Via Culinaria: Gurmánské potěšení na 19 lyžařských chalupách

Via Culinaria: Gurmánské potěšení na 19 lyžařských chalupách
Genusswege im Salzburgerland. Via Culinaria.
Autor snímku REPRO Horydoly
SDÍLEJ:

TIP HORYDOLY. Nikde jinde v celém Rakousku nenajdete tolik skvělých, známých a oceňovaných kuchařů, jako v Salcbursku. V devatenácti chalupách si můžete být jistí, že vám naservírují gastronomické poklady z tradiční regionální kuchyně. 

Opravdové kuchařské umění můžete poznat v restauracích, zapojených do sítě podniků pro milovníky dobrého jídla a pití Via Culinaria.

Sníh na 2500 kilometrech skvěle upravených sjezdovkách v Salcbursku připomíná cukr na jablečném trhanci, který můžete ochutnat na Bellevue Alm v Bad Hofgastein. Tato restaurace je součástí jedné z nejstarších lyžařských chalup v Evropě. Pro majitele útulné lyžařské chaty vytvořil tento lahodný dezert profesionální a mnohokrát oceněný kuchař Franz Aichhorn. Restaurace Bellevue Alm patří již od roku 1990 k patnácti nejvyhlášenějším podnikům v celém Rakousku, přesto si zachovala svůj osobitý horský ráz a návštěvníci se sem díky skvělé atmosféře a vynikající kuchyni rádi vracejí.

Lahodná zvěřina v Dienten, Flachau a Katschberg

Jürgen Vigne je jedním ze čtyř kuchařů v Salcbursku, kteří získali prestižní ocenění Jeune Restaurateurs d’Europe. Stanovil si jako cíl, spojit moderní trendy evropské kuchyně s respektem k tradičním produktům.

Druhým oceněným kuchařem ze Salcburska je Vitus Winkler z restaurace Sonhof v St. Veit (15 bodů v hodnocení Gault Millau, jednoho z nejvlivnějších průvodců mezi hotely a restauracemi v Evropě). Tento kuchař zabodoval v mnoha soutěžích pokrmem Osso Buco z tauernského jehněčího s pomerančovou polentou, které můžete ochutnat ve vyhlášené restauraci Skilounge Lisa Alm ve Flachau.

Na jihu Salcburska byste rozhodně měli ochutnat pečené brambory v Gamskogelhütte podle tradičního rakouského receptu od Josefa Steffnera z podniku Mesnerhaus (17 bodů podle Gault Millau) s červenou řepou, škvarky, křenem a kysanou smetanou. Kdo jednou ochutná tento skvost rakouské kuchyně, určitě si tento úžasný chuťový zážitek bude chtít zopakovat.

Abychom po dobrém jídle nezapomněli ani na sladkou tečku… Klasikou, která by neměla být v Salcbursku opomenuta, je známý Mouřenín v košilce (Moar im Pfoad), který nabízí chalupa Bürglalm v Dienten. Jde o dezert vytvořený z té nejlepší regionální čokolády.

Zajímavé proměny typických regionálních jídel

Jak dobře je možné spojit umění špičkových salcburských kuchařů s vynikajícími regionálními surovinami, dokazují kreativní kulinářské počiny. Těží z nejlepšího v této oblasti. Příkladem může být štrúdl z kozího sýra od kuchaře Guntera Naynara v Kosslbächer Alm v lungauské lyžařské oblasti Aineck.

Několik hvězdiček v hodnocení kuchařského umění získal také Josef Brüggler, působící v hotelu Erlhof v Zell am See. Tento region je známý zejména díky pinzgauskému hovězímu. V restauraci Wieseralm tak mohou nabídnout například skvělý filet z pinzgauského mladého býčka.

Mezi další restaurace, které stojí za návštěvu, patří Panorama Alm v Saalbachu, Hirschen-Hüttn nebo Treff 2000Obertauern. Tady si zaručeně pochutnáte.

Horydoly.czČtěte také: Via Culinaria v Lungau

Třetí vydání průvodce Via Culinaria

Již pět let je stošedesátistránkový katalog Via Culinaria praktickým průvodcem po nejlepších restauracích a na výpravách za skvělou kuchyní v Salcbursku. Najdete v něm 7 vyznačených tras s 212 adresami, kde uspokojí vaše chuťové buňky.

Cesty pro milovníky dobrého jídla a pití vedou celým Salcburskem. Jsou tím pravým pro labužníky, mlsaly, milovníky ryb, masa nebo sýrů a pro ty, kteří mají rádi příjemné posezení u baru, se sklenicí piva, dobrého vína nebo něčeho ostřejšího.

Na této trase leží 76 vyhlášených restaurací, 21 farem a útulných chalup na pastvinách, 16 lahůdkářství, cukráren a kaváren, 9 pivovarů, 6 palíren, 35 výrobců tu prodává vlastní potraviny a spousta originálních hostinců nabízí tradiční místní kuchyni.

