10 netradičních pálenek. Kolik z nich znáte?

10 netradičních pálenek. Kolik z nich znáte?
Dobrá pálenka podpoří dobrou náladu.
Autor snímku Barstore.cz
SDÍLEJ:

Pálenky mají ve světě alkoholu nezastupitelné místo. Se slivovicí, hruškovicí, či dokonce calvadosem se lze setkat běžně. Ale co ty ostatní? Mezi destiláty můžeme najít poklady z druhé strany zeměkoule, jež stojí za ochutnání. Přinášíme vám 10 nejlepších pálenek z různých koutů světa, které by neměly uniknout vaší pozornosti.

Akvavit

Latinské spojení aqua vitae (voda života) bylo inspirací pro pojmenování nejoblíbenější skandinávské pálenky. Vyrábí se z obilí nebo brambor, při druhé destilaci se přidávají aromatické byliny a koření. Oblíbenými přísadami jsou badyán, skořice, hřebíček, kopr, fenykl a koriandr. Nejdůležitější složkou je však kmín. Je to jeden z důvodů, proč se akvavit ve Skandinávii často podává k jídlu – aby podpořil trávení.

Applejack

Applejack je silný, medově zlatý destilát. Jak už název napovídá, vyrábí se z jablek a pravděpodobně se jedná o nejstarší původní destilát vyráběný ve Spojených státech amerických. První zmínky o této jablečné pálence pochází z přelomu 17. a 18. století. Pro výrobu jedné láhve applejacku je potřeba až 9 kilogramů jablek.

Alkohol.

Arrack

Jemný destilát s květinovými tóny pochází ze Srí Lanky. První zmínky o arracku máme již ze 13. století, kdy jej na svých cestách objevil Marco Polo. Pravý arrack se vyrábí ze stonků květů kokosových palem. Šťáva je sbíraná ručně přímo v korunách, takže získávání základní suroviny je velmi náročné. Odměnou je potom výjimečný aromatický destilát podobný koňaku.

Cachaça

Typický brazilský destilát, který vyslovujeme jako "kašasa", známe především z koktejlu Caipirinha. Často bývá označována jako brazilský rum, ale nenechte se zmást. Zásadním rozdílem je vstupní surovina. Rum se obvykle vyrábí z melasy, zatímco cachaça se destiluje přímo z čerstvě vylisované třtinové šťávy. Odlišnosti bychom našli i v destilaci, staření a hlavně v chuti.

Grappa

Vinný destilát nejčastěji podávaný jako digestiv po večeři. I tak můžeme popsat grappu, silnou hroznovou pálenku s italskými kořeny. Vyrábí se z tzv. matoliny, což jsou zbytky po lisování vína. Dochází tak k dokonalému zpracování suroviny – z hroznové šťávy vznikají vynikající vína, ze "zbytků" stejně skvělá grappa.

Alkohol.

Mastiha

Mastiha nebo také mastika je řecký likér vyrobený z pryskyřice stromu mastiha, který se vyskytuje na řeckém ostrově Chios. Tradice výrazného sladkého nápoje sahá až do starověku, kdy byla mastiha považována za mytickou surovinu s léčivými účinky. Dnes si ji můžeme vychutnat ve výrazném destilátu s tóny anýzu, borovice a okurky.

Pisco

O piscu se říká, že v sobě skrývá všechno teplo peruánského slunce. Jeho kořeny sahají do 16. století, kdy jej ve vinařských oblastech Peru poprvé vypálili španělští osadníci. Čirý až nazlátlý destilát se vyrábí destilací fermentované hroznové šťávy a v roce 1988 se dokonce stal součástí kulturního dědictví Peru.

Raki

Silnou anýzovou pálenku možná někteří z nás ochutnali na letní dovolené. Jedná se o turecký národní alkoholický nápoj. Raki se vyrábí ze zkvašených vinných hroznů a obvykle se pije zředěná s vodou v poměru 1:1, se kterou vytvoří drink mléčné barvy. Může se ale samozřejmě konzumovat i čistá.

Alkohol.

