Turecké předkrmy vyžadují disciplínu
Malé, ale nono! Předkrmy jsou v Turecku velmi ceněné. Existuje obrovské množství těchto malých, chutných jednohubek, kterými by se mnozí nejraději hned najedli k prasknutí. Musíte se hodně krotit, aby vám zbylo místo v nřiše také na hlavní chod.
Börek. Nákyp s mletým masem a ovčím sýrem
Přísady pro 4 osoby: 8 plátků těsta yufka (je k dostání v každém tureckém obchodě s potravinami), 300 g mletého masa, 1 lžíce olivového oleje, 1 středně velká cibule, sůl, paprika a pepř dle libosti, 100 g ovčího sýra, 300 g jogurtu, 2-3 vejce
Příprava: Börek je typickým tureckým nákypem, jež může být připraven jak s masem, tak i po vegetariánsku. Pro jeho přípravu potřebujeme ohnivzdornou formu. Prudce opečte mleté hovězí na olivovém oleji, pak k němu přidejte jemně nakrájenou cibuli. Vše okořeňte solí a pepřem a dejte na stranu. Nákypovou formu vymažte olejem anebo máslem a rozprostřete do ní plátky těsta yufka. Na plátky listového těsta přijde mleté hovězí. Rozmačkejte ovčí sýr a posypte jím maso. Smíchejte jogurt s vejci a přelejte ho přes nákyp. Přikryjte ho zbylými plátky těsta yufka. Pak přijde zlatý hřeb. Rozpusťte máslo v hrnci a přidejte papriku. Štětcem natřete máslo na plátky yufky. Dejte nákyp na 30 minut do trouby rozpálené na 180 stupňů. Zde bude zapečen a může být poté podáván.
Jako přílohu můžeme nabídnout čerstvý chléb ve tvaru placky anebo salát. Kdo chce, může si ho ještě posypat sýrem.
Haydari. Pikantní sýrový krém.
Přísady pro 4 osoby: 2 stroužky česneku, 175 g nakyslého jogurtu, 1 svazek petrželky, 2 jemné nebo pálivé feferonky, 1 lžička sušené máty, 200 g tureckého ovčího sýra, 1 lžička Pul Biber (sušených chili papriček rozlámaných na plátky)
Příprava: Krémy jsou pevnou součástí turecké nabídky předkrmů. Haydari se jí s čerstvým bílým chlebem. Rozmačkejte ovčí sýr vidličkou v hlubokém talíři. Přidejte k němu jogurt a vše zpracujte na jemný krém. Omyjte petrželku a otřepejte ji do sucha. Otrhejte lístečky a některé si odložte na stranu pro ozdobu. Ostatní jemně nakrájejte. Petrželku přidejte k sýrovému krému. Nadrobte do krému mátu a plátky papriky. Oloupejte stroužky česneku a rozmačkejte je lisem na česnek do krému. Důkladně smíchejte všechny přísady a nachystejte krém na plochý talíř. Omyjte feferonky a odkrojte jim stopky. Lusky včetně jadýrek nakrájejte šikmo na plátky a rozmístěte je kolem sýrového krému. Všechno ozdobte zbylou petrželkou.
Mezes - lákavé lahůdky na začátku jídelního lístku se podávají v malých miskách případně na talířcích, nebo jsou často jednoduše položeny doprostřed stolu, anebo připraveny ve zvláště postaveném bufetu s předkrmy.
Vždy s chlebem
Chuti a rozmanitosti se při tom meze nekladou. K tomu se tradičně podává víno anebo raki – aromatická anýzová kořalka.
Turecké předkrmy existují ve dvou variantách, studené anebo teplé. K tomu se podává čerstvý bílý chléb anebo pide - silnější chléb ve tvaru placky z kynutého těsta.
Možnosti výběru rozličných předkrmů jsou tak obrovské, že je nutná určitá disciplína, aby se člověk nenasytil již před hlavním chodem.
Studené předkrmy
Ke studeným mezes často patří krémy, jež jsou připravovány z tureckého jogurtu süzme. Ten obsahuje podíl tuku ve výši okolo deseti procent a jeho konsistence je pevnější než u běžného jogurtu. Slouží jako základ i pro známý krém haydari.
Zjemněn ovčím sýrem, citronovou šťávou, olivovým olejem a mátou peprnou se stane lehkým a osvěžujícím předkrmem.
Ostře a slaně se jí na východě Turecka. Zde má svůj původ pálivá zeleninová salsa antep ezmesi. Červené chili papričky smíchané s cibulí, paprikou, rajským protlakem a petrželkou by měly zahubit poslední choroboplodný zárodek v těle.
Kromě krémů se s potěšením podávají ještě další studené předkrmy. Naložená zelenina a ryby, kaše z lilků, humus (kaše z cizrny) anebo jednoduše jen medový meloun.
K nejznámějším tureckým mezes patří sarma - vinné listy plněné rýží, mletým masem a kořením.
V tureckých meze-buffetech jsou k nalezení také rozličné saláty. Jedním z nich je pastýřský salát, jež kromě okurek, rajčat a cibule obsahuje i papriku a je ochucen dresinkem z octa a oleje.
Teplé předkrmy
Stejně velký jako výběr studených lahůdek na počátku jídla, je i výběr teplých předkrmů. K nejoblíbenějším patří cigara-böreky, jež jsou také nazývány prsty žen anebo cigaretové rolky. Listové těsto se naplní sýrem a petrželkou, sroluje do roliček a frituje.
Díky mírnému podnebí se v Turecku daří mnoha druhům zeleniny, která je neustále k dispozici jako přísada do teplých předkrmů.
Například cukety. Z nich se dělají bramboráky/cukeťáky, ale v kuchyni se zužitkují i květy. Pečené chutnají výtečně.
Kromě sýrem plněných žampionů a další smažené nebo pečené zeleniny existuje spousta mezes s plody moře. Například fritované kalamáry anebo pečení garnáti s rajčaty, kořením a máslem.
Turecko na Horydoly
Turecké jídlo: Stolování je důležité, Kebab, Předkrmy, Rozmanitá kuchyně, Sladké pokušení. Turecká doprava: Na jachtě, Dálkové autobusy, Reklama na aerolinky. Turecké moře: Potápění a plavání.