Turecké předkrmy vyžadují disciplínu

Turecké předkrmy vyžadují disciplínu
Turecká riviéra. Koupání v moři.
Autor snímku ARCHIV Mediatrust
SDÍLEJ:

Malé, ale nono! Předkrmy jsou v Turecku velmi ceněné. Existuje obrovské množství těchto malých, chutných jednohubek, kterými by se mnozí nejraději hned najedli k prasknutí. Musíte se hodně krotit, aby vám zbylo místo v nřiše také na hlavní chod.

Jak na to

Börek. Nákyp s mletým masem a ovčím sýrem

Přísady pro 4 osoby: 8 plátků těsta yufka (je k dostání v každém tureckém obchodě s potravinami), 300 g mletého masa, 1 lžíce olivového oleje, 1 středně velká cibule, sůl, paprika a pepř dle libosti, 100 g ovčího sýra, 300 g jogurtu, 2-3 vejce

Příprava: Börek je typickým tureckým nákypem, jež může být připraven jak s masem, tak i po vegetariánsku. Pro jeho přípravu potřebujeme ohnivzdornou formu. Prudce opečte mleté hovězí na olivovém oleji, pak k němu přidejte jemně nakrájenou cibuli. Vše okořeňte solí a pepřem a dejte na stranu. Nákypovou formu vymažte olejem anebo máslem a rozprostřete do ní plátky těsta yufka. Na plátky listového těsta přijde mleté hovězí. Rozmačkejte ovčí sýr a posypte jím maso. Smíchejte jogurt s vejci a přelejte ho přes nákyp. Přikryjte ho zbylými plátky těsta yufka. Pak přijde zlatý hřeb. Rozpusťte máslo v hrnci a přidejte papriku. Štětcem natřete máslo na plátky yufky. Dejte nákyp na 30 minut do trouby rozpálené na 180 stupňů. Zde bude zapečen a může být poté podáván.

Jako přílohu můžeme nabídnout čerstvý chléb ve tvaru placky anebo salát. Kdo chce, může si ho ještě posypat sýrem.

Haydari. Pikantní sýrový krém.

Přísady pro 4 osoby: 2 stroužky česneku, 175 g nakyslého jogurtu, 1 svazek petrželky, 2 jemné nebo pálivé feferonky, 1 lžička sušené máty, 200 g tureckého ovčího sýra, 1 lžička Pul Biber (sušených chili papriček rozlámaných na plátky)

Příprava: Krémy jsou pevnou součástí turecké nabídky předkrmů. Haydari se jí s čerstvým bílým chlebem. Rozmačkejte ovčí sýr vidličkou v hlubokém talíři. Přidejte k němu jogurt a vše zpracujte na jemný krém. Omyjte petrželku a otřepejte ji do sucha. Otrhejte lístečky a některé si odložte na stranu pro ozdobu. Ostatní jemně nakrájejte. Petrželku přidejte k sýrovému krému. Nadrobte do krému mátu a plátky papriky. Oloupejte stroužky česneku a rozmačkejte je lisem na česnek do krému. Důkladně smíchejte všechny přísady a nachystejte krém na plochý talíř. Omyjte feferonky a odkrojte jim stopky. Lusky včetně jadýrek nakrájejte šikmo na plátky a rozmístěte je kolem sýrového krému. Všechno ozdobte zbylou petrželkou.

Mezes - lákavé lahůdky na začátku jídelního lístku se podávají v malých miskách případně na talířcích, nebo jsou často jednoduše položeny doprostřed stolu, anebo připraveny ve zvláště postaveném bufetu s předkrmy.

Vždy s chlebem

Chuti a rozmanitosti se při tom meze nekladou. K tomu se tradičně podává víno anebo raki – aromatická anýzová kořalka.

Turecké předkrmy existují ve dvou variantách, studené anebo teplé. K tomu se podává čerstvý bílý chléb anebo pide - silnější chléb ve tvaru placky z kynutého těsta.

