"Na vysoké škole jsem hodně sportoval a navíc jsem dělal instruktora ve fitness centru. Už tenkrát jsem věděl, že se chci zabývat výživou, takže jsem takto nasměroval výběr volitelných předmětů na vysoké škole. Dělal jsem státnice z potravinářských technologií. Vysoká škola zemědělská mi dala ideální základ pro dnešní práci, protože mnoho poznatků o lidské výživě vychází ze zkušeností a studií o výživě zvířat. Výživové tabulky pro všechny druhy hospodářských zvířat vznikly řádově o desetiletí dříve než adekvátní tabulky pro lidskou výživu. Například existují výživové tabulky rozdělené podle jednotlivých stádií březosti a laktace skotu - to u lidí snad nepoužíváme dodnes, i když existují. To je samozřejmě způsobeno skutečností, že s chovem zvířat je spojena značná ekonomika, takže je velká pozornost věnována výzkumu, vývoji a zvyšování produktivity."
Doporučení Petra Havlíčka
* Nadváha a únava nemusejí být způsobeny pouze tím, že hodně jíte a málo se hýbete. Mohou souviset s imunitním systémem, kterému nemusejí vyhovovat některé potraviny.
* Jakmile si řekneme "zkusím nějakou dietu," většinou to skončí špatně. Jen 5 až 10 % lidí, kteří se pokoušejí amatérsky zhubnout, se to podaří. Ze všeho nejdřív je nutné na základě různých vyšetření odhalit příčinu kil navíc. Jen tak může být výsledek trvalý a tělo zůstane zdravé.
* Hladem se nedá zhubnout. Dokonce ani ne samotnou dietou. Je potřeba se hýbat a také si hlídat odpočinek a spánek. Kdo málo spí, má nízkou hladinu hormonů dobré nálady, což vede k podráždění a uklidnit se umí jen jídlem. Po čase se objeví i nechuť ke sportu.
* Když se rozhodneme pro změnu životního stylu, musí to být se vším všudy. Proto je důležité udělat to pro sebe, ne pro okolí a jít do změny natrvalo. Kdo hubne jen v létě do plavek nebo kvůli svatebním šatům, ten shozená kila zase rychle naberete.
* Ženy jsou oproti mužům schopné dodržovat zdravý jídelníček. Jsou mnohem disciplinovanější, loajálnější a vytrvalejší. Muž se sice nadchne, ale chce vidět výsledek hned. Je to vidět i na tom, že ženy dokážou držet diety třeba desítky let. To muži nezvládají.
* Špičkoví kuchaři bojují s předsudkem, že čím více jídla je na talíři, tím lépe. Lidé si totiž neuvědomují, že když jedí kvalitní jídlo, stačí k zasycení mnohem menší porce. Jen málokterý host v restauraci ocení prvotřídní biftek, ale téměř každý si pochvaluje plný talíř svíčkové se šesti knedlíky.
ĆTĚTE TAKÉ: 5 pověr o jídle podle Petra Havlíčka