Belgické pivo uvařil doma a teď ho čepuje Prazdroj

Belgické pivo uvařil doma a teď ho čepuje Prazdroj
Domácí sládek Martin Březa a manažer Tomáš Drahoňovský.
Autor snímku Jaromír Hampl
SDÍLEJ:

Plzeňský Prazdroj se spojil s domácím pivovarníkem Martinem Březou. Jeho svrchně kvašené pivo Vítěz belgického stylu Grisette se  objevuje na čepu v tisícovce hospod po celé České republice.

Jak na to

Podle zákona o spotřebních daních je limit pro osvobození od spotřební daně u domácí výroby piva i vína 2000 litrů za rok.

Je to poprvé, co se pivo podle domovarnického receptu dostalo do celostátní distribuce. Speciál vzešel ze soutěže uspořádané Prazdrojem a Cechem domácích pivovarníků. 

Domácí pivovarníci, zkráceně domovarníci, jsou amatérští sládci, kteří vaří pivo v domácích podmínkách. Sdružují se v Cechu čítajícím na 1600 členů, který si kromě podpory a vzdělávání klade za cíl učit veřejnost vychutnávat různé pivní styly, experimentovat a porozumět pivu jako takovému.

Domovarníci se ukázali v dobrém světle

Do soutěže o nejlepší recepturu a možnost uvařit své pivo v jednom z největších pivovarů u nás zaslalo své recepty na piva nejrůznějších stylů více než 40 příznivců domácího vaření piva z Čech i Slovenska. "Degustovali a byl to velmi náročný den. Vzorky byly kvalitativně velmi vyrovnané. Nenašlo se žádné pivo, které by vybočovalo ze skvělé kvality," poznamenává Tomáš Drahoňovský, manažer Volby sládků.

Vítěz soutěže získal možnost uvařit svůj speciál na profesionální úrovni a nabídnout ho lidem v hospodách po celé republice.

"Domovarníci jsou v tom nejlepším smyslu slova nadšenci s obrovským zájmem a vášní pro pivo a jeho vaření. I když se vaření piva nevěnují na profesionální úrovni, je mezi nimi řada talentovaných amatérských sládků, kteří dokáží i ve skromných domácích podmínkách uvařit opravdu kvalitní a chuťově skvělé pivo. Byli jsme velmi příjemně překvapeni pestrostí a propracovaností receptur, které domovarníci do výzvy poslali. Jsem přesvědčen, že vítězné pivo zachutná nejen milovníkům speciálů," dodává Tomáš Drahoňovský.

Lehké pivo pro belgické horníky

Odborná porota složená ze sládků Plzeňského Prazdroje a předsedy Cechu vybrala nejlepší recepturu od Martina Březy z Čelákovic. Jde o pivo Grisette starobelgického stylu, které se dnes už téměř nikde nevaří. V minulosti byl tento speciál oblíbený zejména mezi těžce pracujícími horníky v belgicko-francouzském pohraničí, protože oproti klasickým silným belgickým pivům byl o něco lehčí.

"Rád experimentuji a k tomu patří i objevování zapomenutých receptur. Tento styl jsem našel při svém pátrání v archivech. Že se stanu vítězem a budu mít příležitost uvařit své pivo ve velkém pivovaru, jsem nečekal, ale byla to skvělá zkušenost. Těším se, až si s přáteli na moje pivo zajdeme. A samozřejmě jsem zvědavý, co na něj řeknou," říká Martin Březa.

Na otázku, zda je pivo Grisette to nejlepší, co uvařil říká: "Já mám nejradši vždy to pivo, co jsem uvařil naposled."

Speciál vznikl za použití plzeňského pšeničného sladu a příjemnou hořkost a chmelové aroma mu dodává Žatecký poloraný červeňák. Pivo s bylinkovou svěžestí se perfektně hodí ke zpříjemnění teplých dnů babího léta. Pivo má 4,8 % alkoholu, hořkost 35 IBU (International Bittering Unit) a zlatavou barvu 10 dle EBU (European Brewery Convention).

Kolik stojí domácí pivo?

