ROZHOVOR: Miguel Rocha Vieira

ROZHOVOR: Miguel Rocha Vieira
Miguel Rocha Vieira.
Autor snímku archiv resort Valachy
SDÍLEJ:

Michelinský kuchař míří do Velkých Karlovic. Michelinská hvězda je nejvyšší ocenění kvality v gastronomii. Kuchaři si jí váží stejně, jako filmaři sošky Oscara. Jedním z jejích hrdých držitelů je i 33letý Miguel Rocha Vieira.

Podařil se mu husarský kousek. Budapešťské restauraci Costes michelinskou hvězdu zařídil jen rok poté, co v ní začal působit jako šéfkuchař.

Costes si pod jeho vedením rychle získala renomé jedné z nejlepších maďarských restaurací, která právem přitahuje zástupy gurmánů a i z řad známých osobností. Ze hvězdných jmen se může pochlubit například návštěvou Brada Pitta s Angelinou Jolie nebo Anthonyho Hopkinse.

Nyní míří Miguel Rocha Vieira do Velkých Karlovic na Karlovský gastrofestival. Gurmáni mohou okusit jeho degustační menu v sobotu 6. října při Michelinském obědě nebo Galavečeři v hotelu Lanterna.

Horydoly.cz Přečtěte si také rozhovor s italským kuchařem Alessandro Gavagnou: 
Pohraji si s cuketou, růží a jelenem

Migueli, kdy jste v sobě objevil kuchařský talent? Chtěl jste být kuchařem odjakživa?

Když jsem skončil střední školu doma v Portugalsku, stejně jako většina mladých jsem moc nevěděl, co chci dělat. Říkal jsem si, že dobrou volbou by mohl být cestovní ruch. Dostal jsem šanci studovat univerzitu v Londýně, kde jsem se zapsal na obor hotelnictví, turismus a management restauračních zařízení. Ve druhém ročníku jsme se v jednom z předmětů částečně věnovali vaření a já jsem si hned při první hodině uvědomil, že nechci do konce života dělat klasické zaměstnání, kam lidé chodí denně od devíti do pěti. Těžko se to popisuje, ale jsem šťastný, že jsem našel něco, co cítím jako své životní poslání. Už snad ani nemusím říkat, že jakmile jsem dorazil domů z té osudové první hodiny, hned jsem začal hledat kuchařské školy. Nedokončil jsem studium původního oboru a už po několika týdnech jsem byl zapsaný ke studiu na jedné světově uznávané kuchařské škole.

Jak se poté stalo, že vy Portugalec jste zakotvil právě v Maďarsku?

Pocházím z Lisabonu (což je mimochodem nejkrásnější město na světě), ale nikdy jsem tam nepracoval. Vlastně jsem nikdy nepracoval v Portugalsku. Pracoval jsem na jihu Španělska a po nějaké době jsem se začal poohlížet, kam dál. Na webu jsem našel inzerát, že v Budapešti hledají šéfkuchaře, který by zabezpečil otevření a provoz nové restaurace. Řekl jsem si, proč ne, a poslal do Maďarska životopis. Za pár týdnů mi zavolal majitel restaurace a pozval mě na pár dní do Budapešti, abych jim zlehka něco uvařil a případně s nimi probral jejich projekt. Řekl sem si - ještě nikdy jsem nebyl v Budapešti, tenhle pán mi zaplatí pěkný víkend, tak proč ne, když to nevyjde, budu mít aspoň zážitky z cestování. Jakmile jsem se ale detailně seznámil s projektem nové restaurace, nebylo o čem přemýšlet. Přijal jsem nabídku a o dva měsíce později jsem se již stěhoval do Maďarska.

Netrvalo dlouho a získal jste pro Costes michelinskou hvězdu. Co to pro vás znamenalo?

To se velmi těžko popisuje slovy. Myslím, že každý, bez ohledu na to, co dělá, má rád, když je jeho práce uznávaná. Pro nás kuchaře je nejvýznamnějším oceněním bezpochyby právě Michelin. Navíc se mi podařilo být prvním v zemi, kdo získal toto ocenění, a k tomu pouhý rok poté, co jsem tu začal pracovat. To bylo opravdu neuvěřitelné. Ale samozřejmě to není jen o mně. Mohu být tváří restaurace, ale nezapomeňte, že ji tvoří tým zhruba dvaceti lidí, od kolegů, kteří myjí nádobí, přes kluky v kuchyni, obsluhu, management a také majitele. Všichni mají svůj velký podíl na té malinkaté hvězdičce.

Hlavním sloganem restaurace je heslo "Bez kompromisu." V čem nejste ochotný v gastronomii dělat kompromisy?

Ve všech myslitelných významech. Neděláme žádné kompromisy, tak aby měl host možnost zažít ten nejlepší možný zážitek. Ať už jde o ty nejvybranější suroviny, které používáme, dokonalou obsluhu, kterou našim hostům poskytujeme, nebo třeba vína, která dáváme na náš vinný list… Nic, co v Costes vyprodukujeme, není uděláno bez důvodu a pečlivého plánování. Vidět naše hosty spokojené, to je pro nás nejlepší možná odměna.

Co ze svého kuchařského umění předvedete návštěvníkům Karlovského gastrofestivalu?

Chceme přetvořit některé maďarské klasiky a zapracovat do nich mé osobní chutě. Zkrátka tak, aby lidé mohli ochutnat, jak vidí maďarskou kuchyni a tradiční maďarské suroviny cizinec.

Už jste někdy byl v Česku a ochutnal jste zdejší, speciálně valašskou kuchyni?

Bohužel jsem nikdy nebyl v České republice a kromě toho, že znám pár českých piv a vím, že české ženy jsou nádherné, neznám nic dalšího. Opravdu moc se k vám těším.

