Turecká kuchyně je mnohem víc než kebab

Turecká kuchyně je mnohem víc než kebab
Turecká kuchyně: zákusky.
Autor snímku Neckermann
SDÍLEJ:

Turecká kuchyně vychází především z osmanské tradice, ve které se mísily vlivy ze střední Asie, Blízkého východu a Balkánu. V Istanbulu, Izmiru a Burse vám naservírují pokrmy právě v duchu osmanské tradice, typické použitím široké škály plodů moře, koření a rýže. V oblasti poblíž Černého moře na talíři převládají ryby. Pod vlivem balkánské a také slovanské kuchyně však narazíte i na pokrmy z kukuřice.

Turecká kuchyně je mnohem víc než kebab
Turecká kuchyně: baklava.
Autor snímku Neckermann

"Turecká kuchyně má dlouhou a bohatou historii, přesto u nás není příliš známá. Je to velká škoda, protože opravdu stojí za ochutnání," říká Tatiana Poláková, specialistka na Turecko v cestovní kanceláři Neckermann.

"Ačkoliv i v Česku můžete narazit na dobré turecké jídlo, není nad to poznat jej přímo v zemi původu."

Kebab je nejznámější

Pokud jste do Turecka přijeli na kebab, pak si nejlépe pochutnáte v jihovýchodní části země. Jen na jednu surovinu v této lokalitě zapomeňte. Vepřové maso je pro muslimy zapovězené a nečisté.

Kebab sestává z grilovaných plátků kuřecího, jehněčího nebo hovězího masa, které prodavač odkrajuje přímo z rožně a servíruje s rýží a salátem.

Booking.com

Delikatesou, kterou byste si neměli nechat ujít, je tzv. iskender kebab, čili tence krájené grilované jehněčí plátky servírované na kouscích pide (pita) placky, zalité horkou tomatovou omáčkou, rozehřátým máslem a jogurtem.

Milovníci masa ocení turecké karbanátky köfte připravené z chutně okořeněného hovězího.

Polévka je grunt a maso špunt

Ještě než se pustíte do hlavního chodu, byla by škoda se připravit o některou z velmi dobrých tureckých polévek. Například mercimek je krémová polévka z rozmixovaného hrášku, kterou servírují téměř v každé restauraci. Objednat si můžete také skembe corbasi, pokud vám chutná polévka dršťková, nebo yala corbasi, což je tradiční hovězí vývar pro našince neobvykle doplněný jogurtem a špetkou máty.

Malé předkrmy se sýrem a zeleninou

Po polévce je čas na malé předkrmy, tzv. meze, obdobu známých španělských tapas. Z nejoblíbenějších jmenujme třeba sigara böregi (smažené listové těsto plněné sýrem a petrželkou), mücver (smažená zeleninová placička z cukety a kopru s jogurtem) nebo typické dolmades (vinné listy plněné rýží).

Sladká tečka baklava

Jako dezert na závěr si dopřejte hříšně sladkou baklavu, tenké listové těsto namočené v sirupu nebo medu, proložené nasekanými oříšky či pistáciemi, či künefe - teplý dezert se sýrem a drcenými pistáciemi.

Památkou na turecké sladkosti může být lokum, malé kostičky z cukru a medu ochucené oříšky, pistáciemi, kokosem, ovocem, čokoládou nebo růžovým olejem, které bez problému dovezete až domů.

Turecká kuchyně: chléb.

Káva, čaj a anýzovka

V neposlední řadě je třeba zmínit kahve, tureckou kávu, která se připravuje z velmi najemno umletých kávových zrn, cukru a vody a vaří se v konvičce zvané džezva.

V každou denní i noční hodinu pijí Turci silný černý čaj v malých skleničkách na typických podšálcích.

A na závěr ještě jedna turecká specialita - anýzová pálenka raki, která se ve sklenici ředí s vodou. Ze dvou bezbarvých kapalin se po smíchání stane mléčně bílá. Popíjí se v tradičních tavernách a přikusují se k němu chuťovky meze, což je nejčastěji sýr, grilovaná zelenina, mořské plody nebo slané mandle.

Nezapomeňte všem u stolu připít na zdraví: Serefe! (čti: šeref-e).

Afiyet olsun – dobrou chuť!

