Hoteliéři a restauratéři chtějí kuřáky ve svých podnicích
Asociace hotelů a restaurací nesouhlasí s návrhem Ministerstva zdravotnictví na zákaz kouření v restauracích.
Asociace hotelů a restaurací nesouhlasí s návrhem zákona o ochraně před škodami způsobenými návykovými látkami, který představilo Ministerstvo zdravotnictví.
"Návrh zákona poškozuje svobodné podnikání a povede k dalšímu úbytku pracovních míst a poklesu tržeb v pohostinství. Stát tímto zákonem přenáší odpovědnost za nedostatečnou kontrolní činnost na všechny podnikatele a vystavuje je nebezpečí likvidačních sankcí," řekl prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek.
"Asociace zastává stanovisko, že realizace tohoto záměru by opět poškodila podnikatele v oboru pohostinství a způsobila další úbytek restaurací a barů. V konečném důsledku by došlo k dalšímu snížení počtu pracovních míst v tomto oboru. Navíc návrh tohoto opatření přichází v době, kdy obor pohostinství prochází závažnou krizí. Pro podnikatele je nepřípustné, aby se podmínky podnikání chaoticky měnily v poměrně krátkém časovém období. Navíc stát po alkoholové kauze a zákonu o nespolehlivém plátci DPH přichází s dalším opatřením, kterým pouze přesouvá odpovědnost za nedokonale prováděnou kontrolní činnost na podnikatele," upřesnil stanovisko profesní asociace Václav Stárek.
K jednotlivým bodům návrhu nové právní normy má Asociace hotelů a restaurací tyto výhrady:
1. V restauraci by měl být vždy jeden nealkoholický nápoj levnější, než alkoholický nápoj stejného objemu
Toto opatření je nepřípustnou cenovou regulací trhu. Asociace má za to, že je dokonce v rozporu s evropskými směrnicemi, které chrání volný trh. Navíc toto opatření nijak neovlivní snížení konzumace alkoholických nápojů, pouze zasahuje přímo do svobody podnikání. Asociace prostuduje tento návrh a v případě jeho přijetí formou zákona je připravena se proti němu bránit i soudní cestou.
2. Úplný zákaz kouření v restauracích
Současná legislativa, která před třemi lety zavedla povinnost označit provozovny s odděleným kuřáckým prostorem, vedla mnoho podnikatelů k nemalým investicím do úprav svých provozoven. Toto opatření se v praxi osvědčilo a AHR ČR neshledává důvody k dalším legislativním změnám. K tomuto stanovisku vedou AHR ČR následující výsledky průzkumu: Jednak 60 % restaurací nabízí svým zákazníkům zcela nekuřácký provoz nebo stavebně oddělenou kuřáckou část Pak více než 80 % hotelových provozů je nekuřáckých A ještě 71% provozovatelů restaurací považuje případný legislativní plošný zákaz kouření v restauracích za zásah do svobody podnikání.
3. Sankce za nedodržení zákazu prodeje alkoholu mladistvým
Asociace souhlasí s přísnými sankcemi pouze za prokázaný prodej alkoholu mladistvým. Podnikatelé nemohou odpovídat za to, že v jejich provozovně se nachází mladistvá osoba, která požila alkoholický nápoj například v jiné provozovně nebo doma. Vzhledem k tomu, že navrhované sankce jsou pro mnohá gastronomická zařízení likvidační, není možné, aby podnikatel byl sankcionován za porušení zákona, které nezpůsobil sám a nemohl jej nijak ovlivnit. Provozovatel nemá právo hosty lustrovat v případě, že si neobjednají alkoholický nápoj nebo tabákové výrobky.
INFO: Asociace hotelů a restaurací a Ministerstvo zdravotnictví