
Jak se dělají skvělé knedlíky?

Osoba z nejpovolanějších na slané i sladké knedlíky je Ingrid Pernkopfová, majitelka venkovského hotelu Grünberg u jezera Traunsee v Horním Rakousku. Je vynikající kuchařka a autorka několika kuchařských knih s knedlíkovou tematikou.
"Tajemství dobrého knedlíku tkví v jednoduchosti a rozmanitosti," říká naše knedlíková královna. Jen s několika základními přísadami je totiž možné vytvořit velké množství nejrůznější knedlíků.
Po noži raději nesahejte
Ingrid Pernkopfová dokázala za kuchařskou kariéru vykouzlit na 250 druhů knedliků: s houbami, paprikou, uzeným pstruhem, masem, nebo sladké s ovocem, nejlépe s meruňkami.
Úspěch dobrých knedlíků spočívá také v jejich konzistenci. Těsto se připravuje z brambor, mouky nebo tvarohu. Knedlíky však musejí být vždycky nadýchané a načechrané, aby se daly lehce rozdělit vidličkou. Kdo je krájí nožem, ten se dopouští neodpustitelného barbarství.
Recept na grünberské tvarohové knedlíky
Přisady: 700 g tvarohu, 50 g rozpuštěného másla, 3 vejce, špetka soli, 60 g cukru, trošku nastrouhané citronové kúry, malé množství citronové šťávy, 10 ml rumu, cca 140 g toastového chleba nakrájeného na kostičky bez kůrky.
Příprava: Tvaroh, vejce a máslo zamíchat, přidat ostatní přísady a nechat cca 2 hodiny odpočinout. Poté vlhkýma rukama vytvarovat knedlíky a vhodit do vroucí osolené vody, do níž lze přidat trošku rumu, vanilkový lusk, skořici aj. Snížit teplotu a nechat knedlíky 12-15 minut dojít. Před vyjmutím ještě jednou přivést do varu, vyndat z hrnce a nechat odkapat.
Meruňkové knedlíky mají v Rakousku hlavní sezonu v červenci. Meruňky se obaluji tvarohovým těstem a po uvaření, když vyplavou na povrch, se vyndají, obalí ve strouhance usmažené na másle, posypou práškovým cukrem a pokapou rozpuštěným máslem. Mňam, mňam.
Více o knedlících na HORYDOLY
Diskuse
Diskuze k článku

Houbařské a mykologické akce 2025
Sázava a Posázaví AKTUÁLNĚ 2025
Může se hodit
Nejčtenější články

Svátek růžových vín a "bublinek" na Pražském hradě
Houbařské a mykologické akce 2025

Houby AKTUÁLNĚ 2025

Sázava a Posázaví AKTUÁLNĚ 2025

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Camp - veletrh | Norsko, Lillestrøm | 4.-6.4. | 4.4. | |
Lov v pravěku | Rakousko, Asparn | 5.-6.4. | 5.4. | |
ILTM - veletrh luxusního cestování | Jižní Afrika, Cape Town | 6.-8.4. | 6.4. | |
Velikonice v hornickém domku | Příbram, muzeum | 7.-20.4. | 7.4. | |
Regiony České republiky - veletrh | Lysá nad Labem | 10.-13.4. | 10.4. | |
Myslivost a příroda - veletrh | Kroměříž, Výstaviště | 12.-13.4. | 12.4. | |
Matějská pouť | Praha, Holešovice | 22.2.-13.4. | 13.4. | |
Pstruhová sezona
|
Česko | Začátek lovu | 16.4. | |
Velikonoce | Česko | 21.4. | ||
Flora - veletrh | Olomouc | 24.-27.4. | 24.4. |
Diskuse
Proč 2 h do Špindlu, když... | Skiák, 28.3.2025 13:31, 1 příspěvek |
Podivný úvod . . . . | Honza, 28.3.2025 10:36, 3 příspěvky |
Podivný úvod . . . . | Horydoly - Kuba Turek, 27.3.2025 15:43, 3 příspěvky |
Podivný úvod . . . . | Michael Beranek, 27.3.2025 15:18, 3 příspěvky |
Funí | Kuba Turek, 26.3.2025 18:28, 2 příspěvky |
Funí | Pigaro flora, 26.3.2025 12:40, 2 příspěvky |
doporučuji tiskovou zpráv... | Horydoly, 25.3.2025 15:36, 2 příspěvky |
doporučuji tiskovou zpráv... | Lukas B., 25.3.2025 15:05, 2 příspěvky |
Vranov | Tomáš Puš, 25.3.2025 13:52, 3 příspěvky |
Vranov | Jakub Hubert, 25.3.2025 13:47, 3 příspěvky |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Polička? Věda nebo Veliko... | Horydoly , 24.3.2025 0:53 |
Prague Bike Fest Na Výsta... | Horydoly Open, 20.3.2025 22:13 |
Největší běžecká výstava ... | Horydoly , 16.3.2025 20:23 |
Každý, kdo jen trochu chc... | milan šupa, 13.3.2025 19:43 |
EXPEDÍCIE (jar 2025) | Horydoly , 24.2.2025 13:32 |
Střední Čechy v březnu | Horydoly , 23.2.2025 12:44 |
Cyklocestování Frýdek Místek | Horydoly , 18.2.2025 14:43 |
Budějovicko láká na valen... | Horydoly , 15.2.2025 2:38 |