Zabíjení, čištění a kuchání kapra
Chceme-li rybu zabít, uchopíme ji pevně do utěrky. Takto zabalenou ji položíme hřbetem vzhůru na prkénko a silně paličkou udeříme do hlavy.
Sílu úderu volíme podle velikosti ryby a podle potřeby úder i zopakujeme. Omráčené rybě přeřízneme ostrým nožem za hlavou páteř.
VIDEO Vánoční kapr
Připravujeme-li rybu bez hlavy, hlavu odřízneme. Nikdy nezapomeneme odstřihnout žábry nůžkami na drůbež. Žábry dodávají pokrmům nahořklou příchuť.
Oškrábeme šupiny
Ihned po zabití zbavíme ryby šupin. Děláme to buď zvláštní škrabkou nebo nebo nemáme-li ji, nožem postaveným kolmo na tupou hranu, struhadlem nebo i do špetky sevřenými, na bříška položenými prsty. Rybu uchopíme pevně za ocas a škrábeme směrem k hlavě.
Stahováním kůže u ryb se zbavujeme důležité chuťové složky pokrmu. Kůži proto odstraňujeme jen u starých nebo velkých ryb, které mají kůži příliš tlustou. Kůži nařízneme rybě po celém hřbetu a stáhneme ji směrem k břichu. Můžeme si přitom pomoci nožem, kterým kůži zlehka odškrabáváme od masa.
Staženou kůži můžeme vyvařit nebo zvlášť vydusit na másle při přípravě omáček, polévek a podobně, nebo ji použijeme na přípravu rosolu.
Vykucháme vnitřnost a dáme pozor na žluč
Očištěnou rybu položíme na prkénko na bok a ostrým nožem nepříliš hluboko rozřízneme od řitního otvoru směrem ke hlavě. Musíme při tom dát pozor, abychom příliš hlubokým řezem neprotrhli žlučník, který je u ryb blízko pod kůží.
Potom rybu prsty rozevřeme, uvolníme vnitřnosti od břišní stěny, má-li ryba doposud hlavu, přeřízneme jícen a vnitřnosti vyjmeme. Z vnitřností nepoužijeme střívka, žaludek, žlučník, který vyřízneme i s kouskem jater, ani měchýř. Uschováme játra a jikry nebo mlíčí.
Rybu dobře uvnitř i zvenku opláchneme, zbavíme zbytků krve, osušíme a podle potřeby odstřihneme ploutve, zvlášť obsahují-li ostré kůstky.
Návod byl uveřejněn v Sešitech domácího hospodaření - Na jídelníčku ryba. Praha, Práce 1969.
Diskuse
Diskuze k článku
Krušné hory AKTUÁLNĚ 2025
Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025
Může se hodit
Nejčtenější články
Kdo nosí dárky? Ježíšek a ti druzí
Tradiční vánoční pokrmy v průběhu let
Kam chodí smrt na obhlídku? K vánočnímu stolu!
Zabíjení, čištění a kuchání kapra
Staroměstské Vánoce v Praze
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Fitur - veletrh | Španělsko, Madrid | 22.-26.1. | 22.1. | |
Vídeňský ledový sen - bruslení | Rakousko, Vídeň | 23.1.-2.3. | 23.1. | |
Adventur - veletrh | Litva, Vilnius | 24.-26.1. | 24.1. | |
Boot - veletrh | Německo, Düsseldorf | 18.-26.1. | 26.1. | |
CMT - veletrh | Německo, Stuttgart | 18.-26.1. | 26.1. | |
FESPO - veletrh | Švýcarsko, Curych | 30.1.-2.2. | 30.1. | |
Slovakiatour - veletrh | Bratislava, Incheba | 30.1.-1.2. | 30.1. | |
Reisemesse - veletrh | Německo, Drážďany | 31.1.-2.2. | 31.1. | |
Batmassan - veletrh | Švédsko, Göteborg | 1.-9.2. Lodě | 1.2. | |
V Betlémě se svítí - výstava | Jilemnice, Muzeum Krkonoš | 30.11.-2.2. | 2.2. |
Diskuse
Купить медовуху в Одессе | Ilushikcmg, 23.1.2025 21:23, 2 příspěvky |
Купить чай для зрения в О... | Ilushiklbe, 23.1.2025 21:18, 1 příspěvek |
Купить лесной чай в Одессе | Ilushikobv, 23.1.2025 19:58, 3 příspěvky |
Купить восковую свечу Влю... | Ilushikakv, 23.1.2025 19:49, 1 příspěvek |
OLanebal | Lhanebal, 23.1.2025 18:59, 13 příspěvků |
INU | Honza, 22.1.2025 13:37, 1 příspěvek |
Příbram | Horydoly, 22.1.2025 11:33, 119 příspěvků |
blbost nezkušenýho lezce | Piký, 22.1.2025 10:22, 3 příspěvky |
blbost nezkušenýho lezce | Lukas B., 21.1.2025 23:06, 3 příspěvky |
blbost nezkušenýho lezce | Piký, 21.1.2025 22:06, 3 příspěvky |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Lysá hora 24 hodin | Horydoly , 23.1.2025 2:24 |
Závod rohaček – Memoriál ... | Horydoly , 21.1.2025 2:46 |
DECOLED | Horydoly , 9.1.2025 21:34 |
Češi začínají v lednu hub... | Horydoly Open, 9.1.2025 9:53 |
termíny testovaček lyží B... | Horydoly Open, 9.1.2025 9:50 |
Troja Florbal Cup | Horydoly , 8.1.2025 19:25 |
Re: Střední Čechy turistické | Horydoly , 6.1.2025 14:18 |
Novoroční virtuální běh p... | Horydoly Open, 2.1.2025 17:12 |