10 netradičních pálenek. Kolik z nich znáte?
Pálenky mají ve světě alkoholu nezastupitelné místo. Se slivovicí, hruškovicí, či dokonce calvadosem se lze setkat běžně. Ale co ty ostatní? Mezi destiláty můžeme najít poklady z druhé strany zeměkoule, jež stojí za ochutnání. Přinášíme vám 10 nejlepších pálenek z různých koutů světa, které by neměly uniknout vaší pozornosti.
Akvavit
Latinské spojení aqua vitae (voda života) bylo inspirací pro pojmenování nejoblíbenější skandinávské pálenky. Vyrábí se z obilí nebo brambor, při druhé destilaci se přidávají aromatické byliny a koření. Oblíbenými přísadami jsou badyán, skořice, hřebíček, kopr, fenykl a koriandr. Nejdůležitější složkou je však kmín. Je to jeden z důvodů, proč se akvavit ve Skandinávii často podává k jídlu – aby podpořil trávení.
Applejack
Applejack je silný, medově zlatý destilát. Jak už název napovídá, vyrábí se z jablek a pravděpodobně se jedná o nejstarší původní destilát vyráběný ve Spojených státech amerických. První zmínky o této jablečné pálence pochází z přelomu 17. a 18. století. Pro výrobu jedné láhve applejacku je potřeba až 9 kilogramů jablek.
Arrack
Jemný destilát s květinovými tóny pochází ze Srí Lanky. První zmínky o arracku máme již ze 13. století, kdy jej na svých cestách objevil Marco Polo. Pravý arrack se vyrábí ze stonků květů kokosových palem. Šťáva je sbíraná ručně přímo v korunách, takže získávání základní suroviny je velmi náročné. Odměnou je potom výjimečný aromatický destilát podobný koňaku.
Cachaça
Typický brazilský destilát, který vyslovujeme jako "kašasa", známe především z koktejlu Caipirinha. Často bývá označována jako brazilský rum, ale nenechte se zmást. Zásadním rozdílem je vstupní surovina. Rum se obvykle vyrábí z melasy, zatímco cachaça se destiluje přímo z čerstvě vylisované třtinové šťávy. Odlišnosti bychom našli i v destilaci, staření a hlavně v chuti.
Grappa
Vinný destilát nejčastěji podávaný jako digestiv po večeři. I tak můžeme popsat grappu, silnou hroznovou pálenku s italskými kořeny. Vyrábí se z tzv. matoliny, což jsou zbytky po lisování vína. Dochází tak k dokonalému zpracování suroviny – z hroznové šťávy vznikají vynikající vína, ze "zbytků" stejně skvělá grappa.
Mastiha
Mastiha nebo také mastika je řecký likér vyrobený z pryskyřice stromu mastiha, který se vyskytuje na řeckém ostrově Chios. Tradice výrazného sladkého nápoje sahá až do starověku, kdy byla mastiha považována za mytickou surovinu s léčivými účinky. Dnes si ji můžeme vychutnat ve výrazném destilátu s tóny anýzu, borovice a okurky.
Pisco
O piscu se říká, že v sobě skrývá všechno teplo peruánského slunce. Jeho kořeny sahají do 16. století, kdy jej ve vinařských oblastech Peru poprvé vypálili španělští osadníci. Čirý až nazlátlý destilát se vyrábí destilací fermentované hroznové šťávy a v roce 1988 se dokonce stal součástí kulturního dědictví Peru.
Raki
Silnou anýzovou pálenku možná někteří z nás ochutnali na letní dovolené. Jedná se o turecký národní alkoholický nápoj. Raki se vyrábí ze zkvašených vinných hroznů a obvykle se pije zředěná s vodou v poměru 1:1, se kterou vytvoří drink mléčné barvy. Může se ale samozřejmě konzumovat i čistá.
