
Čokoládová chuť ze světa
nEAPOL S čokoládou lze v kuchyni dělat \"psí kusy.\" Jen se to musí umět. Je libo pít ji s černým pepřem? Jihoameričtí Indiáni to mají za běžný nápoj. Rozpouštíte si tabulky v horké vodě? Angličané to dělají už tři staletí.
Ochucujete čokoládou exotická jídla? Nejslavnější mexický recept se bez ní neobejde. Na konci slavnostní večeře nesmí chybět zmrzlina? Italové to vědí už hodně dlouho.
Předkládáme proto několik historických receptů, které jsou upraveny podle dnes dostupných ingrediencí a kuchařských postupů. Většina pochází z knihy Sophie a Michaela Coeových: Čokoláda - historie sladkého tajemství.
NÁPOJE
Guatemalské Batido vyráběné odnepaměti národem Mayů
Kakaový prášek smícháme s vodou a hnětením vytvoříme těsto. Do něho přidáme namletou vanilku, achiot a sapotová jádra. Těsně před podáváním rozpustíme lžíci těsta v poháru horké vody. Chudí Mayové dávají do nápoje málo kakaa a doplňují ho černým pepřem.
Španělská jasmínová čokoláda velkovévody Toskánského z roku 1697 podle Antonia Vallisnieriho
4,5 kg pražených a nahrubo drcených kakaových bobů
čerstvé květy jasmínu
3,6 kg cukru
85 g vanilkových svitků (celých)
115 g skořice (celé)
3 g ambry
Do dózy nasypeme střídavě vrstvy kakaa a jasmínu. Necháme celý den odležet. Potom jasmín a kakao smícháme a postup desetkrát opakujeme. Poté vezmeme zbylé přísady a spolu s jasmínovým kakaem je roztlučeme v mírně zahřátém hmoždíři. Přelijeme horkou vodou a podáváme jako teplý nebo studený nápoj.
Francouzská čokoláda St. Didiera z roku 1692
900 g kakaa
450 g jemného cukru
9 g mleté skořice
7 g mletého hřebíčku
7 g chilli papriček
35 g vanilky
Přísady rozdrtíme na žhavých kamenech a po ztuhnutí máme čokoládovou hmotu. Tu nalámeme a po kouscích házíme spolu s dalším cukrem do horké vody. Chvilku necháme projít varem, našleháme do pěny a podáváme.
Anglický Dufourův způsob vaření čokolády z roku 1698
Tabulku čokolády roztlučeme nebo nastrouháme na prášek. Smícháme ho s cukrem a nasypeme do malé nádoby s vřící vodou. Poté nádobu sundáme z plotny, čokoládu ušleháme do pěny a podáváme.
POCHUTINY
Španělská kakaová hmota na studené zákusky podle Antonia Colmenera de Ledesmy z roku 1644
100 kakaových bobů
2 chilli papričky nebo černý pepř
hrst anýzu
mletá alexandrijská růže
vanilkové zámotky
60 g skořice
12 mandlí
12 lískových oříšků
450 g cukru
achiot
Vše rozdrtíme, rozemeleme, smícháme a ručním hnětením vytvoříme těsto, ze kterého za tepla vytváříme kostky nebo placky. Necháme je vychladnout a podáváme.
Mexická krůta v omáčce Pavo im mole Poblano podle Paca Ignacia Taiba z doby kolem roku 1700
1 kg chilli mulato papriky
1,25 kg chilli ancho papriky
0,75 kg chilli pasilla papriky
500 g rajčat
1 kávová lžička černého pepře
1 kávová lžička hřebíčku
1 polévková lžíce skořice
1 polévková lžíce anýzu
3 kukuřičné placky
1 opečený krajíc chleba
4 kostky čokolády
500 g sádla
300 g sezamových semínek
250 g rozinek
250 g burských oříšků
500 g česneku
sůl
cukr
1 krůta
Krůtu nasekanou na kousky dáme do poloměka uvařit ve vodě s kořením a poté oddělíme vývar a maso. Mezitím osmažíme čerstvé papriky, aby na povrchu zčernaly. Po vychladnutí je oloupeme a vyjmeme okvětí a semínka, rozmixujeme s ostatními přísadami, česnekem, oříšky, kukuřičnými plackami a chlebem na hustou pastu. Na rozpuštěném sádle osmažíme předvařené krůtí kousky, opět je vyjmeme a do tuku rychle zamícháme papriko-rajčatové pyré. Zalijeme vývarem, přivedeme do varu a necháme vařit, než zhoustne omáčka. Poté přidáme čokoládu a mícháme. Znovu vložíme krůtí maso a pomalu vaříme dalších deset minut. Dosolíme, opepříme a přidáme pálivou paprikovou omáčku podle chuti. Servírujeme s rýží nebo vařenými sladkými brambory.
Rakouská čokoládová polévka podle kněze Felici Libery kolem roku 1750
V Trentu v podhůří Dolomit byla oblíbená polévka, kterou se polévaly toasty. Zde je jednoduchý recept: Společně se povaří čokoláda, mléko, cukr, skořice a vaječný žloutek. Podává se v teplém stavu.
Italská zmrzlina z Neapole 1794
1 kg čokolády
680 g cukru
1,5 l vody
14 g vanilky
kakaové máslo
Všechny přísady společně vaříme do doby, než se rozpustí. Poté je přecedíme přes jemné síto a znovu vaříme až zhoustnou tak, že hmota drží na lžíci. Přidáme trochu kakaového másla, zamícháme a necháme vychladnout. Poté zmrazíme v ledničce, nebo zahrabeme do střídavých vrstev sněhu a soli.
Diskuse
Diskuze k článku

