Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu

Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu
Bratislava, most SNP. Dezert v restauraci UFO.
Autor snímku Antonín Karoch
SDÍLEJ:

Už se stalo tradicí, že na Slovensku gastronomický rok začíná akcí Zimný festival jedla. Kuchaři exkluzivních restaurací po celé zemi se snaží, aby pro své hosty připravili nejlepší a nejoriginálnější jídelníček za kulantní cenu. Každá restaurace proto připravuje tří- nebo čtyřchodové festivalové menu, v kterém najdete něco z tradiční slovenské i ze světové kuchyně.

Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu
Ravioly s račí omáčkou.
Autor snímku Antonín Karoch

Už se stalo tradicí, že na Slovensku gastronomický rok začíná akcí Zimný festival jedla. Kuchaři exkluzivních restaurací po celé zemi se snaží, aby pro své hosty připravili nejlepší a nejoriginálnější jídelníček za kulantní cenu. Každá restaurace proto připravuje tří nebo čtyř chodové festivalové menu, v kterém najdete něco z tradiční slovenské i ze světové kuchyně.

"Domácí i zahraniční milovníci dobrého jídla si mohou sestavit svůj vlastní itinerář a navštívit festivalové restaurace v různých regionech. Tomu se říká pravá gastro turistika, kdy najednou objevujete nejenom krásy a zajímavosti regionu, ale také zjišťujete, jak chutná Slovensko" vysvětluje Ivana Magátová, generální ředitelka Slovakia Travel. "Určitě každý zná přísloví, že Láska prochází žaludkem! Proto si Slovensko můžete zamilovat i díky Zimnímu festivalu jídla," dodává Marta Kučerová, vedoucí slovenského zastoupení pro turistiku v Praze.

Bratislava, restaurace.

Gurmán na Slovensku

Za úspěšným festivalem stojí šéfredaktor známého gastronomického bedekru Gurmán na Slovensku Radoslav Nackin. O tom, že se jedná o asi nejoblíbenější akci pro gurmány, svědčí fakt, že se letos koná už 12, ročník. Navíc se do akce zapojuje rostoucí počet restaurací, které se festivalu účastní.

Bedekr Gurmán na Slovensku letos vybral rekordních 54 špičkových restaurací a představí také několik nových mladých šéfkuchařů. Svoje menu budou prezentovat zaměstnanci z restaurací, jako je Apolka z Bratislavy s prešpurskou kuchyní, Palatín vo Svätom Jure s rakousko-uherskou kuchyní, Origin z Lučenca s moderní regionální kuchyní a Bistro Bakoš z Košíc.

Kromě klasických restaurací si mohou hosté vyzkoušet také prestižní hotelové restaurace, jako je Sissi v Hotelu Lomnica ***** v Tatranskej Lomnici, Hotel Panoráma**** na Štrbskom Plese, Hotel Elizabeth**** v Trenčíne, Boutique Hotel Pri mlyne z Lozorna, nebo Francúzska reštaurácia Hotela Devín v Bratislavě.

Bratislava, restaurace.

Návštěvníci se jistě těší na hojné a bohaté menu z celého Slovenska. Opět budou moci vychutnat menu hvězdných restaurací slovenské gastronomie, jako jsou UFO, IASAI, Au Café nebo Carnevalle v Bratislavě, Mlyn 108 v Modre, Chateau Čereňany, a také Kaviareň Slávia v Košicích, anebo Hotel Lomnica ve Vysokých Tatrách.

Účastní se i další oblíbené a moderní Bistronomy, vedle gastropodniků jako Leberfinger a Zylinder s tradiční prešpurskou kuchyní, Ohnisko Košice, Chateau Gbeľany, Zámoček Antonstál či Hotel Hviezdoslav v Kežmarku.

Bratislava, restaurace.

Zvýšené tržby pro restauratéry 

"Na světě je tento model festivalu velice oblíbený a návštěvnost gastropodniků roste někdy až o 30 %. V zahraničí se jedná spíše o městské festivaly. Počet hostů je mnohem vyšší než u nás," tvrdí Radoslav Nackin. "Například restaurace jenom v Londýně nabízí 30 000 rezervací a Miami 45 000. Samozřejmě tyhle počty souvisí i s velikostí těchto měst a lokalit. Náš festival navštíví každoročně 5 -7 000 hostí. Za 10 let organizování naší gastroakce to dává na naše poměry pěkných cca 50 000 rezervací. Navíc restauracím v době festivalu stoupnou tržby cca o 15 - 20 %."

