Pod islandskou pokličkou

Pod islandskou pokličkou
Islandský mlékárenský průmysl je na naší straně - skyr. Půlené ovčí hlavy jsou tou pravou islandskou pochoutkou.
Autor snímku René Kujan
SDÍLEJ:

Když se řekne islandská kuchyně, každého asi jako první napadne fermentovaný, rozuměj shnilý, žralok hákarl. Na ostrově pak při studiu jídelních lístků v restauraci zjistíte, že to až tak obvyklé a populární jídlo není. Prozkoumáme tedy zákoutí islandských kuchyní z běžné stránky a necháme vás ochutnat kulinářské kousky skutečně typické a obyčejné, ke kterým se při své návštěvě hravě dostanete i vy sami.

Jak na to

Na Islandu je krásné, že zatímco zbytek Evropy se utápí v bezcharakterní, globalizované a částečně zumělohmotyzované břečce nadregionálních a nadnárodních výstupů chemicko-potravinářského průmyslu, vzdoruje tato země vikingskou silou dovozu jak masných, tak mléčných výrobků. Cokoli z masa či mléka tedy na Islandu okusíte, pochutnáte si na zaručeně domácí, regionální krmi. A to je kouzlo a luxus, který v dnešním turboglobalizovaném světě už jen tak nezažijete. A neříkejte, že jste si dnes ještě nedali dvanáctistupňovou plzeň, kterou uvařili Poláci… Ano, až tam už svět dospěl!

Po přistání na mezinárodním letišti povedou vaše kroky nejspíše do hlavního města Islandu Reykjavíku.

Jeden se vším, prosím!

Stejně tak činí i oficiální návštěvy včetně amerických prezidentů, populárních zpěváků a jiných prominentů. Nevíme, čím to je, ale většina z nich se v centru města zastaví také u Bæjarins beztu pylsur, malého stánku na pobřeží, před kterým za jakéhokoli počasí postávají fronty hladovců a přejí si ein međ öllu.

Jeden hot dog se vším všudy. Někteří o něm mluví jako o islandském národním jídle. Opečený párek, podlouhlá žemle, kečup, osmahnutá a syrová cibule, sladká hořčice a speciální omáčka. Zkuste ho.

Tento naprosto autentický střet s islandskou kuchyní si dokáže upřít snad jen zapřisáhlý vegetarián. Zkoušel ho i Bill Clinton, když ještě prezidentoval, zkoušel ho i James Hetfield z Metallicy v době, kdy tvorba kapely ještě stála za to, zkoušely ho miliony turistů (opravdu, stánek je totiž v provozu už od roku 1937) a vyzkoušíte ho i vy!

Sviđ

Jeden oblíbený český rasistický vtip končí replikou: "Šmik, šmik, hlava na tři půlky." Tohle sice na Islandu nedokážou, ale i tak vám dvě půlky budou bohatě stačit.

Ale nebojte, ne té vaší, nýbrž půlky hlavy ovčí. Je to jedno z dalších oblíbených jídel, která běžně seženete v restauracích nebo samoobsluhách jako polotovar.

Vynechme detaily toho, jak se přemlouvá ovce, aby vám dala svou hlavu, a podívejme se až na poslední stádium přípravy islandského, po staletí velmi oblíbeného pokrmu.

Celá hlava se nejprve řádně ožehne letlampou a zbaví se tak nepříliš chutné a nestravitelné srsti. V dalším kroku se pilou řeže vedví. Pak se všechno uvaří a pleskne na talíř. Můžete si tak doslova pochutnat na němé tváři. Jí se všechno – ouška, nos, kůže, jazyk… Pro toho, kdo se svému jídlu nedokáže postavit tváří v tvář, se z řečeného dělají i méně morbidní paštiky.

Pokud vás naopak toto jídlo zaujme, můžete si jej na cestách připravovat dle libosti. Půlky ovčích hlav zavařené v igelitovém pytlíku a hluboce zamražené seženete v každé islandské samoobsluze.

Nejzdravější snack

Snad při každé příležitosti se na Islandu konzumují harđfiskur, sušené ryby. Jejich příprava je po staletí tradiční a jednoduchá. Nachytáte ryby s nízkým obsahem tuku (to aby vám nežlukly), vyvrhnete a zavěsíte za ocas na sušák pod širým nebem. Ryby uschnou pod supervizí pohanských bohů živlů a počasí. Ještě dnes se s tímto postupem můžete na ostrově setkat.

V komerční sféře se využívají speciální sušicí pece. Islanďané se rádi chlubí tím, že mají snad nejzdravější snack na světě. Obsah proteinů i omega-3 nenasycených mastných kyselin by toto tvrzení mohl potvrdit.

Omáčka jako koktejl

V islandských stáncích a fastfoodech vás asi překvapí zjištění, že nemají tatarku, kečupu používají velmi zřídka a všichni prahnou po kokkteilsósa. Tento typický sós se skládá z majonézy, kečupu (a pak že ho nepoužívají!), hořčice a koření. Objevila se z ničeho nic někdy v 70. letech a dodnes žije velmi populárním životem.

Hranolky si snad bez kokkteilsósa na Islandu ani nedávejte. Běžně se servíruje také k rybě a jsou i tací, co do ní zahalí i pizzu. Omáčka je natolik průbojná, že ustoupili i giganti KFC a Mac a zařadili ji na Islandu do své standardní nabídky.

Bílý univerzál

Z mléčných produktů je Island snad nejvíce provázán s něčím, co se nazývá skyr. Bílá substance sestává převážně z mléka a je podobná jogurtu. Vzdáleně. Je totiž hustší a, nerad to přiznávám, i chutnější než náš jogurt.

