Projekt zaštiťují místní šéfkuchaři Norbert Niederkofler a Massimiliano Alajmo, ocenění třemi michelinskými hvězdami v seznamu The World's 50 Best Restaurants 2022.
Různé akce jako Gourmet Skisafari, SunRisa, Sommelier na sjezdovkách, Roda dles Saus a Wine Skisafari budou lákat lyžaře po celou zimní sezónu.
Legàmi v italštině znamená spojení, vazby, pouta a harmonii mezi lidmi a mezi lidmi, ale také touhu sdílet emoce v absolutní svobodě, kterou krajina Dolomit nabízí. To je základ pro třináctý ročník této oblíbené kulinářské akce. Koncept zůstává stejný: každý z osmi michelinských šéfkuchařů bude přidělen do jedné horské chaty na svazích Alta Badia a vytvoří menu, který bude lyžařům nabízeno po celou zimu.
Pokrmy lze ochutnat na horských chatách: Ütia Lé, Ütia L’Tamá, Club Moritzino, Ütia Las Vegas, Ütia I Tablá, Ütia de Bioch, Ütia Pralongiá a Ütia Jimmy po celou zimní sezónu.
Šéfkuchař Norbert Niederkofler z restaurace St. Hubertus v Hotelu Rosa Alpina (3 hvězdičky Michelin, 1 zelená hvězda) vede další michelinské kolegy: Massimiliano Alajmo (Restaurant Le Calandre, Rubano-Padova, 3 hvězdy) v pouhých 28 letech byl nejmladším šéfkuchařem na světě oceněným třemi michelinskými hvězdami, Ciccio Sultano (restaurace Duomo, Ragusa, 2 hvězdy) a jeho kuchyně neustále na cestách mezi pevninou a mořem, mezi vzpomínkami na domov a cestování, mezi vysokou kulturou a kulturou ulice, mezi minulostí a současností.
Poprvé bude angažována Antonia Klugmann (Restaurant L'Argine ve Vencó, Dolegna del Collio-Gorizia, 1 hvězda) z Terstu, která ve své kuchyni používá především místní produkty, aniž by se však vzdala vnějších vlivů a silný smysl pro respekt k udržitelnosti v kuchyni, a Alessandro Dal Degan (restaurace La Tana Gourmet, Asiago-Vicenza, 1 hvězda), kuchař-bylinkář, který zná každý výhonek, bylinku nebo kořen, které rostou na náhorní plošině Asiago. Fabrizia Meroi (Restaurant Laite, Sappada, 1 michelinská hvězda), která nachází inspiraci pro vymýšlení, vytváření a zdokonalování svých jídel z každodenního života, je opět nedílnou součástí skupiny, stejně jako Simone Cantafio (Restaurace La Stüa de Michil at Hotel La Perla, Corvara), který ve své kuchyni navrhuje tradici a inovace s cílem představit světu italské produkty a vyprávět příběh chutí tohoto území. Peloton šéfkuchařů uzavírá italský top šéfkuchař pro většinu gastronomických kritiků Fulvio Pierangelini.
Zúčastnění kuchaři byli požádáni, aby vytvořili své recepty a zároveň snížili množství odpadu a věnovali zvláštní pozornost ochraně planety, čímž přispějí k udržitelným iniciativám Alta Badia. Turistická destinace totiž získala certifikaci GSTC (Global Sustainable Tourism Council).
Alta Badia patří do nejúžasnějšího lyžařských zážitku Dolomit. Sedmatřicetikilometrový okruh Sella Ronda kolem stejnojmenného obrovského skalního masivu naprojektovali lanovkáři tak, aby se dalo jet na sjezdovkách přes čtyři významná sedla Gardena, Campolongo, Pordoi a Sella. Projíždí se tři údolí Alta Badia, Val di Fassa a Val Gardena.
INFO: Alta Badia a Alta Badia - Dolomiti Superski