10 netradičních pálenek. Kolik z nich znáte?

10 netradičních pálenek. Kolik z nich znáte?
Dobrá pálenka podpoří dobrou náladu.
Autor snímku Barstore.cz
SDÍLEJ:

Pálenky mají ve světě alkoholu nezastupitelné místo. Se slivovicí, hruškovicí, či dokonce calvadosem se lze setkat běžně. Ale co ty ostatní? Mezi destiláty můžeme najít poklady z druhé strany zeměkoule, jež stojí za ochutnání. Přinášíme vám 10 nejlepších pálenek z různých koutů světa, které by neměly uniknout vaší pozornosti.

Akvavit

Latinské spojení aqua vitae (voda života) bylo inspirací pro pojmenování nejoblíbenější skandinávské pálenky. Vyrábí se z obilí nebo brambor, při druhé destilaci se přidávají aromatické byliny a koření. Oblíbenými přísadami jsou badyán, skořice, hřebíček, kopr, fenykl a koriandr. Nejdůležitější složkou je však kmín. Je to jeden z důvodů, proč se akvavit ve Skandinávii často podává k jídlu – aby podpořil trávení.

Applejack

Applejack je silný, medově zlatý destilát. Jak už název napovídá, vyrábí se z jablek a pravděpodobně se jedná o nejstarší původní destilát vyráběný ve Spojených státech amerických. První zmínky o této jablečné pálence pochází z přelomu 17. a 18. století. Pro výrobu jedné láhve applejacku je potřeba až 9 kilogramů jablek.

Alkohol.

Arrack

Jemný destilát s květinovými tóny pochází ze Srí Lanky. První zmínky o arracku máme již ze 13. století, kdy jej na svých cestách objevil Marco Polo. Pravý arrack se vyrábí ze stonků květů kokosových palem. Šťáva je sbíraná ručně přímo v korunách, takže získávání základní suroviny je velmi náročné. Odměnou je potom výjimečný aromatický destilát podobný koňaku.

Cachaça

Typický brazilský destilát, který vyslovujeme jako "kašasa", známe především z koktejlu Caipirinha. Často bývá označována jako brazilský rum, ale nenechte se zmást. Zásadním rozdílem je vstupní surovina. Rum se obvykle vyrábí z melasy, zatímco cachaça se destiluje přímo z čerstvě vylisované třtinové šťávy. Odlišnosti bychom našli i v destilaci, staření a hlavně v chuti.

Grappa

Vinný destilát nejčastěji podávaný jako digestiv po večeři. I tak můžeme popsat grappu, silnou hroznovou pálenku s italskými kořeny. Vyrábí se z tzv. matoliny, což jsou zbytky po lisování vína. Dochází tak k dokonalému zpracování suroviny – z hroznové šťávy vznikají vynikající vína, ze "zbytků" stejně skvělá grappa.

Alkohol.

Mastiha

Mastiha nebo také mastika je řecký likér vyrobený z pryskyřice stromu mastiha, který se vyskytuje na řeckém ostrově Chios. Tradice výrazného sladkého nápoje sahá až do starověku, kdy byla mastiha považována za mytickou surovinu s léčivými účinky. Dnes si ji můžeme vychutnat ve výrazném destilátu s tóny anýzu, borovice a okurky.

Pisco

O piscu se říká, že v sobě skrývá všechno teplo peruánského slunce. Jeho kořeny sahají do 16. století, kdy jej ve vinařských oblastech Peru poprvé vypálili španělští osadníci. Čirý až nazlátlý destilát se vyrábí destilací fermentované hroznové šťávy a v roce 1988 se dokonce stal součástí kulturního dědictví Peru.

Raki

Silnou anýzovou pálenku možná někteří z nás ochutnali na letní dovolené. Jedná se o turecký národní alkoholický nápoj. Raki se vyrábí ze zkvašených vinných hroznů a obvykle se pije zředěná s vodou v poměru 1:1, se kterou vytvoří drink mléčné barvy. Může se ale samozřejmě konzumovat i čistá.

Alkohol.

Sodžu

Sodžu je tradiční čirá korejská pálenka. Obvykle se vyrábí z rýže, ale moderní výrobci používají i jiné škrobové plodiny, například tapioku, brambory nebo batáty. Chuťově připomíná sladší vodku a obvykle se pije čistá. U nás nejčastěji narazíte na značku Jinro, která je největším výrobcem sodžu vůbec. 