 

 

Horydoly.cz Turecko na Horydoly

Turecké jídloStolování je důležitéKebabPředkrmyRozmanitá kuchyněSladké pokušeníTurecká dopravaNa jachtěDálkové autobusyReklama na aerolinkyTurecké mořePotápění a plaváníTurecká zimaDovolená v zimě, Nové lyžařské Eldorádo, Turecké lyžování. Turecký business: Erdoganova politika.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

turecké recepty

Dobrý den,

chtěla bych upozornit, že ve vašich tureckých receptech je řada omylů. Na př. - mercimek není polévka z hrášků, ale z červené čočky, škembe čorbasi je iskembe čorbasi., meze není nic španělského, ale velmi starý, tradiční název pro drobné předrmy atd., atd. Možná je lépe nepsat o něčem, co neznám a uvádět lidi v omyl.

S pozdravem H.H.

Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


What They Don’t Tell You About the Everest Base Camp Trek?

What They Don’t Tell You About the Everest Base Camp Trek?

The Everest Base Camp trek is a bucket-list adventure, promising breathtaking landscapes and a deep dive into Sherpa culture. However, beyond the Instagram-worthy views and inspirational stories, there are many aspects of... celý článek

Jaro začíná 20. března dopoledne

Zkoumání bohatství kultur: Spojení přes hranice

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Kde hledat levné letenky?

Kde hledat levné letenky?

Sníš o cestování po Evropě nebo světě, ale ceny letenek ti způsobují závrať? Neměj obavy, levné lety jsou na dosah ruky, pokud víš, kde a jak hledat. V tomto článku prozradíme osvědčené způsoby,
What They Don’t Tell You About the Everest Base Camp Trek?

What They Don’t Tell You About the Everest Base Camp Trek?

The Everest Base Camp trek is a bucket-list adventure, promising breathtaking landscapes and a deep dive into Sherpa culture. However, beyond the Instagram-worthy views and inspirational stories, there are many aspects of
Zkoumání bohatství kultur: Spojení přes hranice

Zkoumání bohatství kultur: Spojení přes hranice

Kulturní rozmanitost je jednou z nejvíce fascinujících a obohacujících vlastností lidstva. Každá společnost, etnická skupina a geografický region s sebou přináší jedinečné bohatství tradic, zvyků, jazyků a uměleckých projevů, které přispívají ke kráse a složitosti světa,
Jaro začíná 20. března dopoledne

Jaro začíná 20. března dopoledne

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Camp - veletrh Norsko, Lillestrøm 4.-6.4. 4.4.
Expedície - cestovatelský festival Bratislava, Fakulta informatiky 5.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 6.-8.4. 6.4.
Siam - diashow Most, knihovna Přednáší David Hainall  8.4. 17:00
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 10.-13.4. 10.4.
Dampftoktreffen Německo, Dresden, Verkehrsmuseum 12.-13.4. Parní lokomotivy 12.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 12.-13.4. 12.4.
Velikonoce Česko 21.4.
Seakayak - fotovýstava Praha, Leica 4.3.-21.4. Fotografoval Martin Bouzek 21.4.
Neznámá země Zlín 22.-30.4. Cestovatelský festival 22.4.

Diskuse

Зарубежные сериалы беспла... ScottKasia, 2.4.2025 5:56, 8 příspěvků
Chip this for all to see Jamespauff, 2.4.2025 5:52, 1 příspěvek
Check this visible Jamespauff, 2.4.2025 4:29, 1 příspěvek
Check this out Jamespauff, 2.4.2025 4:24, 1 příspěvek
Online Schools in Georgia Online_jmMa, 2.4.2025 3:37, 1 příspěvek
Kraken: Полная конфиденци... AnthonyNed, 2.4.2025 3:07, 13 příspěvků
JH vodák Marek, 1.4.2025 21:57, 1 příspěvek
Proč 2 h do Špindlu, když... Skiák, 28.3.2025 13:31, 1 příspěvek
Podivný úvod . . . . Honza, 28.3.2025 10:36, 3 příspěvky
Podivný úvod . . . . Horydoly - Kuba Turek, 27.3.2025 15:43, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Polička? Věda nebo Veliko... Horydoly , 24.3.2025 0:53
Prague Bike Fest Na Výsta... Horydoly Open, 20.3.2025 22:13
Největší běžecká výstava ... Horydoly , 16.3.2025 20:23
Každý, kdo jen trochu chc... milan šupa, 13.3.2025 19:43
EXPEDÍCIE (jar 2025) Horydoly , 24.2.2025 13:32
Střední Čechy v březnu Horydoly , 23.2.2025 12:44
Cyklocestování Frýdek Místek Horydoly , 18.2.2025 14:43
Budějovicko láká na valen... Horydoly , 15.2.2025 2:38