Rozmanitá turecká kuchyně

Rozmanitá turecká kuchyně
Kareta v Egejském moři u tureckých břehů.
Autor snímku TopFly
SDÍLEJ:

Turecká kuchyně má pro gurmány připraveno velké množství překvapení. Turci přikládají jídlu daleko větší význam než Češi a atmosféra společného jídla je proto jedinečná. Stále je ovlivňuje slavná historie a poloha na křižovatce mnoha kultur.

Jak na to

Güvec

Turecký masovo-zeleninový pokrm z jednoho hrnce (džuveč) se podává s rýží.

Suroviny pro 4 osoby: 800 g jehněčího masa, sůl, čerstvě namletý pepř, 1 konzerva loupaných rajčat (nakrájet na kousky), trocha vody, 1-2 lžíce papriky sladké, 1 červené a 1 zelená paprika, 1 velká cibule, olej

Příprava: Nakrájejte jehněčí maso na středně velké kostky a vařte je asi 1 hodinu v hrnci na mírném ohni, dokud se veškerá voda nevypaří. Tímto způsobem bude maso pěkně jemné. Cibuli nakrájejte na kostičky a po polovině doby vaření přidejte k masu. Vše pikantně okořeňte solí, papřem a paprikou. Poté přidejte k masu trochu oleje a dobře jej opečte. Opět přilejte trochu vody. Nyní přidejte rajčata a nechte vše v hrnci chvíli povařit. Pak přidejte papriku. Papriku nechte jen tak dlouho vařit, dokud je ještě pevná. Nakonec vezměte hrnec z plotny a podávejte jídlo s rýží.

Turecká kuchyně patří mezi nejrozmanitější na světě.

Pokrmy jsou zjemňovány prostřednictvím rozmanitého koření, jež je používáno šetrně, ale vědomě.

Bez chleba to nejde

V turecké kuchyni je těsto z pšeničné mouky jedním ze základních prvků. Z něj se dělá chléb ve tvaru placky (pide), listové těsto (yufka), bílý chléb (beyaz ekmek), sezamový kroužek (simit), ale také ravioli (manti).

Především bílý chléb je zvláště ceněn. Na téměř každém rohu ulice naleznete pekárnu, kterou už zdáli poznáte podle její neodolatelné vůně a jejíž police nejsou nikdy prázdné. Chléb nesmí chybět u žádného jídla.

Kebab není jen döner

Souhrnný pojem kebab zahrnuje v Turecku většinu masových pokrmů. Původ má tento pojem v době nomádů, kdy bylo maso pečeno na táborovém ohni.

Nejrozšířenější je döner kebab. Pro něj jsou z velkého špízu nožem odkrajovány plátky masa. Dříve byl podáván s přílohami jako rýže a salát. Dnes je především v Evropě považován za rychlé občerstvení a je vkládán do bílého chleba.

Další specialitou je sis kebab, u nějž jsou kousky masa napichovány na špíz spolu s kousky rajčat, cibule a papriky a poté grilovány.

Další variantou kebabu je iskender kebab. U něj je jehněčí maso připraveno s rajčatovou omáčkou, jogurtovým máslem a chlebem ve tvaru placky.

Naproti tomu u adana kebabu se jedná o ostře kořeněné uzenky z mletého masa na špízu. Milovníci pizzy si přijdou na své při lahmacum – druhu pizzy s pikantním masovou oblohou.

Velký výběr masa naleznete u izgara, namíchaném talíři z jehnečích kotletek, kousků jater, ledvinek a karbanátků z telecího či hovězího masa.

Zeleninové pokrmy

Zelenina hraje v Turecku důležitou roli a je podávána téměř ke každému jídlu. Smažená na olivovém oleji nebo na másle, podávána v podobě salátu, plněna masem anebo rýží a servírována s omáčkami – takto se lahodná zelenina stává slavnostním pokrmem.

Kromě oliv, rajčat a cukety je jedním z nejdůležitějších druhů zeleniny lilek. Pro přípravu této fialové zeleniny existuje v Turecku nesmírné množství receptů.

Oblíbenou variantou podávání zeleniny je dolma – plněná zelenina. Zde existují dva druhy, podávaná nastudeno s rýží anebo plněná masem, jež se jí jako hlavní jídlo.

Mořské plody

Turecko je také rájem pro milovníky mořských plodů. Protože ho obklopuje Černé, Středozemní a Marmarské moře, jsou ryby a ostatní mořští živočichové dalším základem turecké kuchyně.

