Jak se najíst? Jídlo na cesty

Jak se najíst? Jídlo na cesty
Zabijačka v hotelu InterContinental Praha.
Autor snímku Petr Skála
SDÍLEJ:

Před měsícem se v Poradně na tomto serveru objevil anonymní dotaz na jídlo při vysokohorských akcích. Zatím se mu dostalo čtrnáct odpovědí. Protože se jedná o zajímavé téma, kopírujeme příspěvky sem na první stránku Horydoly.

Čau lidi! Zajímalo by mě, čím se živíte při outdoorovejch aktivitách, popřípadě co se vám osvědčilo při pobytu ve vysokejch nadmořskejch výškách?

Třeba z důvodů časových, energetických atd.? Nebo máte typ na nějaký dobrý jídlo?

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: ruka ke smíru
do alp...suchare, to zvládne každej zevl..měl si zůstsat u balkánu!
  • Autor honza
  • Datum a čas 16.10.2009 15:45
Reaguj
Re: Tuňák v oleji
no, husky, do přírody se prostě dostanou i lidi prasata, takže je jedno, jestli po nich zbyde plechovka, sáček, nebo petka. Plechovka se dá dobře sešlápnout na plechový proužek, který každej lehce v batohu zase snese dolů. Ve stanu vaříme jen v opravdu ošklivém počasí, takže ty nafouklý konzervy mezi spacáky zas tak často neotvíráme. Když už, osvědčilo se mi frisbee jako talířek - servírování, krájení, podložka pod konzervu, případně na házení;-)Z jídla vozím kuskus, dá se naslano/sladko a při minimu vody.A pak obligátní ovesný kaše, sušený ovoce/mlíko/maso, med...
Reaguj
Ropný likér!
netušil jsem, že se jedná o tamní kulinářskou specialitu.. Chutnalo to jak 6006-stka možná dokonce nitroceluzové, tak jsem to vyplivl. Škoda.
  • Autor OVEČEK
  • Datum a čas 28.4.2005 14:28
Reaguj
No ano
Nevím, kam až lezete vy, ale my po toulkách po levných pohořích (tj. Slovensko a Balkán a Rumunsko (pozor, to už není Balkán) a Ukrajina a tak...do tří tisíc, spaní do dvou) jíme jako v českých lesích. OD polívek k snídani přes chlebíček se selámkem a sýrem aspoň 50% obsahu tuku v sušině a kečupem po večerní kulinářskou vložku v podobě špaget nebo rejže a konzervy nebo tak. Je fakt, že se to na vařiči moc nedá, ale zatím jsme většinou vařili na ohni...je fakt, že je to těžký, ale neničíš si žaludek nějakejma sucharama, je fakt, že s chlebem je potíž, ale co naděláš, nás nikdo nezmění...možná jen nutnost spolehnout se letos výhradně na vařič...a když slezem z hor tak jíme od loňska výhradně v místních podnicích, což je sice drahé, ale tuze dobré. A já s sebou kromě nezbytného kečupu táhnu často ještě marmelády, bombóny, biskupský chlebíčky...čokoláda a sušenky jsou jasný základ. Bodne sádlo, kyselý vokurky, slaninka...loni na vrcholu Pietrosulu jsme sežrali třešně ve vodce, ano, nějaká ostřejší lahvinka se hodí od rána do večera...kombinace čaj+slivovice/vodka+čokoláda/bombóny Choclairs je nejlepší životabudič pod sluncem a dává křídla nebo sněžnice dle vlastního výběru...a ovoce je sice těžk, ale šťavnaté a vitaminové...a tak. Zkrátka...koupíme co uvidíme a pak to odneseme a sežereme anedivíme se, že máme batoh vážící osmadvacet kilo. Jo a těch flašek tvrdýho jsme loni vezli sedm, s tím, že občas obdarujem rumuna (bylo nás sedm...) a když jsme přijeli do Kluže, potřebovali jsme už doplňovat zásoby, protože ve vlaku dvě padly...a z toho vyplívá ponaučení...nekupujte v nonstopu u nádraží v Kluži božský koňak s chutí ropy Transilvánie, pokud ho nechcete tahat s sebou přes celý Kaliman.
  • Autor nae
  • Datum a čas 27.4.2005 00:43
Reaguj
Re: já to řeším takhle,