Sotol

Unikátní pálenka s mnohaletou tradicí spadá do skupiny destilátů z agáve, kam patří i tequila a mezcal. Vyrábí se z divoce rostoucích agáve Dasylirion (tzv. Desert Spoon), které rostou v severním Mexiku. Výrobní proces by se dal srovnat se zmíněnou tequilou, ale sotol potřebuje daleko delší dobu zrání – minimálně 15 let. Zajímavostí je, že z jedné rostliny vznikne pouze jedna láhev sotolu, což dodává pálence značnou exkluzivitu. Teď už zbývá jen nalít vhodnou panákovou skleničku a vychutnat si chuť tohoto unikátního alkoholu.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

rakouská němčina

ano, často se používalo (a stále používá) na ochucení kořalek malé množství "dokapu" (tedy vyšších alkoholů, které jsou nositeli vůně a chuti) z ovocných destilátů - samozřejmě mluvím o průmyslovém technologicky sledovaném pálení, třeba ve Zlíchovském lihovaru, kde býval jeden z mých předků v dávných dobách úředníkem a sezónním nákupčím hroznů (a vysvětloval mi kdysi systém počtu hvězdiček u smíchovského "koňaku"). strejcové pálící v kůlně vejskočky a dokap buď vylévali, nebo dávali bábám kořenářkám na macerování bejlí pro mazání bolavých kloubů - takový strejcovský dokap neurčitého složení má velký potenciál udělat velmi úpornou kocovinu a je pro vnitřní užití nevhodný.

  • Autor Lukas B.
  • Datum a čas 1.2.2024 15:35
Reaguj
rakouská němčina

Jo. podobně to chápu také. Pak totiž mnohde i ta slivovice není ta pravá slivovice či merunkovice. Valaši a na slovácku by mohli vprávět (stejně tak i o vínu).Ony "kořalky" se opravdu míchaly jak ze slivovic a čistého lihu tak někdy i z oněcjh "vejpalků" po pálení. APP. Otec byl za republiky bylinkář a s nekterými kořalečníky se znal, takže mohl povíédat. Jednou donesl jakousi trest a namíchal. Já ji vzal tehdy mezi spolupracovníky kteří mlsali a mlaskali, ovšem než první s vypleštěnýma očima vypálil ze záchodu a ječel "mě to svítí" Pak jsem se dověděl že to byla jakási světluška. To jen na dokreslení oněch předválečných kořalek.....

  • Autor Honza
  • Datum a čas 1.2.2024 15:10
Reaguj
rakouská němčina

to má jednoznačné. rozlišuje Brand (čistou pálenku, třeba slivovice), a Schnaps (to bychom přeložili nejlépe jako kořalka či ostatní lihovina, prostě směs lihu, vody a nějakého ochucovadla, třeba i pálenky, do téhle kategorie by spadaly takové ty produkty jako "moravská švestka", griotka nebo tuzemák).

pálit (tedy následně po vykvašení) se dá z čehokoli, co obsahuje nějaký cukr, případně škrob (ale ten se musí nejdřív nějak přeměnit na cukr, třeba sladováním, aby se to dostalo do formy stravitelné pro kvasinky). a když v tom cukr není, tak se může přidat - okřídlený je recept "na kilo hoven kilo cukru".

  • Autor Lukas B.
  • Datum a čas 1.2.2024 14:53
Reaguj
INU

Ty netradiční a cizozemské byly vesměs všechny popsány. U nás pálenku v lidovém rčení každej chápal jako to, co se vypálí z ovoce Ze zeleniny (brambory a t.d. je víceméně líh. A kořalkou se všeobecně nazývalo všechno s alkoholem o více procentech lihu. Ale hlevně ony míchané destiláty se vším možným na příchutě jako kava cokoláda, i různá koření - viz kmínka, bylinná hořká a t.d. Nejčistší destilít je pochopitelně ona slivovice, hruškovice, merunkovice a z jablek onen kalvados s přirozenou chutí surovin. Údajně se palilo i z onech jeřabin,  oskoruší, či mišpulí,  o tom ale nevím nic
APP. Zajímavé by bylo popsat. také oby rumy a jejich varianty či ono malibu a bolsy...

A když jsme u sportu, tak také jejich účinky na ogranismus  viz onen známý bernardýn se soudkem v Alpách...