Sodžu
Sodžu je tradiční čirá korejská pálenka. Obvykle se vyrábí z rýže, ale moderní výrobci používají i jiné škrobové plodiny, například tapioku, brambory nebo batáty. Chuťově připomíná sladší vodku a obvykle se pije čistá. U nás nejčastěji narazíte na značku Jinro, která je největším výrobcem sodžu vůbec.
Sotol
Unikátní pálenka s mnohaletou tradicí spadá do skupiny destilátů z agáve, kam patří i tequila a mezcal. Vyrábí se z divoce rostoucích agáve Dasylirion (tzv. Desert Spoon), které rostou v severním Mexiku. Výrobní proces by se dal srovnat se zmíněnou tequilou, ale sotol potřebuje daleko delší dobu zrání – minimálně 15 let. Zajímavostí je, že z jedné rostliny vznikne pouze jedna láhev sotolu, což dodává pálence značnou exkluzivitu. Teď už zbývá jen nalít vhodnou panákovou skleničku a vychutnat si chuť tohoto unikátního alkoholu.
Diskuse
Diskuze k článku
rakouská němčina
ano, často se používalo (a stále používá) na ochucení kořalek malé množství "dokapu" (tedy vyšších alkoholů, které jsou nositeli vůně a chuti) z ovocných destilátů - samozřejmě mluvím o průmyslovém technologicky sledovaném pálení, třeba ve Zlíchovském lihovaru, kde býval jeden z mých předků v dávných dobách úředníkem a sezónním nákupčím hroznů (a vysvětloval mi kdysi systém počtu hvězdiček u smíchovského "koňaku"). strejcové pálící v kůlně vejskočky a dokap buď vylévali, nebo dávali bábám kořenářkám na macerování bejlí pro mazání bolavých kloubů - takový strejcovský dokap neurčitého složení má velký potenciál udělat velmi úpornou kocovinu a je pro vnitřní užití nevhodný.
- Autor Lukas B.
- Datum a čas 1.2.2024 15:35
rakouská němčina
Jo. podobně to chápu také. Pak totiž mnohde i ta slivovice není ta pravá slivovice či merunkovice. Valaši a na slovácku by mohli vprávět (stejně tak i o vínu).Ony "kořalky" se opravdu míchaly jak ze slivovic a čistého lihu tak někdy i z oněcjh "vejpalků" po pálení. APP. Otec byl za republiky bylinkář a s nekterými kořalečníky se znal, takže mohl povíédat. Jednou donesl jakousi trest a namíchal. Já ji vzal tehdy mezi spolupracovníky kteří mlsali a mlaskali, ovšem než první s vypleštěnýma očima vypálil ze záchodu a ječel "mě to svítí" Pak jsem se dověděl že to byla jakási světluška. To jen na dokreslení oněch předválečných kořalek.....
- Autor Honza
- Datum a čas 1.2.2024 15:10
rakouská němčina
to má jednoznačné. rozlišuje Brand (čistou pálenku, třeba slivovice), a Schnaps (to bychom přeložili nejlépe jako kořalka či ostatní lihovina, prostě směs lihu, vody a nějakého ochucovadla, třeba i pálenky, do téhle kategorie by spadaly takové ty produkty jako "moravská švestka", griotka nebo tuzemák).
pálit (tedy následně po vykvašení) se dá z čehokoli, co obsahuje nějaký cukr, případně škrob (ale ten se musí nejdřív nějak přeměnit na cukr, třeba sladováním, aby se to dostalo do formy stravitelné pro kvasinky). a když v tom cukr není, tak se může přidat - okřídlený je recept "na kilo hoven kilo cukru".
- Autor Lukas B.
- Datum a čas 1.2.2024 14:53
INU
Ty netradiční a cizozemské byly vesměs všechny popsány. U nás pálenku v lidovém rčení každej chápal jako to, co se vypálí z ovoce Ze zeleniny (brambory a t.d. je víceméně líh. A kořalkou se všeobecně nazývalo všechno s alkoholem o více procentech lihu. Ale hlevně ony míchané destiláty se vším možným na příchutě jako kava cokoláda, i různá koření - viz kmínka, bylinná hořká a t.d. Nejčistší destilít je pochopitelně ona slivovice, hruškovice, merunkovice a z jablek onen kalvados s přirozenou chutí surovin. Údajně se palilo i z onech jeřabin, oskoruší, či mišpulí, o tom ale nevím nic
APP. Zajímavé by bylo popsat. také oby rumy a jejich varianty či ono malibu a bolsy...
