Via Culinaria: Gurmánské potěšení na 19 lyžařských chalupách
TIP HORYDOLY. Nikde jinde v celém Rakousku nenajdete tolik skvělých, známých a oceňovaných kuchařů, jako v Salcbursku. V devatenácti chalupách si můžete být jistí, že vám naservírují gastronomické poklady z tradiční regionální kuchyně.
Opravdové kuchařské umění můžete poznat v restauracích, zapojených do sítě podniků pro milovníky dobrého jídla a pití Via Culinaria.
Sníh na 2500 kilometrech skvěle upravených sjezdovkách v Salcbursku připomíná cukr na jablečném trhanci, který můžete ochutnat na Bellevue Alm v Bad Hofgastein. Tato restaurace je součástí jedné z nejstarších lyžařských chalup v Evropě. Pro majitele útulné lyžařské chaty vytvořil tento lahodný dezert profesionální a mnohokrát oceněný kuchař Franz Aichhorn. Restaurace Bellevue Alm patří již od roku 1990 k patnácti nejvyhlášenějším podnikům v celém Rakousku, přesto si zachovala svůj osobitý horský ráz a návštěvníci se sem díky skvělé atmosféře a vynikající kuchyni rádi vracejí.
Lahodná zvěřina v Dienten, Flachau a Katschberg
Jürgen Vigne je jedním ze čtyř kuchařů v Salcbursku, kteří získali prestižní ocenění Jeune Restaurateurs d’Europe. Stanovil si jako cíl, spojit moderní trendy evropské kuchyně s respektem k tradičním produktům.
Druhým oceněným kuchařem ze Salcburska je Vitus Winkler z restaurace Sonhof v St. Veit (15 bodů v hodnocení Gault Millau, jednoho z nejvlivnějších průvodců mezi hotely a restauracemi v Evropě). Tento kuchař zabodoval v mnoha soutěžích pokrmem Osso Buco z tauernského jehněčího s pomerančovou polentou, které můžete ochutnat ve vyhlášené restauraci Skilounge Lisa Alm ve Flachau.
Na jihu Salcburska byste rozhodně měli ochutnat pečené brambory v Gamskogelhütte podle tradičního rakouského receptu od Josefa Steffnera z podniku Mesnerhaus (17 bodů podle Gault Millau) s červenou řepou, škvarky, křenem a kysanou smetanou. Kdo jednou ochutná tento skvost rakouské kuchyně, určitě si tento úžasný chuťový zážitek bude chtít zopakovat.
Abychom po dobrém jídle nezapomněli ani na sladkou tečku… Klasikou, která by neměla být v Salcbursku opomenuta, je známý Mouřenín v košilce (Moar im Pfoad), který nabízí chalupa Bürglalm v Dienten. Jde o dezert vytvořený z té nejlepší regionální čokolády.
Zajímavé proměny typických regionálních jídel
Jak dobře je možné spojit umění špičkových salcburských kuchařů s vynikajícími regionálními surovinami, dokazují kreativní kulinářské počiny. Těží z nejlepšího v této oblasti. Příkladem může být štrúdl z kozího sýra od kuchaře Guntera Naynara v Kosslbächer Alm v lungauské lyžařské oblasti Aineck.
Několik hvězdiček v hodnocení kuchařského umění získal také Josef Brüggler, působící v hotelu Erlhof v Zell am See. Tento region je známý zejména díky pinzgauskému hovězímu. V restauraci Wieseralm tak mohou nabídnout například skvělý filet z pinzgauského mladého býčka.
Mezi další restaurace, které stojí za návštěvu, patří Panorama Alm v Saalbachu, Hirschen-Hüttn nebo Treff 2000 v Obertauern. Tady si zaručeně pochutnáte.
Čtěte také: Via Culinaria v Lungau
Třetí vydání průvodce Via Culinaria
Již pět let je stošedesátistránkový katalog Via Culinaria praktickým průvodcem po nejlepších restauracích a na výpravách za skvělou kuchyní v Salcbursku. Najdete v něm 7 vyznačených tras s 212 adresami, kde uspokojí vaše chuťové buňky.