Abyste si mohli zakoupit festivalové menu, musíte navštívit stránky www.zimnyfestivaljedla.sk, vybrat si restauraci, termín a objednat si. Pak už jenom stačí přijít a pochutnat si na gurmánských specialitách. Každá restaurace nabízí k festivalovému menu něco navíc: malý předkrm, dezert nebo skleničku vína. Letošní festival odstartoval 11. ledna a potrvá až do 23. února. Takže milovníci dobrého jídla, máte ještě šanci se zapojit do gurmánských degustací.

PANORAMA Most SNP Bratislava
Kliknutím na snímek otevřete velká panorama

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Inu

Já mám zato, že nejznámější slovenská jídla jsou ony brynzové halušky a na ohni pečený baran...

  • Autor Honza
  • Datum a čas 10.2.2025 18:53
Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Houby AKTUÁLNĚ 2025

Houby AKTUÁLNĚ 2025

Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!... celý článek

Plzeň a Plzeňsko AKTUÁLNĚ 2025

Kaiserwinkl slaví na jaře první senoseč a domácí sýr

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Houby AKTUÁLNĚ 2025

Houby AKTUÁLNĚ 2025

Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
Sázava a Posázaví AKTUÁLNĚ 2025

Sázava a Posázaví AKTUÁLNĚ 2025

POŘÍČÍ Zprávy z divoké řeky, která teče z Vysočiny k Praze. Sázava a Posázaví jsou oblíbenými místy pro vodáky, turisty, cyklisty i horolezce.
Plzeň a Plzeňsko AKTUÁLNĚ 2025

Plzeň a Plzeňsko AKTUÁLNĚ 2025

Novinky ze západočeské metropole a okolí.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
BTL - veletrh Portugalsko, Lisabon 12.-16.3. 12.3.
Fishing and Hunting - veletrh Nitra, Agrokomplex 14.-15.3. 14.3.
For Bikes and Sport - veletrh Praha, Letňany 14.-16.3. 14.3.
Holiday World - veletrh Praha, Letňany 14.-16.3. 14.3.
Vodácký bál Hradec Králové, Lucie 14.3. 19:30
Šermíři - vítání jara Krašov 15.3.
Kanumesse - veletrh Německo, Konstanz 15.-16.3. 15.3.
MITT - veletrh Rusko, Moskva 18.-20.3. 18.3.
IBTM - veletrh Hong Kong 19.-20.3. 19.3.
Dovolená - veletrh Ostrava, Černá louka 21.-22.3. 21.3.

Diskuse

Svět se mění nenápadně Michael Beranek, 13.3.2025 14:01, 8 příspěvků
Volným lesem? Horydoly, 13.3.2025 13:34, 8 příspěvků
Volným lesem? Kadlos, 13.3.2025 12:44, 8 příspěvků
Inu Honza, 11.3.2025 20:35, 1 příspěvek
Schönbrunn PK, 11.3.2025 14:23, 3 příspěvky
Schönbrunn PK, 11.3.2025 14:21, 3 příspěvky
Schönbrunn Šlojíř, 11.3.2025 12:42, 3 příspěvky
bouda? Geograf, 10.3.2025 12:52, 2 příspěvky
! Malá, 9.3.2025 20:25, 1 příspěvek
Presl Pigaro flora, 9.3.2025 12:18, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

EXPEDÍCIE (jar 2025) Horydoly , 24.2.2025 13:32
Střední Čechy v březnu Horydoly , 23.2.2025 12:44
Cyklocestování Frýdek Místek Horydoly , 18.2.2025 14:43
Budějovicko láká na valen... Horydoly , 15.2.2025 2:38
Únor v Papilonii Liberec Horydoly , 14.2.2025 22:48
Užijte si valentýnskou ro... Horydoly , 14.2.2025 22:43
Praha a střední Čechy Horydoly , 14.2.2025 22:37
Dolní Morava Horydoly , 14.2.2025 22:33