Zkoumání bohatství kultur: Spojení přes hranice
Is Visiting Casablanca Safe? A Comprehensive Guide
Může se hodit
Nejčtenější články

What They Don’t Tell You About the Everest Base Camp Trek?

Zkoumání bohatství kultur: Spojení přes hranice

Jaro začíná 20. března dopoledne
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Camp - veletrh | Norsko, Lillestrøm | 4.-6.4. | 4.4. | |
Expedície - cestovatelský festival | Bratislava, Fakulta informatiky | 5.4. | ||
ILTM - veletrh luxusního cestování | Jižní Afrika, Cape Town | 6.-8.4. | 6.4. | |
Siam - diashow | Most, knihovna | Přednáší David Hainall | 8.4. | 17:00 |
Regiony České republiky - veletrh | Lysá nad Labem | 10.-13.4. | 10.4. | |
Dampftoktreffen | Německo, Dresden, Verkehrsmuseum | 12.-13.4. Parní lokomotivy | 12.4. | |
Myslivost a příroda - veletrh | Kroměříž, Výstaviště | 12.-13.4. | 12.4. | |
Velikonoce | Česko | 21.4. | ||
Seakayak - fotovýstava | Praha, Leica | 4.3.-21.4. Fotografoval Martin Bouzek | 21.4. | |
Neznámá země | Zlín | 22.-30.4. Cestovatelský festival | 22.4. |
Diskuse
Proč 2 h do Špindlu, když... | Skiák, 28.3.2025 13:31, 1 příspěvek |
Podivný úvod . . . . | Honza, 28.3.2025 10:36, 3 příspěvky |
Podivný úvod . . . . | Horydoly - Kuba Turek, 27.3.2025 15:43, 3 příspěvky |
Podivný úvod . . . . | Michael Beranek, 27.3.2025 15:18, 3 příspěvky |
Funí | Kuba Turek, 26.3.2025 18:28, 2 příspěvky |
Funí | Pigaro flora, 26.3.2025 12:40, 2 příspěvky |
doporučuji tiskovou zpráv... | Horydoly, 25.3.2025 15:36, 2 příspěvky |
doporučuji tiskovou zpráv... | Lukas B., 25.3.2025 15:05, 2 příspěvky |
Vranov | Tomáš Puš, 25.3.2025 13:52, 3 příspěvky |
Vranov | Jakub Hubert, 25.3.2025 13:47, 3 příspěvky |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Polička? Věda nebo Veliko... | Horydoly , 24.3.2025 0:53 |
Prague Bike Fest Na Výsta... | Horydoly Open, 20.3.2025 22:13 |
Největší běžecká výstava ... | Horydoly , 16.3.2025 20:23 |
Každý, kdo jen trochu chc... | milan šupa, 13.3.2025 19:43 |
EXPEDÍCIE (jar 2025) | Horydoly , 24.2.2025 13:32 |
Střední Čechy v březnu | Horydoly , 23.2.2025 12:44 |
Cyklocestování Frýdek Místek | Horydoly , 18.2.2025 14:43 |
Budějovicko láká na valen... | Horydoly , 15.2.2025 2:38 |