Zapomněl jsem napsat: musli a tvrdý sýr. A hodně dobré jsou instantní ovesné kaše!!! Nic to neváží a dá to hromadu energie.
  • Autor Jirka
  • Datum a čas 10.4.2005 19:23
Reaguj
já to řeším takhle,
Jidlo vybírám podle toho, jestli dá dost energie. Tzv. SLADKOSTI (čokoláda, tatranky, ...). MASO (salámy, paštiky). PECIVO (tmavý chleba např. finský nebo moskva), NUDLE (jedine instantní, ...), občas pár plechovek s gulášem, které pak bohužel nesu sebou prázdné zpět. Docela dobré je vzít sušené ovoce a arašídy. Zjistil jsem, že úplně super je instantní bramb.kaše s mlekem (stačí hodit do vřelé vody) ... ale hlavně nevařím ryži, atp. protože šetřím plynem! Takže vše instantní - jen ohřát ohřát vodu a hodit to tam.
  • Autor Jirka
  • Datum a čas 10.4.2005 19:13
Reaguj
Re: nejlepší jídlo
Dale nutno ještě podotknoti,že horský strávník je povinnen dbáti a stravu mořskou a horskou nemíchati,nuže zkontrolujte po krmi své místo poživatelovo a všechny stopy po rybě mořské zahlaďte,jakožto po ríži asíjské..
  • Autor Ondrin
  • Datum a čas 25.3.2005 15:17
Reaguj
jídlo na túře
krásně se o tom debatovalo na tady
  • Autor šíp
  • Datum a čas 23.3.2005 19:58
Reaguj
ruka ke smíru
Netroufám si radit, spíše popíši svoji praxi. Já v horách dříve jel v "suché sladké stravě", tedy musli, sušený mlíko, cukr, med. Pravidelně asi tak čtvrtý den jsem se na to už nemoh\' ani podívat a měl "mastnej absťák", který jsem tlumil kouskem loveckého salámu, ale hlavně jsem měl nedostatek solí. Tak jsem přešel na různé instantní polívky, což je vynikající, ale chce to chleba. Ten nahrazuju "polystyrenem" a jinými suchary. Po roce \'89 se už netoulám třeba 2 týdny po balkánských horách, ale jezdím do Alp, a tam není s jídlem problém (jednak jsou akce mnohem kratší, jednak tam je dostatek chat, kde si lze večer hotové jídlo koupit - sice drahé, ale pohodlné). A tak řeším hlavně pití (ionťáky + slivovice(nemíchat, netřepat, požívat odděleně)) a k jídlu (hlavně k snídaním, ale i k večeřím mimo chatu)jsem "objevil" Bistro - takové kelímky se suchým základem, kam naleješ jen horkou vodu. Použité kelímky se pak nemyjí, skládají se do sebe a v báglu nepřekážejí. Přes den skoro nejím, jen nějaké sladkosti. A hlavně piju - mám docela ošklivý zážitek s dehydratací (přestával jsem vidět, vnímat, bolest hlavy,...). Jíst se nemusí. Pít se musí!
  • Autor husky
  • Datum a čas 22.3.2005 14:39
Reaguj
a myslím to upřímě...
Kdepak, od Dr.Kugyho jsem ještě nic nečetl. My tohle ale opravdu v horách jíme.Samo, že až večer a ne při tůře, a ne každý den. A konzervu si pak taky odneseme.Vždy jeden den je někdo jmenován Panem Odpadkem,a tahá odpadky v igelitce na krosně.Takže rada byla míněna dobře, pravda, že s "mírně" ironickým nádechem. Tak co kdybys ale poradil něco ty? Tipuju, že zkušeností máš hodně. Toho huňáče beru zpět :) Byl jsem nepříčetný a nechci sem zatahovat hádky, jak to zde občas bývá :-) zdar
  • Autor rexa
  • Datum a čas 22.3.2005 12:52
Reaguj
Celkem 17 příspěvků v diskuzi


Krajinou domova - fotografie, které znáte z televize

Krajinou domova - fotografie, které znáte z televize

TIP HORYDOLY Reprezentativní fotografická kniha Krajinou domova navazuje na výborný dokumentární seriál České televize. Obsahuje desítky nádherných snímků české, moravské a slezské krajiny, místních zvířat, rostlin a celé přírody. Doplňují je dobře napsané doprovodné... celý článek

