Dobrou zprávou je, že kdokoli s chytrým telefonem může pořizovat fotografie v profesionální kvalitě a zveřejňovat je klientům a potenciálním zákazníkům.
1. Začněte výběrem dekoru
Zatímco jídlo by mělo být středem pozornosti, dekor může zvýšit jeho estetickou hodnotu. Použijte rekvizity, jako jsou ubrousky, nádobí a dekorace na stůl, jako jsou květiny, případně šálek kávy nebo čajová konvice. Vaše fotografie tak bude vyprávět příběh a neukáže jen jídlo.
Klíčovým prvkem, který je třeba si zapamatovat, je zajistit, aby se váš pohled mohl snadno pohybovat po obrázku. Toho dosáhnete vyvážením dekorativních předmětů kolem bodu zájmu.
2. Najděte správné světlo
Není pochyb o tom, že dobře nasvícená kulinářská fotografie dokáže proměnit obyčejné v něco krásného. Mnoho míst však nemá přístup k profesionálnímu osvětlovacímu zařízení, proto doporučujeme používat pouze přirozené světlo. Najděte si místo u okna nebo i venku na dobře osvětleném dvoře bez přímého slunce. Pamatujte však, že světlo je ovlivněno různou denní dobou.
Nepoužívejte vestavěný blesk fotoaparátu. Neexistuje nic, co by dokázalo zabít dobrou fotku tak, jako to dělá blesk – vytváří ostré odlesky, přidává vašim fotografiím nepřirozené odstíny a stíny, které se obtížně upravují, a má tendenci snímek zplošťovat a dělat ho nudným. Fotografování bez blesku je to, co by vás mělo zajímat – kromě toho, že při správném osvětlení blesk nepotřebujete.
3. Získejte správnou perspektivu: jaké úhly použít
Existují dva základní úhly pro vaření fotografií - focení zespodu asi 10-40 stupňů u základny stolu nebo přímo nad nádobím pro plochý vzhled. Vše záleží na tom, čím chcete překvapit. Předmět vaší fotografie určuje, jaký úhel se rozhodnete použít.
Pokud máte v úmyslu vyfotit se se stolem plným jídla, fotografie s pohledem shora dolů by byla nejlepší možností, jak zachytit vše v záběru a zároveň se vyhnout rušivému pozadí. Pokud ale fotíte vícevrstvý nápoj, vícesložkový pokrm nebo talíř, je lepší detailní záběr nebo záběr z boku. Vaše fotka bude vypadat "lahodněji".
4. Přibližte se
Vždy si pamatujte, že hrdinou vaší fotografie je jídlo. Jste tu, abyste překvapili pokrmy a nic jiného. Ne pozadí nebo rekvizity, i když vám také pomohou zlepšit fotografování.
U kulinářské fotografie platí, že čím lépe se přizpůsobí objektu, tím lepší bude výsledek. Nebojte se tedy obrázek vystřihnout, abyste získali podrobnější prezentaci přípravy. Budete muset vytvořit obrázky pro svou stránku Instagramu ve tvaru čtverce, takže na to při fotografování pamatujte.
5. Použijte stativ
Přenášení může být trochu neskladné, ale používání stativu má mnoho výhod. Umožňuje vám vybrat si optimální polohu pro váš fotoaparát, přizpůsobit dekor, jakmile najdete ideální rám, a zároveň zlepšit jasnost obrazu.
Na výběr je spousta možností. Vzhledem k tomu, že vaším objektem je jídlo, je dobré použít menší stativ, který můžete položit na stůl.
Čtěte více o fotografii na Horydoly:
Jak pořizovat lepší fotky
Používáte obrázky stažené z internetu?