Kolik stojí uvařit doma pivo? Martin Březa vaří várku 20 l, objednává si suroviny v malém a půllitr piva vyjde na 12-13 Kč. U amerických piv, kde je víc chmelu, cena stoupne na 50-60 Kč za půllitr.

Pokud se chcete sami pustit do vaření piva doma, opatřete si knihu Pivařka od Petra Novotného. V ní se dozvíte vše o vaření piva doma. Počítejte, že základní vybavení vás vyjde na 15 až 20 tisíc korun.

INFO: Speciál Vítěz bude k mání v září pouze čepovaný. Výčepy najdete na webu Volba sládků

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

JELENÍ LOUKA Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.... celý článek

Houbařské a mykologické akce 2025

Sázava a Posázaví AKTUÁLNĚ 2025

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Svátek růžových vín a

Svátek růžových vín a "bublinek" na Pražském hradě

Už tradičně 1. května se na Pražském hradě ve Ville Richter a přilehlé Svatováclavské vinici bude konat 15. ročník Svátku růžových vín… a bublinek 2025. Akce, pořádaná Vinařským fondem, nabídne široký výběr
Houbařské a mykologické akce 2025

Houbařské a mykologické akce 2025

Houbaři, mykologové, přírodovědci, turisté, kuchaři, fotografové a mnozí další se zajímají o houby z mnoha různých hledisek. Přinášíme přehled akcí pro veřejnost z oboru mykologie - vycházky, exkurze, přednášky.
Houby AKTUÁLNĚ 2025

Houby AKTUÁLNĚ 2025

Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
Sázava a Posázaví AKTUÁLNĚ 2025

Sázava a Posázaví AKTUÁLNĚ 2025

POŘÍČÍ Zprávy z divoké řeky, která teče z Vysočiny k Praze. Sázava a Posázaví jsou oblíbenými místy pro vodáky, turisty, cyklisty i horolezce.
Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

JELENÍ LOUKA Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Camp - veletrh Norsko, Lillestrøm 4.-6.4. 4.4.
Lov v pravěku Rakousko, Asparn 5.-6.4. 5.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 6.-8.4. 6.4.
Velikonice v hornickém domku Příbram, muzeum 7.-20.4. 7.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 10.-13.4. 10.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 12.-13.4. 12.4.
Matějská pouť Praha, Holešovice 22.2.-13.4. 13.4.
Pstruhová sezona
Česko Začátek lovu 16.4.
Velikonoce Česko 21.4.
Flora - veletrh Olomouc 24.-27.4. 24.4.

Diskuse

Proč 2 h do Špindlu, když... Skiák, 28.3.2025 13:31, 1 příspěvek
Podivný úvod . . . . Honza, 28.3.2025 10:36, 3 příspěvky
Podivný úvod . . . . Horydoly - Kuba Turek, 27.3.2025 15:43, 3 příspěvky
Podivný úvod . . . . Michael Beranek, 27.3.2025 15:18, 3 příspěvky
Funí Kuba Turek, 26.3.2025 18:28, 2 příspěvky
Funí Pigaro flora, 26.3.2025 12:40, 2 příspěvky
doporučuji tiskovou zpráv... Horydoly, 25.3.2025 15:36, 2 příspěvky
doporučuji tiskovou zpráv... Lukas B., 25.3.2025 15:05, 2 příspěvky
Vranov Tomáš Puš, 25.3.2025 13:52, 3 příspěvky
Vranov Jakub Hubert, 25.3.2025 13:47, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Polička? Věda nebo Veliko... Horydoly , 24.3.2025 0:53
Prague Bike Fest Na Výsta... Horydoly Open, 20.3.2025 22:13
Největší běžecká výstava ... Horydoly , 16.3.2025 20:23
Každý, kdo jen trochu chc... milan šupa, 13.3.2025 19:43
EXPEDÍCIE (jar 2025) Horydoly , 24.2.2025 13:32
Střední Čechy v březnu Horydoly , 23.2.2025 12:44
Cyklocestování Frýdek Místek Horydoly , 18.2.2025 14:43
Budějovicko láká na valen... Horydoly , 15.2.2025 2:38