Cesty pro milovníky dobrého jídla a pití vedou celým Salcburskem. Jsou tím pravým pro labužníky, mlsaly, milovníky ryb, masa nebo sýrů a pro ty, kteří mají rádi příjemné posezení u baru, se sklenicí piva, dobrého vína nebo něčeho ostřejšího.
Na této trase leží 76 vyhlášených restaurací, 21 farem a útulných chalup na pastvinách, 16 lahůdkářství, cukráren a kaváren, 9 pivovarů, 6 palíren, 35 výrobců tu prodává vlastní potraviny a spousta originálních hostinců nabízí tradiční místní kuchyni.
INFO: Via Culinaria
Výběr specialit Via Culinaria
1 Rottenhofhütte, Annaberg
rodina Hirscher, www.rottenhofhuette.at
Restaurant Winterstellgut, Annaberg, Erwin Werlberger
Pastevecké knedlíky se špekem a sýrem z domácí sýrárny
2 Treff 2000, Obertauern
www.treff2000.at
Restaurant Carpe Diem, Salzburg, Franz Fuiko
Siven alpský s bílým zelím a šalotkami
3 Gamskogelhütte, Katschberg
www.gamskogel.at
Restaurant Mesnerhaus, Mauterndorf, Josef Steffner
Pečené brambory podle lungauského receptu s červenou řepou, škvarky, křenem a kysanou smetanou
4 Kösslbacher Alm, Aineck
rodina Kösslbacher, www.katschberg-alm.com
Restaurant Die Stubn, Mariapfarr, Michael Bogensberger
Štrúdl z lungauského čerstvého sýra s krémovou pěnou
5 Burgstallhütte, Flachau
rodina Seiwald, www.burgstallhuette.com
Restaurant Obauer, Werfen Rudi Obauer
Speciální silná polévka O-Power
6 Lisa Alm, Flachau
rodina Tiefenthaler, www.lisa-alm.com
Restaurant Sonnhof, St. Veit Rose-Marie + Vitus Winkler
Osso Buco z tauernského jehněčího s pomerančovou polentou
7 Bergrestaurant Gehwolfalm, Großarl
rodina Gschwandtl, www.gehwolf-huette.com
Restaurant Oberforsthof, St. Johann Alexander Forbes jun.
Grossarlský myšák (zapečené brambory plněné šunkou a sýrem, ozdobené jako myšky – oblíbené dětské jídlo)
8 Bellevue Alm, Bad Gastein
Sepp Schellhorn, www.bellevue-alm.com
Restaurant Aichhorn, Kleinarl, Franz Aichhorn
Pongauský jablečný trhanec
9 Hirschen-Hütt’n, Bad Hofgastein
rodina Windischbauer, www.angertal.at
Restaurant Unterbergerwirt, Dorfgastein Hans-Peter Berti
Jemné ragú z mladého gasteinského jelínka s hříbkovou polentou a s hruškovým zelím
10 Weitmoser Schlossalm, Bad Hofgastein
rodina Scharfetter www.weitmoserschloss.at
Weitmoser Schlössl, Bad Hofgastein Familie Scharfetter
Marinovaná hovězí špička z domácího bio-hovězího z Pinzgau s čerstvým křenem, cibulkami a dýněmi
11 Areitalm, Zell am See
rodina Pfeffer www.areitalm.at
Hotel Salzburger Hof, Zell am See Familie Holleis
12 Gletschermühle & Gipfel-Restaurant am Kitzsteinhorn, Kaprun
www.kitzsteinhorn.at
Hotel Erlhof, Zell am See Josef Brüggler
Gratinovaný roastbeef se salcburským křenem
13 Bergrestaurant Toni Alm, Mittersill
Manfred Gschwandtner, www.toni-alm.at
Meilinger Taverne, Mittersill Anneliese Klackl
Obilné zeleninové rizoto s opečenými rybími filety
14 Bergrestaurant Panoramaalm, Mittersill
rodina Schnell, www.panoramaalm.net
Restaurant Haas am Teich, Mittersill Christian Haas
Taurský salát (salát s ovčím sýrem obaleným v pinzgauském špeku
15 Panorama Alm, Saalbach
rodina Röck, www.panorama-alm.at
