Nejlepší Zelený Veltlín pěstují u Vídně. Vídeňáci by za to obětovali pravou ruku

Nejlepší Zelený Veltlín pěstují u Vídně. Vídeňáci by za to obětovali pravou ruku
Manželé Setzerovi z Rakouska vinaří 400 metrů nad mořem.
Autor snímku Antonín Karoch
SDÍLEJ:

Vinaři v Rakousku obhospodařují zhruba 50 000 hektarů vinic. Ročně vyprodukují 2 až 3 miliony hektolitrů vína. V roce 1993 jim situaci trochu znesnadnil zpřísněný vinařský zákon, který administrativně omezil výnos zdejších vinic na maximálně 9000 kg hroznů na hektar. To znamená přibližně 60 hektolitrů vína podle odrůdy. Omezení dohnalo rakouské vinaře, aby se výrazně soustředili na kvalitu produkce.

Nejlepší Zelený Veltlín pěstují u Vídně. Vídeňáci by za to obětovali pravou ruku
Sýrárna Käsemacher z městečka Vitis.
Autor snímku Antonín Karoch
Jak na to

Niederösterreich (Dolní Rakousko) je spolková země s metropolí Sankt Pölten. Patří do ní regiony Waldviertel (Lesní čtvrť). Mostviertel (Moštová čtvrť), Weinviertel (Vinná čtvrť), Industrieviertel (Průmyslová čtvrť) a dříve také Wien (Vídeň), která v současnosti tvoří samostatnou regionální jednotku.

Historie prokázala, že to nebylo od věci.

Téměř 70 % rakouských vín tvoří kultivary pro výrobu bílých vín. Nástupem zde vyšlechtěné odrůdy Zweigeltrebe se čím dál více objevují na trhu velice kvalitní rakouská červená vína.

Rakouské vinaře trápí obdobné bolesti, jako ty naše. Letošní jarní mrazíky a pozdější sucho je potrápily stejně jako jejich kolegy v Čechách i na Moravě.

Den rakouského vína

Rakouské velvyslanectví v Praze pořádá každý rok v pražském hotelu Diplomat akci pod názvem Den rakouského vína. Tento podvečer je mezi českými obchodníky s vínem, sommeliéry, gastronomy a odbornými novináři velice populární. Do Prahy přijelo ukázat svoji práci 26 rakouských vinařů.

Rakousko má stejnou zeměpisnou šířku jako Burgundsko. Na rozdíl od této proslulé francouzské oblasti jsou u našeho jižního souseda rozdíly teplot podstatně výraznější. Horké letní dny a chladné noci dávají vzniknout výborným vínům. 

Weinviertel

Někteří rakouští vinaři byli v Praze už minimálně podruhé. Příkladem je vinařství Faber-Köchl, které najdeme nedaleko českých hranic ve vinařské oblasti Weinviertel. Je zajímavé už tím, že ho vede sympatická dvojice matka Marie a dcera Anna. Dcera je vystudovaná enoložka, která se snaží, aby se jejich produkty vyráběly v souladu s přírodou. Proto obě vinařky provozují biovinařství. Vinice zatravňují, hnojí kompostem, soustřeďují se na zelené práce, probírají hrozny a vlastní sběr praktikují v několika fázích.

Specializují se vcelku pochopitelně na místní Zelený Veltlín. Vinařství nabízí toto odrůdové víno v několika verzích. Nejdříve jako lehké letní víno, dále jako klasické Weinviertel DAC, později jako archívní či DAC Reserve.

Horydoly.czTREND: Párování vody a vína

Den rakouského vína, Praha, hotel Diplomat.

Weinviertel je vůbec v České republice asi nejlépe známá oblast v Dolním Rakousku. Když už pro nic jiného, jezdíme tudy do Vídně a navíc zde pokračují vinařské stezky z Jižní Moravy. Mnozí naši milovníci vína si k tomuto koutu Rakouska vytvořili opravdu vřelý vztah. Proto také další firma pochází právě odtud.

Vinař Ernst Zimmerl, určitě k velkým vinařům nepatří. Obhospodařuje kolem sedmi hektarů. Proto se specializuje na vína šetrná k životnímu prostředí a s limitovaným výnosem. Snaží se vyvarovat chemie a proti plevelům mezi keři nepoužívá glyfosfáty. Krom klasické nabídky jsme však u něj mohli ochutnat velice zajímavá a pitelná vína z loňského roku, a to Zelený Veltlín, Rýnské a Chardonnay, vše s obsahem 13 % alkoholu, vína s plnou chutí a navíc kouzelně aromatická.

Horydoly.czVIA CULINARIA: Gurmánské potěšení na lyžařských chalupách

 

Burgenland

Další vinaři přijeli z oblasti Burgenlandu. Špičkou v celé oblasti jsou vinice, které leží na břehu nebo poblíže Neziderského jezera, tedy Neusiedlersee. V oblasti se daří především červeným vínům, ať už jde o Zweigelt, Frankovku, Pinot Noir nebo Svatovavřinecké.