Sodžu

Sodžu je tradiční čirá korejská pálenka. Obvykle se vyrábí z rýže, ale moderní výrobci používají i jiné škrobové plodiny, například tapioku, brambory nebo batáty. Chuťově připomíná sladší vodku a obvykle se pije čistá. U nás nejčastěji narazíte na značku Jinro, která je největším výrobcem sodžu vůbec. 

Sotol

Unikátní pálenka s mnohaletou tradicí spadá do skupiny destilátů z agáve, kam patří i tequila a mezcal. Vyrábí se z divoce rostoucích agáve Dasylirion (tzv. Desert Spoon), které rostou v severním Mexiku. Výrobní proces by se dal srovnat se zmíněnou tequilou, ale sotol potřebuje daleko delší dobu zrání – minimálně 15 let. Zajímavostí je, že z jedné rostliny vznikne pouze jedna láhev sotolu, což dodává pálence značnou exkluzivitu. Teď už zbývá jen nalít vhodnou panákovou skleničku a vychutnat si chuť tohoto unikátního alkoholu.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

rakouská němčina

ano, často se používalo (a stále používá) na ochucení kořalek malé množství "dokapu" (tedy vyšších alkoholů, které jsou nositeli vůně a chuti) z ovocných destilátů - samozřejmě mluvím o průmyslovém technologicky sledovaném pálení, třeba ve Zlíchovském lihovaru, kde býval jeden z mých předků v dávných dobách úředníkem a sezónním nákupčím hroznů (a vysvětloval mi kdysi systém počtu hvězdiček u smíchovského "koňaku"). strejcové pálící v kůlně vejskočky a dokap buď vylévali, nebo dávali bábám kořenářkám na macerování bejlí pro mazání bolavých kloubů - takový strejcovský dokap neurčitého složení má velký potenciál udělat velmi úpornou kocovinu a je pro vnitřní užití nevhodný.

  • Autor Lukas B.
  • Datum a čas 1.2.2024 15:35
Reaguj
rakouská němčina

Jo. podobně to chápu také. Pak totiž mnohde i ta slivovice není ta pravá slivovice či merunkovice. Valaši a na slovácku by mohli vprávět (stejně tak i o vínu).Ony "kořalky" se opravdu míchaly jak ze slivovic a čistého lihu tak někdy i z oněcjh "vejpalků" po pálení. APP. Otec byl za republiky bylinkář a s nekterými kořalečníky se znal, takže mohl povíédat. Jednou donesl jakousi trest a namíchal. Já ji vzal tehdy mezi spolupracovníky kteří mlsali a mlaskali, ovšem než první s vypleštěnýma očima vypálil ze záchodu a ječel "mě to svítí" Pak jsem se dověděl že to byla jakási světluška. To jen na dokreslení oněch předválečných kořalek.....

  • Autor Honza
  • Datum a čas 1.2.2024 15:10
Reaguj
rakouská němčina

to má jednoznačné. rozlišuje Brand (čistou pálenku, třeba slivovice), a Schnaps (to bychom přeložili nejlépe jako kořalka či ostatní lihovina, prostě směs lihu, vody a nějakého ochucovadla, třeba i pálenky, do téhle kategorie by spadaly takové ty produkty jako "moravská švestka", griotka nebo tuzemák).

pálit (tedy následně po vykvašení) se dá z čehokoli, co obsahuje nějaký cukr, případně škrob (ale ten se musí nejdřív nějak přeměnit na cukr, třeba sladováním, aby se to dostalo do formy stravitelné pro kvasinky). a když v tom cukr není, tak se může přidat - okřídlený je recept "na kilo hoven kilo cukru".

  • Autor Lukas B.
  • Datum a čas 1.2.2024 14:53
Reaguj
INU

Ty netradiční a cizozemské byly vesměs všechny popsány. U nás pálenku v lidovém rčení každej chápal jako to, co se vypálí z ovoce Ze zeleniny (brambory a t.d. je víceméně líh. A kořalkou se všeobecně nazývalo všechno s alkoholem o více procentech lihu. Ale hlevně ony míchané destiláty se vším možným na příchutě jako kava cokoláda, i různá koření - viz kmínka, bylinná hořká a t.d. Nejčistší destilít je pochopitelně ona slivovice, hruškovice, merunkovice a z jablek onen kalvados s přirozenou chutí surovin. Údajně se palilo i z onech jeřabin,  oskoruší, či mišpulí,  o tom ale nevím nic
APP. Zajímavé by bylo popsat. také oby rumy a jejich varianty či ono malibu a bolsy...

