V Trentinu prochází láska žaludkem až v první řadě
Enogastronomie je jednou z neodmyslitelných stránek kouzelné atmosféry italského Trentina. Existuje spousta přísloví vztahujících se k jídlu, pití i kuchyni obecně. Proč se tedy nepodívat na nabídku trentinských chutí a vůní prostřednictvím několika z nich?
Objev nového jídla znamená pro štěstí člověka víc než objev hvězdy.
Pokud si chce člověk vychutnat známé italské evergreeny, jako je pizza, těstoviny na tisíc způsobů, široká nabídka trentinských restaurací, taveren i horských hospůdek ho určitě uspokojí. Kromě toho je možné ochutnat zde pokrmy, které by člověk v jídelních lístcích restaurací jiných regionů hledal marně a které rozhodně rozšíří kulinářské obzory každého návštěvníka.
Jak si má člověk vybrat, když všechno zní tak lákavě? Jednou z trentinských specialit je carne salada (nasolené maso), které se několik týdnů marinuje v soli a směsi bylin. Podává se buď jako syrové carpaccio, nebo jen lehce orestované.
Milovníci ryb by měli zbystřit pozornost, když v jídelníčku zahlédnou slovo salmerino. Jedná se o sladkovodní rybu ze zdejších jezer, která je svou barvou i chutí jakýmsi křížencem mezi pstruhem a lososem.
O jedinečný zážitek se na samý závěr postarají jablka ze zdejšího slavného jablkového údolí Val di Non. A jablkový štrůdl z odrůd Golden Delicious, Stark Delicious nebo Renetta, pyšnících se prestižním označením Dop, je hotovou delikatesou.
Oblíbeným trendem poslední doby jsou v Trentinu pokrmy tradiční kuchyně oblečené do moderního kabátu, na které je možné zcela nečekaně narazit i na horských boudách – a to díky iniciativě Rifugi del Gusto (horské boudy plné chutí).
Dezert bez sýra je jako kráska, které chybí jedno oko.
Anthelme Brillat Savarin
V Trentinu se o zrak nikdo obávat nemusí. Sýrů, které je možné vychutnávat jak formou předkrmu, tak po italsku na samý závěr oběda či večeře, je na výběr nepřeberné množství. Jejich vysoká kvalita je výsledkem práce více než 300 farem a salaší, zpracovávajících mléko krav pasoucích se na zdejších horských pastvinách.
V první řadě je to Trentingrana, oblíbený sýr parmazánového typu.
Puzzone do Moena (smraďoch z Moeny) ve Val di Fiemme a Val di Fassa bude, jak už sám název naznačuje, jistě zajímat každého, kdo má rád české syrečky.
Spolu s ním se pyšní označením Slow Food také sýr Casolèt z údolí Val si Sole, charakteristický svou jemnou mléčnou chutí i polotučný lehce pikantní sýr Vezzena z náhorních plošin Folgaria, Lavarone e Luserna.
Výborné jsou sýry v kombinaci s různými druhy medu. V Trentinu jsou v nabídce medy pouze z jednoho druhu květů. Člověk tak může ochutnat třeba med z květů alpské borovice, ze kterého doslova dýchne jehličí, voňavý rododendronový, nebo nahořklý kaštanový. Ten se v haute cuisine (vysoké kuchyni) s úspěchem používá i ke slazení kávy.
Víno jest poezií v lahvi.
Robert Louis Stevenson
… a básnit začne návštěvník Trentina už po ochutnávce první skleničky a je úplně jedno, zda dává přednost červenému nebo bílému.
Koneckonců červené Marzemino oslavoval ve svém Donu Giovannim i sám Mozart. Díky zvláštnímu mikroklimatu, za které toto teritorium vděčí jezeru Garda a okolním horám, se na zdejších svazích daří vinné révě náramně dobře.
Důkazem je i další zdejší červená odrůda Teroldego. Temně rudý nektar je tělnatý a plný zdejšího sluníčka.
Bílá odrůda Nosiola je charakteristická jemnou vůní a chutí s nádechem bílých květů a nedozrálého ovoce.
Kromě klasického vína se z této odrůdy vyrábí i sladké dezertní víno Vino Santo. Jeho výrobní tajemství spočívá v sušení vinných hroznů na speciálních sítích od podzimu až do Velikonoc.
