"U nás v Jižním Tyrolsku se mísí italské středomořské vlivy s horskými alpskými zvyklostmi," říká Monika Hellriglová, která má na starosti turistický marketing pro celou střední Evropu. "Projevuje se to ve všech oblastech, ale na první pohled to poznáte v jídle."
Slyšel jsem, že si hosté objednávali v restauraci na sjezdovce sportwasser (vodu pro sportovce). Já znám ale jenom schiwasser (vodu pro lyžaře).
Je to oblíbené levné pití. Klasická schiwasser je červený sirup ředěný čistou vodou, který je obvykle vyrobený z malin nebo borůvek. V čím dál populárnější sportwasser je nalitý světlý sirup.
V horských ubytovacích hostincích je tradičním jídlem sýr. Na talíře dostávají hosté mnoho druhů. Jak se v nich vyznat?
Nechejte si poradit od hostinského. Nic jiného vám ostatně nezbývá, protože mnohé sýry jsou specialitou konkrétní sýrárny, nebo dokonce jenom jednoho statku. V létě spíše frčí měkké čerstvé sýry, kdežto v zimě tvrdé trvanlivé. Dodržujte i pořadí sýrů, jak vám je hostinský doporučí ke konzumaci. Obecně platí, že se postupuje od méně výrazných chutí ke kořenitým a zemitým. Když nějaký druh přeskočíte, už si těžko vychutnáte předchozí.
A co špek? V každé restauraci je k dostání na prkénku, dá se koupit v řeznictví i supermarketu.
Místní znalci ho kupují přímo na statcích. Jihotyrolský špek je jemně uzený a vyhledávaný kromě našeho regionu také v Německu a Rakousku. My ho jíme ve slabých plátcích především s pečivem. Může to být čerstvý tmavý chléb, stejně jako křupavý horský chléb, který Čechům připomíná preclíky.
Jižní Tyrolsko je také zemí vína...
...ano, pěstuje se tu nejseverněji a nejvýše v Itálii. Poslední vinice šplhají v okolí Brixenu až do výše 1000 metrů nad mořem. Právě proto se tu rodí velmi kvalitní víno, neboť tu máme velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Kvůli přírodním podmínkách jsou to vína lehká s výraznou chutí. Původními odrůdami jsou především Vernatsch, Lagrein a Gewürztraminer.
Jak je důležitá jihotyrolská vinařská oblast v rámci Itálie?
Velmi důležitá! Vyrábí se tu sice jen zanedbatelné množství vína, ale většina je velmi kvalitní. Nejvíce se ho vypije u nás, zbytek se prodá ve zbytku Itálie a Německu.
Místní pijáci jsou patrioti?
Ano. Pro většinu místních rodin by bylo nemyslitelné, aby si k večeři daly jiné víno, než jihotyrolské. Někdo pije dokonce pouze víno pouze z jedné vybrané vinice.