Bílkovina je stavební látka pro svalovou hmotu a je to také zásobárna aminokyselin, které potřebuje imunitní systém. Vepřové maso tedy obsahuje bílkovin stejně jako nasycených živočišných tuků. To je při tom riziková potravina, která se považuje za jeden ze čtyř velkých bílých jedů. Navíc vepřové maso je často konzumováno jako krkovice, bůček, případně různé laloky a kolena a další méně kvalitní části zvířete, které obsahují tuků ještě více.

Co se drůbežího masa týče, nejčastěji se u nás konzumuje krůtí a kuřecí, někdy kachny či husy. Veliký rozdíl je v tom, zda je zvíře divoké a nebo z domácího chovu. Ptáci z domácího chovu mají větší procento tukové tkáně. Je to jako u lidí - je to nedostatkem pohybu.
To znamená, že maso divoké kachny a husy je velmi kvalitní a lze ho jenom doporučit kvůli dostatku bílkovin a malému množství nasycených živočišných tuků. Je na první pohled rozpoznatelné, protože je tmavší. Vždycky, když se zvíře se hodně hýbe a má přirozenou potravu, je dobře prokrvené a tedy má i maso tmavší hnědé barvy.

Je veliká škoda, že se tak málo jí ryby. Bývali jsme národ rybářů a sladkovodních ryb byl na stole dostatek po celý rok. V dnešní době je ovšem katastrofálně nízký příjem rybího masa. Úplně nejnižší doporučený příjem je aspoň jedna porce ryb týdně. Lepší by bylo dvakrát až třikrát týdně. Sladkovodní ryby totiž obsahují nenasycené mastné kyseliny toho typu, kterého máme v naší stravě nedostatek. Rybí tuky jsou prevencí řady civilizačních chorob.

Kdo a kdy potřebuje maso?
Dospělý muž na pokrytí svých bílkovinných potřeb nutně potřebuje maso. Velmi obtížně a ještě k tomu ne plnohodnotně ho lze nahradit sojovými produkty. Muži mají větší množství svalové hmoty a to vyžaduje velký přísun bílkovin, a maso je jejich nejstravitelnější a nejvhodnější zdroj.
Děti v pubertě maso potřebují kvůli velkému rozvoji kosterního svalstva a vůbec růstu těla.
Malé děti jsou někdy přirozenými vegetariány do určitého věku a maso odmítají. Je to způsobeno tím, že maso a bílkoviny jsou pro ně hůře stravitelnou součástí stravy. Pokud jim ovšem rodiče vědomě odpírají tuky, je to velmi nerozumné. Děti mladšího i staršího školního věku potřebují mít zhruba 35 % energie dodávané v tucích proto, že rostou a dochází u nich k hormonálnímu vyzrávání.
Seniorům ubývá aktivní hmota, protože jim vysazuje hormonální činnost, a proto by měli jíst masa o něco méně než v dospělosti. Aspoň jednou týdně by však měli mít masový pokrm.