Prozraďte nám ještě jednu věc. Mnozí kuchaři jsou rádi, když si doma od vaření odpočinou. Jak je tomu u vás?

Také patřím k té skupině kuchařů, kteří po návratu z práce doma už vařit nechtějí. Když mám volno, vařím doma velmi, velmi zřídka. Doma nejraději jím pohodlné jídlo, něco jednoduchého a čerstvého. Vzhledem k tomu, že jsem z Portugalska, velmi tíhnu k moři a všem mořským plodům, které jsou zároveň na mém seznamu oblíbených jídel. Miluju mořské plody a klidně bych se jimi mohl živit pořád.

INFO: Karlovský gastrofestival

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Zabíjení, čištění a kuchání kapra

Zabíjení, čištění a kuchání kapra

Chceme-li rybu zabít, uchopíme ji pevně do utěrky. Takto zabalenou ji položíme hřbetem vzhůru na prkénko a silně paličkou udeříme do hlavy.... celý článek

Tradiční vánoční pokrmy v průběhu let

Kdo nosí dárky? Ježíšek a ti druzí

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Vánoční trhy v Marienberg za Krušnými horami

Vánoční trhy v Marienberg za Krušnými horami

Krušnohorské městečko Marienberg je známé vánočními trhy s hornickým šmakem. Jsou skromné a příjemné. Letos se konají od 27. listopadu do 22. prosince.
Jak vybrat nejlepší odrůdu třešní a višní pro vaši zahradu?

Jak vybrat nejlepší odrůdu třešní a višní pro vaši zahradu?

Představte si teplé letní odpoledne na zahradě plné šťavnatých plodů. Sníte o tom? Chcete-li si tuto touhu splnit, věnujte chvíli výběru ideálních stromů. Začněme analýzou, které odrůdy třešní a višní by se nejlépe hodily do
Zámek Dobříš zve na vánoční trh

Zámek Dobříš zve na vánoční trh

Vlídná, pohodová a neuspěchaná adventní atmosféra patří už několik let k vánočnímu trhu na zámku Dobříš. Tradiční akce pod záštitou Livie Colloredo-Mannsfeldové letos proběhne v sobotu 7. prosince od 11 do 19 hodin.
Na víno, na destilát i na koktejl. Každý nápoj si zaslouží vlastní sklo

Na víno, na destilát i na koktejl. Každý nápoj si zaslouží vlastní sklo

Každý nápoj si zaslouží vlastní sklenici, jejíž tvar pomůže rozvinout veškeré aromatické a chuťové nuance. Vína skvěle vyniknou ve speciálních sklenkách, stejně tak koktejly nebo destiláty. Na trhu najdeme nepřeberné množství
Zvyšte svůj sportovní výkon přirozeně: praktické tipy na zdraví, fitness a výživu

Zvyšte svůj sportovní výkon přirozeně: praktické tipy na zdraví, fitness a výživu

Při optimalizaci sportovního výkonu, zdraví nebo stravy vás čeká holistický trénink, výživa a zotavení. Nalezení rovnováhy mezi těmito třemi vám může pomoci snáze dosáhnout vašich cílů při zachování špičkového výkonu. Od

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Reisemarkt - veletrh Německo, Mannheim 4.-6.1. 4.1.
Betlém
Česká Lípa, Škroupovo náměstí 8.12.-4.1. 4.1.
Čas na čaj - výstava Praha, Botanická zahrada 15.11.-5.1. 5.1.
Příbramské betlémy - výstava Příbram, důl Vojtěch 6.12.-5.1. 5.1.
Vakantie - veletrh Nizozemsko, Utrecht 9.-12.1. 9.1.
Hoga - veletrh Německo, Norimberk 12.-14.1. 12.1.
Vánoční zahrada na zámku Německo, Pillnitz 21.11.-12.1. 12.1.
Pro Winter - veletrh Itálie, Bolzano 13.-15.1. Horské technologie 13.1.
Ferienmesse - veletrh Rakousko, Vídeň 16.-19.1. 16.1.
Matka - veletrh Finsko, Helsinky 17.-19.1. Cestovní ruch 17.1.

Diskuse

Keep holes, dermatan non-... iraqjopa, 3.1.2025 8:44, 57 příspěvků
Supportive trauma scab ch... iduvoja, 3.1.2025 8:42, 57 příspěvků
During glossitis, bone de... euelooba, 3.1.2025 8:38, 57 příspěvků
Influenza prednisone disc... ivegiha, 3.1.2025 8:27, 57 příspěvků
In imperfect, careprost e... exitoduzazez, 3.1.2025 8:16, 57 příspěvků
D154 glands, term fluid-f... uazayiogotom, 3.1.2025 8:10, 57 příspěvků
Organ crawling propecia f... ogelwinelaves, 3.1.2025 8:08, 57 příspěvků
Babies contraception hint... oregotibize, 3.1.2025 7:58, 57 příspěvků
So cialis on internet war... alojauxodepe, 3.1.2025 7:33, 57 příspěvků
Nature six retin a.com ve... oecevenurobo, 3.1.2025 7:33, 57 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Novoroční virtuální běh p... Horydoly Open, 2.1.2025 17:12
Nesmírně zásadní text, uk... milan šupa, 27.12.2024 19:27
Vuch 2024 Horydoly , 23.12.2024 15:26
Velké Karlovice zahájí se... Horydoly , 13.12.2024 23:29
Žáčková opouští Valachy Horydoly , 13.12.2024 23:01
Šimůnek končí ve Forbesu Horydoly , 13.12.2024 22:57
Holiday World Horydoly , 13.12.2024 10:41
Re: Pražský veletržní areál Horydoly , 13.12.2024 10:40