Všichni Poláci znají Bieszczady

Všichni Poláci znají Bieszczady
Bieszczady, polonina Carynska.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Daleko na východě stoupají z lesnatých kopců vysoké poloniny. Polské Bieszczady jsou pro české turisty bájným pohořím, vzdáleným a těžko dostupným. Už přituhuje, je proto nejvyšší čas vyrazit. Návštěvníků v populárních horách ubývá a podzimní výhledy jsou daleké.

Jak na to

Doprava

Nejjednodušší příjezd z Česka do Bieszczad vede po železnici. Rychlík jede do slovenských Medzilaborců. Osobní vlak jede skrze nedávno otevřený Lupkowský tunel do polského Lupkowa a odtud místními autobusy pod hory.

Na kole lze přejet přes přechody na cestě Ruskie – Cisna nebo Stružnica – Maniów (duben-září).

Ubytování

Poblíž většiny polesí pod horami je možnost jednoduchého stanování. Tato tábořiště jsou od sebe vzdálena nejvíce jeden den pěší cesty. V obcích stojí ubytování s polopenzí v penzionech 80 až 90 zlotých, velmi dobrá cena je 70 zlotých za osobu.

Nebezpečí

Horská služba GOPR vykoná v Bieszczadech čtyři stovky zásahů ročně. Pomoc je na rozdíl od Česka či Slovenska zdarma. "Nejvíce problému si u nás způsobují návštěvníci, kteří si neuvědomí, že jsou opravdu na horách," říká náčelník GOPRu. "Jde o celková vyčerpání organismu, infarkty, úpaly a zásahy bleskem. Teď už hrozí i podchlazení a umrznutí."

Telefony

Horská služba: 985
Pomoc v nouzi: 0601 100 300

Na hranicích Polska, Slovenska a Ukrajiny je rozkládají tři národní parky Bieszczady, Poloniny a Užanski park.

AUDIO: Bieszczady (5 MB, mp3, 4:50 min) - turistika, cyklistika a lyžování

Ukrajina za oponou

První dva se pomalu propojují, ale Ukrajina zůstává zatím mimo. "Je to jeden ekosystém a zároveň jeden turistický prostor, ale také tři státy a tři způsoby ochrany," říká propagátor turistiky z Prešova Tomáš Paľo. "Ukrajina je jiný svět, vedou tam jen dva hraniční přechody, za necelý půlrok zůstane za oponou schengenského prostoru."

Jeho slova nepřímo potvrzuje polský člen horské služby Pawel: "Podél ukrajinských hranic se rojí vojáci všech tří států. Dokonce i naše zásahové vrtulníky tam létají jen s potížemi."

"Všichni Poláci byli v Bieszczadech, nebo je aspoň znají," říká ochránce národního parku Grzegorz Sitko a srovnává: "Bieszczady jsou relax, Tatry znamenají sport."

Buďte rádi za každý den

Vstup do národního parku stojí jedno euro. "Chceme, aby sem návštěvníci přicházeli vždy jen na jeden den a potom zase odjeli," dodává Grzegorz Sitko. Smí se tu chodit pouze po značených cestách.

Není to jen opatření kvůli ochraně přírody, ale jde také o bezpečnost. "Na hřebenech není voda, je nutné s sebou nosit zásoby," doporučuje Pawel. "Pozor na sestupy do údolí podél potůčků mimo cesty. Jsme ve flyšových horách, a proto se v údolích často vytváří strže a vodopády, jejichž zdolávání by bylo nebezpečné." Podle Pawla nelze z takových údolí vycouvat ani uhnout a jedinou možností je dostat se skrze ně až dolů pod hory.

Důvodem ochrany přírody jsou hlavně bukové lesy, potom poloniny a zvířata. Poloniny na hřebenech hor pomalu zarůstají. Slováci toho velmi želí, ale Poláci zůstávají v klidu: "Nechráníme současný stav, ale přírodní procesy." Kdo tedy chce vidět nezarostlé hřebeny, neměl by váhat.