A když jsme u sportu, tak také jejich účinky na ogranismus  viz onen známý bernardýn se soudkem v Alpách...

  • Autor Honza
  • Datum a čas 31.1.2024 12:21
Reaguj
Celkem 4 příspěvky v diskuzi


Příběh Amonit - zkamenělina nebo víno?

Příběh Amonit - zkamenělina nebo víno?

Amonit je dávno vyhynulý mořský hlavonožec z prvohor a druhohor. Měl ulitu, která ho nadnášela. To je také vše, co po něm do dnešní doby zůstalo. Pokud byste se chtěli dozvědět více,... celý článek

Jílové, tady už zlato není

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Neumětely: Horymír a Šemík sem utekli před Křesomyslem

Neumětely: Horymír a Šemík sem utekli před Křesomyslem

FOOTBIKE GUIDE ...a uháněl k Neumětelům. Slavný topografický úryvek ze Starých pověstí českých zná snad každý, kdo vychodil základní školu. Jeli jsme se podívat, kde se odehrálo drama z úsvitu českých dějin.
TEST Barefoot polobotky Xero Ridgeway Mesh Low

TEST Barefoot polobotky Xero Ridgeway Mesh Low

Barefoot jsou trend, na který jsem naskočil teprve předloni, ale nemohu se ho stále nabažit. Právě jsem otestoval Xero Ridgeway Mesh Low - lehoučké botky na vycházky, lehké běhání a další rekreační sporty.
Jak správně uschovat lyžařské vybavení po sezoně

Jak správně uschovat lyžařské vybavení po sezoně

Zážitek z lyžování je jedinečný a nezapomenutelný, ale když zimní sezóna skončí, je čas správně připravit lyžařské vybavení na dlouhodobé uložení.
Chlum v Dolní Lomnici - zámeček zmizel

Chlum v Dolní Lomnici - zámeček zmizel

Malý zámek Chlum s hospodářstvím jako každý druhý, stál Posázaví do roku 2012. Do té doby chátral, pak vyhořel a nakonec byl srovnám se zemí tak, že už nikdo nepozná, kde stál. 
Playing water polo: a guide for bettors

Playing water polo: a guide for bettors

Water polo is a sport often overlooked by many, along with the major sports such as soccer, handball, or motorsports. Water polo is the oldest Olympic team sport, a fascinating and varied

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Melloblocco - bouldering Itálie, Val di Mello 8.-11.5. 8.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
Extrem bike - cyklomaraton Most Horská kola 11.5.
Vltava run Zadov 11.-12.5. Štafetový běh 11.5.
Test vodáckého vybavení Praha, Trojský kanál 11.5.
Živé dějiny Jenštejna
Jenštejn 11.5.
Raba100 Maďarsko, Csörötne Vodácký maraton 11.5.

Diskuse

INU Honza, 8.5.2024 10:06, 4 příspěvky
INU Kuba Turek, 7.5.2024 18:06, 4 příspěvky
INU Honza, 7.5.2024 17:03, 4 příspěvky
garantované horoškoly Kuba Turek, 7.5.2024 14:56, 2 příspěvky
garantované horoškoly Piký, 7.5.2024 9:39, 2 příspěvky
Priloha Jiří Pospíšil, 6.5.2024 18:25, 1 příspěvek
INU Honza, 6.5.2024 10:03, 1 příspěvek
INU Honza, 6.5.2024 9:56, 1 příspěvek
Chybí hlavní zásada Betano, 5.5.2024 19:59, 5 příspěvků
INU Honza, 5.5.2024 11:32, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

How to battle gym anxiety... Horydoly , 2.5.2024 9:51
Čarodějnický běh Horydoly , 1.5.2024 23:09
SALZKAMMERGUT TROPHY Horydoly , 1.5.2024 23:06
Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00