Potvrzuje to vinař Paul Rittsteuer, který vlastní 10 hektarů vinic na severním břehu jezera. Přesto ale na 55 % rozlohy svých vinic pěstuje bílé kultivary.

Stejné je to i se sortimentem vinařství Zantho z Andau poblíže maďarských hranic. Firma vznikla spojením předních rakouských vinařů J. Umathuma a W. Pecka. Na 70 hektarech pěstují shora uvedené červené kultivary, ale nevyhýbají se ani klasickému Zelenému Veltlínu a Ryzlinku Vlašskému. Kromě tichých vín, vyrábějí i vína šumivá. Na vinicích pěstují také Muškát žlutý, ze kterého vyrábějí sladká botritická vína. Mimochodem, jejich etikety zdobí oblíbená ještěrka, podobná té od znojemského Znovínu. Společnost polovinu produkce exportuje dále do Evropy i za oceán a je držitelkou významných certifikátů.

Den rakouského vína, Praha, hotel Diplomat.

Další vinařství z oblasti Neziderského jezera patří rodině Nittnausů, která ho provozuje v městečku Gols přibližně 300 let. Hans a Christine Nittnausovi, stejně jako ostatní v této oblasti, se zaměřili na červená vína, ale nevyhýbají se ani výrobě suchých bílých vín. Nechybí tradiční Zelený Veltlín či Chardonnay. Opět v sortimentu najdeme Muškát žlutý, který signalizuje, že tu také vyrábějí výběry z hroznů, botritická vína a vína ledová. Doplňují ho odrůdy Muskat Ottonel a v současnosti opomíjená odrůda Scheurebe. Symaptické je i to, že manželé do podnikání zapojili i své dva syny, Andrease a Hanse, o čemž jsme se mohli v Praze osobně přesvědčit.

Kamptal

Další zajímavou vinařskou oblastí je Kamptal. Je mimochodem jedna z nejmenších, prakticky na samé hranici pěstování révy vinné v Rakousku. Vinice jsou položené na jižní straně údolí Kamptal a vína se dost podobají znojemským či mělnickým.

Ekologicky tu hospodaří Karl Angerer, který vlastní 20 hektarů vinic a nabízí škálu typických regionálních vín. Kromě nich najdeme v jeho sklepě i opravdový unikát. Jedná se o Červené Veltlínské, které kdysi uvedl na trh a v místě rozšířil jeho pradědeček, Sebastian. Mezi další zdejší vinaře patří i bratři Saxovi. Jejich vinařství má hodně dlouhou tradici. Vzniklo v roce 1660. A to zavazuje. Obhospodařují 30 hektarů vinic s částečně novou výsadbou. Vlastní ale také starou vinici s téměř padesátiletými keři Zeleného Veltlínu. Hrozny ze jmenované vinice zpracovávají zvlášť do speciální kategorie Alte Reben. Díky jemným kyselinkám člověk téměř nepozná, že víno obsahuje 13,5 % alkoholu.

Den rakouského vína, Praha, hotel Diplomat.

Téměř v sousedství provozují v obci Hohenwarth vinařství a úžasnou restauraci manželé Hans a Uli Setzerovi. Hospodaří na vinicích s rozlohou 15 hektarů. Další hektary mají v pronájmu. Název obce Hohenwarth pochází ze slovního spojení Hohe Warte (Vysoká hláska). Tu kdysi tvořil románský opevněný kostel z 11. století. Vinice leží v nadmořské výšce 400 metrů nad mořem. Nacházejí se tak podstatně výše než ty sousední v oblasti Kamptalu a Wagramu a vyznačují se zcela zvláštním mikroklimatem. Samo vinařství existuje již od roku 1705.

Veškeré vinice najdeme v okruhu dvou kilometrů od hohenwarthských vinných sklepů, přičemž ze stejné oblasti pocházejí i vykupované hrozny. Navzdory velmi nízkým srážkám (průměrně 400 l za rok) Setzerovi vinice dodatečně nezavlažují. Kořeny révy podle majitele sahají obzvláště hluboko. Proto ani réva během dlouhých období sucha netrpí nedostatkem vody. I tady pěstují především tradiční Veltlínské zelené, ale i místní specifické Veltlínské červené, ze kterého se samozřejmě vyrábí bílé víno. Z červených kultivarů tu převládá odrůda Zweigeltrebe.

