Opravdovou kuksu abys pohledal

Opravdovou kuksu abys pohledal
Laponská kuksa. Pohled se může kochat hlubokou, mnohovrstevnatou kresbou dřeva. Ústa mohou procítit zajímavou chuť finské kořalky v dřevěné nádobě. Nejlépe po finské sauně.
Autor snímku ARCHIV René Kujan
SDÍLEJ:

Kuksa, dřevěná nádoba určená k pití teplých i studených nápojů, tradičně používaná původními obyvateli, je oblíbeným suvenýrem, který si domů přivážejí turisté ze svých cest po Laponsku. Ale jak už to tak v dnešním světě bývá, turistický zájem o tradice s sebou přináší jejich zplošťování, globalizaci, zánik.

Opravdovou kuksu abys pohledal
Křest kuksy prý máte provést něčím ostřejším. Tajemný obřad si žádá echtovní laponskou ohnivou vodu.
Autor snímku ARCHIV René Kujan

Kuksa byla pro mnoho desítek generací synonymem dřevěného hrnku, předmětu každodenní potřeby.

Vysoké vlny globalizace ji zatím nevyvrhly na pobřeží zapomnění, totéž už ale neplatí o její tradiční výrobě.

Nezhoubný nádor

V severské tundře uvidíte v podstatě pouze dva druhy stromů – břízu a borovici. Každý strom, který se chce uplatnit za severním polárním kruhem, musí být skromný, nenáročný na půdní podmínky a musí mít vysokou schopnost reprodukce.

Právě z břízy, této pionýrské dřeviny severu, se odpradávna kuksy vyráběly. Původní kuksa byla ručně vyřezána z nepravidelné boule na kmeni, která se u stromu objevuje v důsledku choroby.

Jde vlastně o jakýsi nádor, v tomto případě nezhoubný, ba přímo praktický. Vlákna probíhají dřevem v příznivém směru a řezbářům i popíječům například dobré kávy tak usnadňují práci.

Dřevo břízy má střední tvrdost, stejnoměrnou texturu a hustotu. Je pevné a dobře se opracovává. Proto je u truhlářů oblíbené především při výrobě užitkových předmětů.

Součást dědictví?

Kuksa se tradičně řezala ručně. Proto na ní najdete sympaticky působící drobné asymetrie a nerovnosti. Dřevo břízy není v přírodních podmínkách příliš trvanlivé. Stačí, aby poražený strom ležel na zemi ani ne jeden rok, a jeho dřevo je už nepoužitelné. Bříza snadno podléhá hnilobě a houbám.

Booking.com

V kuchyňských podmínkách se však dá lecčemu napomoci. Laponce provázel tento dřevěný pohárek po celý život. Dokonce se prý vyskytovaly i kousky, které mohl dědit syn po otci.

Dřevo se po opracování louhuje v kávovém vývaru. Póry se zatáhnou, jemné světlé dřevo ztmavne a dovolí pijákovi procítit svoji nečekanou hloubku mnohdy extravagantní, dekorativní kresby.

Po vyschnutí se kuksa napustí olejem, jejím ouškem se provlékne krátká šňůrka ze sobí kůže na zavěšení a je připravena pro svého doživotního pána. Při správné péči může sloužit mnoho desítek let.

Vaše popíjení se může stát kamínkem v rozsáhlé, mnohasetleté mozaice laponských tradic. A každé ráno se můžete pokochat dotekem i pohledem na pravděpodobně jediný kus průmyslově neupraveného dřeva, který doma máte.

Jen si tak trochu zašopovat

Stovky turistů v desítkách autobusů proudí po silnici E75 na nejsevernější místo Evropy, norský Nordkapp. Po své cestě projíždějí i malou finskou vesničkou Saariselkä. Jedni na své uspěchané cestě udělají zastávku přes noc v některém ze zdejších hotelů, jiní se jen zastavují na nákupy ve zdejším shopping centre, nevelké žluté budově honosící se tímto označením.

V přízemí, v malém krámečku s tradičními suvenýry sedí za pultíkem malá postarší paní Pirkko Kortelainen, malířka, umělkyně. Je tradičně finsky zdrženlivá, projevíte-li ale jisté zaujetí, odhazuje staré komunikační návyky a je ochotna poskytnout vám tolik informací a povídat si s vámi tak dlouho, kolik jen jste schopni unést.

V malé papírové krabici má i několik tradičních kuks. Velký nápis, bohužel pouze ve finštině, oznamuje, že jde o mimořádně kvalitní práci.

Pán jménem Kalevi Lehtonen vyřezává kuksy dlouhá léta. Používá tradiční výrobní postupy a nástroje.

Vzdalující se tradice

Zdá se ale, že tradice mají v našem světě stále menší místo. Škoda. Kvalitní kuksy je čím dál náročnější vyrábět. Nádorů na břízách nepřibývá tak mnoho jako koupěchtivých turistů. A tak se sahá i po méně kvalitním dřevu. A co se ruční práce týče, je drahá. Ani levná pracovní síla čínských soudruhů v kombinaci s rychlými stroji tradicím moc nepřeje.

Na každém kroku můžete vidět prodávat "tradiční" kuksy vyrobené z levných exotických dřev, s rovným vláknem, opracované na dřevoobráběcích strojích během několika desítek vteřin, s povrchovou úpravou syntetickými laky. A protože mohou být takové kuksy o několik desítek procent levnější, sahají turisté většinou raději po nich.

