Čokoládová chuť ze světa
nEAPOL S čokoládou lze v kuchyni dělat \"psí kusy.\" Jen se to musí umět. Je libo pít ji s černým pepřem? Jihoameričtí Indiáni to mají za běžný nápoj. Rozpouštíte si tabulky v horké vodě? Angličané to dělají už tři staletí.
Ochucujete čokoládou exotická jídla? Nejslavnější mexický recept se bez ní neobejde. Na konci slavnostní večeře nesmí chybět zmrzlina? Italové to vědí už hodně dlouho.
Předkládáme proto několik historických receptů, které jsou upraveny podle dnes dostupných ingrediencí a kuchařských postupů. Většina pochází z knihy Sophie a Michaela Coeových: Čokoláda - historie sladkého tajemství.
NÁPOJE
Guatemalské Batido vyráběné odnepaměti národem Mayů
Kakaový prášek smícháme s vodou a hnětením vytvoříme těsto. Do něho přidáme namletou vanilku, achiot a sapotová jádra. Těsně před podáváním rozpustíme lžíci těsta v poháru horké vody. Chudí Mayové dávají do nápoje málo kakaa a doplňují ho černým pepřem.
Španělská jasmínová čokoláda velkovévody Toskánského z roku 1697 podle Antonia Vallisnieriho
4,5 kg pražených a nahrubo drcených kakaových bobů
čerstvé květy jasmínu
3,6 kg cukru
85 g vanilkových svitků (celých)
115 g skořice (celé)
3 g ambry
Do dózy nasypeme střídavě vrstvy kakaa a jasmínu. Necháme celý den odležet. Potom jasmín a kakao smícháme a postup desetkrát opakujeme. Poté vezmeme zbylé přísady a spolu s jasmínovým kakaem je roztlučeme v mírně zahřátém hmoždíři. Přelijeme horkou vodou a podáváme jako teplý nebo studený nápoj.
Francouzská čokoláda St. Didiera z roku 1692
900 g kakaa
450 g jemného cukru
9 g mleté skořice
7 g mletého hřebíčku
7 g chilli papriček
35 g vanilky
Přísady rozdrtíme na žhavých kamenech a po ztuhnutí máme čokoládovou hmotu. Tu nalámeme a po kouscích házíme spolu s dalším cukrem do horké vody. Chvilku necháme projít varem, našleháme do pěny a podáváme.
Anglický Dufourův způsob vaření čokolády z roku 1698
Tabulku čokolády roztlučeme nebo nastrouháme na prášek. Smícháme ho s cukrem a nasypeme do malé nádoby s vřící vodou. Poté nádobu sundáme z plotny, čokoládu ušleháme do pěny a podáváme.
POCHUTINY
Španělská kakaová hmota na studené zákusky podle Antonia Colmenera de Ledesmy z roku 1644
100 kakaových bobů
2 chilli papričky nebo černý pepř
hrst anýzu
mletá alexandrijská růže
vanilkové zámotky
60 g skořice
12 mandlí
12 lískových oříšků
450 g cukru
achiot
Vše rozdrtíme, rozemeleme, smícháme a ručním hnětením vytvoříme těsto, ze kterého za tepla vytváříme kostky nebo placky. Necháme je vychladnout a podáváme.
Mexická krůta v omáčce Pavo im mole Poblano podle Paca Ignacia Taiba z doby kolem roku 1700
1 kg chilli mulato papriky
1,25 kg chilli ancho papriky
0,75 kg chilli pasilla papriky
500 g rajčat
1 kávová lžička černého pepře
1 kávová lžička hřebíčku
1 polévková lžíce skořice
1 polévková lžíce anýzu
3 kukuřičné placky
1 opečený krajíc chleba
4 kostky čokolády
500 g sádla
300 g sezamových semínek
250 g rozinek
250 g burských oříšků
500 g česneku
sůl
cukr
1 krůta
Krůtu nasekanou na kousky dáme do poloměka uvařit ve vodě s kořením a poté oddělíme vývar a maso. Mezitím osmažíme čerstvé papriky, aby na povrchu zčernaly. Po vychladnutí je oloupeme a vyjmeme okvětí a semínka, rozmixujeme s ostatními přísadami, česnekem, oříšky, kukuřičnými plackami a chlebem na hustou pastu. Na rozpuštěném sádle osmažíme předvařené krůtí kousky, opět je vyjmeme a do tuku rychle zamícháme papriko-rajčatové pyré. Zalijeme vývarem, přivedeme do varu a necháme vařit, než zhoustne omáčka. Poté přidáme čokoládu a mícháme. Znovu vložíme krůtí maso a pomalu vaříme dalších deset minut. Dosolíme, opepříme a přidáme pálivou paprikovou omáčku podle chuti. Servírujeme s rýží nebo vařenými sladkými brambory.