Jednou z ikon trentinské enogastronomie je vyhlášené šumivé víno Trento DOC, které je ideální volbou pro slavnostní přípitek, ale i pro každodenní podvečerní aperitiv s přáteli, typický pro tuto oblast. Ve zdejších vinných sklepích je možné příjemně poobědvat, ochutnat různé druhy vín z produkce sklepa a potom s příjemně plným žaludkem nakupovat najisto.
Zastánci něčeho ostřejšího by si neměli nechat ujít návštěvu zdejších palíren grappy v údolí Valle dei Laghi. Grappu tu mohou okoštovat hned z několika vinných odrůd. Ze 130 italských palíren je jich na území Trentina 29, tedy téměř jedna čtvrtina. Přesto zajišťují jen 8 % národní produkce. Kvalita dostává přednost před kvantitou.
Diskuse
Diskuze k článku
Lezecká sezóna nekončí, aneb lezení je i zimní sport
8 TIPŮ Kouzelná místa na svatbu ve středních Čechách
Může se hodit
Nejčtenější články
Perušič se Schweinerem budou příští rok obhajovat titul mistrů světa
Průmyslové mixéry: k čemu se používají?
Jak se dokonale připravit na běžecké lyžování
Personalizace řízená AI: Klíč k moderní zábavě
Chyba metodiky Českého horolezeckého svazu: jištění dvěma lany v jedné karabině je smrtelná past
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Touristik a Caravaning - veletrh | Německo, Lipsko | 20.-24.11. | 20.11. | |
Betlémy - výstava | Karlovy Vary, muzeum | 20.11.-19.1. | 20.11. | |
Międzynarodowe Targi Turystyczne - veletrh | Polsko, Varšava | 21.-23.11. | 21.11. | |
Czechbus - veletrh | Praha, Letňany | 19.-21.11. | 21.11. | |
Laviny v Česku - křest knihy | Vrchlabí, Krtek | Skialpinistická expedice | 21.11. | 18:00 |
CIBTM - veletrh | Barcelona | 19.-21.11. | 21.11. | |
Mezinárodní festival outdoorových filmů | Chvalkovice na Hané | 21.-23.11. | 21.11. | |
Irák a Írán - diashow | Pardubice, Východočeské muzeum | Přednáší Jindra a Daniel Dubských | 21.11. | 18:00 |
Mezinárodní festival outdoorových filmů | Frenštát pod Radhoštěm, kino | 21.-24.11. | 21.11. | |
Life - veletrh | Brno, Výstaviště | 22.-24.11. | 22.11. |
Diskuse
Лечение настойкой прополиса | Evahzv, 21.11.2024 19:37, 3 příspěvky |
Прополис цена за грамм | Evadim, 21.11.2024 19:28, 1 příspěvek |
Перга отзывы | Evadxl, 21.11.2024 19:09, 10 příspěvků |
dapoxetine online malaysia | gentideds, 21.11.2024 18:57, 7 příspěvků |
buy priligy online in india | gentideds, 21.11.2024 18:28, 1 příspěvek |
když hoří pod plechem | Lukas B., 21.11.2024 14:39, 5 příspěvků |
nasrat@hovno.ch | pikovoda, 21.11.2024 11:28, 5 příspěvků |
Ta informace o zedníkovi ... | Honza, 20.11.2024 23:57, 8 příspěvků |
plechovka pohoda | Honza, 20.11.2024 23:44, 5 příspěvků |
plechovka pohoda | Huze, 20.11.2024 16:28, 5 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Podzimní školení Akademie... | Horydoly , 21.11.2024 16:23 |
Cestování v digitální éře | Horydoly , 21.11.2024 16:10 |
Regionální muzeum Mělník | Horydoly , 19.11.2024 18:24 |
Svatba | Horydoly , 18.11.2024 14:12 |
Litr balené vody obsahuje... | Horydoly Open, 6.11.2024 23:42 |
Podzim ve Velkých Karlovi... | Horydoly , 6.11.2024 2:28 |
Metropolitní trail Motols... | Horydoly , 1.11.2024 0:17 |
Das war der Cybathlon 2024 | Horydoly , 30.10.2024 23:53 |