 


Přes hlavní poloniny

Klasická bieszczadská turistická túra vede přes tři hlavní poloniny. Začíná se v obci Ustrzyki Górne (800 m n.m.). Stoupá se na poloninu Carynska (1297), klesá do obce Brzegi Górne (830) pod sedlo Wyžna.

Odtud jdeme zase nahoru na poloninu Wetlinska k chatě Puchatka (1228). Tady se dá přespat ve vlastním spacáku na karimatce. Přes den je tu otevřená hospoda s pivem, limonádou a základním jídlem. Přes další vrcholy (1253) míříme pohodlnou stezkou do sedla Orlowicza (1075).

Po velou dobu vidíme daleko do kraje. Na východě se v mlhách ztrácí Bystré sedlo, možná budoucí turistická brána na Ukrajinu. Na jihu se černá hradba Bukovských vrchů s trojmezným Kremencem (1221). Všude pod horami pomalu zarůstají šachovnice polí a luk, odkud byly po válce vystěhovány celé osady do polsko-německého pohraničí.

Nevýrazné sedlo Orlowicza odděluje poloninu Smerek se stejnojmenným vrcholem (1223). Odtud klesneme k chatě Jaworzec a po silnici dorazíme do Kalnice na autobus. V ideálním případě se to všechno dá zvládnout za víkend.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Re: Doprava do Bieszczad
Oficiálně fungují IV.-IX. měsíc. Jestli se něco nezměnilo. Změny jsou ovšem v této lokalitě kvůli Schengenu velmi rychlé.
Reaguj
Re: Re: Doprava do Bieszczad
Turisticke prechody Balnica a Ruske sedlo jsou urcite v zari pruchodne a myslim, ze i v rijnu, ja osobne jsem tam zadne pohranicniky letos nepotkal.. pres zimu ale oficialne nefunguji..
  • Autor Ind_jones
  • Datum a čas 26.9.2007 18:04
Reaguj
Re: Re: Doprava do Bieszczad
Legálně mimo sezónu snad jen Barvínek. Snad už se pohraničníci v Polsku uklidnili, ale nás tam mezi Ruským sedlem a Balnicou zatkli pro nelegální přechod a v Polsku to byl trestný čin, u nás jen přestupek. Byli jsme tam už asi týden a poliajtům jsme tvrdili, že jen hodinu. Následoval výslech a detailní šacování všech věcí, měli jsme štěstí, že nás pak vydal Slovákům. Jinak v Biesczadech je mimo sezónu potřeba počítat s téměř nefungující dopravou, zatímco v létě tam autobusy docela jezdí.
Reaguj
Re: Re: Doprava do Bieszczad
Máte všichni pravdu. Lupkowský tunel je již mimosezonně uzavřený a pěší/cyklistické přechody jsou v provozu do konce září. Nezbývá tedy od podzimu nic jiného, než silnice z Medzilaborců. Teoreticky by bylo snad možné jet busem z Košic na Ukrajinu a vrátit se nazpátek do Polska.
Reaguj
Re: Doprava do Bieszczad
Teda nevim, jestli ta rada pro zimni obdobi jit pres Balnicu nebo Ruske sedlo je dobra. Pokud se neco nezmenilo jedna take jen o letni prechody. Jeste cca pred trema rokama Polaci nelegalni prechody pokutovali.
  • Autor Dany
  • Datum a čas 26.9.2007 09:59
Reaguj
Doprava do Bieszczad
V textu je chyba!! - doprava do Bieszczad z Medzilaborcu do Lupkowa pres Lupkowsky tunel funguje jen v obdobi leta, tzn. do konce srpna... Totez plati i pro lesni zeleznici ktera vede pres Balnicu (ta jezdi jen nejak hodne vyjimecne o vikendech v zari)... Z toho plyne, ze v tuto dobu je nejlepsi do Bieszczad dojit ze SR pesky (prechody Balnica, Ruske sedlo)
  • Autor Ind_jones
  • Datum a čas 25.9.2007 21:11
Reaguj
Celkem 6 příspěvků v diskuzi


