Kapr pečený na ohníčku
Kapr je pro většinu cizinců odporná líná ryba, která se válí v bahně u dna rybníku a tomu také podle nich odpovídá nevalná chuť. My Slované ovšem víme své. V Česku je kapitální kapr snem většiny rybářů a také jejich drahých poloviček. Chutná náramně.
Není lepší pochoutky, než čerstvě chycená ryba, jednoduše opečená na ohníčku hned u vody.
Klasikou je kapr osmažený na roštu, v alobalu, nebo v těstíčku. Vyšší dívčí je pečení kapra zabaleného v blátě.
Pečení na roštu
Kapra lze jednoduše opéct na roštu. Stačí ho rozkrájet, je vcelku jedno, zda to bude na podkovy nebo filety, osolit, nechat čtvrt hodinky odležet a hodit na rošt.
Pod roštem mohou planout malé plaménky, ale nesmějí olizovat maso zespodu. Lepší jsou žhnoucí oharky. Nezapomeňte maso párkrát otočit!
Pečení v ohni
Jenže kdo nosí s sebou kromě rybářského prutu ještě rošt? Proto se ryby pečou také přímo na ohni.
Jednoduchá příprava je možná třeba tak, že doprostřed ohniště položíme plochý kámen a okolo něho udržujeme malý, ale vydatný oheň. Až se kámen rozpálí, poslouží nám jako gril. Hodíme na něj maso, které se krásně propeče.
Pozor na kámen, abyste ho vzali ze suchého místa. Mokré kameny, především vybrané přímo z řeky či potoka, rády praskají a mohou nás zranit.
Na grilu si můžeme dovolit udělat pár fintiček se solí a kořením. Obvykle se přidává mletý pepř a paprika, ale dá se experimentovat i s dalšími přísadami. Zajímavá je chuť čerstvého libečku, majoránky, dokonce i křene, nebo čehokoliv, co v okolí rybníka najdete či koupíte.
VIDEO Vánoční kuchání kapra
Pečení v bahně
Trampskou romantiku můžete zažít při pečení ryby v bahně. Vezměte ji celou, zaplácejte ji tuhým bahnem a vložte na prochladlý popel. Občas ji obraťte, ale není to potřeba dělat často.
Nejlepší obalovací bahno je jílovité, protože se nerozpadá. Má velmi podobné vlastnosti jako keramika, ve které se normálně peče a smaží i v domácí kuchyni.
Propečení není možné dost dobře kontrolovat. Záleží na zkušenostech kuchaře a také trochu na štěstí, jak se ryba udělá. Až si budete myslet, že je hotová, bahno z ní sloupněte, rybu naporcujte a osolte.
Pečení v kotlíku
Na vaření, pečení a smažení ryb v kotlíku existují tisíce receptů. Největší experti na to najdete na východě. Proslulé polské a ruské polévky, které bychom u nás nejspíš označili za rybí guláše, umějí uvařit v nespočetných variantách.
My zkusíme kapra v kotlíku zapéct. Rybu rozkrájíme a maso necháme půl hodiny odležet. Poté ho zakapeme citronem, potřeme česnekem utřeným se solí a obalíme v polohrubé mouce smíchané se solí, mletým pepřem, sladkou paprikou a kmínem.
Kusy obaleného kapřího masa naskládáme do kotlíku, polijeme olejem nebo máslem a pečeme. Čím menší budou plameny pod kotlíkem, tím lépe. Porce jednou až dvakrát obrátíme.
Dobrou chuť!
FOTOGALERIE: Výlov Borovického rybníku
Diskuse
Diskuze k článku
Lezecká sezóna nekončí, aneb lezení je i zimní sport
8 TIPŮ Kouzelná místa na svatbu ve středních Čechách
Může se hodit
Nejčtenější články
Perušič se Schweinerem budou příští rok obhajovat titul mistrů světa
Průmyslové mixéry: k čemu se používají?
Jak se dokonale připravit na běžecké lyžování
Personalizace řízená AI: Klíč k moderní zábavě
Chyba metodiky Českého horolezeckého svazu: jištění dvěma lany v jedné karabině je smrtelná past
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Touristik a Caravaning - veletrh | Německo, Lipsko | 20.-24.11. | 20.11. | |
Betlémy - výstava | Karlovy Vary, muzeum | 20.11.-19.1. | 20.11. | |
Międzynarodowe Targi Turystyczne - veletrh | Polsko, Varšava | 21.-23.11. | 21.11. | |
Czechbus - veletrh | Praha, Letňany | 19.-21.11. | 21.11. | |
Laviny v Česku - křest knihy | Vrchlabí, Krtek | Skialpinistická expedice | 21.11. | 18:00 |
CIBTM - veletrh | Barcelona | 19.-21.11. | 21.11. | |
Mezinárodní festival outdoorových filmů | Chvalkovice na Hané | 21.-23.11. | 21.11. | |
Irák a Írán - diashow | Pardubice, Východočeské muzeum | Přednáší Jindra a Daniel Dubských | 21.11. | 18:00 |
Mezinárodní festival outdoorových filmů | Frenštát pod Radhoštěm, kino | 21.-24.11. | 21.11. | |
Life - veletrh | Brno, Výstaviště | 22.-24.11. | 22.11. |
Diskuse
když hoří pod plechem | Lukas B., 21.11.2024 14:39, 5 příspěvků |
nasrat@hovno.ch | pikovoda, 21.11.2024 11:28, 5 příspěvků |
Ta informace o zedníkovi ... | Honza, 20.11.2024 23:57, 8 příspěvků |
plechovka pohoda | Honza, 20.11.2024 23:44, 5 příspěvků |
plechovka pohoda | Huze, 20.11.2024 16:28, 5 příspěvků |
Ta informace o zedníkovi ... | Kuba Turek, 19.11.2024 13:14, 8 příspěvků |
Ta informace o zedníkovi ... | Andy, 19.11.2024 12:55, 8 příspěvků |
Ta informace o zedníkovi ... | Michael Beranek, 19.11.2024 9:10, 8 příspěvků |
nasrat@hovno.ch | Lukas B., 19.11.2024 9:07, 5 příspěvků |
Ta informace o zedníkovi ... | Honza, 18.11.2024 18:45, 8 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Podzimní školení Akademie... | Horydoly , 21.11.2024 16:23 |
Cestování v digitální éře | Horydoly , 21.11.2024 16:10 |
Regionální muzeum Mělník | Horydoly , 19.11.2024 18:24 |
Svatba | Horydoly , 18.11.2024 14:12 |
Litr balené vody obsahuje... | Horydoly Open, 6.11.2024 23:42 |
Podzim ve Velkých Karlovi... | Horydoly , 6.11.2024 2:28 |
Metropolitní trail Motols... | Horydoly , 1.11.2024 0:17 |
Das war der Cybathlon 2024 | Horydoly , 30.10.2024 23:53 |