  • Autor Honza
  • Datum a čas 31.1.2024 12:21
Reaguj
Celkem 4 příspěvky v diskuzi


Supí hlava dvěma komíny na vrchol

Supí hlava dvěma komíny na vrchol

CLIMBING GUIDE Do Jizerských hor vtrhla zima plnou silou. Na zdejší žulové věže polezou horolezci několik měsíců v pohorkách, péřových bundách a s rukavicemi na rukou. Kvůli tomu si musejí vybírat lehké... celý článek

Lezecká sezóna nekončí, aneb lezení je i zimní sport

8 TIPŮ Kouzelná místa na svatbu ve středních Čechách

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Perušič se Schweinerem budou příští rok obhajovat titul mistrů světa

Perušič se Schweinerem budou příští rok obhajovat titul mistrů světa

Fanoušci plážového volejbalu si mohou oddychnout. Také v příštím roce uvidí v akci na písku úřadující mistry světa Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera. Hlavním cílem týmu je nominovat se na listopadové mistrovství světa
Proč dřevěné hračky pro děti? Aby dospělí mohli solit jídlo!

Proč dřevěné hračky pro děti? Aby dospělí mohli solit jídlo!

Každý kluk si vzpomene, jaké měl první autíčko na hraní. Žádné děvče nikdy nezapomene na svou první panenku. A všichni stavěli věže z dřevěných kostek.  
Průmyslové mixéry: k čemu se používají?

Průmyslové mixéry: k čemu se používají?

Průmyslový mixér je zařízení určené k míchání a homogenizaci různých materiálů v průmyslovém prostředí. Na rozdíl od domácích mixérů jsou tyto stroje konstruovány pro mnohem větší objemy a často pracují s materiály, které vyžadují vysoký
Jak projektovat efektivní kovové konstrukce: tipy a triky

Jak projektovat efektivní kovové konstrukce: tipy a triky

V současném průmyslovém prostředí je zásadní investovat do kvalitních kovových konstrukcí, které nejen splňují technické požadavky, ale také podporují obchodní cíle firmy. Nerezová ocel je jedním z nejčastěji volených materiálů díky své
Chyba metodiky Českého horolezeckého svazu: jištění dvěma lany v jedné karabině je smrtelná past

Chyba metodiky Českého horolezeckého svazu: jištění dvěma lany v jedné karabině je smrtelná past

Chybu v metodice Českého horolezeckého svazu objevil a testoval horolezecký oddíl Humanita Praha pod vedením Roberta Poláka. Doporučovaný způsob jištění prvolezce na dvou lanech pomocí jedné karabiny HMS je krajně nebezpečný. Pád

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Touristik a Caravaning - veletrh Německo, Lipsko 20.-24.11. 20.11.
Betlémy - výstava Karlovy Vary, muzeum 20.11.-19.1. 20.11.
Międzynarodowe Targi Turystyczne - veletrh Polsko, Varšava 21.-23.11. 21.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Chvalkovice na Hané 21.-23.11. 21.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Frenštát pod Radhoštěm, kino 21.-24.11. 21.11.
Life - veletrh Brno, Výstaviště 22.-24.11. 22.11.
Vertical Pro - veletrh Německo, Friedrichshafen 22.-23.11. 22.11.
Mezinárodní festival alpinismu Praha, International 22.-24.11. 22.11.
Halls & Walls - veletrh Německo, Friedrichshafen 22.-23.11. 22.11.
Babinského bloudění - orientační závod Bělá pod Bezdězem MTB nebo běh 23.11.

Diskuse

новые займы онлайн на кар... Bezaimebuive, 23.11.2024 7:01, 120 příspěvků
seo интернет accommodatio... WlasoffStarsesel, 23.11.2024 1:34, 14 příspěvků
Віск Evazky, 23.11.2024 0:02, 1 příspěvek
Дженерик сиалис 40мг, 22.11.2024 22:42, 120 příspěvků
IsmaelEvirm OLanebal, 22.11.2024 20:24, 120 příspěvků
Doplnění Honza, 22.11.2024 15:07, 6 příspěvků
když hoří pod plechem Lukas B., 21.11.2024 14:39, 5 příspěvků
nasrat@hovno.ch pikovoda, 21.11.2024 11:28, 5 příspěvků
Ta informace o zedníkovi ... Honza, 20.11.2024 23:57, 8 příspěvků
plechovka pohoda Honza, 20.11.2024 23:44, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Podzimní školení Akademie... Horydoly , 21.11.2024 16:23
Cestování v digitální éře Horydoly , 21.11.2024 16:10
Regionální muzeum Mělník Horydoly , 19.11.2024 18:24
Svatba Horydoly , 18.11.2024 14:12
Litr balené vody obsahuje... Horydoly Open, 6.11.2024 23:42
Podzim ve Velkých Karlovi... Horydoly , 6.11.2024 2:28
Metropolitní trail Motols... Horydoly , 1.11.2024 0:17
Das war der Cybathlon 2024 Horydoly , 30.10.2024 23:53