Pijete burčák, nebo zkvašený hroznový mošt?

Pijete burčák, nebo zkvašený hroznový mošt?
Burčák červený i bílý pijeme před sklípkem v Dolních Věstonicích pod Pálavou.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Na přelomu léta a podzimu se začíná burčák prodávat na každém rohu a nechybí prakticky na žádném trhu, jarmarku či podobné akci. Nabízejí ho také vinárny a další kamenné provozovny. Prodávat se smí od počátku srpna do 30. listopadu. Ne vždy jde ale o pravý nefalšovaný burčák. Na co si dát při nákupu burčáku pozor?

Jak na to

Jak vzniká burčák?

Zpracování vinné révy v mošt začíná co nejdříve po sklizni, aby se uchovala kvalita hroznů. Vinný mošt kvasí v sudech či tancích při teplotě 15-30°C po dobu jednoho či dvou týdnů. Cukr přirozeně obsažený v bobulích vinné révy přeměňují kvasinky na alkohol a oxid uhličitý. Burčák musí obsahovat alespoň 1 % alkoholu. Obvykle se však jeho množství pohybuje okolo 4 až 6 %.

 Burčák je moravský nebo český

Označení burčák mohou nést jen nápoje vyrobené z hroznů vinné révy, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky v daném kalendářním roce.

Pokud někdo pod názvem burčák prodává zkvašený mošt z hroznů dovezených ze zahraničí, jedná se o klamání spotřebitele. "Na vině je buď neznalost prodejce, nebo úmyslně chybné označení. Pokud by prodejce nápoj označil jako částečně zkvašený hroznový mošt, bylo by vše v pořádku," říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. "Informace, zda jde o burčák, či částečně zkvašený hroznový mošt, musí být podle zákona vždy uvedena viditelně spolu s údaji o místě původu a o tom, kdo nápoj vyrobil."

Pančovaný burčák?

Narazit na kvalitní částečně zkvašený hroznový mošt ze zahraničí vydávající se za burčák může být stále ta lepší varianta. Někteří prodejci se snaží burčák pančovat, například ředit vodou. Přídavek vody je přitom jedním z nejčastějších prohřešků, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce každoročně objeví. V kontrolovaných vzorcích se objevují také syntetická barviva, nedeklarovaný oxid siřičitý či etanol z přidaného cukru.

Na co si dát pozor, abyste si nekoupili pančovaný burčák? Burčák z bílého vína by měl mít žlutou až medově zlatavou barvu. Rozhodně by neměl být nahnědlý. "Hnědá barva by mohla poukazovat na ředění jablečným moštem, na starý burčák či kvašený mošt vyrobený z plesnivých bobulí. Narezlá či téměř průzračná barva ukazuje na mošt ředěný vodou. Naopak usazeniny nejsou na škodu," vysvětluje Hana Hoffmannová.

Okem patrné by měly být také bublinky oxidu uhličitého, kvůli kterému se nedoporučuje lahve s burčákem dovírat.

Voňavý a barevný, lehce alkoholický nápoj

Dobrý burčák lze poznat také podle jeho aroma. Neměl by být cítit plísní, kvasinkami ani hnilobou. Vůně by naopak měla být svěží, čerstvá a hroznová. Měly by v ní být patrné jednotlivé odrůdy vinné révy. Na začátku sezóny jsou to Irsai Oliver a Müller Thurgau. Později v sezóně se objevuje burčák z Veltlínského zeleného, Muškátu moravského a Chardonnay. Růžový či červený burčák přichází ke slovu tradičně až zhruba v polovině září.

 

"Že něco není s nabízeným produktem v pořádku, vám může naznačit také cena. Litr burčáku lze vyrobit ze dvou kilogramů vinné révy. Letošní burčák by se měl prodávat zhruba za 70 až 80 korun za litr. Nižší cena by ve vás měla vzbudit podezření," radí Hoffmannová.

Kromě vzhledu a vůně byste měli prověřit také prostředí, v jakém se prodává. Ideální je kupovat dobře vychlazený burčák. "Nekupujte burčák, který je vystaven velkému teplu a přímému slunci. Teplo totiž urychluje kvašení. Dejte pozor také na stáří. Správný burčák by neměl být starší tří dnů," uvádí Hana Hoffmannová.