 

A že opravdová laponská kuksa spatřila poprvé Laponsko až po vybalení z velkokapacitního kontejneru s tak nějak asijsky znějícími nápisy? Nad tím není čas přemýšlet. Za pár minut sraz u autobusu a další jízda rychlopoznávacího zájezdu může začít.

A nakonec… konec

Opravdové kuksy jsou stále ještě k mání. Je jich stále méně, ale ještě jsou. Po nějakou dobu. Hledejte je hlavně v sámských obchůdcích s certifikovaným původem výrobků Sámi Duodji.

Pokud navštívíte i shopping centre v Saariselkä, paní Pirkko vám na vybraný kousek zdarma vypálí tradiční motiv dle vlastního výběru – soba, medvěda, lososa, lišku… Její dodavatel, řezbář Kalevi Lehtonen už ví, jak to dopadne s jeho kuksami.

Na letošní Vánoce vyřeže poslední. Cenám výrobků z Číny nemůže a snad ani nechce konkurovat.


Zobrazit místo Outdoor business na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Polabí AKTUÁLNĚ 2024

Polabí AKTUÁLNĚ 2024

PARDUBICE Rovinaté Polabí skrývá, poodhaluje a někdy dokonce nestydatě ukazuje svoji krásu. Přinášíme krátké zprávy z tohoto úrodného a zajímavého kraje.... celý článek

Jak umělá inteligence mění outdoorové aktivity a cestování?

Půjčovny lodí a vodáckých potřeb v Česku a na Slovensku

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2024

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2024

ŠPINDLERŮV MLÝN Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.
Vítek prodal skiareál Crans Montana

Vítek prodal skiareál Crans Montana

Společnost CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka prodala lyžařský resort Crans Montana ve Švýcarsku. Hrubá hodnota transakce je přes 100 milionů švýcarských franků (v přepočtu více než 2,5 miliardy českých
Jak umělá inteligence mění outdoorové aktivity a cestování?

Jak umělá inteligence mění outdoorové aktivity a cestování?

Umělá inteligence mění svět outdoorových aktivit a cestování mnoha způsoby. Uvádíme inspirativní příklady.
Polabí AKTUÁLNĚ 2024

Polabí AKTUÁLNĚ 2024

PARDUBICE Rovinaté Polabí skrývá, poodhaluje a někdy dokonce nestydatě ukazuje svoji krásu. Přinášíme krátké zprávy z tohoto úrodného a zajímavého kraje.
Půjčovny lodí a vodáckých potřeb v Česku a na Slovensku

Půjčovny lodí a vodáckých potřeb v Česku a na Slovensku

AKTUALIZACE Největší seznam půjčoven lodí na českých a slovenských řekách. Přidáváme významné půjčovny v dalších vodácky atraktivních zemích. Půjčit si můžete kánoe, kajaky, rafty, nafukovací kánoe, nebo třeba pramice.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Zubačka - modelová sobota Tanvald Nostalgický vlak 3.8.
Bezdružické parní léto Bezdružice, nádraží 3.-4.8. Nostalgický vlak 3.8.
Hradní slavnost Pirkštejn 3.8.
Prague Pride Praha 5.-11.8. Festival homosexuálů 5.8.
Yachtfestival - veletrh Německo, Hamburg 6.-8.8. Lodě a čluny 6.8.
Hodokvas rytíře Kobylky Sovinec 10.-11.8. Středověký jarmark 10.8.
Polovníctvo a rybárstvo - veletrh Nitra, Agrokomplex 15.-18.8. 15.8.
Napoleonské dny Slavkov 16.-18.8. 16.8.
Země živitelka - veletrh České Budějovice, výstaviště 22.-27.8. 22.8.
Soumrak nad Sovincem Sovinec 24.-25.8. 24.8.

Diskuse

dagffumj sale, 22.7.2024 15:48, 12 příspěvků
tronlink pro CharlesPaita, 22.7.2024 15:33, 8 příspěvků
peuyisyx online, 22.7.2024 13:51, 1 příspěvek
INU Honza, 19.7.2024 14:00, 8 příspěvků
Zajímavé novinky. Honza, 18.7.2024 10:05, 1 příspěvek
Nehody automobilistů s cy... Horydoly, 18.7.2024 9:37, 7 příspěvků
INU Honza, 17.7.2024 21:06, 1 příspěvek
anet anet, 17.7.2024 8:57, 2 příspěvky
INU Honza, 16.7.2024 19:49, 7 příspěvků
INU Honza, 15.7.2024 20:48, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Dovolená na vodě ve střed... Horydoly Open, 21.7.2024 2:16
Zpravodaj akcí ve střední... Horydoly Open, 21.7.2024 2:07
Opět bude vyprodáno Horydoly , 16.7.2024 12:52
Příroda jako lék Horydoly , 16.7.2024 2:25
Cestování zvyšuje rizikov... Horydoly , 11.7.2024 13:53
Parním vlakem Českým rájem Horydoly , 9.7.2024 23:09
Sex ve třech zažívá boom Horydoly , 27.6.2024 13:58
Barefoot pro volný čas Horydoly , 26.6.2024 12:38