Co vaří na Velikonoce jihotyrolské farmy Roter Hahn?

Co vaří na Velikonoce jihotyrolské farmy Roter Hahn?
Velikonoční výzdoba.
Autor snímku Frieder Blickle - Roter Hahn
SDÍLEJ:

RECEPT Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uděluje Sdružení zemědělců Jižního Tyrolska. Propojuje farmy, které nabízejí turistům možnost strávit aktivní dovolenou v italských Dolomitech - v malebném prostředí Jižního Tyrolska. V nabídce je více než 1600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Návštěvníci se mohou zblízka seznámit se životem na farmě a ochutnat vynikající domácí speciality - čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek. Přečtěte si, co nachystaly na Velikonoce.

Tradiční pokrmy jsou významnými tématy mnohých festivalů a slavností, které probíhají v Jižním Tyrolsku po celý rok. Například letos v dubnu můžete v městečku Sand in Taufers navštívit Festival sýrů. Konát se od pátku 8. dubna do neděle 10. dubna. Více než sto producentů z celé Itálie, mezi kterými budou také farmáři Roter Hahn, zde nabídne nepřeberné množství různých druhů sýra a pokrmů z něj. Také místní restaurace, oblíbené šenky v originále zvané Buschenschank využijí příležitost nabídnout svým hostům sýrové speciality a delikatesy. 

Velikonoce.

Místní farmáři své hosty rádi seznamují s jihotyrolskými tradicemi a neváhají je zapojit do velikonočních oslav. Jeden z oblíbených velikonočních zvyků, který můžete vyzkoušet na farmách Rote Hahn, je ťukání vajec. Probíhá tak, že proti sobě stojí dva lidé, z nichž každý drží natvrdo uvařené vajíčko. Soutěžící ťuknou vajíčky o sebe a ten, kterému zůstane vejce celé, vyhrává.

Velikonoce.

Jehněčí žebírka s chřestem

Vynikající jihotyrolská specialita, která již dlouhodobě zaujímá přední místo mezi velikonočními pochoutkami, jsou pečená jehněčí žebírka s chřestem. V Buschenschanku Oberlegar u Terlan je podle tradičního receptu připravuje Helene Schwarz. Příprava není složitá, a jak zmiňuje farmářka Helen, čerstvě sklizený chřest, se k jehněčímu masu skvěle hodí.

Na pečená jehněčí žebírka s chřestem pro 8 osob budeme potřebovat:
• 3 kg jehněčího masa
• 4 kg chřestu, kořenovou zeleninu a vývar
• ¼ l bílého vína
• sůl a koření (tymián, rozmarýn, kmín)

Jehněčí žebírka naporcujte a krátce opečte na pánvi. Až budou žebírka z obou stran opečené pěkně do hněda, můžete přidat koření, kořenovou zeleninu a bílé víno. Vše dejte péct do trouby a žebírka pravidelně otáčejte a podlévejte vývarem. Celková doba pečení se pohybuje mezi 60 a 90 minutami, podle toho, jak vám peče trouba. Chřest oloupejte, uvařte do křupava, ideálně v páře a servírujte k jehněčímu masu.

Velikonoce.

Pokud tuto farmu navštívíte, nesmíte vynechat ani místní Buschenschank, ve kterém vám na jaře připraví vynikající pochoutky z chřestu. Ať už se jedná o polévku, štrůdl či ragů, vše chutná báječně. Tyto speciality jsou připravovány z čerstvě sklizeného terlanského chřestu, který má právě nyní svou sezónu.

Knedlíky s kopřivami a medvědím česnekem

Ochutnat byste měli také knedlíky s kopřivami a medvědím česnekem, které dokonale doplňují kůzlečí nebo jehněčí pečeni.

Jestli chcete vyzkoušet přípravu kopřivových knedlíků doma, nachystejte si tyto ingredience:
• 300 g pečiva na knedlíky
• špetka soli
• 1/8 l mléka
• pepř z mlýnku
• 300 g kopřiv
• 1 na špičku nože muškátového oříšku
• 1 cibule
• 2 polévkové lžíce mouky
• 2 stroužky česneku
• 40 g másla
• 40 g nastrouhaného parmazánu
• 4 vajíčka
• 60 g hnědého másla

Pečivo na knedlíky namočte do mléka. Kopřivy omyjte, blanšírujte, dobře vymačkejte, nasekejte najemno a poté smíchejte s pečivem. Najemno nakrájejte také cibuli, česnek a poduste spolu na másle. Poté přidejte pečivo s vejci. Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem, celou hmotu dobře hněťte. Nakonec přidejte trochu mouky a vytvořte malé knedlíčky. Vařte je ve slané vodě asi 10 minut. Posypejte parmazánem a servírujte s povoleným zhnědlým máslem.

