Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2024

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2024
Horský vůdce vede klienty na Gerlachovský štít.
Autor snímku tatryguide
SDÍLEJ:

ZÁCHRANA Z VRTULNÍKU Zprávy, novinky, aktuality, fotografie a videa z Vysokých Tater, z nejvyššího pohoří Karpat.

14. srpna

Záchranářské cvičení ve vrtulníku 

Česká vojenská záchranářská vrtulníková jednotka se zúčastnila cvičení s polskou horskou službou TOPR ve Vysokých Tatrách. Podívejte se, jak to na palubě vypadalo:

21. července

Štrbské pleso

Vyhliadková veža na Štrbskom Plese má nového prevádzkovateľa. Na základe rozhodnutia správcu konkurznej podstaty po predchádzajúcom majiteľovi sa novým nájomcom stala spoločnosť Štrbské Pleso resort, dcérska spoločnosť TMR. Veža Tatras Tower bude otvorená denne a vstupenky na túto atrakciu bude možné zakúpiť si online cez portál gopass.travel buď ako sólo vstupenku na vežu alebo v balíčku s výletom lanovkou Solisko Expres. "Je to produkt cestovného ruchu a keď sa naskytla príležitosť, tak sme sa o jej nájom uchádzali ako o prvý krok k možnému vlastníctvu. V tejto chvíli je ťažké predpokladať, kto vežu v budúcnosti získa, ale ak by sme to boli my, chcel by som ju dostať – verím, že aj s podporou verejnosti – preč z Tatier. Je to atraktívny architektonický počin, ale na toto miesto sa nehodí," uviedol Igor Rattaj, predseda predstavenstva TMR. Veža vysoká 53 metrov má 15° náklon a nachádza sa v nadmorskej výške 1367 m. Súčasťou veže je suchý 61 m dlhý tobogan, pochôdzna sieť a presklená lávka.

16. července

Baranie rohy - nové cesty

Rišo Nemec spoločne s Máriom Mutalom dokončili posledné kroky v južnej stene Pravého piliera na Baranie rohy. Pozrite topo nových ciest, ktoré tam Rišo v poslednej dobe vytvoril.

Baraní rohy, jihozápadní stěna.

11. července

Belianské Tatry: uzávera Monkovej doliny

Turistický červeně značený chodník v Monkovej dolině je uzavřený od hotelu Magura přes Široké sedlo na Kopské sedlo. Uzavřena je také zelená značka dolinou Bieleho potoka ze Strednice k rozcestí pod Ptošovskými turňami. Důvodem je neprůchodnost kvůli velké bouřce. Uzávěra platí do odvolání.

V Monkovej dolině dnes zahynuly pod nánosem bahna dvě ženy.

6. července

Návštevný poriadok

Jak nesmyslně, nejasně a složitě je formulovaný nový návštěvní řád Vysokých Tater, dokumentuje slovenský horolezecký spolek YAMES. 

5. června

Lomnické sedlo

Lanovka na Lomnické sedlo otevírá letní provoz od 8. června. Během června je provoz lanovek: 

Tatranská Lomnica - Skalnaté Pleso
8:30 - 17:10 h

Skalnaté Pleso - Lomnické sedlo 
9:00 - 16:30 h

Skalnaté Pleso - Lomnický štít 
9:00 - 16:50 h

1. května

Patria

Ve Vysokých Tatrách stále padají laviny. Jedna mohutná lavina tvořená těžkým mokrým sněhem sjela z Patrie do Mengusovské doliny.

Patria, Vysoké Tatry.

26. dubna

Happy – We are from High Tatras, Slovakia

Na Lomnickom štíte sa presne po 10 rokoch stretli hlavní aktéri slovenskej verzie videoklipu k pesničke Happy od Pharela Williamsa. Zapojenie sa do celosvetovej výzvy a natočenie tatranskej verzie videoklipu k svetovému hitu vzniklo úplne spontánne a marketingový tím z horského strediska Vysoké Tatry ho v roku 2014 vytvoril za 48 hodín. "Využili sme fakt, že v tom čase sme v stredisku nahrávali kampaňové video na ďalšiu sezónu. Keďže sme videli, že popri tom sa spustila Happy - mánia s točením klipov, povedali sme si, že to využijeme. Myšlienka bola, že každý komparzista niečo zatancuje a podarilo sa. Dnes je to s prehľadom naše najúspešnejšie promo video vôbec," vysvetlil obchodný a marketingový manažér Lukáš Brodanský. Hlavnou hviezdou videa bola Michaela, ktorá sa na terase na Lomnickom štíte predviedla tancom v plavkách a lyžiarskej prilbe. Videoklip Happy – We are from High Tatras, Slovakia má dnes na platforme YouTube 7,5 milióna zhliadnutí a je suverénne najúspešnejšou verziou spomedzi všetkých, ktoré vo svete vznikli. V poradí druhá najpopulárnejšia verzia vznikla v Paríži a dnes sa môže pochváliť 3,5 mil. videní. 

