Zabíjení, čištění a kuchání kapra

Zabíjení, čištění a kuchání kapra
Kapr z Rybářství Hluboká.
Autor snímku Jihočeská centrála cestovního ruchu
SDÍLEJ:

Chceme-li rybu zabít, uchopíme ji pevně do utěrky. Takto zabalenou ji položíme hřbetem vzhůru na prkénko a silně paličkou udeříme do hlavy.

Sílu úderu volíme podle velikosti ryby a podle potřeby úder i zopakujeme. Omráčené rybě přeřízneme ostrým nožem za hlavou páteř. 

VIDEO Vánoční kapr

Připravujeme-li rybu bez hlavy, hlavu odřízneme. Nikdy nezapomeneme odstřihnout žábry nůžkami na drůbež. Žábry dodávají pokrmům nahořklou příchuť.

Oškrábeme šupiny

Ihned po zabití zbavíme ryby šupin. Děláme to buď zvláštní škrabkou nebo nebo nemáme-li ji, nožem postaveným kolmo na tupou hranu, struhadlem nebo i do špetky sevřenými, na bříška položenými prsty. Rybu uchopíme pevně za ocas a škrábeme směrem k hlavě.

Stahováním kůže u ryb se zbavujeme důležité chuťové složky pokrmu. Kůži proto odstraňujeme jen u starých nebo velkých ryb, které mají kůži příliš tlustou. Kůži nařízneme rybě po celém hřbetu a stáhneme ji směrem k břichu. Můžeme si přitom pomoci nožem, kterým kůži zlehka odškrabáváme od masa.

Staženou kůži můžeme vyvařit nebo zvlášť vydusit na másle při přípravě omáček, polévek a podobně, nebo ji použijeme na přípravu rosolu.

Vykucháme vnitřnost a dáme pozor na žluč

Očištěnou rybu položíme na prkénko na bok a ostrým nožem nepříliš hluboko rozřízneme od řitního otvoru směrem ke hlavě. Musíme při tom dát pozor, abychom příliš hlubokým řezem neprotrhli žlučník, který je u ryb blízko pod kůží.

Potom rybu prsty rozevřeme, uvolníme vnitřnosti od břišní stěny, má-li ryba doposud hlavu, přeřízneme jícen a vnitřnosti vyjmeme. Z vnitřností nepoužijeme střívka, žaludek, žlučník, který vyřízneme i s kouskem jater, ani měchýř. Uschováme játra a jikry nebo mlíčí.

Rybu dobře uvnitř i zvenku opláchneme, zbavíme zbytků krve, osušíme a podle potřeby odstřihneme ploutve, zvlášť obsahují-li ostré kůstky.

Návod byl uveřejněn v Sešitech domácího hospodaření - Na jídelníčku ryba. Praha, Práce 1969.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Kaiserwinkl slaví na jaře první senoseč a domácí sýr

Kaiserwinkl slaví na jaře první senoseč a domácí sýr

Dva festivaly v tyrolském Kaiserwinkl oslavují na přelomu května a června rakouské tradice. Kössen pořádá slavnost domácích sýrů ze statků a Walchsee slaví první seč na alpských loukách.... celý článek

Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu

Vinařské stezky ve středních Čechách - Mělník a Kutná Hora

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Jídlo na horké cestování

Jídlo na horké cestování

Letní měsíce bývají obvykle ve znamení cestování a sportovních aktivit v Evropě. Na zimu se zase cestuje do jižní Asie, Jižní Ameriky nebo do Afriky. Slunečné dny a vedra sebou nesou riziko kazících
Vinařské stezky ve středních Čechách - Mělník a Kutná Hora

Vinařské stezky ve středních Čechách - Mělník a Kutná Hora

Mělnickou vinařskou oblastí se táhnou dvě cyklostezky. Vinařské stezky se těší oblibě. Vyhledávaným cílem jsou díky možnosti propojení turistiky s krajinou posetou vinicemi a možností cestou rozumně ochutnávat.
Kam v Praze a Brně na piknik?

Kam v Praze a Brně na piknik?

Piknik je skvělý způsob, jak strávit volný čas s rodinou nebo přáteli. Zážitek spojuje lidi s dobrým jídlem a pitím, v příprodě a při tom ve víru velkoměsta. Můžeme vyrazit v létě i v zimě, odpoledne i přes
Salát Wakame: kulinářský trend z Japonska

Salát Wakame: kulinářský trend z Japonska

Japonská kuchyně vždy fascinovala svým jedinečným přístupem k přípravě pokrmů. Mezi hlavní ingredience mnoha jídel patří mořské řasy wakame - produkt, který spojuje jemnou chuť s množstvím prospěšných vlastností. Wakame je ideální volbou
World Beer Awards 2024 bez české účasti

World Beer Awards 2024 bez české účasti

O Česku se ve světě ví, že je to země piva. Češi jsou ve spotřebě piva na prvním místě světové tabulky za rok a na osobu. V roce 2023 to bylo 128 litrů.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Ferie - veletrh Dánsko, Kodaň 21.-23.2. Cestovní ruch 21.2.
Matějská pouť Praha, Holešovice 22.2.-13.4. 22.2.
Reise Camping - veletrh Německo, Essen 19.-23.2. 23.2.
Free - veletrh Německo, Mnichov 19.-23.2. 23.2.
For Fishing - veletrh Praha, Letňany 20.-23.2. Rybářství a myslivost 23.2.
Hohe Jagd und Fischerei - veletrh Rakousko, Salzburg 20.-23.2. Lov a rybářství 23.2.
Nautika - veletrh Chorvatsko, Záhřeb 19.-23.2. 23.2.
Utazás - veletrh Maďarsko, Budapešť 20.-23.2. 23.2.
IWA - veletrh Německo, Norimberk 27.2.-2.3. Lovecké potřeby 27.2.
Bike Show - veletrh Dánsko, Kodaň 1.-2.3. 1.3.

Diskuse

-42,2 °C Lokál, 23.2.2025 16:45, 5 příspěvků
Sací bagry Honza, 21.2.2025 8:54, 5 příspěvků
Sací bagry vodák Marek, 20.2.2025 22:36, 5 příspěvků
Inu Honza, 20.2.2025 16:03, 5 příspěvků
a zase leze ze skříně Lukas B., 20.2.2025 15:15, 1 příspěvek
Bruslení na soutoku Vltav... Horydoly, 19.2.2025 13:15, 2 příspěvky
Bruslení na soutoku Vltav... Josef Pavlík, 19.2.2025 12:41, 2 příspěvky
Zazemnění přehrad vodák Marek, 19.2.2025 10:52, 5 příspěvků
Bourání přehrad a splavů Tomáš, 18.2.2025 16:58, 5 příspěvků
Utopení v ledu brutusacek, 18.2.2025 16:23, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Střední Čechy v březnu Horydoly , 23.2.2025 12:44
Cyklocestování Frýdek Místek Horydoly , 18.2.2025 14:43
Budějovicko láká na valen... Horydoly , 15.2.2025 2:38
Únor v Papilonii Liberec Horydoly , 14.2.2025 22:48
Užijte si valentýnskou ro... Horydoly , 14.2.2025 22:43
Praha a střední Čechy Horydoly , 14.2.2025 22:37
Dolní Morava Horydoly , 14.2.2025 22:33
Virtuální Valentýnský běh Horydoly , 14.2.2025 22:28