Rakouská čokoládová polévka podle kněze Felici Libery kolem roku 1750
V Trentu v podhůří Dolomit byla oblíbená polévka, kterou se polévaly toasty. Zde je jednoduchý recept: Společně se povaří čokoláda, mléko, cukr, skořice a vaječný žloutek. Podává se v teplém stavu.
Italská zmrzlina z Neapole 1794
1 kg čokolády
680 g cukru
1,5 l vody
14 g vanilky
kakaové máslo
Všechny přísady společně vaříme do doby, než se rozpustí. Poté je přecedíme přes jemné síto a znovu vaříme až zhoustnou tak, že hmota drží na lžíci. Přidáme trochu kakaového másla, zamícháme a necháme vychladnout. Poté zmrazíme v ledničce, nebo zahrabeme do střídavých vrstev sněhu a soli.
Diskuse
Diskuze k článku
Vacation: Top Destinations in Morocco
Why Choose Morocco Package Tour?
Může se hodit
Nejčtenější články
Moroccan Women
Why Choose Morocco Package Tour?
Na cestách a při outdoorových aktivitách se mohou přihodit různé věci
4 Days Tour From Marrakech To Merzouga Desert
Vacation: Top Destinations in Morocco
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Fitur - veletrh | Španělsko, Madrid | 22.-26.1. | 22.1. | |
Adventur - veletrh | Litva, Vilnius | 24.-26.1. | 24.1. | |
Kolem světa | Plzeň, Měšťanská beseda | Cestovatelský festival | 25.1. | |
Boot - veletrh | Německo, Düsseldorf | 18.-26.1. | 26.1. | |
CMT - veletrh | Německo, Stuttgart | 18.-26.1. | 26.1. | |
Mont Blanc - diashow | Železný Brod, kino | Přednáší David Hainall | 27.1. | 18:00 |
FESPO - veletrh | Švýcarsko, Curych | 30.1.-2.2. | 30.1. | |
Slovakiatour - veletrh | Bratislava, Incheba | 30.1.-1.2. | 30.1. | |
Reisemesse - veletrh | Německo, Drážďany | 31.1.-2.2. | 31.1. | |
Batmassan - veletrh | Švédsko, Göteborg | 1.-9.2. Lodě | 1.2. |
Diskuse
Dichaelrerce | IsmaelEvirm, 21.1.2025 8:39, 1 příspěvek |
CBD | DouglasNuh, 21.1.2025 5:51, 1 příspěvek |
Sněžka historická | Horydoly, 20.1.2025 15:49, 5 příspěvků |
INU | Honza, 20.1.2025 14:07, 5 příspěvků |
Ještě stěna v Telči | Jenna Yaine, 20.1.2025 13:36, 118 příspěvků |
INU | Honza, 19.1.2025 13:57, 1 příspěvek |
Dotaz na přechod vrcholu | přechod, 17.1.2025 22:13, 12 příspěvků |
Popradské | Skiák, 16.1.2025 14:25, 2 příspěvky |
Popradské | pikovoda, 14.1.2025 22:11, 2 příspěvky |
trasa na běžkách | Jarda, 13.1.2025 10:24, 5 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Závod rohaček – Memoriál ... | Horydoly , 21.1.2025 2:46 |
DECOLED | Horydoly , 9.1.2025 21:34 |
Češi začínají v lednu hub... | Horydoly Open, 9.1.2025 9:53 |
termíny testovaček lyží B... | Horydoly Open, 9.1.2025 9:50 |
Troja Florbal Cup | Horydoly , 8.1.2025 19:25 |
Re: Střední Čechy turistické | Horydoly , 6.1.2025 14:18 |
Novoroční virtuální běh p... | Horydoly Open, 2.1.2025 17:12 |
Nesmírně zásadní text, uk... | milan šupa, 27.12.2024 19:27 |