Steiermark

Na druhém konci Rakouska, ve Štýrsku v obci Steinbach u Gamlitzu vlastní bratři Karl a Gustav Straussovi vinařství o rozloze 22 hektarů. Při výrobě vína se rozhodli rozdělit produkci do čtyř linií. První označují jako Classic a tvoří ji odrůdy Vlašský Ryzlink, Savignon, Žlutý Muškát a místní odrůda Burgundského bílého. Povšimněme si, že v Rakousku nechávají starý název a termín Rulandské používají velice málo s názvem Morillon. Další řadu Gamlitzberg zastupují odrůdy Chardonnay, Grauburgunder a Sauvignon Blanc. Další dvě linie představují vína, která stárnou v sudech. Jejich Steinbach zraje v klasických velkých dubových sudech a Rezerva 12 až 18 měsíců v sudech typu Barrique.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu

Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu

Už se stalo tradicí, že na Slovensku gastronomický rok začíná akcí Zimný festival jedla. Kuchaři exkluzivních restaurací po celé zemi se snaží, aby pro své hosty připravili nejlepší a nejoriginálnější jídelníček... celý článek

Vinařské stezky ve středních Čechách - Mělník a Kutná Hora

Jídlo na horké cestování

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Jídlo na horké cestování

Jídlo na horké cestování

Letní měsíce bývají obvykle ve znamení cestování a sportovních aktivit v Evropě. Na zimu se zase cestuje do jižní Asie, Jižní Ameriky nebo do Afriky. Slunečné dny a vedra sebou nesou riziko kazících
Kam v Praze a Brně na piknik?

Kam v Praze a Brně na piknik?

Piknik je skvělý způsob, jak strávit volný čas s rodinou nebo přáteli. Zážitek spojuje lidi s dobrým jídlem a pitím, v příprodě a při tom ve víru velkoměsta. Můžeme vyrazit v létě i v zimě, odpoledne i přes
Salát Wakame: kulinářský trend z Japonska

Salát Wakame: kulinářský trend z Japonska

Japonská kuchyně vždy fascinovala svým jedinečným přístupem k přípravě pokrmů. Mezi hlavní ingredience mnoha jídel patří mořské řasy wakame - produkt, který spojuje jemnou chuť s množstvím prospěšných vlastností. Wakame je ideální volbou
World Beer Awards 2024 bez české účasti

World Beer Awards 2024 bez české účasti

O Česku se ve světě ví, že je to země piva. Češi jsou ve spotřebě piva na prvním místě světové tabulky za rok a na osobu. V roce 2023 to bylo 128 litrů.
Plynový vařič na bombu jako nepostradatelný pomocník v přírodě

Plynový vařič na bombu jako nepostradatelný pomocník v přírodě

OUTDOOROVÉ VYBAVENÍ Příroda je skvělým místem pro odpočinek a útěk od každodenního shonu, ať už jde o krátkou túru, víkend pod stanem, nebo delší expedici. Jednou z klíčových věcí, na kterou byste neměli

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Ferie - veletrh Dánsko, Kodaň 21.-23.2. Cestovní ruch 21.2.
Matějská pouť Praha, Holešovice 22.2.-13.4. 22.2.
Reise Camping - veletrh Německo, Essen 19.-23.2. 23.2.
Free - veletrh Německo, Mnichov 19.-23.2. 23.2.
For Fishing - veletrh Praha, Letňany 20.-23.2. Rybářství a myslivost 23.2.
Hohe Jagd und Fischerei - veletrh Rakousko, Salzburg 20.-23.2. Lov a rybářství 23.2.
Nautika - veletrh Chorvatsko, Záhřeb 19.-23.2. 23.2.
Utazás - veletrh Maďarsko, Budapešť 20.-23.2. 23.2.
IWA - veletrh Německo, Norimberk 27.2.-2.3. Lovecké potřeby 27.2.
Bike Show - veletrh Dánsko, Kodaň 1.-2.3. 1.3.

Diskuse

Sací bagry Honza, 21.2.2025 8:54, 5 příspěvků
Sací bagry vodák Marek, 20.2.2025 22:36, 5 příspěvků
Inu Honza, 20.2.2025 16:03, 5 příspěvků
a zase leze ze skříně Lukas B., 20.2.2025 15:15, 1 příspěvek
Bruslení na soutoku Vltav... Horydoly, 19.2.2025 13:15, 2 příspěvky
Bruslení na soutoku Vltav... Josef Pavlík, 19.2.2025 12:41, 2 příspěvky
Zazemnění přehrad vodák Marek, 19.2.2025 10:52, 5 příspěvků
Bourání přehrad a splavů Tomáš, 18.2.2025 16:58, 5 příspěvků
Utopení v ledu brutusacek, 18.2.2025 16:23, 1 příspěvek
Láska k USA Honza, 18.2.2025 13:23, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklocestování Frýdek Místek Horydoly , 18.2.2025 14:43
Budějovicko láká na valen... Horydoly , 15.2.2025 2:38
Únor v Papilonii Liberec Horydoly , 14.2.2025 22:48
Užijte si valentýnskou ro... Horydoly , 14.2.2025 22:43
Praha a střední Čechy Horydoly , 14.2.2025 22:37
Dolní Morava Horydoly , 14.2.2025 22:33
Virtuální Valentýnský běh Horydoly , 14.2.2025 22:28
Regionální muzeum Mělník Horydoly Open, 5.2.2025 2:48