Velikonoční knedlíky.

INFO: Rote Hahn

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.... celý článek

Staroměstské Vánoce v Praze

Kam chodí smrt na obhlídku? K vánočnímu stolu!

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Kdo nosí dárky? Ježíšek a ti druzí

Kdo nosí dárky? Ježíšek a ti druzí

První vánoční betlém postavil 1223 František z Assisi v italské Umbrii. Později založil františkánský řád a stal se svatým. Do Česka se dostal první betlém v roce 1560, kdy byl vystaven v kostele svatého Klimenta
Tradiční vánoční pokrmy v průběhu let

Tradiční vánoční pokrmy v průběhu let

Opět se nám mílovými kroky přiblížily vánoční svátky, které jsou spjaty nejen s narozením Ježíše Krista, ale i s obdarováváním blízkých osob, velkým množstvím tradic, které se liší napříč zeměmi, dobrým jídlem
Zabíjení, čištění a kuchání kapra

Zabíjení, čištění a kuchání kapra

Chceme-li rybu zabít, uchopíme ji pevně do utěrky. Takto zabalenou ji položíme hřbetem vzhůru na prkénko a silně paličkou udeříme do hlavy.
Kam chodí smrt na obhlídku? K vánočnímu stolu!

Kam chodí smrt na obhlídku? K vánočnímu stolu!

Příprava štědrovečerní tabule má velmi důležitá pravidla. Když se u stolu sejde lichý počet strávníků, prostírá se pro jednoho navíc.
Staroměstské Vánoce v Praze

Staroměstské Vánoce v Praze

FOTOGALERIE Pražské Staroměstské náměstí se každé Vánoce rozzáří. Podívejte se, jak vánoční trhy vypadaly v posledních dvaceti letech.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Fitur - veletrh Španělsko, Madrid 22.-26.1. 22.1.
Vídeňský ledový sen - bruslení Rakousko, Vídeň 23.1.-2.3. 23.1.
Adventur - veletrh Litva, Vilnius 24.-26.1. 24.1.
Boot - veletrh Německo, Düsseldorf 18.-26.1. 26.1.
CMT - veletrh Německo, Stuttgart 18.-26.1. 26.1.
FESPO - veletrh Švýcarsko, Curych 30.1.-2.2. 30.1.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 30.1.-1.2. 30.1.
Reisemesse - veletrh Německo, Drážďany 31.1.-2.2. 31.1.
Batmassan - veletrh Švédsko, Göteborg 1.-9.2. Lodě 1.2.
V Betlémě se svítí - výstava Jilemnice, Muzeum Krkonoš 30.11.-2.2. 2.2.

Diskuse

CBD DouglasNuh, 21.1.2025 5:51, 1 příspěvek
Sněžka historická Horydoly, 20.1.2025 15:49, 5 příspěvků
INU Honza, 20.1.2025 14:07, 5 příspěvků
Ještě stěna v Telči Jenna Yaine, 20.1.2025 13:36, 118 příspěvků
INU Honza, 19.1.2025 13:57, 1 příspěvek
Dotaz na přechod vrcholu přechod, 17.1.2025 22:13, 12 příspěvků
Popradské Skiák, 16.1.2025 14:25, 2 příspěvky
Popradské pikovoda, 14.1.2025 22:11, 2 příspěvky
trasa na běžkách Jarda, 13.1.2025 10:24, 5 příspěvků
trasa na běžkách Kuba Turek, 13.1.2025 10:09, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Závod rohaček – Memoriál ... Horydoly , 21.1.2025 2:46
DECOLED Horydoly , 9.1.2025 21:34
Češi začínají v lednu hub... Horydoly Open, 9.1.2025 9:53
termíny testovaček lyží B... Horydoly Open, 9.1.2025 9:50
Troja Florbal Cup Horydoly , 8.1.2025 19:25
Re: Střední Čechy turistické Horydoly , 6.1.2025 14:18
Novoroční virtuální běh p... Horydoly Open, 2.1.2025 17:12
Nesmírně zásadní text, uk... milan šupa, 27.12.2024 19:27