Islanďané vyrábějí a konzumují skyr od té doby, co se stali Islanďany. Zajišťují si tak dostatečný přísun vápníku a proteinů. Dávají si ho ke snídani, ke svačině i jako dezert po hlavním jídle.

Skyr má ale i mnoho dalších tradičních způsobů využití. Na střední škole studenti rádi pořádají skyrové bitvy.

Zatímco v našich prestižních erotických klubech můžete pozorovat vnadné ženštiny, kterak spolu zápasí v bahenní lázni, islandská hóch erotika se odbývá za čvachtání skyru.

Velmi efektivního využití našel skyr i v nejrůznějších projevech občanské neposlušnosti. Když se Islanďanům opravdu nelíbí, co tropí jejich vláda, vytáhnou do ulic s kýbly skyru a ohazují jím neoblíbené vládní budovy i tváře.

Horydoly.cz Island na HORYDOLY

1 muž, 30 dnů, 30 maratonů

Bleší trh Kolaportid v Reykjavíku

Treking přes Duhové hory

Lavinami zasypaný Island

Vestmannaeyjar – ostrovy západních mužů

Ďáblův odkaz, jezerní maraton

Island na vlastní pěst

Divukrásné příběhy mraků

Levný Island

Jak vypadá Island po výbuchu sopky?

Islandská příroda krizi nepodléhá


Zobrazit místo Island - Iceland na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Velikonoce lákají Čechy k moři i do evropských metropolí

Velikonoce lákají Čechy k moři i do evropských metropolí

Velikonoce každoročně přináší zvýšený zájem o cestování. Díky dvěma státním svátkům vzniká ideální příležitost pro dovolenou. Podle ERV Evropské pojišťovny roste zájem o velikonoční pobyty v teplejších destinacích i o eurovíkendy v evropských městech.... celý článek

Everest a cesta k němu je drahá záležitost

Jaro začíná 20. března pozdě odpoledne

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Everest a cesta k němu je drahá záležitost

Everest a cesta k němu je drahá záležitost

Oproti minulým rokům se v Nepálu vše zdražilo. Nepálští průvodci dnes odvádějí státu dvakrát tolik jako dříve. Také pro ty, kteří mají vysoké cíle a chuť na okolní vrcholy, jsou poplatky za
Things To Do In Fes

Things To Do In Fes

Planning Your Stay in Fez, Morocco. Discover Unique Things to Do in Fes for All Travelers.
Jaro začíná 20. března pozdě odpoledne

Jaro začíná 20. března pozdě odpoledne

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací
Kde hledat levné letenky?

Kde hledat levné letenky?

Sníš o cestování po Evropě nebo světě, ale ceny letenek ti způsobují závrať? Neměj obavy, levné lety jsou na dosah ruky, pokud víš, kde a jak hledat. V tomto článku prozradíme osvědčené způsoby,
What They Don’t Tell You About the Everest Base Camp Trek?

What They Don’t Tell You About the Everest Base Camp Trek?

The Everest Base Camp trek is a bucket-list adventure, promising breathtaking landscapes and a deep dive into Sherpa culture. However, beyond the Instagram-worthy views and inspirational stories, there are many aspects of

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Neznámá země Zlín 22.-30.4. Cestovatelský festival 22.4.
Flora - veletrh Olomouc 24.-27.4. 24.4.
COTTM - veletrh Čína, Peking 24.-26.4. Cestovní ruch 24.4.
Trentino Film Festival Itálie, Trento 25.4.-4.5. Horské filmy 25.4.
Hory a mesto - festival Bratislava, Devín 25.4. 19:00
Zeltschau - výstava stanů Německo, Langenzersdorf, Seeschlacht 25.-27.4. 25.4.
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 26.-27.4. 26.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 26.-27.4. Alternativní cyklistika 26.4.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 28.4.-1.5. 28.4.
Czechia Travel Trade Day Ostrava 28.-29.4. 28.4.

Diskuse

This website, you can dis... money casino, 22.4.2025 0:00, 1 příspěvek
Smrt - upřesnění Horydoly - Kuba Turek, 20.4.2025 22:37, 16 příspěvků
Online a okamžitá nebanko... PAVEL ROBERT, 20.4.2025 14:14, 2 příspěvky
Inu Honza, 19.4.2025 23:15, 4 příspěvky
Smrt - upřesnění Gogol, 19.4.2025 23:13, 16 příspěvků
Velikonoce - čas oddechu Lukyn Ptáček, 19.4.2025 14:02, 1 příspěvek
Smrt - upřesnění Horydoly, 18.4.2025 16:58, 16 příspěvků
Smrt Anton, 18.4.2025 14:55, 16 příspěvků
Smrt Honza, 17.4.2025 15:49, 16 příspěvků
Mobilní kasino  miroslavrybar, 17.4.2025 10:15, 12 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Trhy na Mariánském náměst... Horydoly , 19.4.2025 2:52
Velikonoční speciály potě... Horydoly , 19.4.2025 2:49
Velikonoce v jižních Čechách Horydoly , 19.4.2025 2:44
Přihlaste se na Zažít měs... Horydoly , 17.4.2025 2:28
Shrnutí lyžařské sezony 2... Horydoly Open, 16.4.2025 18:28
Re: Pražský veletržní areál Horydoly , 10.4.2025 0:45
Jak Bosch eBike Systems s... Horydoly , 7.4.2025 11:00
Špindlerův Mlýn startuje ... Horydoly , 5.4.2025 0:33