Možnosti výběru rozličných předkrmů jsou tak obrovské, že je nutná určitá disciplína, aby se člověk nenasytil již před hlavním chodem.

Studené předkrmy

Ke studeným mezes často patří krémy, jež jsou připravovány z tureckého jogurtu süzme. Ten obsahuje podíl tuku ve výši okolo deseti procent a jeho konsistence je pevnější než u běžného jogurtu. Slouží jako základ i pro známý krém haydari.

Zjemněn ovčím sýrem, citronovou šťávou, olivovým olejem a mátou peprnou se stane lehkým a osvěžujícím předkrmem.

Ostře a slaně se jí na východě Turecka. Zde má svůj původ pálivá zeleninová salsa antep ezmesi. Červené chili papričky smíchané s cibulí, paprikou, rajským protlakem a petrželkou by měly zahubit poslední choroboplodný zárodek v těle.

Kromě krémů se s potěšením podávají ještě další studené předkrmy. Naložená zelenina a ryby, kaše z lilků, humus (kaše z cizrny) anebo jednoduše jen medový meloun.

K nejznámějším tureckým mezes patří sarma - vinné listy plněné rýží, mletým masem a kořením.

V tureckých meze-buffetech jsou k nalezení také rozličné saláty. Jedním z nich je pastýřský salát, jež kromě okurek, rajčat a cibule obsahuje i papriku a je ochucen dresinkem z octa a oleje.

Teplé předkrmy

Stejně velký jako výběr studených lahůdek na počátku jídla, je i výběr teplých předkrmů. K nejoblíbenějším patří cigara-böreky, jež jsou také nazývány prsty žen anebo cigaretové rolky. Listové těsto se naplní sýrem a petrželkou, sroluje do roliček a frituje.

Díky mírnému podnebí se v Turecku daří mnoha druhům zeleniny, která je neustále k dispozici jako přísada do teplých předkrmů.

Například cukety. Z nich se dělají bramboráky/cukeťáky, ale v kuchyni se zužitkují i květy. Pečené chutnají výtečně.

Kromě sýrem plněných žampionů a další smažené nebo pečené zeleniny existuje spousta mezes s plody moře. Například fritované kalamáry anebo pečení garnáti s rajčaty, kořením a máslem.

  

Horydoly.cz Turecko na Horydoly

Turecké jídloStolování je důležitéKebabPředkrmyRozmanitá kuchyněSladké pokušeníTurecká dopravaNa jachtěDálkové autobusyReklama na aerolinkyTurecké mořePotápění a plavání.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image
  • Autor Madge
  • Datum a čas 26.2.2017 00:39
Reaguj
Reaguj
Celkem 4 příspěvky v diskuzi


Lezecká sezóna nekončí, aneb lezení je i zimní sport

Lezecká sezóna nekončí, aneb lezení je i zimní sport

ROZHOVOR Lezení je často vnímáno především jako letní aktivita. Ale co když se teplota sníží a hory se třeba i pokryjí sněhem a ledem? Lezení se i v zimě stává vzrušujícím a náročným sportem, který... celý článek

8 TIPŮ Kouzelná místa na svatbu ve středních Čechách

TEST Columbia Arctic Crest Sherpa Hooded

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Perušič se Schweinerem budou příští rok obhajovat titul mistrů světa

Perušič se Schweinerem budou příští rok obhajovat titul mistrů světa

Fanoušci plážového volejbalu si mohou oddychnout. Také v příštím roce uvidí v akci na písku úřadující mistry světa Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera. Hlavním cílem týmu je nominovat se na listopadové mistrovství světa
Průmyslové mixéry: k čemu se používají?

Průmyslové mixéry: k čemu se používají?