Mrazivé znovuzrození Anuraga Maloo

Kluziště na Vypichu v Praze

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Zmizelé koleje, zmizelá nádraží

Zmizelé koleje, zmizelá nádraží

TIP HORYDOLY Tři díly výpravné knihy Zmizelá koleje, zmizelé nádraží, vyprávějí o významných železničních tratích, které byly zrušeny nebo přeloženy. Mnohé úseky železnic můžeme vystopovat v terénu ještě dnes.
Lyžujeme v Polsku: spíš běžky než sjezdovky

Lyžujeme v Polsku: spíš běžky než sjezdovky

AKTUALIZACE Zimní Polsko je lákavé především pro lyžaře, kteří bydlí nedaleko a zároveň chtějí poznat něco jiného. Nevýhodou polských svahů je menší množství sněhu. Jsou orientované nejčastěji na severní a tedy návětrnou
Jak se vyhnout běžným chybám v online kasinu Rabona

Jak se vyhnout běžným chybám v online kasinu Rabona

Online kasino Rabona je zajímavým místem pro milovníky hazardu, protože nabízí široký výběr her a atraktivní bonusy. Nicméně i ti nejzkušenější hráči se mohou dopustit chyb, které mohou ovlivnit jejich herní zážitek
PF 2025 Horydoly

PF 2025 Horydoly

Vždy vykročte pravou nohou! Co nejlepší outdoorový rok přejeme všem čtenářům, spolupracovníkům, kolegům a také inzerentům.
Karlštejn v zimním hávu: Když císařský hrad šeptá do ticha

Karlštejn v zimním hávu: Když císařský hrad šeptá do ticha

V ranním oparu se tyčí silueta monumentálního hradu. Mrazivý vzduch štípe do tváří a pod nohama křupe čerstvě napadaný sníh. Karlštejn v zimě odhaluje svou jinou, tajemnější tvář. Zatímco v létě se zde musíte

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
La Grande Odyssée Francie, Haute Maurienne 11.-23.1. Mushing 11.1.
Šediváčkův long Deštné v Orlických horách. 21.-25.1. Psí spřežení a sněžná kola 21.1.
Fitur - veletrh Španělsko, Madrid 22.-26.1. 22.1.
Vídeňský ledový sen - bruslení Rakousko, Vídeň 23.1.-2.3. 23.1.
Eis Total Festival Rakousko, Pitztal 24.-26.1. 24.1.
Adventur - veletrh Litva, Vilnius 24.-26.1. 24.1.
O dřevěného Krakonoše Rokytnice nad Jizerou Skialpinismus 25.1.
Jilemnická 50 - běžky Roudný 25.-26.1. 25.1.
Dunajec - zimný splav Červený Kláštor 25.1.
Branické ledy - otužilci Praha, kemp Kotva   25.1.

Diskuse

Dichaelrerce IsmaelEvirm, 21.1.2025 8:39, 0 příspěvků
CBD DouglasNuh, 21.1.2025 5:51, 1 příspěvek
Sněžka historická Horydoly, 20.1.2025 15:49, 5 příspěvků
INU Honza, 20.1.2025 14:07, 5 příspěvků
Ještě stěna v Telči Jenna Yaine, 20.1.2025 13:36, 118 příspěvků
INU Honza, 19.1.2025 13:57, 1 příspěvek
Dotaz na přechod vrcholu přechod, 17.1.2025 22:13, 12 příspěvků
Popradské Skiák, 16.1.2025 14:25, 2 příspěvky
Popradské pikovoda, 14.1.2025 22:11, 2 příspěvky
trasa na běžkách Jarda, 13.1.2025 10:24, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Závod rohaček – Memoriál ... Horydoly , 21.1.2025 2:46
DECOLED Horydoly , 9.1.2025 21:34
Češi začínají v lednu hub... Horydoly Open, 9.1.2025 9:53
termíny testovaček lyží B... Horydoly Open, 9.1.2025 9:50
Troja Florbal Cup Horydoly , 8.1.2025 19:25
Re: Střední Čechy turistické Horydoly , 6.1.2025 14:18
Novoroční virtuální běh p... Horydoly Open, 2.1.2025 17:12
Nesmírně zásadní text, uk... milan šupa, 27.12.2024 19:27