A když jsme u sportu, tak také jejich účinky na ogranismus viz onen známý bernardýn se soudkem v Alpách...
- Autor Honza
- Datum a čas 31.1.2024 12:21
Advent v Praze 2 bude letos opravdu bohatý
Dětské láhve pro děti: Podpořte pitný režim nezávadnou a kvalitní lahví
Může se hodit
Nejčtenější články
Klasické vodácké maratony 2025
Nová feráta Skab vede po pískovci v Bezděčíně
Cyklotrasa podél Knovízského potoka ze Slaného do Kralup
Continental Divide Trail: 4300 kilometrů dobrodružství po Spojených státech
Columbia Omni-Heat Arctic - tepelná ochrana inspirovaná ledními medvědy
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Muču Kiš - diashow | Praha, Kayak Beach Bar | Přednáší Radoslav Groh | 27.11. | 19:00 |
Něha Himaláje - diashow | Nymburk, Sokol | Přednáší Jan Tráva Trávníček a Petr Jan Juračka | 27.11. | 18:00 |
Přepište dějiny - podcast | Příbram, Junior | 27.11. | 19:00 | |
Křišťálová zahrada - výstava | Praha, Botanická zahrada | 15.11.-2.2. Skleněné sochy Pačinek | 28.11. | |
Boot - veletrh | Německo, Berlín | 28.11.-1.12. Lodě | 28.11. | |
Vánoční výstava | Praha, Betlémská kaple | 28.11.-2.1. | 28.11. | |
Jamajka - diashow | Pardubice, Východočeské muzeum | Přednáší Lenka a František Kadlecovi | 28.11. | 18:00 |
Ptačí svět očima fotografa - diashow | Vrchlabí, Krtek | Přednáší Tomáš Grim | 28.11. | 18:00 |
Bývalé slovenské trhy - přednáška | Starý Smokovec, U Vlka | Přednáší Tomáš Paulík | 28.11. | 19:00 |
Bitva tří císařů | Slavkov u Brna | 29.11.-1.12. | 29.11. |
Diskuse
kraken тор | Robertplali, 27.11.2024 3:49, 1 příspěvek |
купить варочный котел 100... | Douglasmah, 27.11.2024 3:21, 14 příspěvků |
Přepište dějiny! | zeměpisář, 26.11.2024 23:09, 2 příspěvky |
INU | Honza, 26.11.2024 21:15, 2 příspěvky |
PTP se pozdeji zmenily v ... | Honza, 25.11.2024 13:23, 12 příspěvků |
PTP se pozdeji zmenily v ... | Michael Beranek, 25.11.2024 9:42, 12 příspěvků |
půl pravdy | Honza, 24.11.2024 10:02, 12 příspěvků |
půl pravdy | Střelec, 23.11.2024 18:19, 12 příspěvků |
Doplnění | Honza, 22.11.2024 15:07, 6 příspěvků |
když hoří pod plechem | Lukas B., 21.11.2024 14:39, 5 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Podzimní školení Akademie... | Horydoly , 21.11.2024 16:23 |
Cestování v digitální éře | Horydoly , 21.11.2024 16:10 |
Regionální muzeum Mělník | Horydoly , 19.11.2024 18:24 |
Svatba | Horydoly , 18.11.2024 14:12 |
Litr balené vody obsahuje... | Horydoly Open, 6.11.2024 23:42 |
Podzim ve Velkých Karlovi... | Horydoly , 6.11.2024 2:28 |
Metropolitní trail Motols... | Horydoly , 1.11.2024 0:17 |
Das war der Cybathlon 2024 | Horydoly , 30.10.2024 23:53 |