INFO: Via Culinaria

Genusswege im Salzburgerland. Via Culinaria.

Výběr specialit Via Culinaria

1 Rottenhofhütte, Annaberg
rodina Hirscher, www.rottenhofhuette.at
Restaurant Winterstellgut, Annaberg, Erwin Werlberger
Pastevecké knedlíky se špekem a sýrem z domácí sýrárny

2 Treff 2000, Obertauern
www.treff2000.at
Restaurant Carpe Diem, Salzburg, Franz Fuiko
Siven alpský s bílým zelím a šalotkami

3 Gamskogelhütte, Katschberg
www.gamskogel.at
Restaurant Mesnerhaus, Mauterndorf, Josef Steffner
Pečené brambory podle lungauského receptu s červenou řepou, škvarky, křenem a kysanou smetanou

4 Kösslbacher Alm, Aineck
rodina Kösslbacher, www.katschberg-alm.com
Restaurant Die Stubn, Mariapfarr, Michael Bogensberger
Štrúdl z lungauského čerstvého sýra s krémovou pěnou

5 Burgstallhütte, Flachau
rodina Seiwald, www.burgstallhuette.com
Restaurant Obauer, Werfen Rudi Obauer
Speciální silná polévka O-Power

6 Lisa Alm, Flachau
rodina Tiefenthaler, www.lisa-alm.com
Restaurant Sonnhof, St. Veit Rose-Marie + Vitus Winkler
Osso Buco z tauernského jehněčího s pomerančovou polentou

7 Bergrestaurant Gehwolfalm, Großarl
rodina Gschwandtl, www.gehwolf-huette.com
Restaurant Oberforsthof, St. Johann Alexander Forbes jun.
Grossarlský myšák (zapečené brambory plněné šunkou a sýrem, ozdobené jako myšky – oblíbené dětské jídlo)

8 Bellevue Alm, Bad Gastein
Sepp Schellhorn, www.bellevue-alm.com
Restaurant Aichhorn, Kleinarl, Franz Aichhorn
Pongauský jablečný trhanec

9 Hirschen-Hütt’n, Bad Hofgastein
rodina Windischbauer, www.angertal.at
Restaurant Unterbergerwirt, Dorfgastein Hans-Peter Berti
Jemné ragú z mladého gasteinského jelínka s hříbkovou polentou a s hruškovým zelím

10 Weitmoser Schlossalm, Bad Hofgastein
rodina Scharfetter www.weitmoserschloss.at
Weitmoser Schlössl, Bad Hofgastein Familie Scharfetter
Marinovaná hovězí špička z domácího bio-hovězího z Pinzgau s čerstvým křenem, cibulkami a dýněmi

11 Areitalm, Zell am See
rodina Pfeffer www.areitalm.at
Hotel Salzburger Hof, Zell am See Familie Holleis

12 Gletschermühle & Gipfel-Restaurant am Kitzsteinhorn, Kaprun
www.kitzsteinhorn.at
Hotel Erlhof, Zell am See Josef Brüggler
Gratinovaný roastbeef se salcburským křenem

13 Bergrestaurant Toni Alm, Mittersill
Manfred Gschwandtner, www.toni-alm.at
Meilinger Taverne, Mittersill Anneliese Klackl
Obilné zeleninové rizoto s opečenými rybími filety

14 Bergrestaurant Panoramaalm, Mittersill
rodina Schnell, www.panoramaalm.net
Restaurant Haas am Teich, Mittersill Christian Haas
Taurský salát (salát s ovčím sýrem obaleným v pinzgauském špeku

15 Panorama Alm, Saalbach
rodina Röck, www.panorama-alm.at
Hotel-Restaurant Kirchenwirt, Leogang, Familie Unterrainer, Fritz Braumüller
Do růžova opečený jelení plátek s třešňovou omáčkou, zelím a nudlemi

16 Restaurant Wieseralm, Hinterglemm
Joser Kröll, www.wieseralm.at
Schloss Prielau, Zell am See Andreas Mayer
Filet z pinzgauského mladého býčka

17 Restaurant Alte Schmiede, Leogang
rodina Altenberger, www.alteschmiede-leogang.com
Restaurant Weyringer, Henndorf Emanuel Weyringer
Koblihy plněné pinzgauským pasteveckým sýrem, černý chleba a pop-corn omáčka

18 Bergrestaurant Bürglalm, Dienten
rodina Bürgler, www.buerglalm.at
Restaurant Pfefferschiff, Salzburg, Jürgen Vigne
Moar im Pfoad (Mouřenín v košilce)