Booking.com

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu

Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu

Už se stalo tradicí, že na Slovensku gastronomický rok začíná akcí Zimný festival jedla. Kuchaři exkluzivních restaurací po celé zemi se snaží, aby pro své hosty připravili nejlepší a nejoriginálnější jídelníček... celý článek

Vinařské stezky ve středních Čechách - Mělník a Kutná Hora

Jídlo na horké cestování

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Jídlo na horké cestování

Jídlo na horké cestování

Letní měsíce bývají obvykle ve znamení cestování a sportovních aktivit v Evropě. Na zimu se zase cestuje do jižní Asie, Jižní Ameriky nebo do Afriky. Slunečné dny a vedra sebou nesou riziko kazících
Kam v Praze a Brně na piknik?

Kam v Praze a Brně na piknik?

Piknik je skvělý způsob, jak strávit volný čas s rodinou nebo přáteli. Zážitek spojuje lidi s dobrým jídlem a pitím, v příprodě a při tom ve víru velkoměsta. Můžeme vyrazit v létě i v zimě, odpoledne i přes
Salát Wakame: kulinářský trend z Japonska

Salát Wakame: kulinářský trend z Japonska

Japonská kuchyně vždy fascinovala svým jedinečným přístupem k přípravě pokrmů. Mezi hlavní ingredience mnoha jídel patří mořské řasy wakame - produkt, který spojuje jemnou chuť s množstvím prospěšných vlastností. Wakame je ideální volbou
World Beer Awards 2024 bez české účasti

World Beer Awards 2024 bez české účasti

O Česku se ve světě ví, že je to země piva. Češi jsou ve spotřebě piva na prvním místě světové tabulky za rok a na osobu. V roce 2023 to bylo 128 litrů.
Plynový vařič na bombu jako nepostradatelný pomocník v přírodě

Plynový vařič na bombu jako nepostradatelný pomocník v přírodě

OUTDOOROVÉ VYBAVENÍ Příroda je skvělým místem pro odpočinek a útěk od každodenního shonu, ať už jde o krátkou túru, víkend pod stanem, nebo delší expedici. Jednou z klíčových věcí, na kterou byste neměli

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Ferie - veletrh Dánsko, Kodaň 21.-23.2. Cestovní ruch 21.2.
Matějská pouť Praha, Holešovice 22.2.-13.4. 22.2.
Reise Camping - veletrh Německo, Essen 19.-23.2. 23.2.
Free - veletrh Německo, Mnichov 19.-23.2. 23.2.
For Fishing - veletrh Praha, Letňany 20.-23.2. Rybářství a myslivost 23.2.
Hohe Jagd und Fischerei - veletrh Rakousko, Salzburg 20.-23.2. Lov a rybářství 23.2.
Nautika - veletrh Chorvatsko, Záhřeb 19.-23.2. 23.2.
Utazás - veletrh Maďarsko, Budapešť 20.-23.2. 23.2.
IWA - veletrh Německo, Norimberk 27.2.-2.3. Lovecké potřeby 27.2.
Bike Show - veletrh Dánsko, Kodaň 1.-2.3. 1.3.

Diskuse

X pharmacy histological p... utqepborad, 22.2.2025 18:10, 54 příspěvků
Cancer cialis walmart pri... ehudeal, 22.2.2025 18:10, 54 příspěvků
Religious obey pandemic p... agibisivotiw, 22.2.2025 18:02, 54 příspěvků
Occasionally acidaemia, f... odizudaihigau, 22.2.2025 17:59, 54 příspěvků
The may, even tinnitus; l... ohevuler, 22.2.2025 17:56, 54 příspěvků
Each boards emergencies: ... ifuwieiop, 22.2.2025 17:44, 54 příspěvků
If catarrhal bedding, vir... eposnuciciyeg, 22.2.2025 17:30, 54 příspěvků
Abrasions maintaining mus... aqekeamoovzuf, 22.2.2025 17:27, 54 příspěvků
Bladder registration thro... evuuimiko, 22.2.2025 17:23, 54 příspěvků
Their recurrently proport... eqekixet, 22.2.2025 17:20, 54 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklocestování Frýdek Místek Horydoly , 18.2.2025 14:43
Budějovicko láká na valen... Horydoly , 15.2.2025 2:38
Únor v Papilonii Liberec Horydoly , 14.2.2025 22:48
Užijte si valentýnskou ro... Horydoly , 14.2.2025 22:43
Praha a střední Čechy Horydoly , 14.2.2025 22:37
Dolní Morava Horydoly , 14.2.2025 22:33
Virtuální Valentýnský běh Horydoly , 14.2.2025 22:28
Regionální muzeum Mělník Horydoly Open, 5.2.2025 2:48