
Zabíjení, čištění a kuchání kapra

Chceme-li rybu zabít, uchopíme ji pevně do utěrky. Takto zabalenou ji položíme hřbetem vzhůru na prkénko a silně paličkou udeříme do hlavy.
Sílu úderu volíme podle velikosti ryby a podle potřeby úder i zopakujeme. Omráčené rybě přeřízneme ostrým nožem za hlavou páteř.
VIDEO Vánoční kapr
Připravujeme-li rybu bez hlavy, hlavu odřízneme. Nikdy nezapomeneme odstřihnout žábry nůžkami na drůbež. Žábry dodávají pokrmům nahořklou příchuť.
Oškrábeme šupiny
Ihned po zabití zbavíme ryby šupin. Děláme to buď zvláštní škrabkou nebo nebo nemáme-li ji, nožem postaveným kolmo na tupou hranu, struhadlem nebo i do špetky sevřenými, na bříška položenými prsty. Rybu uchopíme pevně za ocas a škrábeme směrem k hlavě.
Stahováním kůže u ryb se zbavujeme důležité chuťové složky pokrmu. Kůži proto odstraňujeme jen u starých nebo velkých ryb, které mají kůži příliš tlustou. Kůži nařízneme rybě po celém hřbetu a stáhneme ji směrem k břichu. Můžeme si přitom pomoci nožem, kterým kůži zlehka odškrabáváme od masa.
Staženou kůži můžeme vyvařit nebo zvlášť vydusit na másle při přípravě omáček, polévek a podobně, nebo ji použijeme na přípravu rosolu.
Vykucháme vnitřnost a dáme pozor na žluč
Očištěnou rybu položíme na prkénko na bok a ostrým nožem nepříliš hluboko rozřízneme od řitního otvoru směrem ke hlavě. Musíme při tom dát pozor, abychom příliš hlubokým řezem neprotrhli žlučník, který je u ryb blízko pod kůží.
Potom rybu prsty rozevřeme, uvolníme vnitřnosti od břišní stěny, má-li ryba doposud hlavu, přeřízneme jícen a vnitřnosti vyjmeme. Z vnitřností nepoužijeme střívka, žaludek, žlučník, který vyřízneme i s kouskem jater, ani měchýř. Uschováme játra a jikry nebo mlíčí.
Rybu dobře uvnitř i zvenku opláchneme, zbavíme zbytků krve, osušíme a podle potřeby odstřihneme ploutve, zvlášť obsahují-li ostré kůstky.
Návod byl uveřejněn v Sešitech domácího hospodaření - Na jídelníčku ryba. Praha, Práce 1969.
Diskuse
Diskuze k článku

Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu
Vinařské stezky ve středních Čechách - Mělník a Kutná Hora
Může se hodit
Nejčtenější články

Jídlo na horké cestování

Vinařské stezky ve středních Čechách - Mělník a Kutná Hora

Kam v Praze a Brně na piknik?

Salát Wakame: kulinářský trend z Japonska

World Beer Awards 2024 bez české účasti
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Ferie - veletrh | Dánsko, Kodaň | 21.-23.2. Cestovní ruch | 21.2. | |
Matějská pouť | Praha, Holešovice | 22.2.-13.4. | 22.2. | |
Reise Camping - veletrh | Německo, Essen | 19.-23.2. | 23.2. | |
Free - veletrh | Německo, Mnichov | 19.-23.2. | 23.2. | |
For Fishing - veletrh | Praha, Letňany | 20.-23.2. Rybářství a myslivost | 23.2. | |
Hohe Jagd und Fischerei - veletrh | Rakousko, Salzburg | 20.-23.2. Lov a rybářství | 23.2. | |
Nautika - veletrh | Chorvatsko, Záhřeb | 19.-23.2. | 23.2. | |
Utazás - veletrh | Maďarsko, Budapešť | 20.-23.2. | 23.2. | |
IWA - veletrh | Německo, Norimberk | 27.2.-2.3. Lovecké potřeby | 27.2. | |
Bike Show - veletrh | Dánsko, Kodaň | 1.-2.3. | 1.3. |
Diskuse
-42,2 °C | Lokál, 23.2.2025 16:45, 5 příspěvků |
Sací bagry | Honza, 21.2.2025 8:54, 5 příspěvků |
Sací bagry | vodák Marek, 20.2.2025 22:36, 5 příspěvků |
Inu | Honza, 20.2.2025 16:03, 5 příspěvků |
a zase leze ze skříně | Lukas B., 20.2.2025 15:15, 1 příspěvek |
Bruslení na soutoku Vltav... | Horydoly, 19.2.2025 13:15, 2 příspěvky |
Bruslení na soutoku Vltav... | Josef Pavlík, 19.2.2025 12:41, 2 příspěvky |
Zazemnění přehrad | vodák Marek, 19.2.2025 10:52, 5 příspěvků |
Bourání přehrad a splavů | Tomáš, 18.2.2025 16:58, 5 příspěvků |
Utopení v ledu | brutusacek, 18.2.2025 16:23, 1 příspěvek |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Střední Čechy v březnu | Horydoly , 23.2.2025 12:44 |
Cyklocestování Frýdek Místek | Horydoly , 18.2.2025 14:43 |
Budějovicko láká na valen... | Horydoly , 15.2.2025 2:38 |
Únor v Papilonii Liberec | Horydoly , 14.2.2025 22:48 |
Užijte si valentýnskou ro... | Horydoly , 14.2.2025 22:43 |
Praha a střední Čechy | Horydoly , 14.2.2025 22:37 |
Dolní Morava | Horydoly , 14.2.2025 22:33 |
Virtuální Valentýnský běh | Horydoly , 14.2.2025 22:28 |