládovou hmotu. Tu nalámeme a po kouscích házíme spolu s dalším cukrem do horké vody. Chvilku necháme projít varem, našleháme do pěny a podáváme.

Anglický Dufourův způsob vaření čokolády z roku 1698

Tabulku čokolády roztlučeme nebo nastrouháme na prášek. Smícháme ho s cukrem a nasypeme do malé nádoby s vřící vodou. Poté nádobu sundáme z plotny, čokoládu ušleháme do pěny a podáváme.

POCHUTINY

Španělská kakaová hmota na studené zákusky podle Antonia Colmenera de Ledesmy z roku 1644

100 kakaových bobů

2 chilli papričky nebo černý pepř

hrst anýzu

mletá alexandrijská růže

vanilkové zámotky

60 g skořice

12 mandlí

12 lískových oříšků

450 g cukru

achiot

Vše rozdrtíme, rozemeleme, smícháme a ručním hnětením vytvoříme těsto, ze kterého za tepla vytváříme kostky nebo placky. Necháme je vychladnout a podáváme.

Mexická krůta v omáčce Pavo im mole Poblano podle Paca Ignacia Taiba z doby kolem roku 1700

1 kg chilli mulato papriky

1,25 kg chilli ancho papriky

0,75 kg chilli pasilla papriky

500 g rajčat

1 kávová lžička černého pepře

1 kávová lžička hřebíčku

1 polévková lžíce skořice

1 polévková lžíce anýzu

3 kukuřičné placky

1 opečený krajíc chleba

4 kostky čokolády

500 g sádla

300 g sezamových semínek

250 g rozinek

250 g burských oříšků

500 g česneku

sůl

cukr

1 krůta

Krůtu nasekanou na kousky dáme do poloměka uvařit ve vodě s kořením a poté oddělíme vývar a maso. Mezitím osmažíme čerstvé papriky, aby na povrchu zčernaly. Po vychladnutí je oloupeme a vyjmeme okvětí a semínka, rozmixujeme s ostatními přísadami, česnekem, oříšky, kukuřičnými plackami a chlebem na hustou pastu. Na rozpuštěném sádle osmažíme předvařené krůtí kousky, opět je vyjmeme a do tuku rychle zamícháme papriko-rajčatové pyré. Zalijeme vývarem, přivedeme do varu a necháme vařit, než zhoustne omáčka. Poté přidáme čokoládu a mícháme. Znovu vložíme krůtí maso a pomalu vaříme dalších deset minut. Dosolíme, opepříme a přidáme pálivou paprikovou omáčku podle chuti. Servírujeme s rýží nebo vařenými sladkými brambory.

Rakouská čokoládová polévka podle kněze Felici Libery kolem roku 1750

V Trentu v podhůří Dolomit byla oblíbená polévka, kterou se polévaly toasty. Zde je jednoduchý recept: Společně se povaří čokoláda, mléko, cukr, skořice a vaječný žloutek. Podává se v teplém stavu.

Italská zmrzlina z Neapole 1794

1 kg čokolády

680 g cukru

1,5 l vody

14 g vanilky

kakaové máslo

Všechny přísady společně vaříme do doby, než se rozpustí. Poté je přecedíme přes jemné síto a znovu vaříme až zhoustnou tak, že hmota drží na lžíci. Přidáme trochu kakaového másla, zamícháme a necháme vychladnout. Poté zmrazíme v ledničce, nebo zahrabeme do střídavých vrstev sněhu a soli.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Moroccan Women

Moroccan Women

Moroccan women play a vital role in shaping the identity of their society. From ancient traditions to modern developments, their contributions span every aspect of life. Both nurturers of heritage and agents of... celý článek

Vacation: Top Destinations in Morocco

Why Choose Morocco Package Tour?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Moroccan Women

Moroccan Women

Moroccan women play a vital role in shaping the identity of their society. From ancient traditions to modern developments, their contributions span every aspect of life. Both nurturers of heritage and agents of
Why Choose Morocco Package Tour?

Why Choose Morocco Package Tour?

Guest safety is the top priority in the hospitality industry. We have curated our best tours to make booking easy for you. These packages ensure you experience the many wonders
Na cestách a při outdoorových aktivitách se mohou přihodit různé věci

Na cestách a při outdoorových aktivitách se mohou přihodit různé věci

Co všechno potkalo při cestování klienty ERV Evropské pojišťovny??
4 Days Tour From Marrakech To Merzouga Desert

4 Days Tour From Marrakech To Merzouga Desert

Looking for an incredible desert getaway? You’ve just found it! Join our 4 Days Tour From Marrakech To Merzouga for a truly unforgettable desert experience.
Vacation: Top Destinations in Morocco

Vacation: Top Destinations in Morocco

Morocco is a destination that captivates at every turn. Whether you’re wandering through ancient medinas, hiking picturesque mountains, or savoring its rich food, there’s something for everyone. The country’s blend of

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Fitur - veletrh Španělsko, Madrid 22.-26.1. 22.1.
Adventur - veletrh Litva, Vilnius 24.-26.1. 24.1.
Kolem světa Plzeň, Měšťanská beseda Cestovatelský festival 25.1.
Boot - veletrh Německo, Düsseldorf 18.-26.1. 26.1.
CMT - veletrh Německo, Stuttgart 18.-26.1. 26.1.
Mont Blanc - diashow Železný Brod, kino Přednáší David Hainall 27.1. 18:00
FESPO - veletrh Švýcarsko, Curych 30.1.-2.2. 30.1.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 30.1.-1.2. 30.1.
Reisemesse - veletrh Německo, Drážďany 31.1.-2.2. 31.1.
Batmassan - veletrh Švédsko, Göteborg 1.-9.2. Lodě 1.2.

Diskuse

Dichaelrerce IsmaelEvirm, 21.1.2025 8:39, 1 příspěvek
CBD DouglasNuh, 21.1.2025 5:51, 1 příspěvek
Sněžka historická Horydoly, 20.1.2025 15:49, 5 příspěvků
INU Honza, 20.1.2025 14:07, 5 příspěvků
Ještě stěna v Telči Jenna Yaine, 20.1.2025 13:36, 118 příspěvků
INU Honza, 19.1.2025 13:57, 1 příspěvek
Dotaz na přechod vrcholu přechod, 17.1.2025 22:13, 12 příspěvků
Popradské Skiák, 16.1.2025 14:25, 2 příspěvky
Popradské pikovoda, 14.1.2025 22:11, 2 příspěvky
trasa na běžkách Jarda, 13.1.2025 10:24, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Závod rohaček – Memoriál ... Horydoly , 21.1.2025 2:46
DECOLED Horydoly , 9.1.2025 21:34
Češi začínají v lednu hub... Horydoly Open, 9.1.2025 9:53
termíny testovaček lyží B... Horydoly Open, 9.1.2025 9:50
Troja Florbal Cup Horydoly , 8.1.2025 19:25
Re: Střední Čechy turistické Horydoly , 6.1.2025 14:18
Novoroční virtuální běh p... Horydoly Open, 2.1.2025 17:12
Nesmírně zásadní text, uk... milan šupa, 27.12.2024 19:27