Průmyslový mixér je zařízení určené k míchání a homogenizaci různých materiálů v průmyslovém prostředí. Na rozdíl od domácích mixérů jsou tyto stroje konstruovány pro mnohem větší objemy a často pracují s materiály, které vyžadují vysoký
Jak se dokonale připravit na běžecké lyžování

Jak se dokonale připravit na běžecké lyžování

Běžecké lyžování je ideálním zimním sportem, který zlepšuje fyzickou kondici, posiluje celé tělo a nabízí skvělý zážitek z přírody. Abyste si běžkování co nejvíce užili a vyhnuli se nepříjemnostem, je důležité se na
Personalizace řízená AI: Klíč k moderní zábavě

Personalizace řízená AI: Klíč k moderní zábavě

V posledních letech se umělá inteligence (AI) stala významným faktorem v oblasti zábavy, a to zejména díky svému potenciálu pro personalizaci zážitků. Ať už se jedná o streamingové platformy, video hry nebo online sázení,
Chyba metodiky Českého horolezeckého svazu: jištění dvěma lany v jedné karabině je smrtelná past

Chyba metodiky Českého horolezeckého svazu: jištění dvěma lany v jedné karabině je smrtelná past

Chybu v metodice Českého horolezeckého svazu objevil a testoval horolezecký oddíl Humanita Praha pod vedením Roberta Poláka. Doporučovaný způsob jištění prvolezce na dvou lanech pomocí jedné karabiny HMS je krajně nebezpečný. Pád

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Touristik a Caravaning - veletrh Německo, Lipsko 20.-24.11. 20.11.
Betlémy - výstava Karlovy Vary, muzeum 20.11.-19.1. 20.11.
Międzynarodowe Targi Turystyczne - veletrh Polsko, Varšava 21.-23.11. 21.11.
Czechbus - veletrh Praha, Letňany 19.-21.11. 21.11.
Laviny v Česku - křest knihy Vrchlabí, Krtek Skialpinistická expedice 21.11. 18:00
CIBTM - veletrh Barcelona 19.-21.11. 21.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Chvalkovice na Hané 21.-23.11. 21.11.
Irák a Írán - diashow Pardubice, Východočeské muzeum Přednáší Jindra a Daniel Dubských 21.11. 18:00
Mezinárodní festival outdoorových filmů Frenštát pod Radhoštěm, kino 21.-24.11. 21.11.
Life - veletrh Brno, Výstaviště 22.-24.11. 22.11.

Diskuse

když hoří pod plechem Lukas B., 21.11.2024 14:39, 5 příspěvků
nasrat@hovno.ch pikovoda, 21.11.2024 11:28, 5 příspěvků
Ta informace o zedníkovi ... Honza, 20.11.2024 23:57, 8 příspěvků
plechovka pohoda Honza, 20.11.2024 23:44, 5 příspěvků
plechovka pohoda Huze, 20.11.2024 16:28, 5 příspěvků
Ta informace o zedníkovi ... Kuba Turek, 19.11.2024 13:14, 8 příspěvků
Ta informace o zedníkovi ... Andy, 19.11.2024 12:55, 8 příspěvků
Ta informace o zedníkovi ... Michael Beranek, 19.11.2024 9:10, 8 příspěvků
nasrat@hovno.ch Lukas B., 19.11.2024 9:07, 5 příspěvků
Ta informace o zedníkovi ... Honza, 18.11.2024 18:45, 8 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Regionální muzeum Mělník Horydoly , 19.11.2024 18:24
Svatba Horydoly , 18.11.2024 14:12
Litr balené vody obsahuje... Horydoly Open, 6.11.2024 23:42
Podzim ve Velkých Karlovi... Horydoly , 6.11.2024 2:28
Metropolitní trail Motols... Horydoly , 1.11.2024 0:17
Das war der Cybathlon 2024 Horydoly , 30.10.2024 23:53
Bike sraz na Vysočině 2025 Horydoly , 29.10.2024 22:57
sezona výlovů Horydoly , 26.10.2024 23:13