Co vaří na Velikonoce jihotyrolské farmy Roter Hahn?

Co vaří na Velikonoce jihotyrolské farmy Roter Hahn?
Velikonoční výzdoba.
Autor snímku Frieder Blickle - Roter Hahn
SDÍLEJ:

RECEPT Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uděluje Sdružení zemědělců Jižního Tyrolska. Propojuje farmy, které nabízejí turistům možnost strávit aktivní dovolenou v italských Dolomitech - v malebném prostředí Jižního Tyrolska. V nabídce je více než 1600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Návštěvníci se mohou zblízka seznámit se životem na farmě a ochutnat vynikající domácí speciality - čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek. Přečtěte si, co nachystaly na Velikonoce.

Tradiční pokrmy jsou významnými tématy mnohých festivalů a slavností, které probíhají v Jižním Tyrolsku po celý rok. Například letos v dubnu můžete v městečku Sand in Taufers navštívit Festival sýrů. Konát se od pátku 8. dubna do neděle 10. dubna. Více než sto producentů z celé Itálie, mezi kterými budou také farmáři Roter Hahn, zde nabídne nepřeberné množství různých druhů sýra a pokrmů z něj. Také místní restaurace, oblíbené šenky v originále zvané Buschenschank využijí příležitost nabídnout svým hostům sýrové speciality a delikatesy. 

Velikonoce.

Místní farmáři své hosty rádi seznamují s jihotyrolskými tradicemi a neváhají je zapojit do velikonočních oslav. Jeden z oblíbených velikonočních zvyků, který můžete vyzkoušet na farmách Rote Hahn, je ťukání vajec. Probíhá tak, že proti sobě stojí dva lidé, z nichž každý drží natvrdo uvařené vajíčko. Soutěžící ťuknou vajíčky o sebe a ten, kterému zůstane vejce celé, vyhrává.

Velikonoce.

Jehněčí žebírka s chřestem

Vynikající jihotyrolská specialita, která již dlouhodobě zaujímá přední místo mezi velikonočními pochoutkami, jsou pečená jehněčí žebírka s chřestem. V Buschenschanku Oberlegar u Terlan je podle tradičního receptu připravuje Helene Schwarz. Příprava není složitá, a jak zmiňuje farmářka Helen, čerstvě sklizený chřest, se k jehněčímu masu skvěle hodí.

Na pečená jehněčí žebírka s chřestem pro 8 osob budeme potřebovat:
• 3 kg jehněčího masa
• 4 kg chřestu, kořenovou zeleninu a vývar
• ¼ l bílého vína
• sůl a koření (tymián, rozmarýn, kmín)

Jehněčí žebírka naporcujte a krátce opečte na pánvi. Až budou žebírka z obou stran opečené pěkně do hněda, můžete přidat koření, kořenovou zeleninu a bílé víno. Vše dejte péct do trouby a žebírka pravidelně otáčejte a podlévejte vývarem. Celková doba pečení se pohybuje mezi 60 a 90 minutami, podle toho, jak vám peče trouba. Chřest oloupejte, uvařte do křupava, ideálně v páře a servírujte k jehněčímu masu.

Velikonoce.

Pokud tuto farmu navštívíte, nesmíte vynechat ani místní Buschenschank, ve kterém vám na jaře připraví vynikající pochoutky z chřestu. Ať už se jedná o polévku, štrůdl či ragů, vše chutná báječně. Tyto speciality jsou připravovány z čerstvě sklizeného terlanského chřestu, který má právě nyní svou sezónu.

Knedlíky s kopřivami a medvědím česnekem

Ochutnat byste měli také knedlíky s kopřivami a medvědím česnekem, které dokonale doplňují kůzlečí nebo jehněčí pečeni.

Jestli chcete vyzkoušet přípravu kopřivových knedlíků doma, nachystejte si tyto ingredience:
• 300 g pečiva na knedlíky
• špetka soli
• 1/8 l mléka
• pepř z mlýnku
• 300 g kopřiv
• 1 na špičku nože muškátového oříšku
• 1 cibule
• 2 polévkové lžíce mouky
• 2 stroužky česneku
• 40 g másla
• 40 g nastrouhaného parmazánu
• 4 vajíčka
• 60 g hnědého másla

Pečivo na knedlíky namočte do mléka. Kopřivy omyjte, blanšírujte, dobře vymačkejte, nasekejte najemno a poté smíchejte s pečivem. Najemno nakrájejte také cibuli, česnek a poduste spolu na másle. Poté přidejte pečivo s vejci. Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem, celou hmotu dobře hněťte. Nakonec přidejte trochu mouky a vytvořte malé knedlíčky. Vařte je ve slané vodě asi 10 minut. Posypejte parmazánem a servírujte s povoleným zhnědlým máslem.