Tandemový seskok: Jak probíhá a proč ho zažít

Tandemový seskok: Jak probíhá a proč ho zažít

Představte si, jaký to je pocit, když stojíte na okraji letadla, cítíte adrenalin proudící celým tělem a vítr se vám opírá do tváře. A pak najednou vyrazíte volným pádem vstříc oblakům.... celý článek

Závod Míru, poslední prověrka nejlepších mladých cyklistů planety

Lyžařská a snowboardová mistrovství světa 2023

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Česká státní hymna opěvuje Botič

Česká státní hymna opěvuje Botič

Českou hymnu Kde domov můj dnes posloucháme jako vážnou hudbu s vysokým uměleckým kreditem a dosahem pro celé Čechy, Moravu i Slezsko. Ve skutečnosti je to ovšem pop music z bulvárního divadla rozverně popisující
Tandemový seskok: Jak probíhá a proč ho zažít

Tandemový seskok: Jak probíhá a proč ho zažít

Představte si, jaký to je pocit, když stojíte na okraji letadla, cítíte adrenalin proudící celým tělem a vítr se vám opírá do tváře. A pak najednou vyrazíte volným pádem vstříc oblakům.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
ILTM Asia - veletrh Singapur 1.-4.7. Luxusní cestování 1.7.
Eurobike - veletrh Německo, Frankfurt 3.-7.7. Cyklistika 3.7.
Yachtfestival - veletrh Německo, Hamburg 6.-8.8. Lodě a čluny 6.8.
Polovníctvo a rybárstvo - veletrh Nitra, Agrokomplex 15.-18.8. 15.8.
Exotické ptáctvo - výstava Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 16.8.-1.9. 16.8.
Země živitelka - veletrh České Budějovice, výstaviště 22.-27.8. 22.8.
Výstava stanů Praha, Letňany 31.5.-25.8. 25.8.
Zahrada Čech - veletrh Litoměřice 13.-18.9. 13.9.
Člověk v přírodě - veletrh Louny 20.-22.9. 20.9.
Kůň - veletrh Lysá nad Labem 20.-22.9. 20.9.

Diskuse

жесткое групповое порно CharlesJep, 3.7.2024 6:58, 1 příspěvek
brclhlge cheap, 3.7.2024 1:37, 117 příspěvků
Státy, kde na dálnici oso... Honza, 1.7.2024 13:22, 13 příspěvků
Státy, kde na dálnici oso... Michael Beranek, 1.7.2024 12:05, 13 příspěvků
Doping na Tour de France ... Michael Beranek, 1.7.2024 11:36, 1 příspěvek
Chyba Klekí Petra, 1.7.2024 11:25, 1 příspěvek
Lítání, climbing, yachting kladivo, 28.6.2024 11:35, 1 příspěvek
??? Honza, 28.6.2024 9:55, 13 příspěvků
??? Honza, 28.6.2024 9:52, 13 příspěvků
Jiří Bartoška. Bambule, 27.6.2024 11:25, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Sex ve třech zažívá boom Horydoly , 27.6.2024 13:58
Barefoot pro volný čas Horydoly , 26.6.2024 12:38
Mořské kajaky Horydoly Open, 17.6.2024 12:10
Cyklistický závod L´Etape... Horydoly , 15.6.2024 3:43
Pádlojízda po Vltavě Horydoly , 4.6.2024 12:39
Vodácké závody 2024 Horydoly , 4.6.2024 12:30
Středočeský kraj se připo... Horydoly , 4.6.2024 2:30
Nebuďme vesmírným zákonem... milan šupa, 29.5.2024 19:47