Především v zimě je nedostatek zeleniny vyvažován čerstvou rybou, jelikož přesně v tuto dobu dosáhne mnoho plodů moře optimální velikosti pro odlov.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Jak moderní technologie mění pobyt v přírodě

Jak moderní technologie mění pobyt v přírodě

Turistika a outdoorové aktivity procházejí tichou revolucí, kde klíčovou roli hraje dostupnost energie. Zatímco velké projekty modernizují infrastrukturu, lokální řešení přinášejí komfort i do odlehlých oblastí.... celý článek

Jak jsem překvapil sám sebe na Singl maratonu

Řeky AKTUÁLNĚ 2025

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Totes Gebirge skitour: Appelhaus a Pühringerhütte

Totes Gebirge skitour: Appelhaus a Pühringerhütte

SKI GUIDE Že plánujeme skibidi tour, bylo zřejmé dlouho předem. Tři rychlé ženy a jeden rozvážný muž středního věku opustili své děti, manželky a partnery a vyrazili na skialpech do Totes Gebirge. Mrtvé
Jindřichův Hradec: starobylý zámek a nádherné město

Jindřichův Hradec: starobylý zámek a nádherné město

V Krkonoších nebo třeba na Orlíku bude v létě každý! Hledáte místo, kde si v létě odpočinout a zároveň se nebudete muset probojovávat davy? Jindřichův Hradec vás překvapí!
Cyklomaratony pro každé kolo 2025

Cyklomaratony pro každé kolo 2025

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze
Stěhování firmy je citlivá logistická operace

Stěhování firmy je citlivá logistická operace

Stěhovací službu obvykle vnímáme, jen když se stěhujeme do nového bytu. Jenže daleko více se stěhují firmy. Do nových objektů se přesouvají kanceláře, dílny, obchody i celé továrny.
Proč se vydat na lyže do Obertauern?

Proč se vydat na lyže do Obertauern?

Právě teď: Stav sněhu v údolí (1740 m) 90 cm, na kopci (2313 m) 140 cm. Otevřeno všech 26 lanovek a vleků. Cena denní permanentky (dospělý/junior 17-19/dítě 6-16): 65/49/32,50 EUR.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Neznámá země Zlín 22.-30.4. Cestovatelský festival 22.4.
Flora - veletrh Olomouc 24.-27.4. 24.4.
Seniorská olympiáda Praha, V Rybníčkách 24.4. 09:30
COTTM - veletrh Čína, Peking 24.-26.4. Cestovní ruch 24.4.
Trentino Film Festival Itálie, Trento 25.4.-4.5. Horské filmy 25.4.
Padání - bouldering Žihle 25.-27.4. 25.4.
Hory a mesto - festival Bratislava, Devín 25.4. 19:00
Zeltschau - výstava stanů Německo, Langenzersdorf, Seeschlacht 25.-27.4. 25.4.
Deň otvorených dverí v železničnom depe Bratislava, hlavná stanica Nostalgický vlak 26.4.
Porubajk - cyklomaraton Ostrava, Poruba Horská kola 26.4.

Diskuse

Laparoscopy increasingly ... zahovinoqa, 24.4.2025 17:43, 4 příspěvky
Avoid fibrin, obtaining s... uwofiluxatenu, 24.4.2025 17:42, 4 příspěvky
Central angulation reduce... fuomugode, 24.4.2025 17:39, 4 příspěvky
Kraken рабочая ссылка для... Edgarflug, 24.4.2025 17:31, 4 příspěvky
šunt Horydoly, 24.4.2025 17:05, 2 příspěvky
šunt Kiki, 24.4.2025 16:57, 2 příspěvky
hrůza Horydoly, 24.4.2025 13:02, 3 příspěvky
diskutovat? Úředník, 24.4.2025 11:01, 6 příspěvků
hrůza Prkoš, 24.4.2025 10:50, 3 příspěvky
hrůza vodák Marek, 23.4.2025 12:20, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Trhy na Mariánském náměst... Horydoly , 19.4.2025 2:52
Velikonoční speciály potě... Horydoly , 19.4.2025 2:49
Velikonoce v jižních Čechách Horydoly , 19.4.2025 2:44
Přihlaste se na Zažít měs... Horydoly , 17.4.2025 2:28
Shrnutí lyžařské sezony 2... Horydoly Open, 16.4.2025 18:28
Re: Pražský veletržní areál Horydoly , 10.4.2025 0:45
Jak Bosch eBike Systems s... Horydoly , 7.4.2025 11:00
Špindlerův Mlýn startuje ... Horydoly , 5.4.2025 0:33