Pod islandskou pokličkou

Pod islandskou pokličkou
Islandský mlékárenský průmysl je na naší straně - skyr. Půlené ovčí hlavy jsou tou pravou islandskou pochoutkou.
Autor snímku René Kujan
SDÍLEJ:

Když se řekne islandská kuchyně, každého asi jako první napadne fermentovaný, rozuměj shnilý, žralok hákarl. Na ostrově pak při studiu jídelních lístků v restauraci zjistíte, že to až tak obvyklé a populární jídlo není. Prozkoumáme tedy zákoutí islandských kuchyní z běžné stránky a necháme vás ochutnat kulinářské kousky skutečně typické a obyčejné, ke kterým se při své návštěvě hravě dostanete i vy sami.

Jak na to

Na Islandu je krásné, že zatímco zbytek Evropy se utápí v bezcharakterní, globalizované a částečně zumělohmotyzované břečce nadregionálních a nadnárodních výstupů chemicko-potravinářského průmyslu, vzdoruje tato země vikingskou silou dovozu jak masných, tak mléčných výrobků. Cokoli z masa či mléka tedy na Islandu okusíte, pochutnáte si na zaručeně domácí, regionální krmi. A to je kouzlo a luxus, který v dnešním turboglobalizovaném světě už jen tak nezažijete. A neříkejte, že jste si dnes ještě nedali dvanáctistupňovou plzeň, kterou uvařili Poláci… Ano, až tam už svět dospěl!

Po přistání na mezinárodním letišti povedou vaše kroky nejspíše do hlavního města Islandu Reykjavíku.

Jeden se vším, prosím!

Stejně tak činí i oficiální návštěvy včetně amerických prezidentů, populárních zpěváků a jiných prominentů. Nevíme, čím to je, ale většina z nich se v centru města zastaví také u Bæjarins beztu pylsur, malého stánku na pobřeží, před kterým za jakéhokoli počasí postávají fronty hladovců a přejí si ein međ öllu.

Jeden hot dog se vším všudy. Někteří o něm mluví jako o islandském národním jídle. Opečený párek, podlouhlá žemle, kečup, osmahnutá a syrová cibule, sladká hořčice a speciální omáčka. Zkuste ho.

Tento naprosto autentický střet s islandskou kuchyní si dokáže upřít snad jen zapřisáhlý vegetarián. Zkoušel ho i Bill Clinton, když ještě prezidentoval, zkoušel ho i James Hetfield z Metallicy v době, kdy tvorba kapely ještě stála za to, zkoušely ho miliony turistů (opravdu, stánek je totiž v provozu už od roku 1937) a vyzkoušíte ho i vy!

Sviđ

Jeden oblíbený český rasistický vtip končí replikou: "Šmik, šmik, hlava na tři půlky." Tohle sice na Islandu nedokážou, ale i tak vám dvě půlky budou bohatě stačit.

Ale nebojte, ne té vaší, nýbrž půlky hlavy ovčí. Je to jedno z dalších oblíbených jídel, která běžně seženete v restauracích nebo samoobsluhách jako polotovar.

Vynechme detaily toho, jak se přemlouvá ovce, aby vám dala svou hlavu, a podívejme se až na poslední stádium přípravy islandského, po staletí velmi oblíbeného pokrmu.

Celá hlava se nejprve řádně ožehne letlampou a zbaví se tak nepříliš chutné a nestravitelné srsti. V dalším kroku se pilou řeže vedví. Pak se všechno uvaří a pleskne na talíř. Můžete si tak doslova pochutnat na němé tváři. Jí se všechno – ouška, nos, kůže, jazyk… Pro toho, kdo se svému jídlu nedokáže postavit tváří v tvář, se z řečeného dělají i méně morbidní paštiky.

Pokud vás naopak toto jídlo zaujme, můžete si jej na cestách připravovat dle libosti. Půlky ovčích hlav zavařené v igelitovém pytlíku a hluboce zamražené seženete v každé islandské samoobsluze.

Nejzdravější snack

Snad při každé příležitosti se na Islandu konzumují harđfiskur, sušené ryby. Jejich příprava je po staletí tradiční a jednoduchá. Nachytáte ryby s nízkým obsahem tuku (to aby vám nežlukly), vyvrhnete a zavěsíte za ocas na sušák pod širým nebem. Ryby uschnou pod supervizí pohanských bohů živlů a počasí. Ještě dnes se s tímto postupem můžete na ostrově setkat.

V komerční sféře se využívají speciální sušicí pece. Islanďané se rádi chlubí tím, že mají snad nejzdravější snack na světě. Obsah proteinů i omega-3 nenasycených mastných kyselin by toto tvrzení mohl potvrdit.

Omáčka jako koktejl

V islandských stáncích a fastfoodech vás asi překvapí zjištění, že nemají tatarku, kečupu používají velmi zřídka a všichni prahnou po kokkteilsósa. Tento typický sós se skládá z majonézy, kečupu (a pak že ho nepoužívají!), hořčice a koření. Objevila se z ničeho nic někdy v 70. letech a dodnes žije velmi populárním životem.