Hotel-Restaurant Kirchenwirt, Leogang, Familie Unterrainer, Fritz Braumüller
Do růžova opečený jelení plátek s třešňovou omáčkou, zelím a nudlemi
16 Restaurant Wieseralm, Hinterglemm
Joser Kröll, www.wieseralm.at
Schloss Prielau, Zell am See Andreas Mayer
Filet z pinzgauského mladého býčka
17 Restaurant Alte Schmiede, Leogang
rodina Altenberger, www.alteschmiede-leogang.com
Restaurant Weyringer, Henndorf Emanuel Weyringer
Koblihy plněné pinzgauským pasteveckým sýrem, černý chleba a pop-corn omáčka
18 Bergrestaurant Bürglalm, Dienten
rodina Bürgler, www.buerglalm.at
Restaurant Pfefferschiff, Salzburg, Jürgen Vigne
Moar im Pfoad (Mouřenín v košilce)
19 Restaurant Salzburger Hochalm in der Skihalle Neuss
www.allrounder.de
Küchenchef Ralf Heinz
Speciální menu pro zahřátí ze salcburských surovin
Diskuse
Diskuze k článku
Vánoční trhy v Marienberg za Krušnými horami
Na víno, na destilát i na koktejl. Každý nápoj si zaslouží vlastní sklo
Může se hodit
Nejčtenější články
MAPA: Pivovary v Čechách, na Moravě i ve Slezsku
Výlovy rybníků 2024 listopad
Dětské láhve pro děti: Podpořte pitný režim nezávadnou a kvalitní lahví
Začíná tajemný Advent
Vánoční trhy v Praze 2024
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Polabské vánoční trhy | Lysá nad Labem | 6.-22.12. | 22.12. | |
Zpívání na Radničních schodech | Praha, Hradčanské n. | 24.12. | 15:00 | |
Striezelmarkt - vánoční trh | Německo, Drážďany | 27.11.-24.12. | 24.12. | |
Štědrovečerní zpívání | Pardubice, Pernštýnské náměstí | 24.12. | ||
Zpívání u vánočního stromu | Kněždub | 24.12. | 00:00 | |
Vánoce na statku | Turnov, Dlaskův statek | 1.-30.12. | 30.12. | |
Vánoční výstava | Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy | 29.11.-31.12. | 31.12. | |
Vánoční výstava | Praha, Betlémská kaple | 28.11.-2.1. | 2.1. | |
Reisemarkt - veletrh | Německo, Mannheim | 4.-6.1. | 4.1. | |
Betlém
|
Česká Lípa, Škroupovo náměstí | 8.12.-4.1. | 4.1. |
Diskuse
INU | Honza, 22.12.2024 10:16, 3 příspěvky |
Venkovní fitness / workout | Honza, 21.12.2024 13:18, 2 příspěvky |
INU | Kuba Turek, 20.12.2024 22:48, 3 příspěvky |
INU | Honza, 20.12.2024 13:44, 3 příspěvky |
Nejenom 90´s | PK, 20.12.2024 11:47, 1 příspěvek |
co by člověk pro ženu neu... | Horydoly - Andrea Černá, 18.12.2024 11:34, 2 příspěvky |
Venkovní fitness / workout | Šlojíř, 17.12.2024 21:39, 2 příspěvky |
INU | Honza, 17.12.2024 20:54, 1 příspěvek |
Ahoj, hledám bezpečnou a ... | Luca Bolton, 17.12.2024 14:48, 1 příspěvek |
ideologové - Vyšebohy? | Kuba Turek, 16.12.2024 16:54, 6 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Velké Karlovice zahájí se... | Horydoly , 13.12.2024 23:29 |
Žáčková opouští Valachy | Horydoly , 13.12.2024 23:01 |
Šimůnek končí ve Forbesu | Horydoly , 13.12.2024 22:57 |
Holiday World | Horydoly , 13.12.2024 10:41 |
Re: Pražský veletržní areál | Horydoly , 13.12.2024 10:40 |
Pozvánka na Valnou hromad... | Horydoly , 6.12.2024 11:03 |
Běžecké závody 2025 | Horydoly Open, 4.12.2024 10:37 |
Advent České Budějovice | Horydoly , 3.12.2024 10:16 |