19 Restaurant Salzburger Hochalm in der Skihalle Neuss
www.allrounder.de
Küchenchef Ralf Heinz
Speciální menu pro zahřátí ze salcburských surovin

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu

Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu

Už se stalo tradicí, že na Slovensku gastronomický rok začíná akcí Zimný festival jedla. Kuchaři exkluzivních restaurací po celé zemi se snaží, aby pro své hosty připravili nejlepší a nejoriginálnější jídelníček... celý článek

Vinařské stezky ve středních Čechách - Mělník a Kutná Hora

Jídlo na horké cestování

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Jídlo na horké cestování

Jídlo na horké cestování

Letní měsíce bývají obvykle ve znamení cestování a sportovních aktivit v Evropě. Na zimu se zase cestuje do jižní Asie, Jižní Ameriky nebo do Afriky. Slunečné dny a vedra sebou nesou riziko kazících
Kam v Praze a Brně na piknik?

Kam v Praze a Brně na piknik?

Piknik je skvělý způsob, jak strávit volný čas s rodinou nebo přáteli. Zážitek spojuje lidi s dobrým jídlem a pitím, v příprodě a při tom ve víru velkoměsta. Můžeme vyrazit v létě i v zimě, odpoledne i přes
Salát Wakame: kulinářský trend z Japonska

Salát Wakame: kulinářský trend z Japonska

Japonská kuchyně vždy fascinovala svým jedinečným přístupem k přípravě pokrmů. Mezi hlavní ingredience mnoha jídel patří mořské řasy wakame - produkt, který spojuje jemnou chuť s množstvím prospěšných vlastností. Wakame je ideální volbou
World Beer Awards 2024 bez české účasti

World Beer Awards 2024 bez české účasti

O Česku se ve světě ví, že je to země piva. Češi jsou ve spotřebě piva na prvním místě světové tabulky za rok a na osobu. V roce 2023 to bylo 128 litrů.
Plynový vařič na bombu jako nepostradatelný pomocník v přírodě

Plynový vařič na bombu jako nepostradatelný pomocník v přírodě

OUTDOOROVÉ VYBAVENÍ Příroda je skvělým místem pro odpočinek a útěk od každodenního shonu, ať už jde o krátkou túru, víkend pod stanem, nebo delší expedici. Jednou z klíčových věcí, na kterou byste neměli

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Ferie - veletrh Dánsko, Kodaň 21.-23.2. Cestovní ruch 21.2.
Matějská pouť Praha, Holešovice 22.2.-13.4. 22.2.
Reise Camping - veletrh Německo, Essen 19.-23.2. 23.2.
Free - veletrh Německo, Mnichov 19.-23.2. 23.2.
For Fishing - veletrh Praha, Letňany 20.-23.2. Rybářství a myslivost 23.2.
Hohe Jagd und Fischerei - veletrh Rakousko, Salzburg 20.-23.2. Lov a rybářství 23.2.
Nautika - veletrh Chorvatsko, Záhřeb 19.-23.2. 23.2.
Utazás - veletrh Maďarsko, Budapešť 20.-23.2. 23.2.
IWA - veletrh Německo, Norimberk 27.2.-2.3. Lovecké potřeby 27.2.
Bike Show - veletrh Dánsko, Kodaň 1.-2.3. 1.3.

Diskuse

Typically lasix intracell... ezyanac, 22.2.2025 22:43, 102 příspěvků
Also reticulocytosis, fin... zelomotpoluqu, 22.2.2025 22:36, 102 příspěvků
How glandular seeds tampo... orrewolozu, 22.2.2025 22:31, 102 příspěvků
Nazi denervated telangiec... idvisunarut, 22.2.2025 22:30, 102 příspěvků
Increased therapists dehy... yipeivihibaq, 22.2.2025 22:26, 102 příspěvků
Intratympanic floppy reti... ukerbakam, 22.2.2025 22:14, 102 příspěvků
Palpate non-immunological... avoxuqaaveniv, 22.2.2025 22:13, 102 příspěvků
Record aspirin skilled in... siwuhuhw, 22.2.2025 22:08, 102 příspěvků
Marfan's footling months,... aeleris, 22.2.2025 22:02, 102 příspěvků
Frequently, minor erythro... dijazeayekesb, 22.2.2025 21:56, 102 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklocestování Frýdek Místek Horydoly , 18.2.2025 14:43
Budějovicko láká na valen... Horydoly , 15.2.2025 2:38
Únor v Papilonii Liberec Horydoly , 14.2.2025 22:48
Užijte si valentýnskou ro... Horydoly , 14.2.2025 22:43
Praha a střední Čechy Horydoly , 14.2.2025 22:37
Dolní Morava Horydoly , 14.2.2025 22:33
Virtuální Valentýnský běh Horydoly , 14.2.2025 22:28
Regionální muzeum Mělník Horydoly Open, 5.2.2025 2:48