Velikonoční knedlíky.

INFO: Rote Hahn

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu

Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu

Už se stalo tradicí, že na Slovensku gastronomický rok začíná akcí Zimný festival jedla. Kuchaři exkluzivních restaurací po celé zemi se snaží, aby pro své hosty připravili nejlepší a nejoriginálnější jídelníček... celý článek

Vinařské stezky ve středních Čechách - Mělník a Kutná Hora

Jídlo na horké cestování

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Jídlo na horké cestování

Jídlo na horké cestování

Letní měsíce bývají obvykle ve znamení cestování a sportovních aktivit v Evropě. Na zimu se zase cestuje do jižní Asie, Jižní Ameriky nebo do Afriky. Slunečné dny a vedra sebou nesou riziko kazících
Kam v Praze a Brně na piknik?

Kam v Praze a Brně na piknik?

Piknik je skvělý způsob, jak strávit volný čas s rodinou nebo přáteli. Zážitek spojuje lidi s dobrým jídlem a pitím, v příprodě a při tom ve víru velkoměsta. Můžeme vyrazit v létě i v zimě, odpoledne i přes
Salát Wakame: kulinářský trend z Japonska

Salát Wakame: kulinářský trend z Japonska

Japonská kuchyně vždy fascinovala svým jedinečným přístupem k přípravě pokrmů. Mezi hlavní ingredience mnoha jídel patří mořské řasy wakame - produkt, který spojuje jemnou chuť s množstvím prospěšných vlastností. Wakame je ideální volbou
World Beer Awards 2024 bez české účasti

World Beer Awards 2024 bez české účasti

O Česku se ve světě ví, že je to země piva. Češi jsou ve spotřebě piva na prvním místě světové tabulky za rok a na osobu. V roce 2023 to bylo 128 litrů.
Plynový vařič na bombu jako nepostradatelný pomocník v přírodě

Plynový vařič na bombu jako nepostradatelný pomocník v přírodě

OUTDOOROVÉ VYBAVENÍ Příroda je skvělým místem pro odpočinek a útěk od každodenního shonu, ať už jde o krátkou túru, víkend pod stanem, nebo delší expedici. Jednou z klíčových věcí, na kterou byste neměli

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Ferie - veletrh Dánsko, Kodaň 21.-23.2. Cestovní ruch 21.2.
Matějská pouť Praha, Holešovice 22.2.-13.4. 22.2.
Reise Camping - veletrh Německo, Essen 19.-23.2. 23.2.
Free - veletrh Německo, Mnichov 19.-23.2. 23.2.
For Fishing - veletrh Praha, Letňany 20.-23.2. Rybářství a myslivost 23.2.
Hohe Jagd und Fischerei - veletrh Rakousko, Salzburg 20.-23.2. Lov a rybářství 23.2.
Nautika - veletrh Chorvatsko, Záhřeb 19.-23.2. 23.2.
Utazás - veletrh Maďarsko, Budapešť 20.-23.2. 23.2.
IWA - veletrh Německo, Norimberk 27.2.-2.3. Lovecké potřeby 27.2.
Bike Show - veletrh Dánsko, Kodaň 1.-2.3. 1.3.

Diskuse

X pharmacy histological p... utqepborad, 22.2.2025 18:10, 54 příspěvků
Cancer cialis walmart pri... ehudeal, 22.2.2025 18:10, 54 příspěvků
Religious obey pandemic p... agibisivotiw, 22.2.2025 18:02, 54 příspěvků
Occasionally acidaemia, f... odizudaihigau, 22.2.2025 17:59, 54 příspěvků
The may, even tinnitus; l... ohevuler, 22.2.2025 17:56, 54 příspěvků
Each boards emergencies: ... ifuwieiop, 22.2.2025 17:44, 54 příspěvků
If catarrhal bedding, vir... eposnuciciyeg, 22.2.2025 17:30, 54 příspěvků
Abrasions maintaining mus... aqekeamoovzuf, 22.2.2025 17:27, 54 příspěvků
Bladder registration thro... evuuimiko, 22.2.2025 17:23, 54 příspěvků
Their recurrently proport... eqekixet, 22.2.2025 17:20, 54 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklocestování Frýdek Místek Horydoly , 18.2.2025 14:43
Budějovicko láká na valen... Horydoly , 15.2.2025 2:38
Únor v Papilonii Liberec Horydoly , 14.2.2025 22:48
Užijte si valentýnskou ro... Horydoly , 14.2.2025 22:43
Praha a střední Čechy Horydoly , 14.2.2025 22:37
Dolní Morava Horydoly , 14.2.2025 22:33
Virtuální Valentýnský běh Horydoly , 14.2.2025 22:28
Regionální muzeum Mělník Horydoly Open, 5.2.2025 2:48