RECEPT Sypané housky

RECEPT Sypané housky
Sypané housky.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Pečení housek je vyšší škola pekařského řemesla. Musejí být vláčné i křupavé, držet tradiční tvar, barvu a chuť. A měly by co nejdéle vydržet čerstvé.

RECEPT Sypané housky
Sypané housky.
Autor snímku Kuba Turek

Nadšeným amatérům nezbývá než vyzkoušet několik receptů, vzít na vědomí osvědčené pekařské triky, věnovat pečení čas a také lásku k ruční práci. Po mnoha více či méně povedených pokusech se váš osobní recept ustálí a vy budete péci křupavé houstičky, které vám ještě teplé budou brát strávníci přímo zpod rukou.

Můj recept na 8 kusů velkých housek posypaných sezamem, mákem nebo hrubou solí, je určený na pečení v domácí troubě pro rodinu se dvěma velkými dětmi a nenasytnými žaludky.

Suroviny

500 g hladké mouky
250 ml mléka
40 g másla
20 g droždí
10 g soli (tj. 1 a 1/4 vrchovaté lžičky)
5 g cukru (tj. 1 vrchovatá lžička)

Housky.

Postup pečení

Těsto s vykynutým kváskem uplácáme do koule. Pomačkaná strana přijde dolů. Necháme kynout v pokojové teplotě 30 minut.
Vykynuté těsto vyválíme do tvaru veky. Dáme pozor na konce, které zamáčkneme, aby nezůstaly roztřepené.

Veku rozdělíme na 8 dílů půlením na třikrát. Každý z osmi dílů rozválíme na délku zhruba 30 cm. Každý z těchto válečků znovu rozdělíme na 3 díly a znovu vyválíme na 20 cm. Vždy trojice těchto finálních válečků poslouží k výrobě jedné housky.

Na jednu housku použijeme 3 dvaceticentimetrové válečky z vyváleného těsta. Z prostředku pleteme copánek, poté převrátíme polotovar spodkem na vrch a housku dopleteme.

Na talíř natáhneme mokrou utěrku. Housky na ní omočíme. Poté je posypeme nebo obalíme mákem a sezamem a hrubou solí podle chuti. Je možné housky též pouze omočit a připravit je na solení a kmínování.

Necháme husky kynout v pokojové teplotě, až zdvojnásobí objem.

Housky bez máku a sezamu znovu potřeme vodou. Posypeme je hrubou solí a kmínem.

Pečeme v rozehřáté troubě na 220 stupňů Celsia celkem 15 minut. Do trouby vložíme hrnek s vodou, aby se během pečení vytvářela pára.

Křupavá kůrka

Po vyjmutí z trouby necháme housky vychladnout v pokojové teplotě. Jíst je lze již vlažné, ale lepší jsou úplně chladné, protože teprve na závěr se dotvoří křupavá kůrka.

Tyto housky vydrží při dobrém skladování několik dní. Ve vlhkém prostředí ovšem natahuje sůl vodu a těsto nepříjemně mokvá. V úplně suchém prostředí zase těsto ztvrdne během jednoho dne.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Jsou vrcholové kříže součástí alpské kultury?

Jsou vrcholové kříže součástí alpské kultury?

Kříž na vrcholu hory není součástí naší alpské kultury - tvrdí Reinhold Messner, který je vůči vrcholovým křížům kritický.... celý článek

Roste počet žen, které cestují sólo

Turistická chata Prachov slaví 100 let

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Polská žula je v Krkonoších na prvním místě

Polská žula je v Krkonoších na prvním místě

Skalní lezení v Krkonoších, to je především polská žula. Český křemenec je jen doplňkem na horolezeckém menu.
Pojištění elektrických vozítek už je povinné

Pojištění elektrických vozítek už je povinné

První duben odstartoval novou éru povinného ručení. Jednak zrušil zelené karty (pouze v Česku a nikoliv v zahraničí), jednak rozšířil okruh vozidel, která musejí mít sjednáno pojištění odpovědnosti. Aby toho nebylo málo, povinnost
Jak správně uschovat lyžařské vybavení po sezoně

Jak správně uschovat lyžařské vybavení po sezoně

Zážitek z lyžování je jedinečný a nezapomenutelný, ale když zimní sezóna skončí, je čas správně připravit lyžařské vybavení na dlouhodobé uložení.
Chlum v Dolní Lomnici - zámeček zmizel

Chlum v Dolní Lomnici - zámeček zmizel

Malý zámek Chlum s hospodářstvím jako každý druhý, stál Posázaví do roku 2012. Do té doby chátral, pak vyhořel a nakonec byl srovnám se zemí tak, že už nikdo nepozná, kde stál. 
Žalý, jedna z nejstarších turistických rozhleden

Žalý, jedna z nejstarších turistických rozhleden

Prastará kamenná rozhledna Žalý patří mezi nejstarší turistické rozhledny v Čechách. První dřevěná věž zde stála už roku 1836. Poté byla nahrazena železnou věží a od roku 1892 do dnešních časů se

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Historie Jinonic a Butovic Praha, Na Bělidle 24 Přednáška 21.5. 17:15
Česká mykologická společnost - členská schůze Praha, Střední škola obchodní 21.5. 17:45
Den botanických zahrad Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 22.5.
Svět knihy - veletrh Praha, Holešovice 23.-26.5. 23.5.
Setkání časopisu Cykloturistika Jinolice 24.-26.5. 24.5.
Concorso d'Eleganza Villa d'Este Itálie, Como 24.-26.5. Přehlídka veteránských aut 24.5.
Lezecký maratón HZS Tomášovský výhľad 24.5.
Šutr - běh Praha, Divoká Šárka 25.5. 08:00
Bystřička - splutí Bystřička 25.5.
Petrbokův memoriál Praha, Nad Hliníkem Historická cyklistika 25.5. 10:00

Diskuse

dzblcdkg azithromycin 250 mg tablet cost, 20.5.2024 4:13, 126 příspěvků
Lhanebal Gichardpow, 20.5.2024 4:13, 126 příspěvků
bclefzub pharmacy, 20.5.2024 4:07, 126 příspěvků
edmwtgoi pills, 20.5.2024 3:21, 126 příspěvků
mmsyzrdix pharmacy, 20.5.2024 3:20, 126 příspěvků
muxrfucu azithromycin lowest price, 20.5.2024 2:38, 126 příspěvků
FobertProft IsmaelEvirm, 20.5.2024 2:05, 126 příspěvků
kgutsrbb generic, 20.5.2024 1:59, 1 příspěvek
Shanebal Dichaelrerce, 20.5.2024 1:54, 126 příspěvků
ftebkatp pills, 20.5.2024 1:20, 12 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Bikesraz na Vysočině Horydoly , 17.5.2024 12:22
Přepis hlasu na text Horydoly , 11.5.2024 14:54
How to battle gym anxiety... Horydoly , 2.5.2024 9:51
Čarodějnický běh Horydoly , 1.5.2024 23:09
SALZKAMMERGUT TROPHY Horydoly , 1.5.2024 23:06
Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20