Zabíjení, čištění a kuchání kapra

Zabíjení, čištění a kuchání kapra
Kapr z Rybářství Hluboká.
Autor snímku Jihočeská centrála cestovního ruchu
SDÍLEJ:

Chceme-li rybu zabít, uchopíme ji pevně do utěrky. Takto zabalenou ji položíme hřbetem vzhůru na prkénko a silně paličkou udeříme do hlavy.

Sílu úderu volíme podle velikosti ryby a podle potřeby úder i zopakujeme. Omráčené rybě přeřízneme ostrým nožem za hlavou páteř. 

VIDEO Vánoční kapr

Připravujeme-li rybu bez hlavy, hlavu odřízneme. Nikdy nezapomeneme odstřihnout žábry nůžkami na drůbež. Žábry dodávají pokrmům nahořklou příchuť.

Oškrábeme šupiny

Ihned po zabití zbavíme ryby šupin. Děláme to buď zvláštní škrabkou nebo nebo nemáme-li ji, nožem postaveným kolmo na tupou hranu, struhadlem nebo i do špetky sevřenými, na bříška položenými prsty. Rybu uchopíme pevně za ocas a škrábeme směrem k hlavě.

Stahováním kůže u ryb se zbavujeme důležité chuťové složky pokrmu. Kůži proto odstraňujeme jen u starých nebo velkých ryb, které mají kůži příliš tlustou. Kůži nařízneme rybě po celém hřbetu a stáhneme ji směrem k břichu. Můžeme si přitom pomoci nožem, kterým kůži zlehka odškrabáváme od masa.

Staženou kůži můžeme vyvařit nebo zvlášť vydusit na másle při přípravě omáček, polévek a podobně, nebo ji použijeme na přípravu rosolu.

Vykucháme vnitřnost a dáme pozor na žluč

Očištěnou rybu položíme na prkénko na bok a ostrým nožem nepříliš hluboko rozřízneme od řitního otvoru směrem ke hlavě. Musíme při tom dát pozor, abychom příliš hlubokým řezem neprotrhli žlučník, který je u ryb blízko pod kůží.

Potom rybu prsty rozevřeme, uvolníme vnitřnosti od břišní stěny, má-li ryba doposud hlavu, přeřízneme jícen a vnitřnosti vyjmeme. Z vnitřností nepoužijeme střívka, žaludek, žlučník, který vyřízneme i s kouskem jater, ani měchýř. Uschováme játra a jikry nebo mlíčí.

Rybu dobře uvnitř i zvenku opláchneme, zbavíme zbytků krve, osušíme a podle potřeby odstřihneme ploutve, zvlášť obsahují-li ostré kůstky.

Návod byl uveřejněn v Sešitech domácího hospodaření - Na jídelníčku ryba. Praha, Práce 1969.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Zadělávané drozdy od nejslavnější české kuchařky

Zadělávané drozdy od nejslavnější české kuchařky

RECEPT Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové vyšla 1868 v desátém vydání. V předmluvě píše Antonie Dušánková: "Podáno jest vše tak zřetelně a tak srozumitelnou řečí, že i pouhá začátečnice, zdravým rozmyslem nadaná, bez další... celý článek

Krušné hory AKTUÁLNĚ 2025

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Kdo nosí dárky? Ježíšek a ti druzí

Kdo nosí dárky? Ježíšek a ti druzí

První vánoční betlém postavil 1223 František z Assisi v italské Umbrii. Později založil františkánský řád a stal se svatým. Do Česka se dostal první betlém v roce 1560, kdy byl vystaven v kostele svatého Klimenta
Tradiční vánoční pokrmy v průběhu let

Tradiční vánoční pokrmy v průběhu let

Opět se nám mílovými kroky přiblížily vánoční svátky, které jsou spjaty nejen s narozením Ježíše Krista, ale i s obdarováváním blízkých osob, velkým množstvím tradic, které se liší napříč zeměmi, dobrým jídlem
Kam chodí smrt na obhlídku? K vánočnímu stolu!

Kam chodí smrt na obhlídku? K vánočnímu stolu!

Příprava štědrovečerní tabule má velmi důležitá pravidla. Když se u stolu sejde lichý počet strávníků, prostírá se pro jednoho navíc.
Zabíjení, čištění a kuchání kapra

Zabíjení, čištění a kuchání kapra

Chceme-li rybu zabít, uchopíme ji pevně do utěrky. Takto zabalenou ji položíme hřbetem vzhůru na prkénko a silně paličkou udeříme do hlavy.
Staroměstské Vánoce v Praze

Staroměstské Vánoce v Praze

FOTOGALERIE Pražské Staroměstské náměstí se každé Vánoce rozzáří. Podívejte se, jak vánoční trhy vypadaly v posledních dvaceti letech.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Fitur - veletrh Španělsko, Madrid 22.-26.1. 22.1.
Vídeňský ledový sen - bruslení Rakousko, Vídeň 23.1.-2.3. 23.1.
Adventur - veletrh Litva, Vilnius 24.-26.1. 24.1.
Boot - veletrh Německo, Düsseldorf 18.-26.1. 26.1.
CMT - veletrh Německo, Stuttgart 18.-26.1. 26.1.
FESPO - veletrh Švýcarsko, Curych 30.1.-2.2. 30.1.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 30.1.-1.2. 30.1.
Reisemesse - veletrh Německo, Drážďany 31.1.-2.2. 31.1.
Batmassan - veletrh Švédsko, Göteborg 1.-9.2. Lodě 1.2.
V Betlémě se svítí - výstava Jilemnice, Muzeum Krkonoš 30.11.-2.2. 2.2.

Diskuse

Купить медовуху в Одессе Ilushikcmg, 23.1.2025 21:23, 2 příspěvky
Купить чай для зрения в О... Ilushiklbe, 23.1.2025 21:18, 1 příspěvek
Купить лесной чай в Одессе Ilushikobv, 23.1.2025 19:58, 3 příspěvky
Купить восковую свечу Влю... Ilushikakv, 23.1.2025 19:49, 1 příspěvek
OLanebal Lhanebal, 23.1.2025 18:59, 13 příspěvků
INU Honza, 22.1.2025 13:37, 1 příspěvek
Příbram Horydoly, 22.1.2025 11:33, 119 příspěvků
blbost nezkušenýho lezce Piký, 22.1.2025 10:22, 3 příspěvky
blbost nezkušenýho lezce Lukas B., 21.1.2025 23:06, 3 příspěvky
blbost nezkušenýho lezce Piký, 21.1.2025 22:06, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Lysá hora 24 hodin Horydoly , 23.1.2025 2:24
Závod rohaček – Memoriál ... Horydoly , 21.1.2025 2:46
DECOLED Horydoly , 9.1.2025 21:34
Češi začínají v lednu hub... Horydoly Open, 9.1.2025 9:53
termíny testovaček lyží B... Horydoly Open, 9.1.2025 9:50
Troja Florbal Cup Horydoly , 8.1.2025 19:25
Re: Střední Čechy turistické Horydoly , 6.1.2025 14:18
Novoroční virtuální běh p... Horydoly Open, 2.1.2025 17:12