Lomnický štít, vyhlídková plošina.

17. března

Mengusovská dolina

Velmi těžký a velmi nebezpečný Červená žlab vede z masivu Satan.

13. března

Prispejte svojimi podnetmi: Návštevný poriadok

Od vlaňajšieho 15. decembra vstúpil do platnosti nový Návštevný poriadok Tatranského národného parku. Návrhy na aktualizáciu dokumentu môže verejnosť posielať do 31. marca tohto roka mailom na sekretariat@tanap.sk 

V rámci prerokovania sa Správa TANAP-u bude pripomienkami a návrhmi verejnosti zaoberať a posúdi ich v súlade so záujmami ochrany prírody a krajiny na území Tatranského národného parku. Po zapracovaní relevantných návrhov a pripomienok Správa TANAP-u odošle návrh na zmenu Návštevného poriadku Tatranského národného parku odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Prešov, aby sa začal legislatívny proces s cieľom schválenia jeho aktualizácie.

10. března

Generál Šús

Oblíbený skialpinistický sjezd Generál Šús z Malého Závratu je sjízdný přes Bránu a Húpačky až na soutok Velkého a Malého Studeného potoka. Na lyžích se lze poté dostat po Tatranské Magistrále na Hrebienok. Níže už sníh není.

8. března

Sjezdovky se uměle zasněžují

Najväčšie lyžiarske strediská využili ochladenie, aby doplnili zásoby snehu na zjazdovkách. Snežné delá sa tak začiatkom marca rozbehli vo Vysokých Tatrách. Podmienky priebežne vo vyšších polohách vylepšuje aj sneženie. Vo štvrtok sa v skorých ranných hodinách rozbehli snežné delá na Štrbskom Plese a podľa predpovede počasia chcú ochladenie využiť aj v Tatranskej Lomnici. "Vďaka novému snehu a ochladeniu chceme stabilizovať a vylepšiť podmienky na lyžovanie. Večerné mrazy zhutnili snehovú podložku na zjazdovkách, ktoré tak znesú viac lyžiarov a ostanú dlhší čas kompaktné," uviedol riaditeľ strediska Vysoké Tatry Dušan Slavkovský. Na zjazdovkách je aktuálne v priemere pol metra snehu.

V slovenských horách aktuálne prázdninujú rodiny zo západného Slovenska. Vo Vysokých Tatrách sa lyžuje v Tatranskej Lomnici, na Štrbskom Plese a v Smokovci na Jakubkovej lúke. Lyžiarsku sezónu po prázdninovom týždni ukončí podľa plánu Jakubkova lúka v Starom Smokovci. Na Štrbskom Plese a v Tatranskej Lomnici bude lyžovačka pokračovať ďalej.

Štrbské pleso, Vysoké Tatry, lyžařský areál.

5. března

Cesta podél Studeného potoka 

Turistická stezka od Rainerovy chaty podél Studenovodských vodopádů do Tatranské Lesné (1:20 h) je sice průchozí, ale stále plná sněhu a ledu. Bezpodmínečně nutné jsou pevné pohorky, velmi vhodné turistické hole a nesmeky.

21. ledna

Lavina ve Studené dolině

12. ledna 

Pytlák stojí v čele TANAP

Vyšlo najevo, že Peter Olexa, nový šéf Tatranského národního parku, byl v minulosti odsouzený za pytláctví.

4. ledna

Titanová pasca v Javorové dolině

V Javorové dolině jsou slušné podmínky pro lezení těžkých ledových a mixových výstupů.

Horydoly.czČtěte zprávy z REGIONU: Vysoké Tatry

Horydoly.cz Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ:

2023202220212020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 
2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009

Zobrazit místo Mountains - hory na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Popis titulního obrázeku

Díky Laďo za opravu. Spletl jsem si východ a západ. Teď jsem to opravil podle Tvé připomínky.

Reaguj
Popis titulního obrázeku

Ach ten místopis!

Nejedná se o východní ale o severozápadní stěnu Zadného Gerlachu spadající do Kačí doliny. Východní spadá do Velické doliny. O tom se autor může přesvědčit nahlédnutím do kterékoliv mapy Vsokých Tater. Rovněž zmiňovaná severní stěna nepatří Batizovskému štítu nýbrž Rumanovu štítu.

Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


Piz Buin - historie třítisícové hory v Silvrettě

Piz Buin - historie třítisícové hory v Silvrettě

Když poprvé vystoupili na vrchol Piz Buin 14. července 1865 horolezci Joseph Anton Specht (roku 1869 zakládá Německý alpský spolek DAV) a Johann Jakob Weilenmann (roku 1864 zakládá Švýcarský alpský spolek... celý článek

Mont Blanc AKTUÁLNĚ 2024

7 let od skalního řícení v Bergellu: cestovní ruch stále trpí

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo je zemí řek, jezer, hor, moře, památek, tragické historie, velké vědy a techniky. Najdete v něm vše, na co si vzpomenete. Čtěte horké novinky od našich severních, západních i jižních sousedů.
Adam Ondra dolezl v Paříži na 6. místě jako v Tokiu

Adam Ondra dolezl v Paříži na 6. místě jako v Tokiu

Na šestém místě skončil v olympijské kombinaci lezec Adam Ondra. Špatný výkon podal v boulderingu a excelentní lezení s lanem pak už situaci nezachránilo.
3 feráty v Tannheimer Berge

3 feráty v Tannheimer Berge

VIA FERRATA GUIDE Do hor Tannheimer Berge, které patří do skupiny Algavských Alp (Allgäuer Alpen), chodí hlavně lokální znalci. Pro místní turisty je to "tajný tip", o který se ovšem rádi
Oblivion v Hochschwabu - přes ty čtyři tydýty

Oblivion v Hochschwabu - přes ty čtyři tydýty

CLIMBING GUIDE Komu dělá problém zapamatovat si složité názvy v němčině, může tomu říkat jakkoliv. Jinak správně je to přechod Oblivion přes vrcholy Festlbeilstein (malý a velký), Mühlkarturm a nakonec Karlspitz (1906 m). Jedná
Šládmingské vysokoturistění přes Pláně a volání Lesního rohu

Šládmingské vysokoturistění přes Pláně a volání Lesního rohu

Schladmingské Taury jsou země milovníkovi hor zaslíbená. Vyprávět o zimě nad Schladmingem by bylo nošením dříví do lesa (drobná poznámka: nejsou zde obávané nájezdy davů lidí, protože to není středisko, které

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Czech Adventure Race Hracholusky 21.-25.8. 21.8.
Mezinárodní horolezecký filmový festival Teplice nad Metují 22.-25.8. 22.8.
Země živitelka - veletrh České Budějovice, výstaviště 22.-27.8. 22.8.
Výstava stanů Praha, Letňany 31.5.-25.8. 25.8.
Běh Teplickými skalami Teplice nad Metují 25.8.
Šplh na laně Liberec, Šutr 7.9.
Zahrada Čech - veletrh Litoměřice 13.-18.9. 13.9.
Člověk v přírodě - veletrh Louny 20.-22.9. 20.9.
Bouldering - světový pohár Praha, Letná 20.-22.9. 20.9.
Kůň - veletrh Lysá nad Labem 20.-22.9. 20.9.

Diskuse

sova обменник JosephGag, 24.8.2024 13:35, 9 příspěvků
The most qualified hemp p... sativa gummies, 24.8.2024 12:52, 2 příspěvky
jivcr isilh fqvqd sildenafiliums, 24.8.2024 10:24, 119 příspěvků
Оземпик 0.5 мг Craigmaill, 24.8.2024 9:57, 9 příspěvků
INU Honza, 24.8.2024 9:10, 1 příspěvek
hwtnn whosx fzchr sildenafiliums, 24.8.2024 5:54, 119 příspěvků
jnqlm typgy knmjv sildenafiliums, 24.8.2024 1:47, 119 příspěvků
zabava Jan Kováč, 22.8.2024 16:23, 1 příspěvek
jazyky Honza, 22.8.2024 11:48, 7 příspěvků
INU Horydoly, 22.8.2024 11:47, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Běží, má panenko! Horydoly , 23.8.2024 15:50
Letní Letná Horydoly , 17.8.2024 12:06
Kozí mejdan Horydoly , 15.8.2024 1:23
Pražský veletržní areál 2025 Horydoly , 14.8.2024 22:54
Běží, má panenko! Horydoly , 13.8.2024 15:14
I zrakově postižené děti ... Horydoly , 12.8.2024 16:53
Turistů ve středních Čech... Horydoly , 12.8.2024 9:47
MILT Congress 2024 Horydoly , 6.8.2024 16:12