
Zabíjení, čištění a kuchání kapra

Chceme-li rybu zabít, uchopíme ji pevně do utěrky. Takto zabalenou ji položíme hřbetem vzhůru na prkénko a silně paličkou udeříme do hlavy.
Sílu úderu volíme podle velikosti ryby a podle potřeby úder i zopakujeme. Omráčené rybě přeřízneme ostrým nožem za hlavou páteř.
VIDEO Vánoční kapr
Připravujeme-li rybu bez hlavy, hlavu odřízneme. Nikdy nezapomeneme odstřihnout žábry nůžkami na drůbež. Žábry dodávají pokrmům nahořklou příchuť.
Oškrábeme šupiny
Ihned po zabití zbavíme ryby šupin. Děláme to buď zvláštní škrabkou nebo nebo nemáme-li ji, nožem postaveným kolmo na tupou hranu, struhadlem nebo i do špetky sevřenými, na bříška položenými prsty. Rybu uchopíme pevně za ocas a škrábeme směrem k hlavě.
Stahováním kůže u ryb se zbavujeme důležité chuťové složky pokrmu. Kůži proto odstraňujeme jen u starých nebo velkých ryb, které mají kůži příliš tlustou. Kůži nařízneme rybě po celém hřbetu a stáhneme ji směrem k břichu. Můžeme si přitom pomoci nožem, kterým kůži zlehka odškrabáváme od masa.
Staženou kůži můžeme vyvařit nebo zvlášť vydusit na másle při přípravě omáček, polévek a podobně, nebo ji použijeme na přípravu rosolu.
Vykucháme vnitřnost a dáme pozor na žluč
Očištěnou rybu položíme na prkénko na bok a ostrým nožem nepříliš hluboko rozřízneme od řitního otvoru směrem ke hlavě. Musíme při tom dát pozor, abychom příliš hlubokým řezem neprotrhli žlučník, který je u ryb blízko pod kůží.
Potom rybu prsty rozevřeme, uvolníme vnitřnosti od břišní stěny, má-li ryba doposud hlavu, přeřízneme jícen a vnitřnosti vyjmeme. Z vnitřností nepoužijeme střívka, žaludek, žlučník, který vyřízneme i s kouskem jater, ani měchýř. Uschováme játra a jikry nebo mlíčí.
Rybu dobře uvnitř i zvenku opláchneme, zbavíme zbytků krve, osušíme a podle potřeby odstřihneme ploutve, zvlášť obsahují-li ostré kůstky.
Návod byl uveřejněn v Sešitech domácího hospodaření - Na jídelníčku ryba. Praha, Práce 1969.
Diskuse
Diskuze k článku

Houbařské a mykologické akce 2025
Svátek růžových vín a "bublinek" na Pražském hradě
Může se hodit
Nejčtenější články

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Svátek růžových vín a "bublinek" na Pražském hradě

Houby AKTUÁLNĚ 2025
Houbařské a mykologické akce 2025

Pašijový svatý týden Velikonoční
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Velikonoce v hornickém domku | Příbram, muzeum | 7.-20.4. | 20.4. | |
Velikonoce | Česko | 21.4. | ||
Flora - veletrh | Olomouc | 24.-27.4. | 24.4. | |
COTTM - veletrh | Čína, Peking | 24.-26.4. Cestovní ruch | 24.4. | |
Zeltschau - výstava stanů | Německo, Langenzersdorf, Seeschlacht | 25.-27.4. | 25.4. | |
Spezi - veletrh | Německo, Lauchringen | 26.-27.4. Alternativní cyklistika | 26.4. | |
Bitva Libušín | https://www.horydoly.cz/bitva-o-libusin.html | Historická bitva | 26.4. | |
ATM - veletrh | Spojené arabské emiráty, Dubai | 28.4.-1.5. | 28.4. | |
Czechia Travel Trade Day | Ostrava | 28.-29.4. | 28.4. | |
Svátek růžových vín | Praha, Opyš | 1.5. |
Diskuse
Smrt - upřesnění | Horydoly, 18.4.2025 16:58, 14 příspěvků |
Smrt | Anton, 18.4.2025 14:55, 14 příspěvků |
Smrt | Honza, 17.4.2025 15:49, 14 příspěvků |
Mobilní kasino | miroslavrybar, 17.4.2025 10:15, 12 příspěvků |
Labe | vodák Marek, 17.4.2025 1:00, 1 příspěvek |
Smrt | Horydoly, 16.4.2025 17:45, 14 příspěvků |
Smrt | Linda, 16.4.2025 16:32, 14 příspěvků |
Smrt | Horydoly - Kuba Turek, 16.4.2025 9:52, 14 příspěvků |
Smrt | Linda, 16.4.2025 8:37, 14 příspěvků |
Smrt | Horydoly - Kuba Turek, 15.4.2025 20:45, 14 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Přihlaste se na Zažít měs... | Horydoly , 17.4.2025 2:28 |
Shrnutí lyžařské sezony 2... | Horydoly Open, 16.4.2025 18:28 |
Re: Pražský veletržní areál | Horydoly , 10.4.2025 0:45 |
Jak Bosch eBike Systems s... | Horydoly , 7.4.2025 11:00 |
Špindlerův Mlýn startuje ... | Horydoly , 5.4.2025 0:33 |
Prahou proběhne 16 tisíc ... | Horydoly , 4.4.2025 19:01 |
Veletrhy Ostrava | Horydoly Open, 3.4.2025 21:36 |
Křivoklátské lesy | Horydoly , 2.4.2025 13:29 |