Hranolky si snad bez kokkteilsósa na Islandu ani nedávejte. Běžně se servíruje také k rybě a jsou i tací, co do ní zahalí i pizzu. Omáčka je natolik průbojná, že ustoupili i giganti KFC a Mac a zařadili ji na Islandu do své standardní nabídky.

Bílý univerzál

Z mléčných produktů je Island snad nejvíce provázán s něčím, co se nazývá skyr. Bílá substance sestává převážně z mléka a je podobná jogurtu. Vzdáleně. Je totiž hustší a, nerad to přiznávám, i chutnější než náš jogurt.

Islanďané vyrábějí a konzumují skyr od té doby, co se stali Islanďany. Zajišťují si tak dostatečný přísun vápníku a proteinů. Dávají si ho ke snídani, ke svačině i jako dezert po hlavním jídle.

Skyr má ale i mnoho dalších tradičních způsobů využití. Na střední škole studenti rádi pořádají skyrové bitvy.

Zatímco v našich prestižních erotických klubech můžete pozorovat vnadné ženštiny, kterak spolu zápasí v bahenní lázni, islandská hóch erotika se odbývá za čvachtání skyru.

Velmi efektivního využití našel skyr i v nejrůznějších projevech občanské neposlušnosti. Když se Islanďanům opravdu nelíbí, co tropí jejich vláda, vytáhnou do ulic s kýbly skyru a ohazují jím neoblíbené vládní budovy i tváře.

Horydoly.cz Island na HORYDOLY

1 muž, 30 dnů, 30 maratonů

Bleší trh Kolaportid v Reykjavíku

Treking přes Duhové hory

Lavinami zasypaný Island

Vestmannaeyjar – ostrovy západních mužů

Ďáblův odkaz, jezerní maraton

Island na vlastní pěst

Divukrásné příběhy mraků

Levný Island

Jak vypadá Island po výbuchu sopky?

Islandská příroda krizi nepodléhá


Zobrazit místo Island - Iceland na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Jaro začíná 20. března dopoledne

Jaro začíná 20. března dopoledne

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací... celý článek

Zkoumání bohatství kultur: Spojení přes hranice

Is Visiting Casablanca Safe? A Comprehensive Guide

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

What They Don’t Tell You About the Everest Base Camp Trek?

What They Don’t Tell You About the Everest Base Camp Trek?

The Everest Base Camp trek is a bucket-list adventure, promising breathtaking landscapes and a deep dive into Sherpa culture. However, beyond the Instagram-worthy views and inspirational stories, there are many aspects of
Zkoumání bohatství kultur: Spojení přes hranice

Zkoumání bohatství kultur: Spojení přes hranice

Kulturní rozmanitost je jednou z nejvíce fascinujících a obohacujících vlastností lidstva. Každá společnost, etnická skupina a geografický region s sebou přináší jedinečné bohatství tradic, zvyků, jazyků a uměleckých projevů, které přispívají ke kráse a složitosti světa,
Jaro začíná 20. března dopoledne

Jaro začíná 20. března dopoledne

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Camp - veletrh Norsko, Lillestrøm 4.-6.4. 4.4.
Expedície - cestovatelský festival Bratislava, Fakulta informatiky 5.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 6.-8.4. 6.4.
Siam - diashow Most, knihovna Přednáší David Hainall  8.4. 17:00
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 10.-13.4. 10.4.
Dampftoktreffen Německo, Dresden, Verkehrsmuseum 12.-13.4. Parní lokomotivy 12.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 12.-13.4. 12.4.
Velikonoce Česko 21.4.
Seakayak - fotovýstava Praha, Leica 4.3.-21.4. Fotografoval Martin Bouzek 21.4.
Neznámá země Zlín 22.-30.4. Cestovatelský festival 22.4.

Diskuse

Proč 2 h do Špindlu, když... Skiák, 28.3.2025 13:31, 1 příspěvek
Podivný úvod . . . . Honza, 28.3.2025 10:36, 3 příspěvky
Podivný úvod . . . . Horydoly - Kuba Turek, 27.3.2025 15:43, 3 příspěvky
Podivný úvod . . . . Michael Beranek, 27.3.2025 15:18, 3 příspěvky
Funí Kuba Turek, 26.3.2025 18:28, 2 příspěvky
Funí Pigaro flora, 26.3.2025 12:40, 2 příspěvky
doporučuji tiskovou zpráv... Horydoly, 25.3.2025 15:36, 2 příspěvky
doporučuji tiskovou zpráv... Lukas B., 25.3.2025 15:05, 2 příspěvky
Vranov Tomáš Puš, 25.3.2025 13:52, 3 příspěvky
Vranov Jakub Hubert, 25.3.2025 13:47, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Polička? Věda nebo Veliko... Horydoly , 24.3.2025 0:53
Prague Bike Fest Na Výsta... Horydoly Open, 20.3.2025 22:13
Největší běžecká výstava ... Horydoly , 16.3.2025 20:23
Každý, kdo jen trochu chc... milan šupa, 13.3.2025 19:43
EXPEDÍCIE (jar 2025) Horydoly , 24.2.2025 13:32
Střední Čechy v březnu Horydoly , 23.2.2025 12:44
Cyklocestování Frýdek Místek Horydoly , 18.2.2025 14:43
Budějovicko láká na valen... Horydoly , 15.2.2025 2:38